Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Адвокат издръжка Дело за издръжка на студент

Дело за издръжка на студент

дело за издръжкаПарадоксално е, но всъщност голяма част от сънародниците ни, които по една или друга причина плащат издръжка на своите деца считат, че това им задължение ще отпадне с навършването на 18-годишна възраст на детето, без да отчитат, че нашето законодателство познава съдебната процедура дело за изръжка на студент.

Съгласно разпоредбата на чл. 144 от СК задължението за издръжка продължава да съществува и след навършване на пълнолетие, ако детето учи редовно в учебно заведение – до навършване на 20 години за средно и на 25 години за висше образование.

Обикновено обаче прочитът на този член стига само до тук за абитуриентите и бъдещите студенти и те решават, че ще образуват дело за издръжка на студент срещу своя родител. И точно тук те често претърпяват първото си житейско поражение.

Често тези дела биват губени от ищците по причина, че не са прочели останалата част от чл. 144, която освен възрастта и записването на редовна форма на обучение предвижда и още две предпоставки, а именно:
– невъзможност за издръжка от собствени доходи или имущество
– възможност на родителя да осигурява такава издръжка без от това за него да възникват големи затруднения.

Ако сте студент, искате да съдите свой родител за плащане на издръжка и не желаете да бъдете един от многото загубили такова дело, с всички негативни последствия от това се обадете за насрочване на дата и час за консултация с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476

Но както споменах вече обикновено бъдещият кандидат за издръжка, не е взел предвид тези допълнителни условия, които следва да се налице, а прави редица грешки, като например не съобразява какви са доходите на родителя, наличието на други непълнолетни деца, болести изискващи разходи за лечение и т.н. и т.н.

Още по интересно става, когато видиш ли ищецът, вече пълнолетен започне работа, което лесно се доказва в процеса и продължава да има претенции при положение, че вече има собствени доходи от които да се издържа.

Това са все фактори, които могат да му струват успешният изход на едно дело за издръжка на студент. /за повече информация вижте статията „ЗАЩИТА НА ОТВЕТНИКА ПО ДЕЛО ЗА ИЗДРЪЖКА НА ПЪЛНОЛЕТНО ДЕТЕ“/. Несъобразяването на факторите които водят до загуба на делото за издръжка много често се дължи на това, че ищецът решава, че това е елементарен правен въпрос и едва ли не с пускането на исковата молба и делото е спечелено.

Е, тази илюзия продължава докато не се срещнат с адвоката на огорченият от действията му родител……..

Наемането на адвокат обаче, също не гарантира 100%, че делото ще се реши в тяхна полза доколкото преобладаващата част от адвокатите, към които се обръщат студентите търсещи издръжка, поблазнени от хонорара пропускат да разяснят на клиентите тези моменти и се нагърбват с процесуалната защита знаейки предварително, че ще загубят делото.

Но какво пък, плаща се за работа, а не за резултат. А това, че в резултат на подобно дело обикновено се скъсват отношения между родител и дете на кой му пука?

Единственото решение е да се потърсят услугите на адвокат, който е достатъчно честен да каже, че при така представената му фактология не може да гарантира успешното провеждане на доказване на претенцията и да откаже да води делото.

Да, консултацията му също струва пари, но те са неизмеримо по-малко от това, което ще загубите в случай, че искът бъде отхвърлен. А това, че с подобна откровена и безпристрастна оценка за изхода на дело за издръжка ще си спестите изострянето на отношенията с Вашият родител, би могло да мине просто за безценно.

В случай, че се нуждаете от адвокат, който професионално да оцени шансовете Ви за решаване във Ваш интерес на дело за издръжка на студент се обърнете към адвокат Лазар Белев на телефона и електронната поща дадени в секцията КОНТАКТИ.

5/5 - (3 votes)

Оставете коментар или въпрос под статията

%d bloggers like this: