Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Събиране на вземания Проблеми при събирането на вземания – първа част

Проблеми при събирането на вземания – първа част

Проблеми при събирането на вземанияВсеки, който поне веднъж е бил изправен пред проблеми със събирането на дългове знае колко бавно, съпроводено с нерви и не винаги имащо резултат е подобно начинание. Значителна част от хората и малките фирми рядко се допитват до професионалисти в областта на събирането на кредити – специализираните в тази област адвокати и нееднозначно оценяваните от гражданите колекторски фирми. В настоящата статия ще се опитам да дам основни насоки относно това как без да се ползват услугите на професионалисти, което аз лично препоръчвам, да се повиши ефективността по събирането на дължимите парични суми. На първо място ще разгледам най-широко разпространените грешки и номера на длъжниците, на които за съжаление много от кредиторите се хващат, а съответно и страдат губейки ценно време и пари. Недобросъвестните длъжници, използват няколко основни метода, за да вкарат в заблуждение своите кредитори, а целта на подобни техники има сами и единствено за цел да се избегне събирането на вземанията, които същите дължат и да се спечели време. Способите, които длъжниците използват са изключително примитивни, но както вече споменах кредиторите продължават да се хващат на тях.

Най-разпространеният заблуждаващ номер е даването на постоянни обещания за плащане. При този случай длъжникът се държи подчертано любезно и периодично без да е търсен се обажда, за да обещае изплащане на дължимото, при това често твърди, че всеки момент очаква пари. И както най-често се случва си остава само с обещанията. Докато дава празни обещания длъжникът обикновено използва спечеленото време, за да прехвърли или продаде активите си. Така докато кредиторът очаква с надежда плащане от наглед сътрудничащия длъжник последният използва различни юридически вратички, за да прехвърли имущество на познати, роднини, да изтегли пари от банковите си сметки и т.н. Подобно приспиване на бдителността на кредитора макар и елементарно е широко разпространен и действащ начин за заблуда на кредитори, които не са наясно с „номерата” на дължащите пари. Ефективността на тази заблуда, се основава на присъщата на човешкия род особеност да вижда и вярва в доброто и порядъчното у себеподобните ни. В днешно време тази вяра е изключително опасна от гледна точка на бизнеса. За да се противодейства на тази тактика на длъжниците кредиторът трябва да запази спокойствие и да засили бдителността си по отношение на длъжника, като при първия сигнал, че последния започва да се освобождава от имуществото си следва да има готовност за предприемане на мерки, с които да го спре. Също така с вежлив и спокоен тон на длъжника трябва да се съобщи, че има сериозни намерения да си върне парите и без да се бави да приведе намеренията си в действие. Другия вариант е без да се съобщава нищо на длъжника да се стартират законово установените процедури по събирането на дължимите вземания, като при разговорите с длъжника същия получава разбиране и обещания за изчакване докато капана щракне. В случая най-удачно би могла тази тактика да се нарече „с неговите камъни – по неговата глава”.

Следващият широко срещан номер на длъжниците нежелаещи да плащат е отричането на дълга. Още в началото длъжника заявява, че не дължи нищо, отказва да плаща, обявява, че без съдебно решение няма да плати нищо. Преговорите като правило не водят до нищо, а при опит да се свърже с него длъжника не отговаря на опитите за комуникация от страна на кредитора. За кредитора съответно не остава друго освен да се обърне към съда, което между другото колкото и парадоксално да звучи е целта на длъжника. В случая цел на отказващия да върне дължимото е да вкара кредитора в дълъг съдебен процес, печелейки време, за да се разпореди с активите си. А когато накрая кредиторът получи решение в своя полза същия просто няма как да се удовлетвори по простата причина, че няма върху какво имущество да насочи изпълнението. За да се противодейства на опитите на длъжника да заблуди по този начин своя кредитор същия следва да предприеме мерки пред съда за налагане на обезпечителни мерки, препятстващи разпореждането с активи, докато трае съдебния процес.

На трето място като заблуда от страна на длъжника е привидното връщане на вземането. Хипотезата в този случай, е когато на кредитора като връщане на дълга се предоставя имущество, което обаче не принадлежи на длъжника и същия няма право да се разпорежда с него. Това може да бъде каквато и да е вещ с подправени документи – техника, автомобили, дори недвижими имоти. След като вещта бъде предадена на кредитора същия подписва документи, че вземането му е събрано. Когато нещата излязат наяве, същият се оказва въвлечен в дълги съдебни спорове с истинския собственик, а длъжника през това време благополучно се освобождава от активите си.

За да не станете жертви на подобни измами и да увеличите шансовете да получите обратно парите си моят съвет към кредиторите е да не се предоверяват на собствените си сили, а още в началото на прекратяването на плащането или след настъпването на падежа да потърсите квалифицирана юридическа консултация по въпросите свързани със събирането на вземания. Адвокат Лазар Белев с богатия си опит в областта на събирането на лоши кредити, може да предложи комплексна правна услуга на всеки етап от събиране на вземания – от преговорите с длъжника, през съдебното установяване на задължението до образуването на изпълнително дело и предприемането на изпълнителни действия по отношение на длъжника. За връзка с мен можете да посетите секцията КОНТАКТИ.

5/5 - (5 votes)

Оставете коментар или въпрос под статията