Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Бракоразводен адвокат Заместващо съгласие за пътуване на дете в чужбина

Заместващо съгласие за пътуване на дете в чужбина

заместващо съгласие за пътуване на дете в чужбинаЕдин особен вид казуси свързани със семейните отношения между родители и деца след развода става все по-често срещан в практиката на всеки специализиран бракоразводен адвокат. Това са казусите, които касаят отношенията между родители и деца след развода отнасящи се до пътувания на детето в чужбина и най-вече, когато липсва съгласие за това от страна на единия родител. Именно подобни житейски ситуаци налагат воденето на дело за заместващо съгласие за пътуване на дете в чужбина.

Когато родителите са запазили добрите си отношения след състоялият се между тях развод, когато и двамата мислят първо за добруването на детето си, а не за своето его тези въпроси се решават сравнително лесно. Просто родителят попълва декларация, че разрешава на детето да пътува в чужбина с другия родител, като задължително е да се посочи периода и страната, в които непълнолетният ще пребивава и всичко е точно.

За съжаление обаче съгласие за пътуване в чужбина на детето не винаги е възможно между родителите, като основни причини за това, които лично съм установил от практиката си по подобни казуси са страхът /основно на бащата/, че детето няма да се върне повече в страната и дребнавото и злостно желание да се създават пречки и да се правят „мръсни“ номера на другия родител.

При такива ситуации законът е предвидил отношенията между родителите да бъдат урегулирани от съда, като водещо за същият е интереса на детето и процедурата е добила популярност катодело за  заместващо съгласие за пътуване на дете в чужбина.

В случай, че сте изправени пред ситуация, в която другия родител да не разрешава общото Ви дете да пътува в чужбина с Вас се свържете за насрочване на дата и час по Вашия проблем с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476

В практиката не са редки случаите, когато първоначално между родителите има съгласие за пътуване в чужбина с детето, като в последствие родителят оттегля даденото съгласие, което също е възможно и следва да се има предвид. При връщане на детето в България по някакъв повод то не може да напусне страната отново и за да се случи това въпреки несъгласието на единия родител другия следва да заведе иск за заместващо съгласие до компетентния съд.

За съжаление тази процедура се развива по общия исков ред и буквално може да отнеме години, преди да бъде получено заветното решение. Как подобни събития и конфликти между родителите се отразяват на децата е съвсем отделна тема, но при всички случаи не е благоприятно.

Как да действаме ако липсва съгласие за пътуване в чужбина от другия родител?

На първо място забравете всякакви глупости свързани с консултации от форуми и други подобни недостоверни онлайн източници. Идете при адвокат, специализиран по въпросите на семейните отношения.

Причината е същата, поради която като ви се повреди телевизора не питата във форум БГ МАМА как да го оправите, а отивате при телевизионен техник. Усложненията в чисто житейски план, които могат да последват от подобни самоинициативи струват неизмеримо повече от 20-50 лева за консултация с адвокат.

Ще споделя случай от практиката си и Вие преценете дали да правите глупости самосиндикално или да се обърнете за съвет към специалист. Разведени родители, майката работи в Италия и взема със себе си детето, бащата разрешава това. Майката има добра работа в чужбина детето свиква и започва да учи в местно училище.

Майката решава да се прибере в страната, за да види детето баба си и дядо си и при опита да си тръгне детето бива спряно на границата, защото се оказва, че бащата е оттеглил декларацията за съгласие.

Майката търси адвокат, обяснява и се, че в такъв случай следва да се премине към процедурата заместващо съгласие за пътуване на дете в чужбина. Изискват се документи, води се дело. През това време детето стои в страната в някакво разкрачено положение, докато родителите се джафкат в съдебната зала.

Ако майката беше решила преди да върне детето в България, да си уреди отношенията с бившия мъж, още повече, че същите са били очевидно обтегнати, можеше ако не друго то да спести изключителен стрес на своето дете, а и не малко пари за няколкото самолетни билета за съдебните заседания.

Нарочно няма да се спирам на юридическите и техническите стъпки касаещи процедурата заместващо съгласие за пътуване на дете в чужбина доколкото всеки от случаите си има своята специфика и е невъзможно да се дадат общи правила за действие.

Най-малкото причините налагащи прибявгването до тази процедура и обуславящи интереса на детето могат да бъдат най-различни – посещение на роднини, трайна установеност на майката, продължително пребиваване и адаптация на детето в новата среда и т.н.

За това, ако имате намерение да пътувате с непълнолетното си дете в чужда държава, и имате дори минимални търкания с половинката обърнете се към добър адвокат по семейно право, който да Ви посъветва как да си спестите излишните главоболия по тези все по-често срещани в адвокатската практика казуси. Ако имане сериозни проблеми с другия родител, преди същите да са довели до трудно поправими и скъпи последици, можете да се свържете за консултация с мен на тел. 0876 217 476 и да разчитате, че ще получите квалифицирана юридическа помощ от адвокат с изключително богат опит по въпросите касаещи семейно-правни отношения.

5/5 - (5 votes)

Оставете коментар или въпрос под статията

%d bloggers like this: