Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Бракоразводен адвокат Грешки допускани от родителите при развод – втора част

Грешки допускани от родителите при развод – втора част

грешки-при-развод-2

В днешната статия продължавам с излагане на най-често срещаните грешки на родителите, които те правят когато се разделят и които всячески трябва да бъдат избягвани в процеса на развод.

5. Устройват разпити на детето за положението при другия родител.

Безспорно е, че за правилното развитие на едно дете то следва да прекарва възможно най-пълноценно времето си с всеки от своите разведени родители. Но често, водени от своята вътрешна несигурност, от желание да получат предимство и вътрешна информация за планове относно развода или по други причини, родителите устройват истински разпити на децата относно отношения и прекарано време с другия родител.

Най-честите въпроси касаят това, дали родителят е бил сам, как изглежда, как се държи и с какво се занимава новият партньор, казал ли е родителят нещо отнасящо се до предстоящия развод и т.н. И без да се усетят устройват на детето истински разпит, като от криминален сериал.

Детето при подобен разпит се чувства изключително дискомфортно, доколкото може да е помолено от родителя за момента да не съобщава например за нова връзка, предстоящо пътуване или нещо друго.

Още повече самото дете не изпитва вътрешна нужда да се отчита и подлагано на натиск то издига стена, отчуждава се от притискащи го родител, не му се доверява и започва да има тайни.

6. Не се обяснява на детето, че то няма вина за това, че родителите се разделят.

Макар и на шесто място в моя списък това е най-опасната и деструктивна за детската психика грешка, която правят развеждащите се родители. Често при развод между родителите, детето поради липса на житейски опит и неразбиране на ситуацията, в която е попаднало, започва да се самообвинява, че има някаква вина. То не разбира развода, и отношенията между възрастните, които водят до него и колкото по-малко е детето, толкова по-силно то преживява ситуацията.

Имал съм няколко случаи в практиката ми на бракоразводен адвокат, в който дете обвинява себе си и това, че не е слушало и за това мама и тате се разделят. И това винаги е било в резултат, на това, че двамата родители не се дори опитали да обяснят, че това са си неща на големите.

В действителност, както коментирах в първата част на статията условията по предстоящия развод не следва да се коментират пред детето. Но на детето задължително още в началото на процеса следва да бъде обяснявано, че не е виновно за раздялата и че то има майка и баща, които макар и разведени ще го обичат и то трябва да има добри отношения и с двамата.

7. Родителите превръщат детето в посредник по уреждане на отношенията си.

Не ся рядкост случаите при които при развод родителите са натрупали такава неприязън и не поддържат контакти, че започват да използват детето като вестносец, когато си го разменят. Реплики от рода на „Кажи на баща си, че …“, „Предай на майката ти, че няма …“ излишно натоварват детето да участва в ситуация, която меко казана му е неприятна.

А още по-неприятно за детето става, когато посланията са допълнени с обидни квалификации спрямо другия родител и за него става още по-трудно да ги предава, защото то обича и двамата еднакво.

За това и ако имат нещо да си казват, касаещо техни отношения, съпрузите трябва просто да вдигнат телефона и да кажат каквото имат да си казват. А ако това поражда излишни негативни емоции могат просто да изпратят писмо по електронната поща.

Моят съвет е по никакъв начин детето да не се превръща в посредник при развод, доколкото за това има подготвени специалисти – бракоразводни адвокати, медиатори и семейни терапевти. Те със сигурност ще бъдат много по-полезни в процеса по развод и ще спестят на детето излишни негативни емоции.

8. Игнориране на съществуването на другия родител

Това е още една крайност. Докато при разпитите на дете то се травмира от прекомерния интерес то при пълното игнориране по всякакъв начин се цели да му се покаже, че то няма втори родител, същият не се споменава, мнението му не се зачита, по всякакъв начин се ограничава от живота на детето.

Целта, често без съзнателно да се разбира, е негативното отношение и незачитане да бъде въведено като модел на поведение у самото дете. Но когато се показва абсолютна незаинтересованост какви са отношенията на детето с другия родител, на игнориране се подлага и самото то.

За това не пречи, без значение колко са напрегнати отношенията при развод, когато детето е при съответен родител той просто да го попита „Добре ли прекара времето си?“, без да навлиза в подробности и разговорът да добива формата на разпит.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

5/5 - (1 vote)
%d bloggers like this: