Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Адвокат издръжка Неплащането на издръжка е престъпление

Неплащането на издръжка е престъпление

Неплащането на издръжка е престъплениеЧесто задаван въпрос от клиентките ми е „Какво да правя когато бившият не плаща издръжка на детето ни?“. Това е особено актуален проблем в контекста на все по популярното напоследък фактическо съжителство без брак и е добре да се разбира от татковците, че неплащането на издръжка в България е престъпление.

Разумните и информирани двойки обикновено веднага след като се разделят регулират отношенията касаещи общото им дете със споразумение. Но много отлагат във времето тази наложителна стъпка и често се стига до ситуации, при които в продължение на месеци или години от раздялата родителят, при който детето не живее да не заплаща издръжка, като по този начин се поставя в риск отглеждането и възпитанието на това дете.

Ако се нуждаете от правна помощ за присъждане и събиране на дължимата на Вашето дете издръжка не се колебайте, а се обадете на адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 за насрочване на час за среща и решаване на Вашия проблем.

За да се принуди другия родител /най-често бащата/ да участва със средства в отглеждането и възпитанието на потомството обикновено се завежда дело за издръжка на дете, което често се комбинира и с искове за родителски права, местоиживеене и режим на лични отношения.

След успешното му приключване съда излиза с решение, което ако бащата продължава да показва излишно твърдоглавие се последва от издава се изпълнителен лист и образуване на изпълнително дело за издръжка. Много често в тази ситуация бащите съвсем целенасочено се отклоняват от задължението да плащат издръжка като се освобождават от имущество, работят на черно и всячески препятстват действията по изпълнителното дело срещу тях. И точно за такива „тарикати“ законодателят е предвидил чл. 183, ал. 1 от НК, който обявява неплащането на издръжка за престъпление.

Самият аз считам подаването на жалба за неплащане на издръжка за изключително краен вариант, който трябва да се предшества от разговори с неизрядния родител да предприеме действия по плащането доброволно.

Но понякога се срещат изключително твърдоглави /и откровено глупави/ представители на силния пол, които не разбират какви житейски усложнения могат да си причинят с този си безсмислен инат по отношение плащането на дължимата на децата им издръжка. При среща с подобни безотговорни и нехаещи за бъдещето на своите деца индивиди обикновено съветът ми е да се подходи максимално твърдо, защото те не разбират добронамереността на другата страна и я възприемат като слабост.

КОИ СА ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА ПОДАВАНЕ НА ЖАЛБА ЗА НЕПЛАТЕНА ИЗДРЪЖКА?

Първото задължително условие, за да подадете жалба в прокуратурата за неплатена издръжка е да разполагате със съдебно решение, което е влязло в сила, с което родителят е осъден да плаща такава. Не е задължително да имате образувано изпълнително дело, макар че доказателства от същото, че в продължение на определен период не е плащана издръжка улесняват работата на разследващите органи и прокуратурата.

Това означава, че не може да се подаде жалба за неплащане на издръжка от бившия, тоест за извършване на престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК, ако преди това не сте го осъдили за такава.

Второто условие е дължимата съгласно решението издръжка да не е платена за два или повече месеца. Доколкото издръжката е парично задължение и се дължи на месечни вноски то е необходимо два месеца такава да не е превеждана по уговорения между страните начин или по сметката на съдебния изпълнител при образувано изпълнителното дело за издръжка.

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕПЛАЩАНЕТО НА ИЗДРЪЖКА?

Законодателят е предвидил наказание – присъдата е затвор до една година или пробация за родители, които не заплащат издръжка, на която са осъдени. Обикновено при чисто съдебно минало родителят бива осъден на пробация. За да стимулира плащането на дължимата издръжка законът предвижда, че ако родителят я плати преди да е постановена присъдата то той не се наказва.

Тази благоприятна за него норма обаче се прилага еднократно. При повторно престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК наказанието е лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и задължително обществено порицание.

Единственият здрав смисъл от подаването на жалба пред прокуратурата за това, че не се плаща ежемесечно определената издръжка от страна на родител е същият да бъде принуден под страх от присъда да изпълни задължението си. Както показва практиката ми при подобни случаи бащата обикновено предпочита да заплати дължимите суми и да не си усложнява живота със съдебни дела, адвокати, присъди и т.н.

Едно образувано срещу него наказателно дело за неплатена издръжка и съпътстващите го разговори с разследващите органи обикновено имат възпитателно действие и след това в продължение на много дълго време няма никакви проблеми в това отношение и всичко дължимо се плаща редовно и в срок.

адвокат издръжкаВ случай, че сте изправени пред неплащане на издръжка от страна на бивш съпруг или партньор при съпружеско съжителство се обадете за насрочване на дата и час за консултация с адвокат Лазар Белев относно предприемането на мерки по отстраняване на проблема на тел. 0876 217 476 или изпратете мейл на електронна поща: lazarbelev@gmail.com.

4.5/5 - (18 votes)

117 thoughts on “Неплащането на издръжка е престъпление”

 1. Здравейте, бих искала да разбера след като бащата го осъдиха на 8 месеца пробация за неплащане на издръжка ( от 13.10.20 г.), след какъв период от време мога да подам нова жалба за неплащане на издръжка.

  1. След всеки две поредни неплатени месечни вноски за издръжка.

 2. Здравейте, ако съм решила да подам тъжба в прокуратурата по чл.183 НК, а не да водя ИД при СИ, то веднага ли се образува досъдебното производство или ако заплати бързо не се образува?Ако бъде образувано веднага нуждая ли се от адвокат или подадената жалба с която твърдя нещо е достатъчна(ще приложа ИЛ и извлечение от банкова смерка).Благодаря за отделеното време!

  1. Здравейте,
   теоретично досъдебното производство се образува веднага, но действията по разследването отнемат месеци.
   Дали ще ползвате адвокат или не си е Ваше лично решение.

 3. Здравейте !Пуснах жалба до прокуратурата за неплатена издръжка за 4 год която е по 100 лена месец,бяхме на дело ,но преди това издръжката беше изплатена изцяло до следващо дело размина се с наказание 183 ал1 предупредиха го да започне да си плаща редовно.И така той забрави 4 месеца след това подадох жалба до прокуратурата пак и преди да се е стигнало до съд ми изплати половината от сумата за да не се стигне до дело .На всеки 5 месеца или повече трябва да подавам жалби ,съветвайте ме какво може да се направи за да плаща всеки месец.

  1. Здравейте,
   пред човешката идиотия законът често е безсилен. След като отсреща имате подобен човек, то не Ви остава друго освен периодично да му напомняте за задълженията да заплаща издръжка.

 4. Здравейте!Моят случай е следния…Декември 2019 се разведохме с мъжът ми .Вече е в сила решението ка съда което е да ми се заплаща издръжка на стойност 155 лв ,но бащата на детето ми замина за Германия преди седмица и откровено ми сподели че няма да ми даде и един лев.Какво следва да направя в тази ситуация аз?И още един въпрос -имаме споразумение пред адвокат за отглеждането на детето като следва 1-ВА и 3 – та седмица да е при него понеже съм на работа нощни смени а,2-ра и 4-та да живее при мен и тъй като той като споменах той избяга от отговорност и замина в чужбина въпроса ми е в тази ситуация за неспазеното споразумение плус неплащане на издръжката той може ли да бъде наказан при полужение че не е в страната?БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО

  1. Здравейте, бащата да се вижда с децата е негово право, а не задължение, и ако той не упражнява това си право няма как да бъде санкциониран.
   Относно неплащането на издръжка имате опциите – изпълнително дело или жалба в прокуратурата.

 5. Въпросът ми е ако бащата на детето ми не превежда цялата сума за месеца, а примерно 50 лв и на малки части, кога мога да считам, че не са платени 2 месеца издръжка, за да заведа наказателно дело за неплащане на издръжка?
  И доколкото знам обикновено бавят и плащат на втория месец, за да избегнат наказателна отговорност плащайки и двете издръжки за двата месеца наведнъж.
  Но какво се прави в случай, че е платено само частично и то малко и не цялата издръжка месеци наред?

  1. Съветвам Ви да посетите адвокат, за да се види какво точно, колко и кога е плащано, за да се прецени има ли основание за завеждане на наказателно дело. Изложила сте проблемът си прекалено общо и това не дава възможност да Ви дам еднозначен и верен отговор.

 6. Здравейте,имам решение от съда за развод от 2 години с моята бивша съпруга имам 3 деца и не съм получавал никаква издръжка пуснал съм жалба срещу нея и до момента дължи над 12000лв какво да направя за да я накарам да си плати задълженията

  1. Здравейте,
   консултирайте се с адвокат и в зависимост от ситуацията предпиремете необходимите правни действия.

 7. Здравейте , адвокат Белев. Аз съм жена на 31 год. Майка ми и баща ми са се разделили докато съм била бебе, не са имали сключен граждански брак.По онова време баща ми е заминал за Турция и се мести да живее там и не ми е плащал никаква издръжка до 18 год. Въпросът ми е следния, в момента работи в България имам ли право да го съдя за неплатени издръжки до 18 год. възраст?Имам ли някакъв шанс според вас? Благодаря!

  1. Здравейте,
   всичките Ви права да търсите издръжка от Вашия баща са преклудирани с навършването от Вас на 26-годишна възраст, в случай, че сте записала да учите висше образование.
   Ако не сте, правата Ви са преклудирани още с навършване на 18-годишна възраст.

 8. Здр.Адвокат Белев въпроса ми е осъдих бащата на децата ми за издръжка.Даже влезна в сила.Има и за минал период от време октомври месец тази година нито една вноска не е платил .Каже ми нещо посъветвайте ме какво да направя.Извинявам се ако има нещо

  1. Здравейте,
   ако бащата има имущество си извадете изпълнителен лист и образувайте изпълнително дело.
   В случай, че бащата няма имущество или го укрива подайте тъжба в прокуратурата за неплащането на издръжката.

 9. Здрасти искам да попитам бившият ми е осден да ми заплати 10480 лв за 2015 до2019 година той отказва и го осдиха на 6 месица пробация. Как во да правя

  1. Пуснете следваща жалба, ако продължава да не плаща.

 10. Здравейте! Имам следния проблем – с бившия ми съпруг сме разведени от около две години. Осъден е да изплаща издръжка за детето ни, което е вече на 3 години. Тази година от Януари до Август живяхме заедно и той твърди, че е освободен от плащане на издръжка поради тази причина, което според мен е абсурдно тъй като по закон тази издръжка трябва да я заплаща до пълнолетие на детето. Въпросът ми е наистина ли за тези 8 месеца не е трябвало да ми превежда издръжка, при положение, че не може да бъде доказано , ако се стигне до съд, какви разходи е имал по детето през този период?

  1. Здравейте,
   съпругът Ви дължи по закон, така присъдената издръжка и не може да се позовава, на това, че сте живели заедно след влизане на решението за развод в сила.
   Отделен въпрос е дали е морално тя да бъде търсена през този период, ако е участвал със средства в издръжката на семейството.

 11. Здравейте, Адвокат Белев, имам следният казус, преди години един от родителите ми беше осъден за издръжка, плащаше около 6месеца и после спря, адвокатката ни по това време за съжаление почина и не направихме нищо по въпроса. В момента съм на 25 години, но не съм наясно дали дължимата сума все още е актуална и какво може да се направи по въпроса?

  1. Здравейте,
   без да се знае какви точно действия са извършени тогава не мога да отговоря на въпросите ви имате ли все още право да изисквате сумите по присъдената Ви издръжка.

 12. Здр, Адвокат Белев въпроса ми към вас е следния с бившата ми партньорка се разделихме и тя взе родителските права(със споразумение). До 5годишна възраз плащах издръжка и всичко по закон както е отредено по делото. Живея и работя в чужбина! Като тя беше някъде междо 5 и 6 години тя ми заяви че неможе да я гледа и аз ако не я взема ще я даде за осиновяване, разбирасе аз взех детето но не сме водели дела за прехвърляне на родителските права понеже това изисква време а аз постоянно го отлагам и така 3 години . Но грижите и отглеждането го поеха мойте родителите а аз изцяло поех финансово да ги издържам. Въпроса ми е такъв след като майката изцяло е абдикирала за детето но още се води че има родителски права.Може ли да ме осъди да и платя издръжка за 3 години назад след като тя нея отглежда и не се грижи за нея.

  1. Здравейте,
   абсолютно можете да бъдете осъден за неплащане на издръжка. Съветвам Ви по най-бързия начин да си уредите тези отношения с нея с едно ново споразумение, в което Вие да сте носител на родителските права. Иначе се излагате на ненужни и неоправдани рискове.

 13. Здр,Бившият ми не ми е плащал издръжка вече повече от година Заведох държавно дело срещу него ,но никой не ми е съдействал и до сега Подадох жалба в прокуратурата-нищо Прехвърлих делото си към ЧСИ И там никакво съдействие Какво да правя Има ли друг вариант

  1. Здравейте,
   обърнете се към адвокатът, който е бил натоварен с тези процедури, ако сте го правила сама, то ангажирайте адвокат.

 14. Здравейте,искам да попитам във връзка със случая на човека с когото живея на семейни начала,от 2018.08 месец са прехвърлени правата на майката за попечител и е осъден на издръжка,която е плащал но не последователно ,тъй като детето е било в кризисен център през това време за добро поведение до края на 2018 след това за осем месеца има четири вноски непоследователни неплатени,а съдът го осъжда за целия период от 07.2018 до 07.2019 за неплатена издръжка,и няма известие за решението от съда.Какво следва да направи той?

  1. Здравейте,
   следва да си ангажира адвокат и да се провери какво точно и как е станало и дали има нарушения на процедурата.

 15. Здравейте искам да попитам по какъв начин мога да проверя какви задължения са се натрупали по издръжка за дете

  1. Съжалявам, но не разбирам въпросът Ви, най-малкото следва да посочите имате ли решение за плащане на издръжка, от кога е то, плащана ли е или не издръжката, както и дали сте предприемала действия по събирането и чрез съдебен изпълнител.

 16. Какво се случва, ако издръжката не е заплатена само за настоящия месец? Какво мога да направя?

  1. Можете да проявите търпение или да подадете молба за издаване на изпълнителен лист и да образувате изпълнително дело.

 17. Здравейте,дъщеря ми е на 12год.с баща й се разделихме когато беше на 2год.Живеехме заедно без брак,не съм водила дела за издръжка,тъй като господина се съгласи да изплаща минималния размер,всеки месец.През годините той започна да не я търси,не я е взимал и чувал от месеци,дори детето вече се е отчуждило и нежелае да ходи при тях.От няколко месеца започна да работи в чужбина,от януари 2019г.не ми беше пращал превод,но през юни и юли ми изпрати 5 вноски по 120лв,от тогава не иска да ми даде и стотинка.Въпросът ми е мога ли да го осъдя сега,и как да процедирам,защото той няма желание да я взима или въобще не се интересува от нея.Благодаря ви

  1. Здравейте,
   съветвам ви след като бащата не желае да дава издръжка да го осъдите и да регламентирате изцяло отношенията си и в останалите аспекти на раздялата – родителски права, местоживеене и режим на отношения. Относно това, че бащата не търси детето си то имайте предвид, че той има право да го вижда, но не и задължение да го прави. Това зависи само и единствено от него и Вие нищо не можете да направите, за да го принудите да се вижда с детето си.

 18. Здравейте!
  Мога ли да заведа дело за неизплатена издръжка за месец юли и август 2019 г или месеците не са достатъчни за образуване на производство?

  1. Здравейте,
   за да образувате наказателно дело за неплащане на издръжка следва да има две неплатени издръжки. Ако имате налице неплащане два месеца, то можете да подадете съответен сигнал в прокуратурата.

 19. Здравейте, вълнува ме следния въпрос – осъдения да плаща издръжка за своето дете би ли се освободил от наказателна отговорност по чл. 183 НК ако общината изплаща вместо него издръжката

  1. Не, няма как да се освободи при положение, че е извършил престъпление, а общината е приела да подпомага лицето, на което той дължи издръжка.

 20. Здравейте!
  Няколко години са изплащани издръжки епизодично и в не пълен размер. След жалба в прокуратурата има ли срокове или давност за плащане от задна дата примерно година? И ако в този период частично са внесени само остатъка ли се доизплаща?
  Благодаря Ви!

  1. Срокът за плащане при жалба в прокуратурата е колкото се може по-бързо. Няма такова нещо като давност и задни дати. Дължи се сумата на неизплатената издръжка считано от датата на влизане в сила на съдебния акт, с който същата е определена.

 21. Здравейте!
  От 7години съм разведена. Правата спечелих аз,но се наложи да замина за чужбина и със споразумение ги прехвърлих на бащата. на 1През ми2015г. се върнах. Синът ми сега е на 14г. през януари ме помоли да заведа дело за родителки права. Поиска да дойде при мен. Но в стечение на обстоятелствата ,под въздействието на бащата се отказа. Делото беше през Юни ,а решението излезна в средата на юли. Естествено остава там. Въпроса ми е свързан с издръжката. Януари е платена и по съвет на адвоката,да изчакаме края на делото е спряна. Сега трябва да изплатя от февруари до юли,а ме съкратиха и ми е невъзможно наведнъж. Мога ли да ги внеса на 2-3 пъти и съответно той има ли право да ме съди за това?

  1. Ако се споразумеете с бащата за разсрочено плащане на издръжката – добре, иначе си я дължите. Имайте предвид, че сте получила сравнително лош съвет от Вашия адвокат.

   1. Той не иска да се споразумяваме. Преведох 400лв. до м. Май включително. До кога трябва да внеса останалите пари? Много ви благодаря за съветите. Бъдете здрав!

    1. При това положение дължите всички натрупани суми за издръжка във възможно най-кратък срок.

 22. Била съм осъдена за издръжка през 2014 но аз не съм знаела до момента до който не получих запор върху трудовото възнаграждение.След това започнаха да ми удържат сумата която беше записана.При това положение мога ли да бъда осъдена за не плащане.Ще бъда много благодарна ако ми отговорите.

  1. Абсолютно можете да бъдете осъдена, защото със сигурност при това положение имате повече от две неплатени издръжки, което е и съставът на престъплението неплащане на издръжка.

 23. Извинявам се много имам следният въпрос бащата дължи ли издръжка за периода през който децата са повече при него? Понеже решенита е упоменато само месечна издръжка?Разведена съм от преди 4 години до преди по малко от година той ми изплащаше доста по малко от минимума и тогава ми я изплаща,но тази година Не. През лятото има право на 30дни през който са при мен само 2 календарни дни посредата на периода. Не искам да злоупотребявам , но да зная понеже имаме и насрочено ново заседание за обжалване от негова страна!

  1. Бащата дължи издръжка през целия период на действие на решението, с което е осъден да заплаща такава, включително и за времето през което детето е било изцяло при него.

   1. Благодаря ви много за бързият отговор и че ми дадохте необходимата информация.

 24. Ако бащата откаже да плати издръжката и влезе в затвора,кой плаща?

  1. Съжалявам, но не разбирам въпроса Ви. Задайте го по-ясно.

   1. Ако бащата не е платил 3 вноски от издръжката и е решил повече да не плаща.Предприемат се наказателни мерки,пак не плаща.Това означава ли,че трябва да се приеме факта,че издръжката повече няма да се получава?

    1. Това единствено означава, че трябва да си наемете адвокат, който да се ангажира с решаването на проблема Ви. Никой не е толкова луд за някакви смешни пари да иде в затвора.

 25. Бащата закъснява с плащането на издръжката на текущия месец/срокът е до 5-то число на текущ месец- днес сме 11/ Вчера ми се обади да вземе дъщеря ми извън графика установен в споразумението , което подписахме и нотариално заверихме. Въпросът ми е подсъдиму ли е да му възпрепятствам вземането на дъщеря ми , при условие , че за пореден път намеренно ми бави с внасянето на издръжката на която се съгласи със споразумението/не е заверено в съда, само нотариално/. И другото , което първостепенно ме притеснява отонво залашва мене и дъщеря ми в устна форма, че ще ни е убие, защото дъщеря му не се обажда да го чуе как е, а мене защото си мисли, че аз нещо я настройвам. Бащата злоупотребява с алкохол.

  1. Недаването на дете в дните определени за лични контакти е престъпление. Двете задължения – за даване на детето и за плащане на издръжка не са обвързани по никакъв начин и не може да се позовавате на неплащането, за да не давате детето. Ако ви заплашва водете дело за домашно насилие или пуснете жалба в прокуратурата.

 26. Здравейте,
  Не мислите ли, че има нещо нередно в сексисткия начин, по който обобщавате ситуацията по-горе? Твърдоглави и глупави бащи, които не плащат издръжката и добронамереност на другата страна. Защо другата страна да е добронамерена? Малко ли бащи не виждат децата си и малко ли майки се възприемат като собственици на деца? В подобни случаи един баща може наистина да постъпва глупаво от гледна точка на собствената си сигурност, но аз не бих могъл да го упрекна от гледна точка на справедливостта. Моите уважения към смелостта на подобни хора!
  И друго – защо децата да са непременно при майките си, а задълженията и правата на бащите да се ограничават само до издръжка? Това ли е равноправие? За съжаление, дискриминационнните стереотипи, намиращи се в главите не само на адвокати, са провалили немалко човешки съдби. Те са тези, които хвърлят сянка върху Вашето възприятие за това кой е силният пол. В съдебната зала силният пол е женският. По един брутален начин, който често няма общо с интереса на децата.

  1. Здравейте,
   в моята работа има две отвратителни форми на родителска безотговорност – едната е неплащането на издръжка от страна на бащата и второто е недаването на детето и ограничаването на контактите от страна на майката. И двете са еднакво вредни и двете са еднакво неправилни. За съжаление Вие, както и много други бащи разсъждавате с морални категории, които като човек разбирам, но за съжаление в правото няма морал, а справедливостта е относително понятие. Моята философия като адвокат е, че винаги е за предпочитане страните да се разберат с преговори, защото тогава страда по-малко детето. Едва в единици от моите казуси, които както ще видите са много, се налага силова регулация от съда, което за мен е възможно най-нежелателния вариант. За това и не бих се изказвал толкова категорично относно сексисткия ми и пристрастен поглед. Помогнал съм на стотици семейства да имат възможно най-нормални отношения след раздялата си, което пък от своя страна ме прави относително добър човек и адвокат 🙂 Естествено помогнал съм и в регулирането на отношения, които по един или друг начин са се развивали нехармонично – било то чрез осъждане на бащи да плащат издръжка, било чрез осъждане на майки, които не са давали децата.

  2. Абсолютно съгласна! В семейството ни има случай,м в продължение на годи да не заплаща присъдената издръжка.
   Раждането на дете може да ни прави родители, но не и добри родители!

 27. Здравейте, въпросът ми е следният- Колко е минималната издръжка по закон във България?

  1. Минималният размер на издръжката е 1/4 от минималната работна заплата в страната.
   Към днешна дата минималният размер на издръжката е 140 лв.

 28. Здравейте , с бащата на децата ми сме разведени по взаимно съгласие , Имаме споразумение да плаща издръжка 500 лв всеки месец. Трети месец ,отказва да плаща , децата ги вижда , не го ограничавам. Но води децата при жена , която им влияе зле. Не е жена , с която живее .Как мога да огранича , тази жена да вижда децата ми ? Тя дори не е негова роднина.Как да постъпя и с издръжката, тази година му изтича и пробацията. Беше осъден година и половина условно с три години изпитатен срок за нападение над държавен служител (МВР служител – жена )

  1. Здравейте,
   образувайте изпълнително дело за издръжката и подайте жалба в прокуратурата, ако има повече от две неплатени месечни задължения. На това къде бащата води децата в дните за лични отношения, освен ако не създават риск за живота и здравето, няма как да повлияете по какъвто и да е начин.

 29. Здравейте,

  Преди да Ви задам въпроса си бих искал да разясня фактическата обстановка около казуса ми. На 20-годишна възраст съм. Майка ми и баща ми са разведени. Баща ми не е изплащал издръжката ми в продължение на 7 години ( изпращал е дребни суми за рождените ми дни ), като разходите ми винаги са били поемани от моята майка, която работи в Чужбина. Тъй като след завършването ми в средно учебно заведение, продължих своето обучение във висше такова, зная, че:
  Издръжката се дължи до момента на достигане на пълнолетие на детето (18 г.), а когато то учи редовно в средни и висши училища – за предвидения срок на обучение (до навършване на 20 г. при обучение в средно и на 25 г. във висше учебно заведение).
  Мога ли да заведа дело за неизплащане на задълженията му за отминалия период и за тези, които очевидно не смята да изпълнява и за в бъдеще. Ако отговорът Ви е положителен, ще се радвам да насрочим среща, в която да обсъдим подробностите.

  С уважение,
  А.Р.

  1. Здравейте,
   считам, че подобни въпроси касаещи издръжката следва да бъдат обсъждани на консултация, доколкото правилния отговор зависи от познаването на подробностите по вашия казус касаещ издръжката дължима към Вас от Вашия баща.

 30. Здравейте, бившия ми съпруг редовно нарушава режима на лични срещи с детето- не го връща в уговорения ден и час, даже не предупреждава че детето ще остане при него още ден, не вдига телефона, разбирам за това от родителите му, при многократни позвънявания от мен и родителите ми. Родителите му, след като вдигат по някое време телефона вечерта, си позволяват да ме заплашват, с това че ще развалят споразумението, едва ли не искат да ми вземат детето, все едно е вещ и могат да си позволяват всичко. Бащата на детето не е плащал издръжка от 5 месеца. Кажете ми как мога да го накарам да си спазва деня и часа редовно при връщане на детето, при условие, че даже го взима по рано- с ден поне. Да сигнализирам ли първо в полицията, или направо да подам жалба в прокуратурата, за издръжката и нарушаване на режима. Благодаря Ви предварително.

  1. Здравейте,
   запиште си час за консултация с мен по Вашия проблем на тел. 0876 217 476. За съжаление естеството и сложността му не позволяват да Ви дам правилен правен съвет без да знам всички подробности.

 31. Здравейте. Към приятеля ми имаше подадена жалба в прокуратурата от бившата му жена за 4 пропуснати вноски за издръжка. Извикаха го в полицията и му казаха, че до 3 дни трябва да плати всичко или нещата се връщат в прокуратурата. Нямахме възможност да платим всичко, внесе една вноска. Какво да очакваме оттук нататък. Международен шофьор е, ще го спрат ли докато не плати всичко и в какъв срок

  1. Не, няма да го спрат, но Ви съветвам да направите всичко възможно да го платите. Три месечни издръжки не са сума, която да си заслужава проблемите, които могат да се създадат.

 32. Здравейте, г-н адвокат
  Искам дави попитам следното:
  Сестра ми има дете от един мъж с който нито живее, нито има брак с него. В края на миналата година му заведе дело за издръжка, което спечели но той не плаща редовно и тя отказва той да вижда детето. Въпроса ми е тя в нарушение на закона ли е като не дава да се вижда детето, въпреки негового не плащане на издръжка? Той когато идва винаги я заплашва, че ще убие както нея, така и детето. Този мъж има и 3 месеца ефективен затвор за обида на съдия.

  1. Здравейте,
   Вашата сестра е абсолютно в нарушение на закона, за което може да бъде подведена и под наказателна отговорност за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпление по нашето законодателство. Не може да се обвързва виждането на детето с плащането на издръжката. С действията си тя нарушава правата на бащата, а за неплащането от негова страна си има законов ред за търсене на така присъдената издръжка.

   1. Здравейте.мъжът с когото живея на семейни начела плаща издръжка на дъщеря си….но често закъснява с по месец два с издпъжката не го прави нарочно просто финансово се затруднява и това води до това закъснение…Ще има ли проблем за това той в същото време изплаща и заем с който е теглил когато е съжителство с майката на дъщеря му с която са нямали брак.майката от години е оставила детето и работи в чужбина целогодишно а детето живее с бабите.при такава ситуация майката може ли да парадира постоянно че бащата не плаща редовно при условие че тя не си гледа детето

    1. Здравейте,
     всяко закъснение след определения падеж може да доведе до образуване на изпълнително дело или ако има две неплатени вноски и до сезиране на прокуратурата. Няма значение кой къде е и какво прави. Има съдебно решение, в което ясно пише при кой ще живее детето и кой ще плаща издръжка. Ако това положение не Ви устройва водете дело за промяна на режима на упражняване на родителските права.

     1. Здравейте
      Моят случай е следният…
      Разведена съм от 2010г
      Имам две деца, които са присъдени на мен . Синът ми вече е на 21г дъщеря ми на 13г. След развода баща им плащаше 3 месеца издръжка 140лв и за двете деца . От тогава той не е плащал и 1 лв. близо 9 г . Никога не съм продавала жалби за това , заради децата. Не исках баща им да се изложи към тях . Не мога да отрека ,че той им е давал джобни пари ПОНЯКОГА , ! Ще ме питате защо се сетих след толкова години да си искам правата? Ами защото се надявах той да има съвест и ако имам трудни моменти ,мога да разчитам на него … УВИ

     2. Здравейте,
      разбрах Вашия случай, но не разбирам какво действие и правна услуга очаквате от мен.
      Ще Ви препоръчам да се свържете с мен на тел. 0876 217 476, за насрочване на дата и час за консултация по Вашия проблем.

 33. Здравейте, казвам се Ирена .През 2014г.осъдих бащата на синът ми да плаща издръжка в размер на 180лв.До сега ми е изплатил пет вноски по издръжка и то вследствие на запор на заплата.И сега отново е напуснал работа.За тези години, през които не е плащал имам подадени две жалби за неплатена издръжка.След първата жалба е осъден на пробация.Втората жалба е от 2016г.и все още няма резултат.Съдия изпълнител ми каза,че не може да ми изплаща държавата понеже има наследство от починалия му баща и коли,които се водят на негово име.Не може да му се вземе нищо понеже колите ги няма,а имуществото от баща му е част от къща,която ,е и на майка му и на двете му сестри.И така си минават години ,а аз съм само по съдилища да пускам жалби справки за трудовите му договори за имуществата му и т.н.Мога ли изобщо да направя нещо,за да ми се изплатят дължимити суми. Бащата е осъден на издръжка една година назад включително и на разноските по делото,също така дължи и лихви за неплатени издръжки.На кратко е това,просто искам да знам има ли изобщо смисъл да продължавам.

  1. Здравейте,
   просто със случаят Ви следва да се заеме опитен адвокат. От така описаното на първо четене мога да приема, че има варианти за действие, но трябва да познавам случая Ви в детайли и след запознаване с документи, за да бъда по-конкретен.

 34. Добър ден. С бившият ми съпруг сме разведена от 2014 г. Първите 1.5-2 г не плащаше изобщо издръжка, после започна през месец, два пет, когато му е кеф да плаща. Въпросът ми е какво да направя за да, плаща занапред? Да ми изплати и задълженията със задна дата, също и да бъде овиличен размера на издръжката от 85 лв.

  1. Здравейте,
   следва да извадите изпълнителен лист по делото за развод, да образувате изпълнително дело, след това дело за увеличаване на издръжката, нов изпълнителен лист и да си събирате дължимите суми чрез съдебен изпълнител.

 35. Здравейте. Има ли проблем за бащата да заплати издръжка за месец или два напред? Или да плати издръжката по рано “ примерно“ крайна дата 5.03.19 а да я плати на 25.02.19 но да си пише, че е за 3ти месец? Нали не е проблем? Как е най добре според вас?

  1. Здравейте,
   няма проблем издръжка да се внася и авансово и за няколко месеца наведнъж. Важното е правилно в платежното нареждане да се записва като основание „издръжка месец …. еди кой си“ или изброяване на няколко месеца.

 36. Пише Sofiya Aleksandrova Milanova. Повече от година живея в Швеция на семейни начала с Claes Andreas Vallin. Безработицата в Швеция е голяма и аз не работя . Годеникът ми не е склонен да плаща издръжка а и не ме пуска да се върна в България където имам работа и живот. Какво е решението?

  1. Обърнете се към местната полиция, че Ви държат против волята Ви и не можете да се приберете в България.

 37. Здравейте, имам следният проблем… Живях с мъж, от който имам две деца. Нито аз, нито той сме работили в живота си до сега и нямаме нито един ден трудов стаж. За финансовото отглеждане на децата се е грижела майка му. Преди две години той си намери любовница и ме изгони от дома ни. Той влезна в затвора, а аз нямах възможност да си гледам децата , затова ги оставих майка му да ги гледа. Прибрах се при родителите си. В момента от година и половина съм в чужбина с новият си приятел. Все още съм безработна, на разноските на приятелят си. Преди една седмица разбрах, че ме е осъдил за издръжка със задна дата. това го разбрах от сестра си, никой друг не ме е уведомил за това нещо. Въпросът ми е, приятелят ми иска да изплаща издръжката , за да нямам проблеми. Какъв е начинът , и с кой да се свържа…

  1. Издръжката се заплаща чрез родителя, в случая бащата. Ако той Ви откаже да предостави банкова сметка ще трябва да ги изпращате с пощенски записи. Но първо трябва да видите какво е решението и как е описан вътре начина на плащане.

   1. Има ли вариант от чужбина , или от посолството да видя решението и начина на плащане…
    защото нямам възможност да се прибера в България…

    1. Няма такава възможност. Решението по делото за издръжка може да бъде взето лично от страната или от неин пълномощник адвокат.

 38. След като го пуснаха за издирване и „не можаха да го намерят“ получих постановление за спиране на наказателното производство. След като го намериха възобновиха това наказателно производство. Не е ли всъщност това наказателното дело за което писахте?

  1. Теоретично е това, но пак Ви казвам, работите и се занимавате с материя, която съвсем не Ви е ясна, за това по-лесното, бързо и умно решение е да доверите проблемът си на адвокат. Естествено никой не Ви спира да действате и сама, но очевидно от това произтичат много неудобства за Вас и неясноти за това как протича процеса и остава впечатление, че прокуратурата не работи и не се опитва да помогне.

 39. Добър ден г-н Белев! Бащата на дъщеря ми е осъден да плаща издръжка. Има 2 изпълнителни дела и за минал период. След неизплащане на нито една стотинка е подадена жалба в прокуратурата както следва. Беше обявен за издирване. Намериха го, закараха го в районното, говорили са с него незнайно какво и са го пуснали. Близо 2 години от завеждането на гражданското дело няма никакъв резултат и една година от изпълнителното дело също. Има открити много негови банкови сметки в които няма пари. Всеки ден звъня в съда и ми казват че НЯМА НИЩО (каквото и да значи това нищо за този некадърен съд в гр.Сливница).По техните думи докато не влязат пари по тези негови сметки за детето няма да получа и една стотинка. И питам след като има член от наказателния кодекс който след неизплащане на 2 месечни вноски обявява това действие за престъпление и следва затвор и прочие, защо един вид този човек остава „недосегаем“ за закона, защото това дело реално е в някакъв нелеп застой поради неясни за мен причини? Какво повече да направя след жалби и све за да се стигне до някакво развитие? Благодаря ви предварително!!!

  1. Здравейте,
   очевидно не сте подали жалба в прокураатурата по надлежния ред. Иначе няма обяснение защо срещу господина не е образувано наказателно дело за неизплатена издръжка. Съветвам Ви да си ангажирате адвокат, защото предполагам до момента не сте ползвали услугите на такъв, което е довело и до този продължителен период на неплащане на дължимата на детето Ви издръжка.

 40. Здравейте бащата е осъден преди три месеца да плаща издръжка но досега не е платил нищо какво трябва да направя

  1. Здравейте, изваждате си изпълнителен лист и образувате изпълнително дело, ако няма имущество и упорито отказва да плати подайте жалба в прокуратурата.

 41. Здравейте,как става изплащането на издръжка когато бащата е задържан в следствия и кой трябва да я плаща за този период

  1. Задължено лице да заплаща издръжката е бащата. Докато е задържан има основателна причина да не плаща, защото е в обективна невъзможност, следователно не може да му баде търсена наказателна отговорност за това.

 42. Благодаря за бързия отговор. В такъв случай разследващия дознател, не следваше ли да обяви лицето за издирване по съответния процесуален ред и тогава да връща преписката на РП с мнение за прекратяване? Или следва РП да удължи срока за доказване?

  1. За съжаление няма как да Ви отговоря, защото не знам какво се е случвало и как е образувано и водено производството.

 43. Здравейте, ако бащата е осъден с влязло в сила решение за заплащане на издръжка, но закъснява с 10 вноски, и има подадена жалба в РП, но същия е в чужбина и не може да бъде намерен, какво следва? Питам трябва ли РП да прекрати преписката или същия да бъде обявен за издирване, за да му се търси наказателна отговорност?

  1. Не, прокуратурата няма да прекрати преписката, а същият ще бъде обявен за издирване, кактои ще бъде изпратено съобщение до гранична полиция лицето да бъде задържано в случай, че се върне в страната и отведено за разпит. Все пак има някои нюанси в процедурата и зависи от конкретния прокурор, но в никакъв случай преписката при достатъчно данни за престъпление няма да бъде прекратена само на основание, че задълженото да плаща изръжка лице е извън стратана.

 44. Здравейте, бащата на детето ми е осъден от юни месец тази година да плаща издръжка. Октомври пуснах испълнително дело като отидох да проверя за резултат ми казаха само че няма доходи и банкови сметки ( той работи на черно) ……???

  1. След като бащата отказва да плаща издръжката доброволни и няма имущество върху което да се изпълнява подайте жалба в прокуратурата за неплатената издръжка. Това е следващият Ви ход.

 45. Здравейте вече 5 години бившият ми се съпруг не плаща издръжката на детето. Въпроса ми е как да процедирам и да мога ли да взема правата на детето ми? Тъй като делото се е гледало тогава само за издръжка.

  1. За съжаление изобщо не разбирам какво точно искате, за да мога да Ви отговоря. Прецизирайте въпроса си.

 46. Здравейте! При нас пък бащата изпуска 1 издръжката за м. август т.е. от когато решението е влязло в сила. Казва, ще според него не е дължима… Ние имаме определан дата, издръжката (само 1 до сега) я изплати по Еконт и то с огромно закъснение… Как да претендирам сумата за м. август?

  1. Ако бащата откаже да я плати и в бъдеще продължава с нерегулярното и закъсняващо плащане Ви съветвам да се снабдите с изпълнителен лист и да заведете изпълнително дело за дължимата издръжка.

 47. Здравейте,искам да попитам нещо за издръжка на дете.Разведена съм с брачен договор 2014г. Всички права за децата са мои.Тогава издръжката беше 85лв.,та искам да попитам тя вдига ли се автоматично след като се вдига минималната заплата или трябва да се заведе дело за увеличаване на сумата

  1. Здравейте,
   издръжката не се вдига автоматично, а се увеличава доброволно след преговори между съпрузите или принудително след решение на съда по заведено дело за увеличаване на издръжка.

 48. Здравейте,искам да попитам: Пуснала съм молба за неплатена издръжка но получих възражение от адвоката на бившия ми мъж. Той твърди че едното ми дете е живяло два месеца при него след решението на съда,това не е вярно защото той работи в чужбина.Имам Три дневен срок да докажа че това не е вярно,имам доклади на социялни грижи от домашните им посещения.Моля г-н Белев да ми кажете какво трябва да направя в този случай ?

  1. Здравейте,
   не разбирам каква молба сте пуснала, до кой и пред кой трябва да доказвате тези неща. Предвид ситуацията, доколкото срещу Вас имате адвокат Ви съветвам и Вие да си наемете такъв, защото сама виждате до какво водят самоинициативите по правни въпроси.

 49. Здравейте!
  Ако издръжката се плаща от друго лице( от друго име като се посочва осъденият на издръжка за платец) има ли законово основание за наказание? Реално издръжка се плаща от друг човек защото осъденият отказва!

  1. Не, няма такова основание за каквото и да е наказание. Още повече ако се повдигне обвинение третото лице плащащо издръжка може да предяви иск за неоснователно обогатяване срещу майката. За това не си усложнявайте излишно живота след като очевидно получавате сумите, които Ви се дължат.

 50. Здравейте , през м. февруари пуснах жалба срущу бившия ми за неплащане на издръжка във района прокуратура по местоживеене и до държавен съдебен изпълнител. През м.май ме викаха на разпит в РПу- то .Имам си вх.номер на жалбата в прокуратурата и на ел.сайт следя до къде стигат нещата, там чета че от 26.06.2018 г.има издадено писмо/постановление за удължаване срока на разследване.Какво означава това,може ли ваше мнение.Благодаря предварително.

  1. Това означава, че в предвидения от закона срок не са събрани достатъчно доказателства и се иска удължаване на срока по някаква причина.

 51. Здравейте, решението влезе в сила на 31.05.2018г.от тогава до сега не иска да ми плати издръжка….Како да направя?????

  1. Изкарвате си изпълнителен лист, образувате изпълнително дело при ЧСИ и подавате тъжба в прокуратурата.

 52. Здравейте,
  Изплащаме месечна издръжка на дете всекии месец на различни дати като на платежният документ се посочва месеца за който е. въпроса ми е следния След като в съдебното решение пише ежемесечно изплащане на месечна издръжа явява ли се проблем че едната издръжка е изплатена в началото на месеца за който е, а следващата е изплатена в средата на месеца за който се отнася.

  1. Не е проблем, но аз лично точно за това като претендирам издръжка или пък пиша споразумение задължително посочвам дата, до която следва да се плати. Колкото по-ясно и конкретно е определено задължението за плащане на издръжка, толкова по-малко е полето за тълкуване и от там по-малко проблемите в последствие.

Оставете коментар или въпрос под статията