Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Бракоразводен адвокат Развод по взаимно съгласие – предимства

Развод по взаимно съгласие – предимства

Развод по взаимно съгласие - предимстваРазвод по взаимно съгласие – предимства на процедурата. Всички сме чували максимата, че е човешко да се греши. Всеки човек ежедневно допуска грешки, по отношение на работата си, при шофиране, в отношенията си с близките, а често и при избора на спътник в живота.

Важно е обаче да се знае, че повечето грешки могат да бъдат поправени и животът отново да се насочи в предишното си русло. Често, дали поради грешка или пък просто поради изчерпване на връзката, когато първоначалното увлечение отмине, се налага двама души сключили брак да пожелаят разтрогването му.

Всеки добър бракоразводен адвокат би посъветвал съпрузите дошли при него за съвет, да пристъпят към развод по взаимно съгласие и би им разяснил какви предимства има този вариант за прекратяване на брак.

Дори, когато причината за развода бъде намесата на трето лице, когато е налице изневяра, аз лично винаги съветвам клиентите си да не се поддават на обидата и огорчението, което са изпитали, а да помислят трезво, спокойно и с мисъл за последствията от инициирането на развод по исков ред. А последиците могат да бъдат изключително негативни в личен и финансов план.

Считам, че предимствата на процедурата развод по взаимно съгласие са безспорни. Първата и особено актуална причина в условията на настоящата криза е, че този вид разтрогване на брака излиза близо три пъти по-евтино от развода по исков ред.

Минималния адвокатски хонорар, когато съпрузите имат добрата воля да се споразумеят е 400 лева, докато при развода по исков ред е минимум 600 лева, като всеки от съпрузите си наема собствен адвокат, тоест само хонорарът на бракоразводните адвокати е 1000 лева.

За мен лично е напълно излишно тези средства вместо да отидат за издръжка и в интерес на децата, да бъдат дадени за съдебно-деловодни разноски само заради егоизма и неспособността да преодолееш обидата от дадена ситуация довела до разтрогване на брака.

Напълно възможно е делото да се проточи във времето, да се стигне до разглеждането му в 3, 4 или 5 заседания, като всяко от тях е свързано с допълнителни разходи за адвокат.

Сред другите предимства на варианта развод по взаимно съгласие е, че се спестява и голяма част от стреса върху децата от раздялата на техните родители. Въпреки, че се предвижда изслушване на децата, които са навършили 10 години, много зависи от практиката на съда – често те не се изслушват, когато съдът прецени, че правата им са защитени в максимална степен от постигнатото между родителите споразумение.

Дори за възрастите хора, явяването пред съдия е не особено приятно преживяване, а какво остава за децата с неукрепнала психика, на които напълно непознати хора задават въпроси за това при кой от родителите си желае да бъде.

При развод по взаимно съгласие до голяма степен се запазват и цивилизованите отношения между съпрузите след брака. Когато той бъде прекратен с минимум пречки, без излишно напрежение и мръсни номера, това в значителна степен улеснява комуникацията и не натоварва децата.

Докато напротив – при развод по исков ред, с взаимните претенции и дребнави искания имащи единствено за цел да ядосат или причинят загуби на другия съпруг това е невъзможно и няма как да не рефлектира негативно както върху отношенията между бившите партньори, така и върху отношенията между тях и децата.

бракоразводен адвокат софияАко вече сте се убедили, че процедурата развод по взаимно съгласие има безспорни предимства не се колебайте, а се свържете с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 за насрочване на дата и час за консултация за Вашия развод

5/5 - (3 votes)

Оставете коментар или въпрос под статията

%d bloggers like this: