Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Бракоразводен адвокат Възможен ли е бърз развод в България?

Възможен ли е бърз развод в България?

Бърз развод в БългарияКъм мен като бракоразводен адвокат често се обръщат хора, които търсят „бърз развод“.  Дори и както можете да видите в рекламите отстрани на сайта ми има колеги, които съвсем недобросъвестно рекламират подобна възможност, което намирам за изключително неетично.

И като правило тръгвам да губя поне половин час от времето си в обяснения,  че такова животно като бърз развод в България няма и няма как да има. По принцип съм сравнително разбран човек, дарен от природата с търпение, но когато клиентът ми започне да спори с мен, че е възможно да се разведе за две седмици, три седмици и т.н. или пък на дата, на която на него му било удобно.

Тогава съм принуден да разяснявам, при това с не особено дружелюбен тон, че това няма как да стане и ако смята, че разводите по американските филми или от разни измисени предавания по националните ни телевизии са възможни на практика, да потърси услугата на друг колега бракоразводен адвокат, защото аз правя качествени разводи, а колко ще са бързи зависи от едни други хора, работещи престижната професия съдия и редица фактори извън мой контрол.

Най-общо вероятността да срещнете феноменът „бърз развод“ в практиката е същата като да срещнете пингвини в Рила планина, и по-долу съм се опитал максимално кратко да обясня защо това е така.

На първо място, колко бърз ще бъде разводът зависи от самия клиент. Колко бързо ще се снабди с поисканите му от адвоката документи и колко време ще отнемат преговорите между двамата съпрузи, за да се уеднаквят позициите.

Да се разчита на максимално скоростно внасяне на документи без да бъде оказвано съдействие на адвоката просто е невъзможно, доколкото си иска технологично време, за изготвяне и прецизиране на документите, да бъдат набавени исканите писмени доказателства и да бъдат ангажирани необходимите свидетели /ако се налага да има такива в производството/.

На второ място зависи от съда, в който ще подадете документите. Дори и в най-забития провинциален съд няма как да бъде направен развод, пък бил той и по взаимно съгасие, без да е минал минимум месец от внасянето на документите.

Имал съм в практиката си развод след 18 дни от датата на внасяне на документите, но съдията бързаше за море и реши, че ще свърши колкото се може повече работа преди това. В РС – София или РС – Пловдив просто забравете за подобна възможнаст. Радвайте се ако Ви насрочат дата в рамките на 3-4 месеца от подаването на документите.

На трето място скоростта на развода зависи от това при случайното разпределение на кой съдия ще попадне, дали става въпрос за специализиран бракоразводен съдия или на граждански с обща компетентност, зависи от натовареността му, зависи от времето на годината, в което ще подадете документите, зависи от това колко и какви дела са му разпределени, зависи от свободните му дати, зависи от това дали датата е свободна и за адвоката, който може да има друго дело и т.н. и т.н.

От всички гореизброени фактори много малко са тези, върху които може да се се въздейства от адвоката и за това всеки колега, който твърди, че предоставя услугата бърз развод най-откровено лъже клиентите, доколкото няма как да гарантираш експресното протичане на един процес, върху който на практика нямаш никакъв контрол.

Смятам, че достатъчно добре се аргумантирах, защо един развод не може да бъде бърз, поне в рамките, които клиентите си представят. Самият процес може да стартира бързо, и ако избраният от Вас бракоразводен адвокат е професионалист, документацията по делото да бъде вкарана в съда. Но с това възможностите на адвоката да влияе върху скоростта на протичане се изчерпват и започва чакането съдията да реши, кога ще бъде гледано делото.

Така, че дали ще изберете бракоразводен адвокат, който предлага бърз развод или такъв, който предлага обикновен, времето, което ще отнеме процедурата е едно и също.

Ако вече сте убедени, че разтрогването на брака е невъзможно да стане като с магическа пръчица за дни, и се нуждаете от адвокат, който не може да ви обещае бърз развод, а само съвсем обикновен, какъвто се случва най-често в практиката можете да се свържете с мен на телефона и електронната поща посочени в секцията КОНТАКТИ.

PS: Моля не ме безпокойте, ако искате бърз развод за две седмици. Аз съм само бракоразводен адвокат, а не магьосник. 🙂

4/5 - (4 votes)

Оставете коментар или въпрос под статията

%d bloggers like this: