Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Бракоразводен адвокат Развод по исков ред – как да действаме?

Развод по исков ред – как да действаме?

развод по исков редЗа много български граждани понятието развод по исков ред бива свързвано със стрес и материални загуби, и по тази причина много от хората предпочитат да не вземат мерки относно личният си живот, надявайки се, че с времето всичко ще се подреди и не подават молба за развод.

Докато отношенията се влошават съпрузите се сдобиват с деца, придобива се различно имущество, но фактически семейството не съществува в смисъла, влаган в това понятие от морала и закона. И изведнъж той /или тя/ решават, че искат нещо повече от живота и да са разведе, което често е абсолютно неочаквано за другия партньор, който следва да предприеме действие как да излезе от тази неприятна ситуация с минимум психически и материални загуби.

От позицията на бракоразводен адвокат имащ приличен опит както в съдебните дела за развод по исков ред, така и в регулирането на лични отношения /преди и след развода/, в днешната статия ще се спра на типичните юридически и психологически грешки, които усложняват и без това нелеките ситуации свързани с раздялата на съпрузи.

Адвокат Лазар Белев дава правни консултации и се ангажира с образуването на дела за развод по исков ред в кантората си в гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 125-2, ет. 2. За насрочване на дата и час за среща по Вашия проблем се обадете на тел. 0876 217 476 или пишете на електронна поща: lazarbelev@gmail.com

При развод има два варианта – да решиш да промениш живота си и подадеш молба за развод или да чакаш да получиш такава от половинката.

Правилната позиция по въпроса е, че най-добре е да се заеме активна позиция, доколкото няма нищо по добро от това да се сложи край на една изчерпана връзка и да се знае как и кога това ще стане.

След вземането на решение спира да има неизвестност и задачата пред решилият се на развод по исков ред съпруг изключително много се улеснява доколкото не се налага вече да хвърля сили и нерви в съхранението на нещо вече разрушено, а започва подготовката за правилно изиграване на ходовете, с които да спечели и получи за себе си това, което смята за ценно и полагащо му се.

Колкото и да е цинично, бракът в днешно време в преобладаващият случай не е нищо повече от сделка между двама души, при която всеки от тях разчита да получи някакви облаги.

Някои очакват да получат благополучие за себе си и своите деца, други да могат да разчитат в труден момент на човек до себе си и т.н.

И като във всяка сделка хората сключващи брак уговарят макар и неформално /освен в случаите, в които се сключва брачен договор/ условията при които ще живеят съвместно, които условия обаче са уговорени при определени условия, които в последствие могат да се изменят и след поредният ожесточен спор половинките започват да се замислят какво би могъл/могла да спечели ако реши да прекрати брака?

И така моментът за подаване на молбата за развод по исков ред е настъпил. Как трябва да се действа?

Импулсивността в такава ситуация е най-вредното нещо. Бъдете умни и без да бъдете подготвени за бъдещата война – не действайте.

Не съобщавайте и на вашия бъдещ опонент и настояща половинка своите намерения – нито като шега, нито като заплаха, нито като блъф.

Трябва да разберете, че предпазливите действия са способ да защитите себе си от мръсните номера съпътстващи почти всяка съпружеска раздяла.

Разбира се ако сте в добри отношения с половинката и сте избрали като вариант за прекратяване на брака процедурата развод по взаимно съгласие то изложените в днешната статия начини за действие и защита на Вашите интереси няма да Ви бъдат нужни.

Но ако нещата не стоят така и разводът ще бъде по исков ред забравете за чувствата, които в предстоящата битка няма да Ви бъдат полезни, а и помнете, че противникът познава отлично всичките Ви предимства и слаби места.

Ако той започне атаката първи, то шансовете да загубите повече от нормалното в ситуация на развод рязко се увеличават.

Първото, което трябва да направите преди да отидете при специализиран бракоразводен адвокат е да напишете на един лист план за действие, какво имущество притежава семейството, какво бихте искали в отношенията с децата, къде ще живеете след развода и как по възможност да вземете мерки за избягване не лични конфликти и насилие.

Следващото което незабавно следва да бъде предприето след съставянето на плана е да съберете всички документи за заплащането на всякакви дейности /наеми, ремонти/, гаранционни карти на техника, платени данъци, оригинали и копия на документи за собственост на автомобили и недвижими имоти, договори за заеми, кредити и т.н.

Не на последно място съберете всякакви документи касаещи личното имущество, влоговете и банковите сметки. Намерете свои познати и ги фотографирайте в жилището, така че да имате максимално количество снимки на обзавеждането, а и за да ги използвате като свидетели за наличното в жилището, така че в случай, че нещо изчезне да може да се потвърди в полицията и съда този факт.

Съберете и всички лични и скъпи спомени, както и документи за професионална квалификация – дипломи и сертификати, за да си спестите разправията да си изкарвате нови, по причина че половинката в яда си ги е накъсала на малки парченца.

Не забравяйте да съхраните всичко събрано на недостъпно за опонента място – общите приятели и познати не са вариант, доверете се на близките си роднини.

Направете копия на всички тези документи и отидете при избраният от Вас бракоразводен адвокат. От този момент може да се приеме, че сте господари на положението.

У вас са документите, голяма част от които Вашият противник, не може да намери или извади отново. След като се запознае с документите

Вашият адвокат вече може да даде оценка на това доколко силна е Вашата правна позиция и къде са пропуските в защитата Ви, които следва по възможност да се отстранят преди истинската битка и да се оформи плана за действие по нататък.

След като извършите всички тези подготвителни действия предхождащи съдебната фаза на развода по исков ред може да се каже, че можете да напускате потъващият кораб наречен съпружески живот и без да слушате приятели и близки смело трябва да продължите напред.

Не споделяйте на никого, дори на хора, които смятате за близки Вашите планове. Не се знае дали няма да стигнат много бързо до Вашият противник.

Да направим първата крачка към развода по исков ред.

Не напразно се твърди, че за да се защитиш най-добре е да атакуваш. При развод по исков ред това също важи с абсолютна сила. След вземането на решението и посещението на адвокат вече имате идея какви са шансовете Ви, и ако позицията в която сте не предполага сигурна победа то е моментът да се замислите как да се договорите с половинката.

Ако обаче сте подготвени добре и имате силна позиция и можете да получите ценните за Вас неща – права над децата, жилище и т.н. смело подайте исковата молба за развод по исков ред. Ако не желаете да се срещате с половинката – упълномощете адвокатът си да преговаря и движи цялата процедура.

Доколкото самият процес по раздялата на съпрузите е работа на бракоразводния адвокат няма да се спирам на него. След приключването на делото и излизането на решението е задължително да посетите още веднъж вашия защитник, за да сте пределно наясно с бъдещото си положение.

Консултирайте се с Вашия адвокат във връзка с връщането на част от документите на бившия съпруг, за да не бъдат използвани в бъдеще срещу Вас.

Как да преживеем неизбежните загуби съпътстващи един развод по исков ред?

Най-неприятното при развод по исков ред е загубата на житейски придобивки, с които сте свикнали – хубаво жилище, кола, екскурзии и др. подобни дребни радости. Как да бъдат запазено всичко придобито с много труд? Отговорът е никак.

Разводът по исков ред е война, а на война дори да победите ще дадете жертви. Въпросът е с помощта на специализирания бракоразводен адвокат тези жертви да бъдат минимизирани.

Ако вече сте стигнали до твърдо и непоколебимо решение за развод, а половинката Ви не желае раздялата се свържете с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476, или на е-mail: lazarbelev@gmail.com и получете комплексна правна помощ по всички въпроси касаещи процеса на развод по исков ред.

5/5 - (2 votes)

Оставете коментар или въпрос под статията