Location Image

гр. София, ул. "Тунджа" № 3

Time Image

10:00 - 19:00

Адвокат Лазар Белев Бракоразводен адвокат Бракоразводен адвокат – често задавани въпроси #1

Бракоразводен адвокат – често задавани въпроси #1

Бракоразводен адвокат въпроси от клиентиВ следващите редове ще отговоря на най-често задаваните към мен в качеството ми на бракоразводен адвокат въпроси от клиенти.

Въпрос № 1. Възможно ли е да не се явявам на съдебното заседание при развод по взаимно съгласие и да бъда представляван/представлявана от адвокат?

Отговор: Това не е възможно. Съгласно разпоредбата на чл. 330 от ГПК съпрузите желаещи разтрогването на брака по взаимно съгласие трябва да се явят лично.

В случай, че някой от съпрузите не се яви, и за това липсва основателна причина делото се прекратява, което едва ли устройва поискалите го съпрузи.

Адвокатите на страните присъстват на заседанието, но не могат да изразяват волята за прекратяването на брачните отношения от името на своите клиенти. Това следва да бъде потвърдено лично от желаещите развода лица.

Ако имате въпроси за Вашия развод, желаете той да бъде поверен на професионалист с голям опит и не желаете тази мъчителна съдебна процедура да продължи прекалено дълго се обадете на адв. Лазар Белев на тел. 0876 217 476 за насрочване на дата и час за среща по запознаване с Вашия семеен проблем и своевременното му решаване.

Въпрос № 2. Възможно ли е разноските при развод по взаимно съгласие да бъдат поети само от единия съпруг?

Отговор: Не съществува пречка това да бъде направено, ако и двете страни са се споразумели те да бъдат поети по този начин.

Въпрос № 3. Не можем да постигнем съгласие относно режима на лични отношения с децата. Може ли да се разведем по взаимно съгласие и съда да определи кой от родителите ще упражнява родителските права?

Отговор: В тази хипотеза развод по взаимно съгласие е невъзможен. За да се мине към тази процедура е необходимо съпрузите да са постигнали предварително съгласие относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права и режима на виждане от страна на другият родител.

В случай, че липсва съгласие по тези въпроси следва да се пристъпи към развод по исков ред, при който съдът да се произнесе по тези спорни въпроси.

Въпрос № 4. Възможно ли е да се уговори друг режим за лични отношения от съпругът, който няма да упражнява родителските права освен стандартният – втората и четвъртата събота и неделя в месеца?

Отговор: При развод по взаимно съгласие е напълно възможно да се договори различен режим, който може да включва, ваканции, празници, оставащите съботи и недели и др. Всичко е въпрос на постигнато споразумение между съпрузите.

Бракоразводен адвокат - въпроси от клиентиАко имате въпроси касаещи Вашия развод и искате да получите компетентен отговор от специалист по бракоразводни дела се свържете за насрочване на дата и час за консултация с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или на електронната поща lazarbelev@gmail.com. С опитът ми на бракоразводен адвокат можете да се запознаете на страницата „ДЕЛА РЕШЕНИ В ПОЛЗА НА КЛИЕНТИТЕ“

5/5 - (7 votes)

30 thoughts on “Бракоразводен адвокат – често задавани въпроси #1”

 1. Искам да знам при евентуален развод със съпругът ми дали мога да остана в жилището, в което живеем. Къщата е на името на свекърва ми и и на три етажа. Аз, съпругът ми и детето ми живеем на третия етаж. И ако мога да остана, то до кога ? И те имат ли право да възпрепятсват да ползвам общите части за ползване от моя страна. Благодаря!

  1. Здравейте,
   законът казва, че след развода можете да останете в жилището за срок до една година, доколкото същото е собственост на трето лице. Относно препятстването на общите части …. просто обмислете варианти да живетеете другаде и да си спестите нервите и главоболията от съжителството с хора, които вероятно не ви харесват.

 2. Здравейте. Каква следва да бъде издръжката за две деца, ученици в шести и втори клас?

  1. Няма как да отговоря на този въпрос, доколкото издръжата се определя от нуждите на децата, а всяко дете си има собствени нужди и едва след като се знае какви са те може да се говори за някакъв приблизителен размер на издръжката.

 3. Адвокат Белев, бихти ли пояснили при промените на Семейния кодекс от 2009г., при развод спестовна и доброволна пенсионна сметка подлежат ли също на делба? Брагодаря предварително. Елина

  1. Личните банкови сметки не са съпружеска имуществена общност и съответно не подлежат на делба при развод.

 4. Благодаря, за отговора!!! Ако ми позволите,да ви задам още 1-2 въпроса!!! Ако развода е по моя вина ,има ли вероятност да не ми плаща наем и на какво основание да искам наем от пълнолетния син.

  1. Не, няма такава вероятност, а от пълнолетния си син можете да искате наем, като от всяко друго лице. Но все пак потърсете адвокатска помощ, за да извършите процедурите надлежно.

 5. Здравейте Предстои ми развод.Имаме 2 деца.Едното е пълнолетно,другото е малолетно.По принцип жена ми ще вземе родителските права.Жилището ни е СИО .Мога ли да претендирам за наем и от двамата след като го напусна.Ще живеят тримата в жилището.

  1. Можете да претендирате наем, само от съпругата на база решението за развод. Към пълнолетният Ви син можете да претендирате наем на друго основание.

 6. Здравейте
  Имам следният въпрос
  С жена ми сме пред развод и ме интересува разглеждат ли се лични банкови сметки и дали тя може да прояви интерес към сумите в моята или аз обратното.И ако е така ако преместя парите в банков сейф дали ще мога там да ги съхранявам без проблем.Благодаря

  1. Съгласно сега действащото законодателство сумите по банкови сметки, са лично имущество на съпругът на чието име е открита банковата сметка и другия няма право на претенции към тях.

 7. Здравейте! Отскоро съм разведен по взаимно съгласие. За разлика, обаче, от първоначалните уговорки с бившата ми жена, тя започна да настройва дъщеря ни, която този месец навършва 14. Не я спира, но ми извива ръцете с различни ограничения като време и място… В същото време свободно си ходи дъщеря ми при моята майка, която бившата ми жена така умело е настроила срещу мен… Искам да взимам дъщеря си в апартамента, в който живея, но тя започна постепенно да поддава на майка си и майка ми и да страни от мен. Въпросите ми са два: Трябва ли да се провеждат свижданията с преспиване на адреса ми по лична карта, който не отговаря на реалното ми местоживеене и може ли детето да откаже свиждания, т.е. да решава само дали да се провеждат те? Доста затруднения ми създават тези хора от амбиция, съвсем нездрава за отношенията ни с дъщеря ни, а и с други хора, но това е друга тема… Благодаря!

  1. Не мога да отговоря на така поставеният въпрос, доколкото не съм запознат с текста на съдебното решение за развод. Именно то е документът, който очертава границите, в които ще се развиват отношенията в семейството ви след раздялата.

 8. Здравейте,искам да Ви попитам,пуснали сме документи за развод по взаимно съгласие.Има ли право женами,да вземе децата и да излезе на квартира без аз да съм съгласен с това.Разбираме се чудесно ,естествено до кадето позволява ситоацията в случея.Децата също не искат това да е така искат да сме си заедно както преди.Благодаря предварително

  1. Жена Ви има правото да излезе на квартира, което е и желателно в ситуация на развод, но относно межстоживеенето на децата все още имате равни права с нея. Практиката в подобна ситуация е да се регламентира къде ще живеят децата докато трае развода с привременни мерки или преговори. Именно за да се уредят подобни неприятни моменти е желателно да се ползват услугите на специализиран бракоразводен адвокат.

 9. Здравейте бих искала да Ви попитам,имам развод от преди 2 години заедно с това сме определили при кой да е детето,режим на вижданията ,всичко,та въпросът ми е ,ако някой ден му хрумне да ги променя , възможно ли е,само да кажа че решението на съда е без право на обжалване

  1. Здравейте, това е напълно възможно и допустимо от законна с ново съдебно производство.

 10. Здравейте,искам да задам своя въпрос и дано получа някаква насока защото съм много объркан.От 1 година съм разведен и дететето ни коетото е момиче на 11 години остана при майка си.В началото всичко вървеше добре,дъщерями идваше както се бяхме разбрали.Аз живея на семейни начала с друга жена и ъова не е тайна за никонщй.Дъжерями много свикна с новата ми жена,но това хич не се харесва на бабата и дядото на бившата ми съпруга
  Понеже бившата ми съпруга няма достатъчно доходи много разчита на майкаси и баща си.Аз нямам нищо против детето ми да ходи при бабаси и дядоси ,но ъе започнаха много да ме плюят извинявам се за израза,забраняват и да идва при мен.Не и дават да се вижда с щъс сегашната ми жена.Искат окончателно да я отделят от мен.Аз неща да отделям дъщеря ми от майка и но искам да си я виждам и поне да идва при мен в дноте когато е отредено от съда.Детето напоследък отказва всякалъв контакт с мойте роднини и не желае да идва при мен.моля ви кажете ми как да постъпя???

