Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Адвокат издръжка Издръжка – често задавани въпроси

Издръжка – често задавани въпроси

дело за издръжка на дете

В днешната статия ще отговоря на най-често задаваните ми въпроси по отношение издръжката, или поне ще обясня, защо е трудно да се даде точен отговор на някои от тях.

Въпрос № 1: Колко е минималният размер на издръжката на дете и как се определя?

Към датата на писане на тази статия /14.03.2017г/ минималният размер на одобряваната от съда издръжка е 152,50 лв. Най-лесно издръжката се изчислява като знаете, че минималният и размер е ¼ от размера на минималната работна заплата.

В момента той е 610 лв., следователно разделено на 4 се получава и минималната сума, която следва да се претендира или отрази в споразумението – 152,50 лв. /Считано от 01.01.2020г. минималната работна заплата в страната беше увеличена на 610 лева, като по този начин минималният размер на издръжката се увеличи на 152,50 лева на месец/.

Ако се нуждаете от правна консултация по въпроси касаещи издръжката на Вашето дете или ще водите дело за издръжка се свържете с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или пишете на e-mail: lazarbelev@gmail.com

Въпрос № 2: Възможно ли е при развод да не се договори плащане на издръжка за непълнолетно дете?

Не, това не е възможно, доколкото без значение дали ще бъде развод по взаимно съгласие или развод по исков ред споразумение или произнасяне на съда по въпросите на издръжката трябва да има. В първият случай въпросът с издръжката е задължителен елемент от споразумението, във втория съда е длъжен служебно да се произнесе.

Въпрос № 3: Възможно ли е родителите да се договорят да не заплащат присъдена от съда издръжка на дете?

Всякаква подобна договорка между родителите за това, че осъденият да заплаща издръжка родител, не я дължи или че другият се отказва от плащането и е нищожна по аргумент от чл. 147 от Семейния кодекс. Нищожността е без значение от това под каква форма е оформен този отказ – споразумение, декларация, съгласие, с или без нотариална заверка.

Въпрос № 4: За какъв период назад може да се претендира издръжка за дете?

Законът изрично ограничава периода, за който може да се търси издръжка на непълнолетен до една година назад, считано от датата на подаване на исковата молба. В практиката ми не са рядкост случаите, когато не е заплащана с години, и когато накрая родителят се обърне към адвокат трябва да преглътне не особено добрата новина, че няма как да търси издръжка за минало време за повече от 12 месеца назад. За повече информация по въпроса прочетете статията „ИЗДРЪЖКА ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ“

Въпрос № 5: /най-любимият ми/ Какъв размер издръжка мога да получа?

На този въпрос никога не може да бъде отговорено точно, а едва след запознаване с всички факти и доказателства Вашия адвокат, на база опитът си, може да се опита да ви посочи приблизителен размер за сумата, която ще бъде получена. Защо няма как да бъде даден точен отговор?

На първо място защото никъде няма разписани точни критерии, при изпълнението на които да се получи съответна сума. Размерът на издръжката се определя от редица фактори като възраст, здравни и образователни потребности на детето, финансови възможности и на двамата родители /не на единния, както погрешно се смята/, имуществено положение на родителите, възможност за задоволяване на жилищните нужди, преимуществено полагане на родителска грижа, редовно заплащане на издръжката и отговорно отношение към детето, възможност наличието на специфични потребности да се докаже, субективна преценка на доказателствата от съдията и т.н. Както се вижда редица фактори, които следва да се докажат и да се използват в процеса възможно най-ефективно, за постигане на максимален резултат, тоест размер на издръжката.

Въпрос № 6: Как да получа максимална издръжка?

Отговорът ми тук винаги е един и същи – като използвате адвокат с опит в делата касаещи издръжка и винаги се опитате да договорите висок размер първо извънсъдебно. Обръщането към съда е краен вариант, който в никакъв случай не Ви гарантира максимален резултат, противно на това, което разни недобросъвестни колеги адвокати обещават.

Ако сте решили да заведете дело за издръжка, желаете да получите максимален размер на същата и имате нужда от професионалист с богат опит по подобен род казуси се обърнете за консултация и процесуално представителство към адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или на електронната ми поща: lazarbelev@gmail.com

4.9/5 - (10 votes)

106 thoughts on “Издръжка – често задавани въпроси”

 1. Здравейте!Разведен съм с две деца.Бившата ми съпруга живее в друга държава с малката ни дъщеря,а аз с България със синът ни!Трябва ли да плащам издъжка за едното дете,при положение ,че аз изцяли гледам и се грижа за голямото?

  1. Здравейте,
   това, че сте поделили по този начин децата съгласно българското законодателство по никакъв начин не Ви освобождава от задължението да заплащате издръжка за детето, което е при майката, както и тя не се освобождава от задължението да заплаща издръжка за детето, което е останало за отглеждане при Вас.

  2. Здравейте адк.Белев . Аз съм пълнолетна и уча във висше училище в редовна форма на обучение . Мойте родители се разведоха по взаимно съгласие преди да стана пълнолетна и по документи баща ми трябва да ми плаща издръжка но ми праща пари през месец или ми праща по 50лв и аз трябва да го моля да ми праща пари или той няма въобще да ми прати никакви . Въпроса ми е имам ли право да съдя баща си за издръжка .

   1. В момента като пълнолетно учащо лице можете да водите дело за издръжка срещу Вашия баща.

 2. Здравейте! Детето ми е на 16 години и бащата плаща 150 лева издръжка, която е под минималния размер. Желая да увелича размера й, но бащата не желае това по никакъв начин. Остава само чрез съда. Въпросът ми е: В случая кой подава исковата молба към съда – аз или детето? Благодаря Ви!

  1. Здравейте,
   при дете на 16 години исковата молба за завеждане на дело за издръжка се подава от детето с Ваше съгласие в качеството Ви на негов законен представител.

 3. Здравейте,
  от 11.02.2020 съм разведена, все още нямам документ от съда. След колко време след развода започва изплащането на издръжката?

  1. Здравейте,
   зависи какво сте се договорили в частта от споразумението касаещо издръжката.

 4. Имам въпрос.Разведен съм с две деца,бившата ми съпруга се грижи за тях.Редовно плащам издръжка която се повишава на всеки две години с повдигане на дело от страна на бившата ми.Към този момент съм осъден да плащам издръжка 420 лв. при условие че минималната заплата към този момент е 560.Това е факт и е в сила от 2019 юли месец.Как се получава това?

  1. Получава се много просто. Издръжката за дете следва да отговаря на неговите нужди.
   Минималната работна заплата има отношение единствено към минималния размер на присъжданата издръжка, а реалният размер се определя от нуждите на децата и възможностите на родителя.

 5. Имам въпрос: В момента си получавам издръжката за сина си от община в София, в размер 80лв.Има ли законова норма,с която общината да ми изплаща издръжката присъдена от 250лв и сумите,които ми дължи бившия съпруг със задна дата?

  1. Няма такъв вариант, размерът на заплащаната издръжка от общината се определя от Закона за държавния бюджет.
   За повече информация по Вашия въпрос можете да прочетете тук – http://advokatbg.net/plashtane-na-izdrajka-ot-obshtinata/

 6. Излязох от затвор в чужбина преди няколко дни и сега бившата ми съпруга ме съди за плащане на издръжката за минало време и за нейното увеличаване. Безработен съм все още и не разполагам със средства. Въпроса ми е дължа ли издръжка за времето в което съм бил в затвора и може ли да ми наложат увеличение на издръжката.

  1. Здравейте,
   да, дължите издръжка за времето, в което сте били в затвора, ако има издадено съдебно решение и може да се присъди увеличаване на издръжка.
   Единствено не могат да Ви подведат под наказателна отговорност за неплащане на издръжката, доколкото съществуват обстоятелства изключващи отговорността.

 7. Имам ли шанс за по-висока издръжка при положение че бащата е осигурен на минималната,реалните му доходи са над 1200лв.Отделно от продажбата на семейното жилище с неговата част си направи магазин който писа на името на майка си.В момента получавам 160 за сина ми на 9г и 140 за дъщеря ми на 4г

  1. В случай, че не можете да докажете доходи на бащата над минималните шансовете за увеличаване на издръжката са минимални.

 8. Здравейте бих искала да попитам при раздяла в съжителство без брак , същите ли са правилата при определяне на издръжка за дете. БАЩАТА работи в сивия сектор, като безработен ли ще плаща издръжка, или има възможност да докажа доходите му. Благодаря ви предварително.

  1. Здравейте,
   правилата за определяне на издръжка са абсолютно същите, както и при развод. И доколкото са същите то първо следва да се докажат нуждите на детето, и едва след това възможностите на родителя. Как и дали ще се докажат в съдебното производство тези факти е работа на Вашия адвокат, който след като се запознае в детайли със случая Ви съответно ще каже какво може и какво не.

 9. Здравейте,
  От два месеца съм пенсионер – 66г. и 4 месеца след 18г. и 5 месеца стаж. Осъден съм да плащам издръжка на детето си – 200лв, която плащам вече около две години. Пенсията ми, отпусната от НОИ е 186лв. Много скоро няма да имам финансова и физическа възможност да се изхранвам, съответно да плащам издръжка. Да, беден съм, не се срамувам да го кажа. Трябва ли затова да бъда пратен в затвор!? И каква ще бъде ползата от него/затвора/, за мен и детето!?

  1. Здравейте,
   задавате чисто човешки, а не правни въпроси, на които не се чувствам компетентен да отговарям. Такъв е законът.

 10. Здравейте,дължи ли се издръжка за децата на майката от бащата, когато са при него за 1 месец лятото?

  1. Доколкото в решението, с което се определя издръжка няма подобна изключваща плащането клауза издръжка се дължи без прекъсване за целия период на действие на решението.

 11. имам ли право да съдя бившата си съпруга за издръжка след като детето ми навърши 18 г

  1. Не разбирам въпроса Ви. Детето навършило ли е пълнолетие, ще навършва скоро, издръжка за детето ли искате или издръжка между съпрузи и т.н. Изложете проблема си по-конкретно.

 12. Здравейте , какво следва ако бащата е немец но не е признал детето , не сме правили кръвен тест тъй като се крие . тя е вече на 3г и аз я отглеждам сама което е доста трудно какви са ни правата .
  Благодаря ви предварително .

  1. Здравейте,
   пропуснали сте момента да водите иск за установяване на произход от бащата. Следвало е да водите дело за бащинство до навършването на една година от детето. След като липсва установен произход от бащата, то нямате право и да търсите издръжка за детето. Това че се е крил не е причина да не сте завели дело в сроковете предписани от закона.

 13. Здравейте има ли промени в закона за издръжката. Конкретно бащата е сключил споразумение с мен съдебно че дължи 180лв
  Този месец детето е при него за 20дни и ми преведе само 60лв има ли право или да си търся правата

  1. Издръжката се дължи изцяло, както е постановено по съдебно решение. Бащата не може да си прави прихващания с това, че детето е било при него през по-голямата част от месеца.

 14. Здравейте!Заведох дело за издръжка юни миналата години.Имам две дечица.Бащата октомври получи призовка,че има да взима документи,но така и не отиде.Днес адвоката ми каза,че след като се крие и не е получил документите трябва да платя за човек,който го представлява в размер на 300лв,които той трябва да върне след края на делото.Въпросът ми е защо аз трябва да плащам и не трябва ли да го спечеля служебно,след като той не желае да се яви?

  1. Уважаема госпожо,
   това са въпроси, които следва да зададете на Вашия адвокат, на когото заплащате за правните услуги по делото за издръжка.
   Считам, че не е морално да ги задавате на мен, ангажирайки по този начин времето ми, при това без да заплащате за услугите ми, които струват съответната сума.
   Вие желаете от мен правна консултация, което е адвокатска услуга, без да заплатите за времето и труда ми, при положение, че за същото заплащате на мой колега.
   Моля, задайте въпросите си към Вашия процесуален представител.:)

  2. Здравейте , длъжна ли съм да позволявам телефонни контакти на бащата с децата, ако това не е записано изрично в споразумението при развода?

   1. Интелигентните и разбиращи нуждите на своите деца майки се стараят по никакъв начин да не ограничават конкактите между детето и бащата въпреки негативизма, който хранят към бившата си половинка. Това че не е написано, не значи че Вие като човек не можете да го допуснете в интерес на детето си.

 15. Здравйте,
  Моля за информация какви са правата на бащата в случай на разведени родители, когато единият живее в България, а децата и аз сме в чужбина. Неспазването на времето за посещения и срещи с децата е може би в случая логично, но променят ли се правата му когато не изпълнява „графика“ за срещи с децата си. Длъжна ли съм да му ги водя веднъж годишно, за да може той да прекарва време с тях, или той е този който би трябвало да осъществява контакт с тях. (Въпросът е за юридическата страна на въпроса, не моралната)
  Предварително благодаря

  1. Здравейте,
   за да отговоря на въпросите Ви следва да познавам вашия случай в детайли, а с толкова кратко изложение просто не мога да разбера какъв е проблемът, за да започна да мисля за решението му.

 16. След 2 месеца синът ми навършва 18 но ще учи още една година. Трябва ли да плащам издръжката му докато учи?

  1. Можете и да не плащате, но рискувате да участвате в излишни съдебни процедури.

 17. Здравейте ,длъжна ли съм да предоставя лични вещи на децата (дрехи, играчки и тн) на баща им, когато те са при него, при условие, че след това той отказва да ми върне вещите обратно при връщането на децата?Още повече, че нямаме подобно писмено споразумение,в документа за развод по взаимно съгласие.

  1. Не, не сте длъжна, още повече, ако бащата проявява подобна безотговорност.

 18. Здравейте ! Имам следният въпрос .Преди 6 години ми беше наложен запор от ДСИ за издръжка .Мога ли по някакъв начин аз да вдигна запора , след като съм изряден вече повече от 6 години и да не плащам тези големи такси на ДСИ ? Майката не е съгласна да вдигне запора и да предостави банкова сметка .Аз мога ли да направя нещо по случая или да заведа дело ? Благодаря ви .

  1. Здраейте,
   ако майката като кредитор не е съгласна няма как еднолично от Вас като длъжник да бъде вдигнат запор върху заплата за неизплатена издръжка.

   1. Мога ли по някакъв начин да отстъпя всичките си права на детето ми към баща му ? И в кои случай може да стане това – трябва да съм психично болна или нещо друго ..?

    1. Това може да стане най-бързо и лесно по взаимно съгласие между страните със споразумение, което съдът следва да одобри.

 19. Бихте ли ми казали, след като имам развод и бащата ми плаща издръжка, ако се омъжа отново спира ли изплащането на издръжката?
  Благодаря!

  1. От въпросът ви не става ясно издръжката се плаща на Вас, като бивша съпруга, или на детето Ви. Без да бъдете по-конкретна няма как да отговоря.

  2. А бихте ли посочили, по кой член имаме това право, за да добием повече представа.. Благодаря ви !

   1. Чл. 127, от СК в който е регламентирано правото на родителите да се споразумеят за режима на упражняване на родителски права, местоживеенето, режима на отношения и дължимата от другия родител издръжка. Но Ви съветвам да не си правите експерименти, а да потърсите помощ от адвокат

    1. Посочили сте, че по член 127 от СК – може по взаимно съгласие, да предостъпя правата си върху детето си – към баща му.
     В члена обаче е посочено, че детето трябва де е навършило 14 годишна възраст, за да се даде към настойник. Детето ми е на 5 месеца

     1. Това с настойника и 14 годишната възраст честно казано не знам къде сте го видели. Вместо да се занимавате с материя, която е доста сложна просто се обърнете към адвокат, за да се реализират процедурите правилно и да получите искания резултат.

 20. Здравейте !
  Осъден съм да плащам 115 лв издръжка но аз съм 80% пенсионер и взимам социална пенсия 138 лв може ли в този случай държавата да поеме половината от издръжката ?

  1. Здравейте,
   няма такака законова процедура, с което част от издръжката да се поеме от друга лице, доколкото това е персонално Ваше задължение.

 21. Здравейте!Имам две близначки които през декември ще навършат 18 години, но ще бъдат ученички още една година.От съда беше определено за едната ми дъщеря която е с тумор на главата да получава издръжка от баща си в размер на 140 лева и за другата ми дъщеря в размер на 120 лева.Трябва ли след навършване на 18 години дъщерите ми да предявят иск за продължаване на издръжката?Предстои им абитуриентски бал и кандидатстване във ВУЗ достатъчно основателен мотив ли са да се увеличи издръжката над максималната, при условие, че бащата работи в Германия и получава близо 1000 лева месечно, доказуем доход?

  1. Здравейте,
   ако бащата не желае да заплаща доброволно издръжка на учащите пълнолетни деца, то те следва да потърсят правата си по съдебен ред. Няма такъв иск за продължаване на издръжката, основанието е издръжка на учащ пълнолетен и производството има значителни разлики с делото за издръжка на непълнолетни.

 22. Здравейте и аз имам подобен проблем като повечето майки тук. От 2015г съм разделена с бащата на моята дъщеря. Водих дело за да взема правата и дъщеря ми е да е при мен. Нямах проблем. Осъдиха го на 105лв издръжка без доходи… Умишлено не работи за да не му взема някой лев той работи но не се осигурява. Заведох ново дело където не ми е ппащал издръжка въобще, но понеже не е на територията на страната и не можаха да го намерят за да му дадат призовката и ми спряха делото. Какво да правя вече незнам, как да подходя ?

  1. След като не може да се намери му се назначава особен представител от съда и производството по делото продължава. Все пак Ви съветвам да не се опитвате да действате сама, а да си ангажирате адвокат.

 23. Здравейте , имам присъдена издръжка от бащата на детето ми в размер на 75 лв от 2010 година. Тогава бащата беше безработен, а детето беше на 2 годинки. Сега обаче бащата работи в Германия от 2015 г. и искам да го осъдя на ново за повишаване на издръжката. Искам обаче да вземам по-голяма сума тъй като той работи на договор там и взима доста голяма заплата. Въпросът ми е как е възможно да се сдобия с документ за неговата заплата поне за една година назад, за да се види от съда, че той има достатъчно доходи да изплаща сумата, която аз искам. Аз съм се подготвила с бележки за всички разходи на детето от извънкласни дейности и от занималнята , която посещава. Като разход мога ли да представя също така, че живея под наем, битови сметки, пари необходими за дрехи , джобните които давам и другите на пръв поглед дребни неща, като театър, кино…
  Благодаря!

  1. Използвайте специализиран адвокат, защото процедурата по съдебни поръчки за справки за доходи в чужда страна не е по силите дори на повечето практикуващи юристи и предполага вече заведено дело.

 24. Майка съм на дете на 5-години детето е записано на мое име…мога ли в този етап от време да заведа дело за издръжка и доказване на бащинство?Каква е цената на съдебната процедура и разходите за адвокат?

  1. Ако детето Ви е на пет години Ви сте пропуснали сроковете за предявяване на исковете за установяване на бащинство. А след като няма как да се установи бащинството на биологичния баща, то няма и как срещу него да се води дело за издръжка.

   1. Когато децата ми са били при баща си за 1 месец, съгласно споразумението за развод, дължи ли ми той издръжка за този месец?

    1. Разбира се, защото така най-вероятно гласи съдебното решение, с което тази издръжка е определена. Доколкото вътре със сигурност няма клауза, с която се прави изключение за това време издръжката се дължи. Отделен въпрос е ако по Ваша договорка сте се разбрали такава да не се плаща за това време.

 25. Ако подам молба за по висока издръжка и човека не се води на работа никъде има ли вероятност молбата ми да не бъде одобрена.Разведени сме вече 6-7години по взаимно съгласие с издръжка 60 лв.

  1. Риск има ако не ползвате правилния адвокат. В най-лошия случай, ако заведете дело за увеличаване на издръжка ще Ви бъде присъдена минималната, която към момента е 127,50 лева, доколкото увеличения минимален размер е самостоятелно и достатъчно основание за воденето на подобно дело.

   1. Аз и на такава ще съм доволна при положение че сега дава 60 но се притеснявам от факта че незнам дали се води на трудов договор.А той самият много пъти ми е казвал че няма такъв и немогат за го пипне никой ако не плаща издръжка.

    1. Законът, съдът и прокуратурата не споделят вижданията за живота и издръжката на Вашия бивш съпруг. Вие всъщност на кой повече вярвате – на моето експертно мнение като адвокат с огромен опит по въпросите на издръжка, или на Вашия бивш съпруг? По принцип хората за това търсят адвокати, за да им кажат какво да направят в ситуация, в която сами не знаят как да постъпят. И ако не вярват на адвокатите, а на празните приказки и блъфове на бившите си половинки, то проблемът, защо нещата не им се получават както искат, трябва да бъдат потърсени в самите тях. 🙂

 26. Здравейте,адвокат Белев!
  С бракоразводното решение на съда беше определена издръжка за детето ми в размер на 100лв,която бащата да заплаща по банкова сметка.След няколко месеца плащания от 100лв месечно имам заплатени по банка 4 месеца по 150лв с основание „издръжка“ за съответния месец. Впоследствие заведох дело за увеличение на издръжката на детето ми и присъдиха 200лв. След неплащане на пълния й размер това лято заведох изпълнително дело за 100лв които ми се дължат за 1 месец и бащата пусна жалба,в която иска да прихване надвнесените от него 4х50лв суми по предишното съдебно решение (за 100лв издръжка). Има ли право на такова прихващане? Основанието му е,че детето е било 15дни юли месец при него за летния режим на свиждане и затова не дължи издръжката в пълен размер.
  Предварително Ви благодаря!

  1. При това положение може да направи прихващане, защото реално е платил издръжка, която не дължи. Но основанието не следва да бъде пребиваването на детето а самият факт на плащането над установения размер.

 27. здравейте ! с мажът ми имаме договор да изплаща по 500 лв на месец за детето ни , но изведнъж спря да плаща. може ли да си търся правата при ЧСИ за да му запорира заплатата и директно да ми ги превежда ?

  1. Няма как да отговоря на въпросът, защото не знам какъв „договор“ сте сключили и дали той може да бъде изпълнително основание, тоест на негова база да се издаде изпълнителен лист и съответно да се образува изпълнително дело.

 28. Здравейте как стои въпроса за издръжка на дете и часове който бащата може да го вижда детето ще стане на 3 годинки във момента бащата е осъден да заплаща 110 лв издръжка и да го вижда два пъти в месеца за по 3 часа от тая възраст на татък колко може дасе увеличи виждането и издръжката и дали може да остава за уикенда при баща си

  1. Здравейте,
   няма как да отговоря на тези въпроси без да знам всички подробности по Вашия случай.

 29. Здравейте!
  Въпросът ми е следният: аз съм все още бременна а със съпругът ми ще се развеждаме, неговото възнаграждение по договор е 800 лв .Аз живея под наем а той в жилището на своите родители. Каква издръжка мога да изисквам за детето и от кога ще бъде започнато нейното изплащане.
  Благодаря предварително за отделеното време!

  1. Здравейте,
   издръжка във Вашия случай можете да искате от датата на раждане на детето. Размерът на издръжката зависи от нуждите на детето, които Вие можете да докажете. А това няма как да се знае преди детето да се роди и да започнат разходите по него.

 30. Здравейте адвокат Белев !Как се изплаща издръжката за дете, с месец назад или месец за месец.

  1. Както е описано в съдебното решение.

 31. Здравейте адвокат Белев,
  Със съпруга ми и детето живеем в Англия. Стигна се до развод, който трябва да направим в България. Повече от една година се моля на мъжа ми да се подпишем по взаимно съгласие, като за издръжка на детето да бъде сумата от 450 лв според нуждите на датето, които ще поделим на две, а той не е съгласен с това и настоява да подпише само ако издръжката е 130 лв, които са нищо в тази държава. Обещава ми че ще плаща повече като сума докато е в Англия (което аз не вярвам), но ако се върне в България да работи щял да плаща тези 130лв.
  Та въпросът ми е ако подпишем по взаимно съгласие сега ще мога ли после да заведа дело за увеличение на издръжката, като представя документи за доказателство колко е получил за предходна година като заплата ако съответно не плаща повече по обещание?
  Благодаря ви предварително!

  1. Здравейте,
   това е по принцип стандартната тактика с упорити съпрузи. Първо се прави развод при условията които съпругът поставя за минимален размер на издръжката, а след това се води дело за увеличаване на издръжката. Имайте предвид обаче, че делото за издръжка съгласно европейските регламенти може да се води и във Великобритания. Във Вашия случай има много нюанси и в зависимост от развитието на ситуацията ще има и различно приложимо право, за това без да познавам казуса във всички детайли не мога да отговоря кои ще бъдат допустимите по делото доказателства.

 32. Здравейте адвокат Белев,
  Със съпруга ми решихме да се разведем по взаимно съгласие, но не можем да се разберем само за издръжката на 7-годишната ни дъщеря. Мен ме осигуряват на минималната работна заплата 510 лв, а неговото нетно възнаграждение е 2 500 лв. Какъв бил бил приблизителния размер на издръжката според Вас? Той иска да ми дава 200 лв на месец, но на мен ми се виждат крайно недостатъчни. Детето ще живее с мен в общото ни семейно жилище, което закупихме заено със съпруга ми преди 10 години, а той ми ще живее на квартира.
  Предварително Ви благодаря за отговора!

  1. Уважаема госпожо,
   няма такова нещо като приблизителен размер, а издръжката се определя от нуждите на детето. Размерът на доходите на родителите е второстепенен фактор. Ще Ви го обясня с пример: ако можете да докажете /с годни доказателствени средства/ нужди на детето за 500 лв на месец, тогава предвид това, че детето ще живее с Вас можете да претендирате 300 лв. от бащата, а доколкото Вие също сте длъжна да издържате детето си останалата сума до 500 лв. се приема, че се дължи от Вас. Отново ще акцентирам на момента, че именно доказателствата за съответни нужди на детето са водещи при определяне размера на издръжката. Всеки случай е различен и няма как да се даде обща рецепта или приблизителен размер.

 33. Здравейте! Живеех на семейни начела и имам извън брачно дете. Как може да се определи издръжката за детето? И майката може ли да ме осъде че евентуално не искам да плащам такава?

  1. Здравейте,
   издръжката се определя по споразумение между родителите, а ако това не може да стане доброволно се определя от съда. Ако не искате да плащате издръжка имайте предвид, че неплащането на издръжка е престъпление и просто ще бъдете осъден изключително лесно и бързо.

 34. Здравейте,лятото сина ми седи при баба си( майката на баща му), за този период имам ли право на издръжка ?

  1. Присъдената издръжката се дължи и следва да се заплаща всеки месец, без значение, че детето през лятото е при другия родител или негови роднини. Така ясно се изписва и в съдебните решения.

 35. Здравейте, може ли лекарства закупени да се приспаднат от определената издръжка ?

  1. Не, не може. Да не коментираме моралната страна на въпроса, че е най-малкото странно да искате намаляване на дължимата към детето Ви издръжка заради това, че сте му купили лекарства от които се нуждае.

 36. Здравейте, дъщеря ми е на 16 г. има ли как да давам издръжката лично на нея , защото парите не отиват за нуждите на детето

  1. До навършване на пълнолетие сте длъжен да давате издръжката чрез нейната майка и законен представител по начина определен в съдебното решение. Всеки друг вариант носи рискове за Вас да се твърди, че не заплащате издръжката, на която сте осъден с всички произтичащи от това последствия.

 37. Здравейте. Разделен съм с майката на детето ми от три години, но още не сме се развели. За тези години, всеки месец им превеждам 950лв частна детска градина, 600лв лизинг автомобил, 900лв наем за апартамент и 1500лв джобни. Не съм милионер, просто им давам половината на това, което изкарвам за себе си. Стига се до момента в който трябва да подпишем споразумение за развода, в което аз искам да пише 500лв на месец за детето, до 700лв наем за квартирата и плащане на частна детска градина до 1000лв. Колата е почти изплатена, така че тя не фигурира. Майката обаче не иска да подпише, освен ако не напиша пълните 1500лв джобни в споразумението, както и гарантирано плащане на всички месечни сметки за жилището и 50% от летните и зимните им почивки. Напълно наясно съм, че закона не задължава да плащам всички тези суми и всичко което правя е на добра воля и за да има мир. Въпроса ми е, ако не иска тя да подпише споразумението, как да се разведа без да се налага да и извивам ръцете, като секна всички пари? Просто не искам да се стига до война.

  1. Положението Ви е доста сложно и не мисля, че без детайлно запознаване със ситуацията мога да Ви дам правилен юридически съвет. Запишете си час за консултация, за да намерим решение на Вашия проблем.

 38. Здравейте! Детето е навършило 18 години преди шест месеца.Към днешна дата ,все още присъдената издръжка изплащам всеки месец.Въпроса ми е трябва ли да продължавам и до кога съм длъжен да го правя?В случай,че продължи образованието си в бъдеще,трябва ли да ми бъдат предоставени някакви документи в уверение на това,че е студент?
  Мога ли да преустановя месечните плащания до като не стане ясно,какво се случва за напред?.
  Благодаря ви предварително!

  1. Имате право да не плащате издръжката след навършване на 18-годишна възраст, но имайте предвид, че е добре да го правите до завършване на средното образование. Издръжката, на която сте осъдени е за непълнолетни. От тук нататък детето само решава да води ли или не дело за издръжка ако стане студент. При всички положения обаче Вие не сте длъжна да заплащате издръжка в периода от завършване на средно образование до започване на висше. Имайте предвид и че делата за издръжка на студент, са много по-трудни за спечелване от детето, доколкото там вече не важат правилата за издръжка на непълнолетен.

 39. Здравейте, ако бащата е на минимална заплата 510 лв., има две деца, според Вас каква издръжка би го осъдил съда да заплаща?

  1. Размерът на издръжката ще зависи от това какъв размер на нуждите на детето ще докаже майката, от нейните доходи, здравословно състояние и т.н. Размерът на заплатата на бащата има второстепенно значение.

 40. Здравейте!Имам развод от 2015, бащата е осъден на издръжка от 200лв за двете деца!Имали право да издаде дебитна карта на непълнолетният ми син и да внася сумата по нея? Документа който взех от банката пише издръжка за деца но никъде не фигурира моето име! Благодаря ви предварително!

  1. Издръжката за непълнолетно дете се дава чрез майката и законен представител на детето. Ако Вашият адвокат, който Ви е развел, е пропуснал да прецизира начина за даване на издръжката то това защо се е стигнало до това положение трябва да отправите към него.

 41. Здравейте! Когато бащата е на 4 часа на минималната работна заплата, а го осъждат да плаща по 150лв на дете, може ли да се обжалва? В случая той получава 288 лв, а трябва да плаща 300лв на месец?

  1. Доходите на бащата са практически без значение за размера на издръжката. Единствено са важни доказаните по делото нужди на децата от размер на издръжката. И доколкото 150 лв е много близо до минимума от 127,50 лв., то едва ли ще постигнете успех при обжалване.

 42. Може ли майката да бъде задължена да предостави банкова сметка за изплащане на месечната издръжка. и ако може има ли такса такова дело

  1. Ако майката има поне малко разум и мисли за доброто на детето си доброволно ще посочи такава на бащата, за да получава ежемесечно дължимата от него издръжка. Ако майката не посочи банкова сметка бащата има опция да плаща с пощенски записи и основание „издръжка“. Определянето на банкова сметка за издръжката става в самото дело за издръжка по искане на бащата. Няма такова нещо като дело за посочване на банкова сметка за издръжка, за да има такса.

 43. Здравейте!Първо благодаря за бързият отговор!Не ми стана ясно за това и ще попитам така :Реално аз като не съм гражданин на Великобритания но работя с договор там не целогодишно и се прибирам и в България в годината,Има ли шанс някакъв да ме осъдят на издръжка (по голяма ) от тези 300лв доброволно които давам,понеже съм на ясно че в България издръжката за две деца е малко по малко от тази която аз плащам .Гражданин съм на Република България децата и майката живеят в България и за това си мисля че реално издръжката която плащам до момента или тя ако иска по голяма ще е по съдебен път но с българското законодателство т.е няма нищо общо с факта дали аз работя в Чужбина или не !Благодаря ви

  1. Естествено, че има шанс, дори аз като адвокат не си представям нещо по-лесно от подобно дело, доколкото размерът от 150 лева на дете е изключително близко до минимума в момента, а предполагам до края на годината е напълно възможно да бъде и абсолютен минимум на издръжката след увеличаването на минималната работна заплата. Ако майката докаже нужди на децата по големи от тези 300 лева, което между другото въобще не е толкова трудно, то тя може много лесно и бързо да увеличи размера на тази издръжка. А това, че получавате доходи в чужбина както вече казах, е от значение за това какъв максимален размер на издръжка може да се претендира и присъди от българския съд. За съда е абсолютно без значение от къде са Вашите доходи, от България или от Великобритания и следователно макар делото да е у нас, ще се смятат доходите Ви от чужбина и съответно възможностите, които тези доходи дават за определяне на размер на месечната издръжка. Така че вместо да правите типичните грешки на българските бащи по-добре комуникирайте с майката относно проблемите и нуждите на децата и реагирайте своевременно. От едно дело за издръжка заведено срещу Вас само ще загубите.

 44. Здравейте!Имам развод с бащата в детето и и присъдена издръжка от 180 лв.Не е внасял вече от 8-9 месеца.Работи в чужбина.Имоти няма но е на трудов договор.Какво да правя и кога бих могла да си получа дължимото.

  1. Първото, което трябва да направите е да си извадите изпълнителен лист и да образувате изпълнително дело. Ако се установи по изпълнителното дело, че няма от къде да бъде събрана дължимата Ви издръжка подайте жалба в прокуратурата за това, че не плаща, доколкото неплащането на издръжка 2 месеца е престъпление.

   1. Здравейте!Искам да ви попитам след като плащам доброволно издръжка 300лв за двете ми деца,въпреки това че майката не ми ги дава да ги виждам често и и ги настройва негативно към мен и ред др лоши неща…Та въпросът ми е :
    Може ли да ме осъди на по голяма издръжка по българските закони след като аз работя в чужбина и дохода ми е по голям?

    1. Здравейте, дело за увеличаване на издръжка може да се заведе винаги, когато нуждите на децата надвишават даваната до момента парична сума. Вашите доходи при такова дело практически не играят роля или по-скоро играят роля за определяне на максималния размер на издръжката. Водещи при тези дела са именно нуждите на децата и ако бъдат доказани такива нужди, то отговорът е да, можете да бъдете осъден за по-голяма сума.

Оставете коментар или въпрос под статията