Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Бракоразводен адвокат Развод по взаимно съгласие без адвокат

Развод по взаимно съгласие без адвокат

развод по взаимно съгласие без адвокатНа много места в интернет може да се прочетат съвети как двойките с изчерпани връзки да получат развод по взаимно съгласие без адвокат.

Като юрист и човек общуваш често с различни хора знам, че по силите на всеки интелигентен български гражданин с известни усилия е да се справи с тази процедура. Въпросът е обаче какво ще му струва този опит.

За рутинираният адвокат в областта на семейното право разводът по взаимно съгласие е ежедневие свързано с няколко разговора, вероятно лична среща с клиента или клиентите и 3-4 часа проучване и писане.

Нещата далеч обаче не стоят така за обикновения гражданин решил да предприеме стъпката разтрогване на брак самостоятелно. На първо място, за да бъде реализирана процедурата по развод по взаимно съгласие без адвокат следва да има очевидно елементът съгласие.

Това, че единият съпруг си мисли, че има такова, съвсем не означава, че и другият е на същото мнение или пък, че няма да го промени в последствие. Ролята на адвоката в този случай е на база опита си да се убеди, че наистина има съгласие и желание и от двете страни да се разделят по възможно най-лесният и цивилизован начин.

За това и аз лично съм въвел в практиката си  задължителна среща с двамата съпрузи, на която всички моменти от споразумението по чл. 51 от Семейния кодекс да бъдат изяснени и ако има спорни моменти същите да бъдат отстранени още на фазата предварителна подготовка.

Не на последно място на тази среща с преговори и компромиси се уеднаквяват позициите, предлагат се вариантите и се спестяват неприятни изненади като например неявяване на заседанието водещо до прекратяване на производството.

Да приемем, все пак, че гражданинът с питане, четене по форуми и други източници на информация разбере кои са документите, които са му необходими и подготви необходимия комплект за входиране в деловодството на брачното отделение.

Може ли същият да бъде сигурен, че всичко е попълнено изрядно и в съответствие със законите всичко документи необходими по делото за развод?

Казано в прав текст – не може. Едва ли има адвокат в страната, който да не е участвал в дело, в което да се налага да изправя грешки на колеги, или на клиенти развели се уж по взаимно съгласие, но в последствие оказало се, че не са уредили някакви отношения помежду си – най-често имуществени.

Погрешно се смята, че с развода отношенията между съпрузите се прекратяват. Всъщност те се променят, трансформират, но не изчезват. Особено при наличието на деца.

Често на пръв поглед мирните и уредени отношения по различни причини се израждат и като отмъщение съпрузите отново влизат в съда да уреждат отношения, който е трябвало да бъдат уредени със самото споразумение за развод по взаимно съгласие.

Типичният случай, е когато съпругът се отказва от кухненското обзавеждане, а съпругата оставя на съпруга общият автомобил, като всичко това е на устна уговорка между двамата с цел избягване на съдебните такси върху разделеното имущество.

Когато обаче отношенията на бившите съпрузи вземат по някаква причина друга посока адвокатът отново се намесва, за да бъдат разделени имущества, които е следвало да се разделят още при развода. Така по-евтиното излиза много по-скъпо.

Клиентите решили реализират процедурата развод по взаимно съгласие без адвокат следва да си зададат няколко въпроса: Колко часа ще Ви отнеме изготвянето на документи за развод по взаимно съгласие? Колко нерви ще Ви струва всичко това?

Сигурни ли сте, че сте направили всичко както трябва? Колко време и нерви ще загубите когато съдът върне молбата поради пропуснати документи за отстраняване на нередовности?

Знаете ли кои и колко са държавните такси преди и след постановяването на решението за развод? Има ли необходимите юридически и практически познания за да изпълня правилно процедурата развод по взаимно съгласие без адвокат?

Не се опитвам да убеждавам никого в това, че използването на адвокатски услуги при развод по взаимно съгласие е най-правилният, спестяващ време и нерви вариант.

Бих си позволил като човек с немалка практика в тази област да дам един съвет – когато решите сами да предприемете това действие, все пак се консултирайте с адвокат относно законосъобразността на комплекта документи.

Подобна консултация ще струва само малка част от адвокатското възнаграждение получавано за цялостна правна услуга по развод по взаимно съгласие, но би спестило множество усложнения не само до провеждането на съдебното заседание, но и за в бъдеще.

А е много вероятно след подобна консултация клиентът изобщо да се откаже от идеята да направи развод по взаимно съгласие без адвокат и да не пожелае да се сблъска с проблемите на развода като предпочете струващите пари, но гарантиращи сигурност, бързина, спестяващи време и нерви услуги на специализирания бракоразводен адвокат.

адвокат развод по взаимно съгласиеАко считате, че такова сложна, отговорна и важна за бъдещият Ви живот и отношения със семейството процедура като Вашият развод по взаимно съгласие не може да бъде реализирана без адвокат не се колебайте, а се свържете с бракоразводния специалист адвокат Лазар Белев, за да минете през така неприятната процедура по прекратяване на брака с минимум загуби на време, нерви и пари. За насрочване на дата и час за консултация по Вашия развод се обадете на тел. 0876 217 476

5/5 - (4 votes)

Оставете коментар или въпрос под статията