Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Адвокат издръжка ИЗДРЪЖКА ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ

ИЗДРЪЖКА ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ

издръжка за минало времеИск за издръжка за минало време най-често се предявява, когато се прекратява фактическо съпружеско съжителство от което има родени деца, като след раздялата на партньорите родителят, който не е поел грижата отказва да дава средства за тях.

Голяма част основно от майките в подобни ситуации правят грешката да отлагат във времето предприемането на действия по защита на интересите на своите деца и не са редки случаите, когато дело за издръжка занапред и издръжка за минало време се завежда няколко години след фактическата раздяла.

Естествено има и отговорни родители, които след раздялата напълно доброволно заплащат издръжка на своите деца и при такова развитие на ситуацията не се налага водене на дело. Но практиката показва, че не са малко и случаите, когато обикновено бащите, като форма на наказание и отмъщение спрямо майката не дават никакви средства за отглеждането и възпитанието на децата си.

И именно в такива случаи майката, като законен представител имащ задължението да се грижи за детето си, следва да се обърне към адвокат, за да принуди бащата да заплаща определена парична сума, с която да бъдат посрещнати нуждите на общото им потомство.

За правна консултация и поемане на дела касаещи проблеми с издръжката на Вашето дете се свържете с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или на e-mail: lazarbelev@gmail.com за насрочване на дата и час за среща в офиса в гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 125-2, ет. 2

Обикновено искът за издръжка на дете за минало време се води заедно с такъв за бъдеще време, но е напълно възможно да се предявява и самостоятелно, в случай, че от някакъв момент задълженият да плаща издръжка родител е започнал да дава такава.

При подаването на иск за издръжка за минало време следва да се има предвид това, че претенцията може да се простира максимум до една година /12 месеца/ назад считано от датата на подаване на исковата молба. Тоест, ако фактическата раздяла между двойката е настъпила преди повече от една година то претенцията може да бъде само за 12 месечни издръжки, като правото да се иска такава за месеците преди това се погасява по силата на законовата разпоредба на чл. 149 от СК.

Това е и основната причина, поради които родителят, който фактически поема грижите за детето след раздялата на партньорите следва да предприеме действия по регулиране на отношенията с другия родител касаещи издръжката.

В противен случай този родител действа против интересите на своето дете и това му бездействие по никакъв начин не може да бъде оправдано доколкото то не води до подобряване на условията и възможностите за отглеждане и възпитание на непълнолетните или малолетните, за които те се грижат.

Моят съвет като адвокат е, още в първите няколко месеца след фактическата раздяла на двойката в случай, че не бъде постигнато съгласие за заплащането на определена парична сума, незабавно да се стартира дело за издръжка, както за бъдеще време, така и за миналото време от фактическата раздяла, а с цел спестяване на време и разходи, в същото производство да бъдат предявени и изковете за родителски права и режим на лични отношения.

Така в едно производство страните ще уредят абсолютно целия спектър от отношения както между самите тях, така и с общите им деца, което пък от своя страна ще намали напрежението и ще осигури относително нормални и спокойни отношения, доколкото това е възможно.

адвокат издръжкаВ случай, че след раздялата с Вашия партньор, той не проявява дължимото отговорно родителско отношение към общото Ви дете и по някаква причина не желае да заплаща дължимата от него издръжка, се свържете с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476, или на e-mail: lazarbelev@gmail.com за насрочване на дата и час за консултация и завеждане на дело за издръжка, родителски права и режим на лични отношения. С опитът ми като защитник на правата и интересите на моите клиенти можете да се запознаете в раздел „Дела решени в полза на клиентите“

4.9/5 - (8 votes)

14 thoughts on “ИЗДРЪЖКА ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ”

 1. Здравейте!
  Бих искала да попитам,изплащането на издръжка за минал период само за една година назад ли важи?
  Дъщеря ми е на 14г. За този период нито е виждала баща си,нито е получила нещо от него.
  Имам присъдена издръжка в размер на 90лв и 60лв. за минал период.
  Преди 6..7г.водих дело,че тази издръжка не се изплаща,но решението на съда беше единствено 2г. пробация и обществено полезен труд. Решение за изплащане на издръжката нямаше,а до момента натрупаната сума беше 13 000лв.
  Има ли някакъв шанс да бъде изплатена сумата до момента за всички тези години или само за една?
  Благодаря!

  1. Здравейте,
   следвало е да заведете и изпълнително дело, а веднага след като е минало първото наказателно дело за неплатена издръжка е трябвало да заведете още едно, защото следващата присъда е затвор обикновено около 6 месеца. Това обикновено принуждава задължените лица да я изплатят.

 2. Здравейте!
  Бившия ми сапруг от три години не плаща издръжка на трите ни деца тоест от 2017г. насам.
  Възможно ли е да изплати издръжката на децата ни за тези минали години.

  1. Здравейте, дължимата издръжка за минало време няма да се изплати от само себе си. Свържете се с адвокат, за да бъдат предприети необходимите действия за събирането и

 3. Добър ден,искам да попитам тъй като нямаме развод със жена ми а не сме заедно от 3 години ,възможно ли е да ме осъди да плащам издрьжка за тези 3 години ,без да имаме развод .До сега съм пращал средства но няма документи и доказателства за това.Тя беше съгласна .но до този момент.

  1. Ако нямата документи за плащанията на издръжка напълно възможно е срещу Вас да бъде подаден иск за издръжка за минало време, доколкото както сам казвате нямате никакви доказателства за плащането на издръжка. Съветвам Ви след като бракът Ви фактически е приключил, да го прекратите и юридически и да уредите отношенията си окончателно и трайно.

 4. Здравейте. Разделена съм с бащата на детето си от две години и половина. Ние нямаме брак. Също така има и разпореждане от съда по закона за защита от домашното насилие, с което му се казва да се въздържа от прояви на насилие. Все още не са уредени правата върху детето от чисто финансови проблеми. Искам да попитам как трябва да докажа, че не живеем заедно и съответно чрез адвокат ли само може да се подава молба за издръжка. Разбрах, че всъщност молбата може да е едновременно и за издръжка, и за родителски права и какви са сумите, които би трябвало да приготвя за адвокатските услуги. Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   препоръчвам Ви за подобно дело да ангажирате адвокат, доколкото срещу бащата ще бъдат подадени едновременно пет отделни иска обединени в едно производство – за родителски права, за режим на отношения, за местоживеене, за издръжка за напред и издръжка за минало време. Въпросите за доказването предлагам да оставите на съответния адвокат, доколкото едва ли имате необходимия опит и познания за подобни процесуални действия. Адвокатският хонорар за подобно дело започва от 500 лева.

 5. Здравейте , плащал съм на ръка издръжка за което имам свидетели , в един момент разпрах , че ми се правят постановки и започнах да вкарвам парите по банков път …….. от това което прочетох , явно , ще се наложи да платя издръжката (за пореден път) за месеците , за които нямам документ. Към заведеното дело са написани и куп лъжи които според мен са с цел за действия в бъдеще. Имам касови бележки за закупеното облекло и учебни материяли за децат ми , но в доклада е написано , че не взимам децата и не им копувам нищо.Имам два въпроса: 1) след като мине делот в каккъв срок ще се наложи да изплатя издъжката за 12 месеца назад (дали ще може да се разсрочи да бъде в рамките на поне 3-4 месеца) 2) какво мога да направя с клеветите по мой адрес , които могат да доведат до въвеждането на по-ограничен режим с децата ми. Могат ли всички касови бележки да докажат , че не съм си оставил децата по никакв начин и ще съм полагал грижи за тях. Попринцип имам много доказателства , че майката не се е грижила за децата , но не искам те да са потърпевши и да ги разкарваме по институциите.

  1. Здравейте,
   тези въпроси следва да зададете на адвоката, които сте ангажирали по делото си, а ако нямате такъв Ви съветвам да си наемете. В противен случай от момента на влизане на решението ви сила дължите издръжката за минало време. Относно клеветите – наемете си адвокат. Относно доказателствата, които имате то работа на Вашия адвокат е да ги вкара по съответния ред в съда, за да бъдат преценявани при постановяване на решението.

 6. Здравейте,искам да знам има ли вариант да си получим издръжката за минал период от бащата на детето ми,след като той е прехвърлил всичките си имоти на трето лице и в момента не се води на трудов договор в България?След нашата раздяла той се ожени за друга и има още две деца.В момента съм прехвърлена към Община Габрово,но за минал период ни висят около 1200 лева.
  Предварително благодаря за отговора!

  1. Здравейте,
   при подобен казус с издръжка за минало време и нежелание на длъжникът да плаща единственият Ви вариант остава подаването на жалба в прокуратурата да престъпление по НК.

   1. Здравейте… На 28г и скоро се запознах с баща си… Искам да попитам.. До сега не ми е плащал никаква издръжка… Не е и съден за издръжка… Мога ли да заведа дело за каквото и да е срещу него

    1. Здравейте,
     на 28 години всичките ви права да заведете дело за издръжка под каквато и да е форма са преклудирани.

Оставете коментар или въпрос под статията