  1. В случая не се нуждаете от адвокат, а от психолог, който да Ви посъветва как отново да се сближите с дъщеря си. Винаги можете да подадете сигнал за това, че детето Ви е настройвано срещу Вас от роднините и да поискате да се констатира от службите родителско отчуждаване, което в последствие да опитате да използвате в дело за промяна на режима на лични отношения. Но това е на-общо. Проблемът Ви е прекалено сложен, за да разчитате на съвети в интернет.

 11. Здравейте, разведен съм по взаимно съгласие. от година и половина живея в ирландия и от известно време бившата ми жена започна да прави каквото си иска, не ми дава да говоря с детето, да я виждам по скайп и дори като съм в бг да я виждам. дори сменя училището на детето и прави проблем на учителките, че са ми позволявали да я виждам. дъщеря ми е на 7 години. та въпроса ми е наистина ли нямам никакви права над детето??

  1. Права имате съгласно постановеното решение. А това, как и дали ги упражнявате в случай, че срещате съпротива и противоправно ограничаване е отделен въпрос.

 12. Здравейте ,става въпрос за развод поради разтройство в брака от страна на мъжът възможно ли е жената да иска пари за закупени вещи преди брака или мъжът ще бъди съден само за изневяра ? И трябват ли доказателства в съда че е имало изневяра ?

  1. Не се занимавайте с глупости. Изневяра се доказва изключително трудно. Все пак никой не го прави пред свидетели. А за вещите не мога да се ангажирам с мнение, защото трябва да знам подробности.

 13. Здравейте, искам да попитам какъв е закона при развод спрямо децата едното е на 2 месеца но друтото на 2 годинки и 4 месеца. Бащата кога може да ги взема има ли право ( галямата) да спи при него и въобще бащата може ли да има претенции да остане при него т.е. да вземе родителските права. Аз като майка не съм в графата на негодни пиани и прочие. Той попринцип не обръща асобенно внимание на децата но от както се разделяме се прави на загрижен . Смятам че той не може да се справи и ме е страх детето да е с него цял ден и още повече да спи при него тя се сабужда търси ме през ноща а и той не я обслужвал никога

  1. Здравейте,
   докато нямате развод бащата може да взема децата когато си поиска и за колкото си иска време. Претенции за родиелски права при развод може да има всеки от двамата родители. За да си спестите тези терзания просто се обърнете към бракоразводен адвокат и регулирайте отношенията си по съдебен ред.

 14. Възможно ли е в България да се направи нотариално споразумение м/у разделени родители за
  разпределяне на задължения,права и отговорност към децата ? Пример:
  Ние бихме желали 1 седмица да са при единия,1 седмица при другия родител и задълженията да са ни по равно-без дължаща издръжка,както е предвидил съда…
  Предварително ви Благодаря !

  1. Извънсъдебно можете да си договаряте каквото си искате, но сигурност в тези отношения внася единствено съдебното решение. Освен това отказът от издръжка по българския закон е нищожен. Как ще си гледате децата е въпрос на лични отношения между родителите, но издръжка се дължи при всичко положения. Това което предлагате е някакво пълно безумие, което както показва практиката ми рано или късно ще рефлектира при това със страшна сила върху Вас. Не се занимавайте с глупости и си решете проблемите окончателно като регламентирате отношенията си по съдебен ред.

   1. Здравейте, съпругът ми е подал молба за развод по исков ред, от моя страна аз искам и виждам че нещата могат да се оправят, въпросът ми е какво става, ако не подам в срок отговор и,
    ако не се явя на 1-вото заседание?

    1. Здравейте,
     неподаването в срок на отговор, както и неявяването от Ваша страна в съдебно заседание нищо не променят. Делото за развод при това положение ще се състои и молбата ще бъде уважена. Правилният подход в тази ситуация е да си ангажирате бракоразводен адвокат и страните с техните представители да седнат и да се разберат и развода да протече максимално лесно и бързо. Винаги е за предпочитане уреждането на отношенията между съпрузи да се случва между тях самите, а не да се предоставя за администриране на трето лице, каквото е съдията, което не го интересува ни най-малко добруването на страните.

Оставете коментар или въпрос под статията