Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Адвокат Добър адвокат – какво се крие зад това понятие?

Добър адвокат – какво се крие зад това понятие?

адвокатЕдин от най-чeсто задаваните въпроси, които гражданите нуждаещи се от юридическа помощ задават е: „Как да намеря добър адвокат?”. Този въпрос се задава по форуми, по електронната поща, между познати на улицата, най – общо винаги когато ситуацията е опряла до услугите на професионалните юристи. За съжаление, такова понятие като „добър адвокат” в обективната действителност просто не съществува.

Един адвокат е добър или не в субективните възприятия на отделния клиент. Най-общо ако клиентът е получил качествени правни услуги и делото е спечелено то защитникът му се определя като добър.

Ако обаче същият адвокат е загубил делото на друг клиент то много вероятно е в очите на този клиент същия да бъде определян като профан, некадърник, измамник и т.н., като тази му оценка може да бъде предадена и да оформи мнение по въпроса и на други хора.

Простата професионална истина е тази, че няма адвокат, който да не е губил дело, без значение колко „добър” юрист е. Причините да загубиш делото е възможно да лежат в съвсем различни плоскости от тази на професионалната компетентност.

Дело се губи поради липса на доказателства в подкрепа на защитаваната теза, ненадеждни свидетели, скрита от клиента информация, субективно отношение на съдията към защитника или клиента му и т.н.

А причината може да бъде и в конкретния адвокат – когато например не е запознат с материята, по която му се налага да осъществява правна помощ и това води до пропуски в излагането на позицията му пред съдията, от които другата страна се възползва, за да защити своята гледна точка по конкретния казус.

Противно на широко разпространеното мнение, в адвокатската професия има и голяма доза късмет. Случва се да бъде спечелено дело, по което адвокатът пледира с ясното съзнание, че ще загуби, но в хода на процеса другата страна прави грешка, или не се възползва от очевиден пропуск.

Прави ли адвокатът спечелил такъв процес „добър”? В очите на своя клиент определено да. Но обективно той просто е извадил късмет.

Моето мнение по въпросът е, че когато хората търсят добър адвокат, най-общо те търсят нещо подобно на съществата от митологията – всички са чували за тях, но никой не ги е виждал.

Добрият адвокат съществува само в съзнанието на определени хора получили положителен резултат от услугите му. За това и ако се поинтересувате от мнението на по-широк кръг от хора за почти всеки практикуващ юрист можете да срещнете диаметрално противоположни мнения от изключително положителни до крайно негативни.

Не съществува адвокат, за когото да можете да получите само 100 % положително отзиви, просто защото няма адвокат, който да е спечелил 100 % от делата си.

5/5 - (7 votes)

Оставете коментар или въпрос под статията