Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Бракоразводен адвокат Развод по взаимно съгласие цена?

Развод по взаимно съгласие цена?

развод по взаимно съгласие ценаЗа съжаление разводът по взаимно съгласие, освен че прекратява една изчерпана от съдържание връзка между двама души струва и определена сума пари, която по мои наблюдения затруднява все повече двойки решени да разтрогнат брака си. Често клиентите ме питат каква цена ще заплататят на дело за развод по взаимно съгласие и каква е общата сума за адвокатско възнаграждение и таксите, които се дължат в производството.

На първо място е възнаграждението за адвокат, което съгласно наредбата за минималните адвокатски възнаграждение е 400 лева. Аз лично не намирам причина предвид количеството работа и наборът документи, които се попълват доброволният развод да струва повече.

Разбира се Вашият адвокат може да ви поиска и по-висока цена за предоставената юридическа услуга, но според мен всичко над предвидения минимум от 400 лева е неоправдано и несправедливо. Това е така, ако не се налагат например допълнителни срещи и преговори, ако липсва пълно съгласие между съпрузите.

В случай, че такива се налагат то се заплаща допълнителна такса между 60 и 100 лева на час, за участие на Вашия бракоразводен адвокат в преговорите по уеднаквяване на позициите на страните по въпросите от споразумението. Ангажирането на допълнително време на наетия от Вас адвокат за преговори с цел постигане на най-добрите условия за Вашия развод по взаимно съгласие съответно се заплаща и допълнително, но при всички положения винаги цената е по-ниска от тази на един развод по исков ред.

Ако искате вашия развод по взаимно съгласие да бъде проведен от опитен бракоразводен адвокат, да приключи максимално бързо и с възможно най-малка загуба на пари, време и нерви се обадете на адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476, за насрочване на дата и час за консултация.

Но пък от друга страна живеем в пазарна икономика и всеки практикуващ юрист е свободен да предоставя услугите си касаещи развод по взаимно съгласие на цена, каквато намери за добре. Малко или много вече е въпрос на вътрешно усещане за справедливост на възнаграждението спрямо свършената работа и ангажираното време от избрания да проведе разводът адвокат.

На следващо място при определяне на общата цена за развод по взаимно съгласие идват държавните такси за завеждане на исковата молба в съответния районен съд. Таксата за молбата за развод по взаимно съгласие е в размер на 25 лева, платима по сметка  на разглеждащият  делото съд.

След допускането на развода се заплаща държавна такса в размер на 40 лева. Съществува също така и държавна такса за издаване на заверен препис от решението която е в зависимост от обемът му, но обикновено е между 3 и 6 лева на решение.

Другата такса, която се събира е пропорционалната такса от 2 % върху постигнатите в споразумението договорености относно издръжката и имуществените отношения. Когато се изчисляват процентите върху издръжката за база се вземат тригодишните платежи.

Например при уговорен месечен размер от 200 лева на издръжката това прави 200 лева по 36 месеца = 3600 лева основа за изчисляване. Умножено по 2 % това прави държавна такса в размер на 144 лева.

Най-общо при съвестен бракоразводен адвокат, един средностатистически развод по взаимно съгласие би излязъл на клиента между 550 и 600 лева. За много хора тази сума е по-голяма или равна на месечното им възнаграждение и като във всеки един бизнес е редно и адвокатите да се адаптират към икономическата обстановка и да предложат на клиентите си гъвкави схеми за плащане на дължимите хонорари.

добър бракоразводен адвокатВ зависимост от Вашите желания и финансови възможности адвокат Лазар Белев предоставя различни варианти на правните услуги свързани с прекратяването на брака по взаимно съгласие. За безплатна консултация по въпросите свързани с документи, такси, адвокатско възнаграждение можете да се свържете с мен на GSM 0876 217 476 или на e-mail: lazarbelev@gmail.com. С практиката ми като бракоразводен адвокат по дела свързани с развод по взаимно съгласие можете да се запознаете в раздел „ДЕЛА РЕШЕНИ В ПОЛЗА НА КЛИЕНТИТЕ“

5/5 - (7 votes)

40 thoughts on “Развод по взаимно съгласие цена?”

 1. Здравейте,
  предстои ми развод по взaимно съгласие и имам следните въпроси, за да знам какво да планувам. Kогато развода е по взаимно съгласие, тогава адвоката подготвя документите от името на кой? Kогато всичо е предварително договорено, каква роля изпълнява адвоката в съда?
  Благодаря!

  1. Здравейте, когато разводът е по взаимно съгласие адвокатът подготвя документите и за двамата. Когато всичко е предварително договорено адвокатът го облича в съответната писмена форма приемлива за съда, а ролята на адвоката в съда е да направи всички документи точно и съобразно закона, да ги входира, да заяви желанията на страните и да се занимаво с досадните подробности като плащане на такси и вземане на решения.

   1. Много ви благодаря за бързия и компетентен отговор. Но все пак неразбирам какви решения трябва да взима адвоката в съда, няма ли всичко да е формулирано в молбата, възможно ли е да датете един пример? Дали е възможно да се определи датата на делото от клиентите?

    1. Здравейте,
     за повече информация конкретно по Вашия казус можете да си запишете дата и час за консултация, на която да получите отговор на вскичките си въпроси.

     1. въпреки всичко мисля, че ако документите са изготвени добре от адвокат, не би трябвалo да има място в съда за допълнителни решения, а относно заплащането на такси и т.н. това не е работа на адвокат, благодаря за отделеното време!

     2. Това е Вашето мнение по въпроса, аз като бракоразводен адвокат имам различно и считам, че за да е всичко наред от началото до края щялата процедура следва да бъде оставена имено в ръцете на професионалиста, за да се осигури безпрепятственото и бързо протичане. Тук накратко съм изложил каква е ролята на адвоката при развод по взаимно съгласие – може би ще отговори на Вашите въпроси – http://advokatbg.net/razvod-po-vzaimno-saglasie/

   2. Здравейте искам да попитам ако развода не е по взаимно съгласие какво се прави как да постъпя така ,че по бързо да се разведа

    1. При липса на взаимно съгласие при развод Ви съветвам да посетете специализиран бракоразводен адвокат, който да се опита да изглади противоречията между страните с преговори. Ако не се получи прекратяването на брака ще бъде предоставено на съда.

 2. Здравейте! Живея в чужбина.
  Със съпругът ми сме разделени от 9 години и искаме да се разведем по взаимно съгласие. Нямаме общо имущество, нямаме и деца под 18 години.Въпросът ми е, мога ли да наема адвокат, който да ме представлява в съда, или е наложително личното ми присъствие?

  1. Здравейте,
   за съжаление в българския съд при развод по взаимно съгласие е абсолютно задължително присъствието и на двамата съпрузи и не е допустимо изразяване на воля за прекратяване на брака да бъде изразявана от упълномощен адвокат. Това е личен акт, както и встъпването в брак.

 3. Здравейте,наела съм си адвокат за бракоразводно дело по исков път защото не желая да присъствам на делото,но адвокатката ми каза, че съпругът и също е адвокат и да платя и на него 600лева, за да да представлява съпруга ми за да мине всичко идеално.Не знам какъв е реда и не знам редно ли е аз да плащам за неговият адвокат.Хубав ден Ви желая.

  1. Здравейте,
   ако вие сте ищецът по делото няма как да не присъствате на заседанието при развод по исков ред, доколкото такова е императивното изискване на закона.
   Подобна схема лично на мен ми се струва доста нередна и има нещо гнило, но без да знам подробностите по Вашия случай не мога да се ангажирам с окончателно и правилно мнение.

 4. Здравейте г-н Белев,
  Интересува ме ,дали при развод по взаимно съгласие трябва ли при подаването на молбата да присъстват и двамата съпрузи или е възможно първо единия, а след известно време другия да се подпише? Благодаря ви предварително.

  1. Здравейте, при развод по взаимно съгласие молбата се подава подписана и от двамата съпрузи. Ако молбата и споразумението не са подписани и от двамата съда ще върне молбата със срок за отстраняване на нередовности и няма да разгледа искането Ви.

 5. Здравейте ,господин Белев. Бих искала да Ви попитам,в деня ,в който ще се разглежда бракоразводното дело дали и каква сума ще ми трябва..за държавни такси ,върху издръжка,подялба на жилище? Благодаря ви предварително

  1. В деня на бракоразводното дело, няма да Ви трябва никаква сума. Сумите се дължат след излизане на решението на съда за развода, което обикновено става в едномесечен срок.

 6. Здравейте,имаме внесена молба за развод по взаимно съгласие,без претенции от двете страни,в смисъл нямаме нищо придобито по време на брак,същото така нямаме и деца.След 4 дни получихме отговор от съда,че молбата се отхвърля,защото няма основателна причина за разтрогване на брака.Интересува ме какво да правим от сега нататък?

  1. Обърнете се към бракоразводен адвокат, който да Ви изготви документите така, че да отговарят на изискваният и да не се случват такива работи в бъдеще.

 7. Здравейте,
  интересува ме колко време отнема да излязат документите за развода .Благодаря

  1. Здравейте,
   не разбирам въпросът Ви. Кои документи – приложенията, които се изискват към молбата за развод или решението, с което съда постановява развода по взаимно съгласие?

 8. искаме развод по взаимно съгласие,нужно ли е да наемем адвокат.Благодаря

  1. Аз винаги препоръчвам при правни процедури да се използва адвокат, дори и при грешно възприеманата като лесна „развод по взаимно съгласие“. По същата причина, поради която като ми се развали телевизора не си го оправям сам, а отивам при телевизионен техник – специалист по конкретния проблем. Просто аз не разбирам от повреди в телевизори. 🙂

 9. А като не живеем заедно от 25 години.нужно ли е да имаме адвокат.Благодаря

  1. Това е Ваше лично решение. Ако смятате, че сте наясно с процедурите и можете сами да си приготвите документите можете да пробвате и без адвокат. Но практиката ми показва, че в един последващ момент подобни самоинициативи задължително пак ще ви заведат при адвокат.

 10. Здравейте,
  Бих искала да ви попитам каква е първоначалната процедура за завеждане на дело за развод?
  Моето желание е да е по взаимно съгласие, но немисля че мъжът ми ще иска.
  Благодаря предварително

  1. Здравейте,
   когато ситуацията е от такова естество, че нямате съгласие и разбиране, първото което трябва да направите е да итидете при специализиран бракоразводен адвокат, който да Ви обясни какви са възможностите и вариантите. Доколкото това дали един радвод ще бъде по взаимно съгласие зависи и от двамата не мисля, че ще минете без адвокатска помощ за изглаждане на противоречията.

 11. zdraveite iskam dase razvedem po vzaimno saglasie no vie dami izgotvite dokumentite bez da idvate v sada i kakvo shtemi struva

  1. Здравейте,
   сумата на адвокатското ми възнаграждение за тази услуга е 210 лв. За повече подробности се свържете с мен на тел. 0876 217 476.

 12. Здравейте,
  живея извън страната и искам да се разведа.
  Мога чрез упълномощено лице от мен,което живее в България да уреди формалностите без да се налага да се прибирам.
  Разводът ще е по взаимно съгласно.

  1. Здравейте,
   това е възможно, но на заседанието ще трябва да присъствате лично. Няма как да стане с пълномощник.

   1. Благодаря,г-н Белев за отговорът Ви.
    Как мога да се свържа с Вас?

    1. Можете да ми се обадите на телефон 0876 217 476 или на e-mail: lazarbelev@gmail.com. Ако сте в чужбина не е проблем да се свържем и по скайп или вайбър.

 13. ЗДРАВЕЙТЕ г-н БЕЛЕВ..
  МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ БЕЗ АДВОКАТ.?
  КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ…БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО…И МЕ ИЗВИНЕТЕ ЗА КЪСНИЯТ ЧАС..

  1. Зависи какво разбирате под развод по взаимно съгласие без адвокат? Ако визирате изготвянето на докумените от адвокат без неговото явяване в съдебно заседание можете да ми се обадите на тел. 0876 217 476. Ако визирате да ви дам съвет от къде какви документи да извадите и какво да напишете в споразумението това просто няма как да стане по причина, че изключително не одобрявам подобни самоинициативи от страна на клиентите.

 14. Здравейте г-н Белев, може ли да се разведем по взаимно съгласие без адвокат и да се платят само дъравните такси!

 15. Здравейте,
  Бих искала да попитам дали е нужно да представим документи за доходи на мен и съпруга ми, когато желаем да се разведем по взаимно съгласие при условие, че нямаме деца от брака си, нито имущество, нито нещо, което да делим? И също може ли един адвокат да ни представлява и двамата? Благодаря!

  1. Здравейте,
   няма проблем един бракоразводен адвокат да предстявлява и двамата съпрузи при развод по взаимно съгласие. Излични документи за доходи в случая не са необходими, доколкото в статистическите сведения по образец, които са задължителни има декларации за имотно състояние и в тях се посочват доходи.

   1. здравейте Г-н Белев,искам да попитам защо адвокатът ми поиска и копие на нотариалния акт на жилището където сме живели ,въпреки че то е собственост на родителите ми които са още живи?Необходимо ли е да се приложи към другите документи за развода?

    1. Да, необходимо е, защото това е Вашето семейно жилище, а ползването му е един от въпросите които задължително се разглеждат от съда. С акта адвокатът Ви доказва, че има в действителност такова жилище. Собствеността му е без значение. Но ако сте имали някакви притеснения коректния подход е да се обърнете към Вашия адвокат, за да Ви обясни защо го иска.

Оставете коментар или въпрос под статията

%d bloggers like this: