БЕЗПЛАТНИ СЕМЕЙНОПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ

Безплатни правни консултации от адвокат Лазар БелевНа настоящата страница можете да задавате своите въпроси свързани с различни аспекти на бракоразводния процес, развод по взаимно съгласие, разводът по исков ред, издръжки, домашно насилие, родителски права и т.н.

Моля имайте предвид, че не следва да се злоупотребява с тази функция на сайта и си запазвам правото да не публикувам и да не отговарям на въпроси, за отговорът, на които се налага проучване на документи, предоставени от клиента. Тези действия са от категорията на платените адвокатски услуги и съответно времето ангажирано за проучването и даването на заключение следва да бъде заплатено. Още повече, далеч не всеки семейно-правен проблем може да бъде разбран от няколко изречения и да получи правилен отговор при онлайн безплатни семейноправни консултации.

ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ, ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯМ НА ВЪПРОСИ И НЕ ДАВАМ БЕЗПЛАТНИ СЕМЕЙНОПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ НАПИСАНИ НА „МАЙМУНИЦА“ И ЗАДАДЕНИТЕ В ТАКЪВ ФОРМАТ ПИТАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ДИРЕКТНО ИЗТРИВАНИ, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМ НИ НАЙ-МАЛКО ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО ИМ! ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД СЪЩО ТАКА, ЧЕ НЕ ДАВАМ БЕЗПЛАТНИ СЕМЕЙНОПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ И-МЕЙЛ. АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ МЕ АНГАЖИРАТЕ С ПИСМЕНА КОНСУЛТАЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА ТОВА СЪГЛАСНО ТАРИФАТА ЗА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЩЕ ВИ СТРУВА СЪОТВЕТНО 30 ЛЕВА ЗА УСТНА КОНСУЛТАЦИЯ /ДО 20 МИНУТИ/ И 60 ЛЕВА ЗА ПИСМЕНА, ПЛАТИМИ ПО ПОСОЧЕНА ОТ МЕН БАНКОВА СМЕТКА. КОНСУЛТАЦИИТЕ ПО БРАЧНИ И СЕМЕЙНИ КАЗУСИ НА МЯСТО В ОФИСА МИ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНА УГОВОРКА СА ПО 60 ЛЕВА НА ЧАС И ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ, АКО КАЗУСЪТ ВИ НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА ДО 1-2 ВЪПРОСА, А НАЛАГА АНАЛИЗ НА ЦЯЛОСТНА СИТУАЦИЯ.

СЛЕД КАТО ПРЕВОДЪТ БЪДЕ ПОЛУЧЕН МОЖЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОНА /ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПО ВАЙБЪР/ ИЛИ ДА МИ ПИШЕТЕ И СЪОТВЕТНО ДА ПОЛУЧИТЕ ОТГОВОР НА ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С БРАКА, РАЗВОДА, ИЗДРЪЖКАТА И РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА. УГОВАРЯНЕТО ЗА ЧАСОВЕ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ ДИСТАНЦИОННО ИЛИ НА МЯСТО В ОФИСА И НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ СТАВА НА ТЕЛ. 0876 217 476, ИЛИ НА ЕЛЕКТРОННАТА МИ ПОЩА lazarbelev@gmail.com.

4.6/5 - (10 votes)

1 214 thoughts on “БЕЗПЛАТНИ СЕМЕЙНОПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ”

 1. Здравейте, живея с приятеля си от 4 години и имаме дете също на толкова. Искам да се разделя с него, поради психически тормоз, обиди, заплахи, забрани, следене на телефони, псувни; имало е доста пъти и физическо насилие. Заради заплахите му, че няма да ми даде детето доброволно ме е страх да тръгна или избягам, защото ме заплашва както мен, така и родителите ми, при които искам да живея. Иска черно на бяло да представя, че имам права над детето и мога да го „отвлека“. За колко време горе долу излиза някакво решение, с което мога да си тръгна без проблеми и последици? Детето не мога да му го оставя, защото никога не се е отделяли от мен и ме е страх.

  1. Естеството и сложността на проблема Ви не предполага даване на онлайн правна консултация.
   Съветвам Ви да потърсите услугите на специализиран адвокат.

 2. Здравейте г-н Белев!Искам да ви попитам, за осуетяването на режима на лични контакти от майката,може ли да се търси помощ от ЗЗДН?Може ли да се квалифицира като домашно насилие?Иначе съм подал тъжби за престъпление по член 182 ал2 от НК,и вече има висящи дела,издаден е и изпълнителен лист,но пак не ми се дава детето,от 1 година не съм го виждал.Моля ви за съвет.

  1. Здравейте,
   след като водите дела относно това да виждате детето си значи имате и упълномощен адвокат. Считам, че въпросите как трябва да действате следва да бъдат насочени именно към адвоката, на който заплащате за услугите. Още повече предвид комплексността на проблема Ви той не може да намери решение с питания в интернет, а следва да бъде поет от специалист, който да се ангажира с проблема срещу съответното заплащане.

 3. Здравейте Адвокат Белев! Искам да ви попитам,възможно ли е да се иска увеличение на издръжка,като вече има отсъдена такава по привременни мерки,но делото още не е приключило??Делото е още на първа инстанция,и до момента се е произнесъл съда само по привременни мерки.Благодаря предварително

  1. Здравейте,
   напълно възможно е да се направи изменение на иска в частта с размера на издръжката.

 4. Здравейте адв. Белев.
  Съпругата ми е подала искова молба за развод .
  Исковата молба е написана от адвокатът под формата на развод по взаимно съгласие и въобще не отговаря на истината.
  Аз не съм съгласен с никаква форма на развод ,защото мисля че между нас нещата са поправими .
  Въпроса ми е :
  Може ли подобна форма на искова молба да мине в съда ?
  И още един въпрос :
  Може ли адвоката да се подписва от нейно име , защото подписа на исковата молба очевадно не е на съпругата ми , не е и на адвоката .

  1. Здравейте,
   няма как да има подадена искова молба под формата на развод по взаимно съгласие. Предполагам сте се заблудили поради непознаване на материята.
   Дори и да не сте съгласен развод така или иначе ще има щом единия го желае и най-общо вие няма какво да направите срещу това. В този случай вариантите Ви са два – да приемете развода като мъж, да седнете да се разберете как точно да се случи максимално културно или да направите поредица от глупави, непремислени неща, които само да Ви навредят.
   Доколтото не виждам пред себе си съответната искова молба за развод, то няма как да дам становище ще мине ли или не. Да отговоря на въпроса при това положение би било висша проява на непрофесионализъм.
   И да, упълномощеният адвокат може да подписва вместо клиента си исковите молби.

 5. Здравейте, може ли в споразумението за развод по взаимно съгласие,ако детето е решено да остане при бащата, и той иска майката да плаща издръжка, тя да откаже да се подпише и съда да реши дали да плаща или не?

  1. Споразумение при развод се подписва само и единствено ако и двете страни са на едно мнение.
   В случай, че те нямат еднакви виждания по въпросите, които се уреждат при развод, то споразумение не се подписва и се оставя на съда да прецени кой от родителите каква издръжка ще заплаща. Няма такъв момент ако детето остане при бащата да не заплащате издръжка. Това е задължително.

 6. Здравейте,как може да се прекрати плащане на издръжка през ЧСИ (бившата не желае да се откаже от услугите им).Какви законни мерки могат да се предприемат срещу нея-настройва децата ,лъже ги че има ограничителна заповед(каквато няма),не спазва от 6м срока за свиждания и ги учи да ме мразят,постоянно блокира номера ми на тел на децата ми-за тяхно добро.Каквото и да направя успява да им внуши,че е опит за тормоз над нея,а аз изобщо не искам да я виждам и чувам.Искам само нормален контакт с децата ми.

  1. Здравейте,
   подобни сложни въпроси не се решават с онлайн консултации.
   Потърсете платена консултация с опитен адвокат по семейно право, който да предприеме съответните действия по решаване на Вашия проблем.

 7. Здравейте,при развод ,който не е по взаимно съгласие,ако аз загубя делото какви са разходите ,които ще заплатя-за адвокат и разноски по делото?

  1. Зависи какъв адвокат имате срещу себе си и какъв му е хонорара. Това няма как да се каже без да се познава самия казус.

 8. Здравейте, адвокат Белев!
  Омъжена съм за американец, живеем във Флорида и имаме дъщеричка на месец и половина. По време на бременността ми той започна да употребява наркотици и да има странични ефекти от тях. Искам да се разведем и да си взема дъщерята в България. Той не иска развод. Ако се прибера с нея и подам документи за развод от България, ще може ли той по някакъв начин да ме задължи да се върна обратно, ако има подписан документ пред нотариус, в който е заявен определен период от време, за който той ми позволява да изведа дъщеря ни извън САЩ. И колко е периодът, за който трябва да живея в България, преди да мога да подам документи за развод.

  Благодаря за отделеното време!

  1. Здравейте,
   като българска гражданка няма проблем да подадете молба за развод пред български съд. Проблемът ще е относно международната компетентнос на исковете за родителски права, режим на отношения с бащата и издръжката, доколкото съгласно международното право компетентен по тези въпроси е именно съда в САЩ и следва да бъде променено местопребиваването на детето за да се приеме българският съд, че е компетентен да разгледа тези искове.

 9. Здравейте адвокат Балев,с бившият ми мъж сме разведени пред окръжен съд,първо бяхме на районен съд.Съдих го по вина,пред районен съд той не се яви но спечелих делото,два дена преди да изтече обжалването той обжалваше и такя отидох ме на окръжен съд.Присъдата там се потвърди,имаме общо дете което е на почти две години,присъдиха му издръжка която той не иска да ми изплаща,дължи ми разходите по първото дело и издръжка за минало време.От делото пред Окръжен съд минаха два месеца,въпроса ми е как да постъпя за да започне да плаща издръжка и в допъленение да ми изплати и за минало време,, да допълня само,той е осъждан вече,,правата за детето са мои,четох, че има нещо като принудително дело,ако има такива мога ли сама да го заведа или ми трябва адвокат,благодаря предварително.

  1. Здравейте,
   при това положение бих Ви посъветвал да ангажирате адвокат. Сама ще направите прекалено много грешки, които няма да доведат бързо до търсения от Вас резултат.

 10. Здравейте, адвокат Белев,

  Мога ли да направя нещо по законов път, ако съм осъден да платя издръжка на пълнолетно дете за средно образование. Срока на образованието е изтекъл, не съм платил и нямам такава възможност. Образуван ми е изпълнителен лист (загубих обжалването) и получавам призовки. Мога ли да се обърна някъде и възможно ли е да ми отпадне това задължение по някакъв начин

  1. Съветвам Ви да насочите мислите си в посока как да изпълните задължението си, а не как да не го изпълните. Не си струва нервите и проблемите, които можете да си създадете.

 11. Здравейте, има ли право на издръжка пълнолетно дете, неработещо и учащо редовно обаче в частно висше учебно заведение?

  1. Да, такова лице има право на издръжка, доколкото са налице законовите предпоставки за заплащане на такава.

 12. Здравейте, адвокат Белев! Имам следния въпрос. Приятел се раздвжда по исков ред. Колко време след окончателното дело по развода ще получи документ, че е разведен о съответно колко време след делото може да сключи брак? Благодаря ви, предварително.

  1. Здравейте,
   решенията при развод по исков ред обикновено се издават в рамите на един месец след като делото бъде обявено за решаване.
   Вашият приятел може да сключи брак веднага след влизане в сила на решението за развод, което е 14 дни след получаването му от страните.

 13. Здравейте адв.Белев въпросът ми е разведох се с мъжът ми по взаимно съгласие родителските права му ги дадох за мен лични контакти с детето понеже бях в чужбина какви са шансовете да спечеля дело за родителски права след което съм ги дала на бащата.благодаря ви

  1. Здравейте,
   ако има промяна в обстоятелствата довели до първоначалното решение можете да заведете дело за промяна на режима на упражняване на родителски права. Променени обстоятелства може да бъдат например Вашето прибиране в страна или нещо друго, което да е сериозна причина за тази промяна.

 14. Здравейте, искам да попитам 9 години живяхме на семейни начала през това време се роди синът ни. Осигуряват ме на 510 лв. Но адвоката на бившата ми говори за 300 лв издръжка. Бившата ми има две деца от преден брак. За 9 години няма 1 ден трудов стаж. Може ли да ме осъди на 300 лв издръжка

  1. Ако не ангажирате адвокат, който да ви защитава, а слушате нейния, със сигурност ще ви осъди.

 15. Моля ви за становище по следния казус!?
  Разделих се със съпругата но по време на брака имам взети заеме за задоволяване на семейните нужди!Какви претенции мога да имам към нея за това?И как може да бъде уреден този въпрос!?
  Благодаря предварително!

  1. Варианти има много, но те трябва да бъдат съгласувани между двамата съпрузи. В противен случай, на чието име е кредита той и ще го плаща.

 16. Здравейте задължителна ли е подялбата на движиму и недвижиму имущество при развод по взаймно съгласие,про положение че едната страна ще се откаже от делът си и няма да предивява никакви искания?

  1. Здравейте,
   не е задължително да се прави подялба на имуществото при развод.
   Имайте предвид, и че преди развода не може да се прави никакъв правновалиден отказ от имуществени дялове.

 17. Здравейте,
  След развода останах да отглеждам до навършване на 18 г. на сина ни в жилището на бившия ми съпруг, като му плащам наем. Налага се да се купи нов климатик. Ако го купя аз, имам ли право да спра да плащам наем до изплащането на климатика.

  1. Не, нямате такова право. Можете след като прекратите ползването на семейното жилище да си го вземете, като Ваша лична собственост.

 18. Здравейте аз незнам откъде да започна но направо да питам ако съпругът ми пусне развод защото той така иска естествено че има причина защото любовницата му така иска и той е влюбен в нея а аз не искам да се развеждам какво и как да постъпя .ще ви бъда много благодарна ако ми отговорите

  1. Здравейте,
   щом единият съпруг го желае другият няма избор. Развод така или иначе ще има, само нервите и паричните разходи ще бъдат по-високи ако не го направите по взаимно съгласие.

 19. Здравейте имам следния въпрос,майката ме напусна и се премести в друг град под предтекст че ще живеем заедно сега не иска и вече живее с друг.как да постъпя и имам ли шанс да си взема детето

  1. Задавате ми въпрос от сферата на ясновидството. Ако желаете да разберете как да постъпите възможно най-правилно предвид създалата се ситуация си запишете дата и час за консултация на тел. 0876 217 476.

 20. Здравейте. С жена ми имахме паралелни връзки, които приключиха преди месеци. От тогава се опитваме да продължим заедно, но не се получава. Живеем в мой апартамент, закупен преди брака. Имаме две деца на 4 и 9 години. При развод по взаимно съгласие, до каква степен е възможно да бъде присъдено съвместно попечителство над децата, като аз остана да живея в жилището си, което се явява семейно? При съвместно родителство плаща ли се издръжка?

  1. Здравейте,
   всичко зависи от това как ще се разберете със съпругата си. При тази форма на развод съдът не присъжда, а одобрява постигнато между страните спораземение. При съвместно упражняване на родителски права може да се договори както плащането на издръжка от единия родител, така и да се посочи, че при който са децата той поема разходите им. Моят съвет предвид многообразието от варианти е да си запишете среща с мен на тел. 0876 217 476, на която да обсъдим с Вас и Вашата съпруга възможно най-добрият вариант за прекратяване на брака.

 21. Здравейте може ли да попитам след като родителските права са присъдени на бащата може ли да замине за друга държава да работи и да устави детето в България да го гледат бабата и дядото?

  1. Здравейте,
   това е абсолютно възможно. Друг е въпросът, че при подобно стечение на обстоятелствата майката има основания да поиска упражняването на родителските права.

 22. Здравейте,

  Става въпрос за развод по взаимно съгласие. Нямаме паралелни връзки, притежаваме апартамент и лек автомобил, закупени с общи средства, след сключването на граждански брак (в СИО, без допълнителни договорености). Собственик на лекия автомобил и апартамента официално съм аз. Желаем да продадем имуществото. Кой вариант е по-удачен за продажбата – преди или след развода?

  Поздрави,
  Георги Нончев

  1. Здравейте,
   има много фактори, които определят кое е по-доброто решение за всеки конкретен случай на развод.
   Съветвам Ви да си запишете дата и час за консултация на тел. 0876 217 476, за да се запозная изцяло със ситуацията и да мога да дам правен съвет, който по възможно най-добрия начин да защити Вашите интереси.

 23. Здравейте. Жена ми има паралелна връзка от една година. Имаме две деца. Живеем в общинско жилище. Имаме и заем на мое име но тя е съкредитоискател. Искам да заведа дело за развод. Въпросът ми е… Има ли шанс да си остана с децата в общинското жилище ( което е на нейно име сега) и какво ще стане с потребителския кредит. Благодаря ви предварително.

  1. Здравейте,
   няма как да отговоря на така поставените въпроси без да знам всички подробности по Вашия казус. Ако желаете да получите отговори можете да си запишете дата и час за консултация на тел. 0876 217 476.

 24. Здравейте! Имам дъщеря на 21 години, която има бебе на година и половина. Наскоро социално подпомагане отнеха бебето и го настаниха в приемно семейство. Причината е, че майката не полага грижи за детето, както и че има проблеми с наркотици, алкохол и безразборни връзки. Има ли възможност да предявя пълни родителски права над внука си, ако може осиновяване, още по-добре. Въпроса е, че не живея в България. Мога ли да предявя иск за родителски права или осиновяване?

  1. Здравейте,
   няма как да предявите родителски права, защото не сте родител, нямате възможност и за осиновяване при живи родители. Ако искате да се грижите за внука си ще трябва да се приберете, да поискате да се грижите Вие за него и след като Ви бъде предоставено отглеждането да изведетете детето в чужбина.

 25. Здравейте. Живях 17 Г домозет вложих 20 000 лв в ремонт на това жилище но след 17 Г жена и каза напускай това е моя дом и аз се изнесох като просяк от нулата.. Искам да знам какви са мойте права и как да постъпя благодаря

  1. Здравейте,
   ако не си пазите документите за вложените средства в подобренията нищо не можете да направите.
   Ако ги пазите – потърсете си адвокат.

 26. Здравейте една моя първа братовчедка се разведе по взаимно съгласие с мъжа си …Пролема е там че бяха изтеглили заем от 8000 лв. на нейно име преди няколко години и преди делото той и казал да не споделят пред адвокатата им която ги развежда че имат заем и се разбрали да си го делят…в съда също неса споделили и така се разведоха сега обаче той неискя да и дава половината част от парите за заема и тя го изплаща сама…може ли след като вече са се развели да заведе дело за този заем след като изтеглен когато са имали брак зада го принудят да и дава половината пари …

  1. Зависи от целта на кредита и как точно е оформено споразумението. Ако желае да се си насрочи дата и час за консултация при мен като си носи решението, за да се прецени има ли основание да се води допълнително дело.

 27. Здравейте г-н Белев,
  Живеем от над 12 години в Канада, но сме подписали брак преди това в България. Какво трябва да направим , и каква е процедурата за развод по взаимно съгласие?

  1. Здравейте,
   обадете ми се на тел. 0876 217 476, за да обсъдим Вашия случай и възможностите за развод по взаимно съгласие предвид това, че живеете извън страната.

 28. Здравейте г-н Белев! Искам да ви попитам,направихме възражение за подсъдност пред районния съд по дело за родителски права. Районния съд уважи възражението,но по чл. 105 от гпк,за подсъдност на ответника.След обжалване от другата страна пред окръжен съд,определението на районния съд е отменено и върнато делото пак на предишния съд(по чл.127 ал2 има специална подсъдност) Та въпроса ми е следния: Може ли отново да направим възражение за подсъдност,но този път за детето? Настоящия адрес е само на лист хартия,детето фактически не живее там( доказано е с проверки от Държавна агенция закрила на детето)

  1. Здравейте,
   считам, че тези въпроси следва да отнесете към адвокатът, който води Вашето дело, като човек, който е запознат с подробностите по Вашия случай.

 29. Здравейте господин Балев .Аз се казвам Галина и бих искала да ви питам какъв е закона за развод за хора които са женени във Българиа но единият от тях отива във друга държава за дълго време и загубва бръзка със този за когото се е оженил

  1. Здравейте,
   не разбирам въпросът Ви. Ако желаете да се разведете, то няма проблем, но каква точно ще бъде процедурата по която ще протече Вашия развод мога да отговоря едва след като знам всички подробности.

 30. Здравейте, адвокат Белев, дъщеря ми живее в Англия и ще сключва брак с британец там. Смята да приеме неговата фамилия, но ми казаха че може да има проблем при регистрирането на брака в България относно фамилията. Посъветваха ме да изискат писмено да бъде отбелязано в документа за брак, че той разрешава тя да носи неговата фамилия в противен случай трябвало да се мине през съд в България за смяна на фамилията. Вярно ли е това и какво точно трябва да пише за да може да се регистрира в България без да минава на съд

  1. Здравейте,
   няма да имате проблеми с регистрацията на брака в България. Спрете да слушата глупостите на хора, които очевидно никога не са се занимавали с тази материя.

 31. Здравейте, адвокат Белев.
  Моят казус е следният:
  Имам по-голям брат, който от 3 години е с 1 момиче, нямат сключен брак, от 1 година имат дете.
  Проблемът идва от жената на брат ми, тъй като от мила и добра, след като роди моя племенник, коренно си промени отношението към мен и моето семейство, изключвам брат ми!
  Искам да попитам дали мога да заведа дело за виждане на племенника ми, защото за период от 1 гоина и 1 месец, съм го виждала не повече от 5 пъти, както аз, така и майка ми и баща ми, а най-лошото е, че имам роднини, които не са го виждали въобще.
  Брат ми не взима отношение от случващото се, в това число никой от моето семейство не присъства на първия рожден ден на племенника ми.
  Отношенията с брат ми се изострят, детето е на година, има ли изход тази ситуация – може ли да се реши по съдебен път, или трябва официално да се запозная с моя племенник, когато стане пълнолетен!
  Искрено Ви благодаря!

  1. Здравейте,
   единствени оправомощени да водят дело за режим на виждания с детето на брат Ви са вашите родители като баба и дядо. Лелите, чичовците и т.н. нямат такива права по закон.

 32. Здравейте г-н Белев. Интересуваме кога не подлежат на касационно обжалване решения и определения по спор за родителски права?Ще съм благодарен ако ми отговорите по-подробно

  1. Здравейте,
   няма как да отговоря на този въпрос доколкото има много варианти и да Ви обяснявам всичките ще ми отнеме страшно много време, а както знаете адвокатското време е ценно и скъпо. Трябва да се знае конкретно какъв е Вашия проблем и да се прецени има ли основание за касационно обжалване. Доколкото разбирам вече имате и адвокат, към когото следва тези въпроси да бъдат зададени, а ако не сте наели такъв за защита на правата си в делото за одителски права, то сте допуснали грешка, която е почти невъзможно да бъде поправена.

 33. Здравейте, адв. Белев,

  При кой остава детето до излизане на съдебното решение? Съжителството вече е невъзможно.

  1. Няма как да се отговори на този въпрос, доколкото при всеки случай на раздяла на родителите е различно.
   Теоретично до излизане на решението, в което се определя, кой ще е титулюрът на родителските права или до постановлението за привременни мерки и двамата родители имат равни права и детето би следвало да бъде по равно и при двамата.

   1. Постановлението от кой орган се издава, прощавайте?

    1. От съда, пред който е висящо делото, като съответно следва да бъде предявен иск за постановяване на такива мерки.

 34. Здравейте. Искам да получавам издръжката на детето си не по банкова сметка,а по пощата. Какво трябва да направя в случая? Нужен ли ми е адвокат или просто трябва да заявя на бившия ми мъж къде искам да получавам издръжката за детето? Благодаря Ви предварително

  1. Ако е установено плащане на издръжката със съдебно решение по банков път и бащата не желае да я плаща по друг начин то следва да се иска промяна от съда. Но винаги е по-добре просто да поканите бащата да го прави по този начин и едва след като откаже да мислите по другите варианти.

 35. Случайно дали знаете как стои въпросът с наследени по време на брака имоти в случай на развод при брак между българи, сключен в Обединеното кралство? Стават ли съпружеска общност или остават собственост само на наследника, както е в България?

  1. Зависи къде се намират имотите. Ако са в България знам как стои въпросът, а ако са в Англия следва да се консултирате с английски адвокат.

 36. Здравейте,
  Има ли закон или начин, който ми позволява да се откажа от дете, 20 годишно? Моля не ме съдете за избора ми, причината е сериозна. Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   няма такава законова процедура за отказ от рожденно дете.

 37. Здравейте, уважаеми г-н Белев, самоосигуряващо се лице съм и съм осъден да плащам издръжка на пълнолетно дете, което учи средно. Какви са последствията за мен ако не я плащам? Ще ми удържат ли от парите, които внасям за осигуровки? Може ли да бъда наказателно осъден и т.н. ?Имам малко дете и едвам смогвам финансово с грижите за него, а голямото мк дете е финансово обезпечено, но не успях да го докажа, зашото нещата по-скоро се отнасят за отмъщение от страна на майката, която чрез настройване прекрати комуникацията по между ни.
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   това, че не сте успели да докажете правотата си в дело за издръжка на пълнолетен може да се дължи само на две причини – че не сте използвали адвокат, или че сте използвали адвокат, който е с различен от семейното право профил. Ако не плащате издръжката, първо върху вашите доходи и имущество могат да бъдат налагани запори и възбрани в едно образувано изпълнително дело и второ, срещу вас може да бъде образувано неказателно дело и да бъдете осъден доколкото неплащането на издръжка е престъпление.

   1. Ползвах адвокат по семейно право и доказах за себе си много разходи за новородено и по-малко приходи, каквато е и реалността. Пълнолетното ми дете не доказа разходи, майка и има повече от моите приходи, но решението на съда беше такова. Благодаря за отговора!

    1. При положение, че сте ползвали адвокат въпросите защо решението на съда е такова следва да се отправят към него, като по-запознат със спецификата на казуса, а ако считате, че решението на първоинстанционния съд е направилно винаги можете да обжалвате на следваща инстанция.

 38. Здравейте,

  Осъден съм да плащам издръжка на дъщеря си, която е на 18 (навършени през октомври). Тя завършва средно образование сега през май месец. Пише, че дължа от 18 до 20 годишна възраст. Но тя след май месец няма да е учаща. Ще дължа ли отново издръжката до 20 години и на какво основание?

  1. Здравейте,
   без да знам точния текст от осъдителната част на решението не мога да отговоря до кога и на какво основание дължите издръжка. Препредаването с Ваши думи на текста на съдебния акт прави абсолютно неясна волята на съда, а от там и прави невъзможно да отговоря на въпросът Ви.

 39. Здравейте
  Имам дъщеря от чужденец,тя е с българско гражданство и искам да имам пълно попечителство над нея ,тъй като ми е трудно да го намирам за пълномощно ,паспорти и т.н .Бих искала да знам дали мога да заведа дело в бг или трябва да е в страната която живеем.Да допълня ,че не сме го виждали от около година .

  1. Здравейте,
   делата за родителска отговорност са подсъдни пред съда на държавата, в която е постоянното местоживеене на детето.

 40. Здравейте г-н Белев.
  Искам да попитам за моят чичо разведен ее от много години.
  Жена му го е осъдила за издръжка на двамата му сина. Единия от синовете му е студент в Шотландия. И въпроса ми е следния плаща ли се издръжка по време на обочението за ваканциите на студента или не се плаща тъй като е във ваканция. Благодаря ви предварително😊

  1. Здравейте,
   издръжка се дължи за абсолютно всеки един месец, за периода за който в съдебното решение е определено да се плаща такава.

 41. Здравейте г-н Белев! Имам едно запитване към вас,и ще съм благодарен ако ми отговорите!
  При спор относно родителски права,издръжка,местоживеене на дете,компетентен съд за местна подсъдност е по настоящия адрес на детето,но ако този настоящ адрес е само на лист хартия?Смисъл такъв,настоящия адрес е направен с дело за домашно насилие,което после и в двете решения е отменено местоживеенето. Но детето пак си остана по регистрация настоящ адрес там,макар ще съда отмени това местоживеене .Детето фактически не живее там,само на хартия се води там.Пробвахме да сменим този адрес,но казаха че не можело,защото само майката можело.След като се доказа че лъже майката,детето пак е при баща си,кадето е родено ,идват постоянно от закрила на детето на посещения при детето.Можели да се направи възражение за местна подсъдност,като детето не живее фактически при майката?

  1. За моженето- можете, а дали съда ще се съобрази е отделен въпрос. Следва да се представят доказателства, че истинското местоживеене е именно при бащата.

 42. Здравейте, имам момиченце на 1,5 и искам да заведа дело за родителски права, майката е издържана изцяло от родителите си, няма трудов стаж и това са нейни думи е с две леви ръце тоест голяма част за отглеждането на детето се пада и върху майка и, към момента ми е отказан достъп до детето ми като съм блокиран отвсякъде, също така не ми се отваря и входната врата, нямам брак с майката но съм припознал детето си, нямало е насилие от моя страна. До каква степен мога да се надявам да спечеля дело срещу майката. Имам постояни доходи и не съм безработен.

  1. Здравейте,
   подобни сложни въпроси не могат да намерят своите верни отговори с питане по интернет. Запишете си час за консултация по Вашия каузус, защото за да мога да дам решение за Вашите проблеми ще ми трябват още подробности.

 43. Здравейте,имам следния въпрос имам дете на 10 месеца от мъж с който нямам сключен брак и детето не е пирознато.разделихме се една седмица преди да родя и не прояви интерес да го припознае.Мъжа пие агресивен е и мисля че употребявя наркоци,също така е и с условна присъда.От 5 месеца не се е интересувал от сина а и аз не съм го търсила.Сега получих обаждане от общината че е пуснал заявление за припознаване до колкото прочетох трябва да го оспорвам.Въпроса ми е лесно ли може да докаже в съда че е баща на детето и съответно да има право над него.Притеснението ми е от чиста морална гледна точка тъй като този човек не би дал добър пример а и не го интересува детето а реално всичко е да ме тормози мен.Не искам пари или каквото и да е било предпочитам да ми е трудно и да го отгледам сама отколкото той да има достъп до него .

  1. Здравейте,
   ако наеме адвоката и има необходимите финансови средства за дело да бащинство не е особен проблем да бъде спечелено, ако той е биологичния баща.

 44. Здравейте Господин Белев. Искам да ви попитам. Разведена съм от няколко години, но когато си сменях адреса с настоящ се оказах още омъжена. Това може ли да се случва защото не си смених личната карта. Сега искам да се омъжа отново.По постоянен адрес се водя в един град а по настоящ в друг. Дайте ми съвет какво да направя. Благодаря Ви предварително.

  1. Здравейте,
   вземате си решението за развод и отивате в общината по постоянния Ви адрес и искате да бъде променено семейното Ви положение.

 45. Здравейте! С мъжа ми живеем от години в скандали и психически тормоз,тази есен той ми изкара пълномощно, с което да мога да се разведа без ток да е тук( по негови думи). Искам да попитам мога ли така да се разведа?

  1. Уважаема госпожо,
   това са пълни глупости. В България няма такава процедура, с която единият съпруг да упълномощи другия да се разведе без него.
   Има два варианта – или развод по взаимно съгласие с подписване на документите и от двамата и явяване пред съда и на двамата, или развод по исков ред – единя не иска, другия подава иск за прекратяване на брака срещу него. И отговорът на въпросът Ви е, че да, ако желаете можете да се разведете, но не и с пълномощно, което няма никаква правна стойност. Съветвам Ви ако желаете да прекратите брака си максимално бързо и лесно да се консултирате с адвокат.

 46. Здравейте г-н Белев! Искам да ви помоля за отговор по следния казус:
  С жената която живеех на семейни начела се разделихме,като детето (на година и 4 месеца) е при мен. Завела ми е дело за родителски права и издръжка преди 3 месеца,бъзможно ли е да ме осъдят да плащам със задна дата( от иска) ,като действително детето е при мен, а бившата не е дала и 1 лева от както се разделихме ( от 6 месеца)? Даже и маичинството си харчеше за себеси,без да помага за детето и детските надбавки си ги взема за нея.

  1. Ако не ползвате услугите на адвокат е напълно възможно да бъдете осъден и за месеците от датата на подаване на исковата молба до постановяването на съдебното решение.

   1. Благодаря ви за бързия отоговор г-н Белев! Имаме адвокат,но ми каза че е от датата на иска.Искам да ви попитам и за обжалването,защото по някога не може да се обжалва пред ВКС,а само до Окръжен съд? Ако стигнем до ВКС,ще ви потърся задължително!

    1. След като имате адвокат считам, че всички въпроси по делото Ви трябва да отправяте към него, доколкото все пак му плащате за това.

 47. Здравейте Адвока Белев,

  Имам въпрос. При развод по взаимно съгласие, възможно ли е споразумение на споделено родителство, ако и двамата родители са съгласни и живеят в един и същи град?

  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   напълно възможно е да бъде постигнато споразумение за споделено упражняване на родителски права. Отделен въпрос е дали това ще бъде най-добрия вариант за Вашия случай.

 48. Здравейте!
  Живееж със един мъж със който нямаме брак но забременях от него .И преди да се роди детето ние се разделихме и сега иска да дойде да ми го вземе.Това възможно ли е да стане дори и той да няма жилице и постоянна работа .Какво да правя?
  Благодаря предварително.

  1. Заведете дело за родителски права. Колкото повече протакате съдебното регулиране на отношенията Ви с бащата толкова повече проблеми си създавате.

 49. Здравейте!
  Искам да попитам при попълването на молбата и споразумението за развод по взаимно съгласие, адресите, които записваме по местоживеене или по лична карта да бъдат записани?
  Благодаря и спокоен ден!

  1. Изписват се адресите по лична карта, а ако са различни от тези, на които страните живеят и адреси за призоваване, на които те могат да получат призовките си.

 50. Здравейте, имам развод по взаимно съгласие. В документа е указано определен режим на взимане на децата първи последна седмица на месеца за събота и неделя. От месец бивш живее с друга жена и нейните деца. Но всеки ден той идва сутрин и вечер при нас под предлог да кара децата на училище и да ги взима,за да ги вижда да се кара с мен и тях.Им ли право на това?Какво да направя? Изкарах си карти на децата водя ги с градския транспорт….но той ни причаква пред училището….Има ли той право на това?
  Благодаря предварително.

  1. Здравейте,
   това че бившият сътруг има режим на виждане, не значи, че не може да ги вижда и през останалото време. По друг начин стои въпросът, ако тези нерегламентирани виждания се използват за продължаване на тормоза. Ако бащата просто иска да прекарва повече време с децата като ги води и взема на училище го оставете да го прави, така самата Вие ще имате повече време за себе си, а децата ще имат сравнително нормални отношения и с двамата родители.

 51. Здравейте, какъв е начина да бъде подписана молба за развод по взаимно съгласие и споразумение от човек който е в затвора

  1. Здравейте,
   за подобни сложни ситуации използвайте адвокат. Пътят, по който сте тръгнали едва ли ще доведе до искания от Вас резултат.

 52. Добър вечер,

  Имам две породени и признати деца от мъж, без брак, който ни изостави, малко след като се роди второто. През цялата ни връзка, т.е. три години той живееше и работеше в чужбина. Изпращал ми доста пари до малко преди да се роди второто дете( доста повече отколкото би била определената от съда издръжка), по банков път с основание за превод „захранване не сметка“. Вече повече от две години не е давал нито стотинка за издръжка на децата, но ме заплашва, че ако аз заведа иск за издръжка, той ще заведе дело, че парите, които ми е изпращал, са били поискан от мен заем от него (няма нотариално заверен запис на заповед, нито мой подпис върху какъвто и да е документ за заем), който сега иска да стане изискуем. Възможно ли е? Може ли да се окаже, че ще получа издръжка от 280 лв. и едновременно ще се окажа длъжница на хиляди?
  И още един въпрос ако позволите. Погасителната давност от пет години за заеми отнася ли се за моя случай, като става въпрос за спор между физически лица с общи деца?
  Благодаря Ви!

  1. Здравейте,
   абсолютно възможно е при това положение срещу Вас да бъде заведено дело за неоснователно обогатяване, доколкото основанието не е издръжка, а захранване на сметка. Именно за това след като двойките се разделят се сключват споразумение и се водят дела, за да е всичко ясно и точно. Погасителната давност се отнася за всякакви задължения.

 53. Добър вечер искам да попитам имам дъщеря на 2 г призна я мъж с които живех сега иска да ми земе правата нат неия а не и е биологичен баща можели и какви са шансовете

  1. След като фигурира като баща на детето, то има равни права с Вас и следователно напълно реални шансове да ги получи, ако разбира се не използвате качествена адвокатска помощ.

 54. Здравейте,в майчинство съм и плащам издръжка за първото си дете по постановени привременни мерки.Може ли да сесе прекратпи плащането на издръжка?

  1. Да, ако ви бъдат присъдени родителски права, в противен случай дължите до навършване на 18 годишна вързаст от детето.

 55. Искам да попитам с бащата нямаме брак,разделени сме от години.Отказва да подпише пълномощно на децата да излязат извън България на турне с танцовата си група.Мога ли да направя нещо за да взема това пълномощно?Предварително благодаря.

  1. Продължаваяте да опитвате да го убедите с разговори и доброволно да подпише декларацията. Съдът няма да Ви помогне в този случай, доколкото подобни дела ако бащата се заинати траят с години, а това обезсмисля воденето им във Вашия случай.

 56. Здравейте,имам близнаци ,родени след развода , но не и след законовия 300 период.По документи се водят на бащата,но не фигурират в решението за развод.По какъв начин мога да кандидатствам за изплащане на детски надбавки за децата.

  1. Не виждам какво общо има фигурирането на децата в решението за развод, при положение, че в актовете за раждане ясно е записано кой е баща им. Относно детските Ви съветвам да се обърнете за информация в съответната Дирекция „Социално подпомагане“. При това положение във Ваш и на децата Ви интерес е да уредите въпрсите касаещи упражняването на родителските права, режима на отношения с бащата, местоживеенето и издръжката, за да имате ясни параметри кой, какво и кога.

 57. Здравейте!
  По време на развод, съдът изисква ли информация за банковите сметки и сумите по тях на съпрузите? Имаме дете и трябва да се определи сума за издръжката.

  1. Здравейте,
   това е банкова тайна, която може да се разкрива само в изключителни случаи. Още повече тези суми не са СИО, а лична собственост и не са предмет на разглеждане и оценка в едно дело за развод. А определянето на размера на дължимата за детето издръжка няма нищо общо със сумите по банкови сметки, а с доказаните в производството нужди на детето.

 58. Здравейте,
  Дъщеря ми ме съди за издръжка на пълнолетно учащо дете. Тя не желае да поддържа отношения с мен от развода насам. Имам вече и друго дете. Имам фирма, но не реализирам големи доходи. Приятелката ми разчита на минималното майчинство. Какви са шансовете ми? Нямам възможност да плащам.

  1. Без да се преценят всички факти и обстоятества няма как да Ви отговоря какви са шансовете Ви за спечелване на делото срещу голямата Ви дъщеря. Съветвам Ви да си ангажирате добър адвокат по въпросите на издръжката.

 59. Здравейте г-н Лазар Белев,
  Аз съм баща и родител настойник(със съдебно решение)на 16 годишно момиче,по желание на детето иска да живее при майка си,възможно ли е да дам съгласие за отглеждане на детето от майка му ,защото и аз и бившата ми съпруга не желаем отново да влизаме в съда.
  Благодаря предварително за отговора.
  Лек ден!!!

  1. Здравейте,
   каквото и съгасие да дадете то има действащо съдебно решение, което не е отменено, а промяната на присъденото става с ново решение. Ако желаете имате възможност да подпишете споразумение за упражняването на родителските права, режима на отношения и издръжката с майката и да го вкарате за съдебно одобрение. Процедурата е чисто административна и изисква яваване за има-няма 5 минути, колкото двете страни да заявят, че доброволно са го подписали и са съгласни с клаузите му.

 60. Майка съм на дете на 17г.
  Водим дело за издръжка от бащата с когото сме разведени и правата за детето са дадени на мен.
  Детето има проблем с нервите и не бих желала да го подлагам на напрежението да идва в съдебна зала.
  На първото заседание се явих сама, но съдиите казаха, че аз не се водя по закон негов представител за делото, трябвало да ме упълномощи…
  Отидохме при нотариус, но тя не беше много наясно и каза, че не можел да упълномощи мен…а което и да е друго лице?? Обяснението беше, че аз трябва да дам съгласие за пълномощното, а не можело хем да дам съгласие, хем аз да съм упълномощената… И се оказахме като в Параграф 22…
  Това така ли е? Хем по закон да не могат да представлявам детето си в съда, хем той да не можел да ме упълномощи нотариално?
  Благодаря за отговора Ви предварително.

  1. Здравейте,
   навършилите 14 години деца извършват правни действия със съгасие на своите родители. Това е така по закон. Съветвам Ви да ползвате адвокат и да си спестите подобни неприятни преживявания.

 61. Здравейте,
  Мой познат е разведен от 3 години. С бившата си жена имат две големи деца, на по 25 – 28 години, следователно за децата не се плаща издръжка. Разведени са по взаимно съгласие, въпреки това обаче бившата му съпруга всяка година води дело той да й плаща издръжка на нея, като вече за трета година печели трето дело и всеки следващ път той е осъден да й плаща все по-висока месечна издръжка. Тя се ползва от служебен адвокат и съответно не плаща никакви съдебни такси и адвокатски хонорари и нищо не я спира да си води колкото си дела иска. Издействала си е служебен адвокат, защото се води безработна, а иначе си е здрава права жена. Въпросът ми е: Колко пъти тя има право да води дела със служебен адвокат, до безкрайност ли може да води дела за издръжка, защо трябва въобще той да й плаща издръжка, след като нямат непълнолетни деца? Човекът е пенсионер, изнемогва, неговото финансово състояние никак не е цветущо и въпреки това тя всеки път успява да го осъди и да увеличи издръжката. Доста по-млада е от него, лепнала се е като пиявица и цели да му изцеди и последната стотинка. Цял живот ли трябва да понася това бедния човечец! Благодаря!

  1. Няма как да отговоря докато не знам подробности по случая. Ако желаете да се ангажрам с решаването му се свържете с мен на тел. 0876 217 476 за насрочване на дата и час за консултация.

 62. Здравейте, аз съм на 25 години, омъжена за човек, който не познавам вече. Имаме дете на 1 година и 6 месеца. От известно време мъжа ми започна да пие, през деня от обяд почва (зависи до колко е на работа) Има агресивно пиянство и вече не искам да съм с този човек. Преди няколко дни държеше детето и с другата си ръка ме повали на земята. Постоянно търпя обиди и псувни, влизах в бърза помощ заради този психически тормоз, получих нервна криза. Искам да попитам има ли как да се разведа с този човек и детето да остане при мен? Лошото е, че не взимам майчинство, а само детски(студент съм и се възползвах от помощта 2880лв, за това не взимам майчинство) Нямам други доходи и за това искам да се допитам първо. Да изчакам ли да пусна малкия на ясла и да започна работа или мога да действам веднага. Като развода няма да е по взаимно съгласие. Благодаря предварително за отговора.

  1. Здравейте,
   ако желаете да получите развод – няма проблем. Това че не работите е без значение. Съветвам ви първо да направите консултация, на която да се реши как точно да се процедира, за да не бъдат извършени от Вас действия, с които да усложните положението си и когато всичко е обезпечено като доказателства да се стартира делото за развод.

 63. Здравейте.
  Със съпругата ми живеем в Ирландия от 14 г, но сме сключили брак в България. След години неуспешни опити за ин-витро и деца, тя отказва вариант за осиновяване на деца или донорски материал за ин-витро. До колкото знам тя иска да се развежда в Ирландия където отнема 5 години, аз искам в България. Аз също съм сменил първото си име в Ирландия.
  Как мога да се разведа в България и избегна усложнения за развод в Ирландия?

  1. Здравейте,
   при това положение няма проблем да се разведете в България. За да можем да изберем възможно най-устройващият Ви и бърз вариант си запишете час за консултаця на тел. 0876 217 476

 64. Здравейте, имам сключен брак от 5 месеца като наскоро се роди и първородното ни дете. Как стоят нещата с попечителство на детето ако майката ще живее в друг град след развода. Ако не е по взамимно съгласие каква е процедурата и колко време продължава.

  1. Няма как да Ви отговоря на поставените въпроси, доколкото за да се ангажирам с отговор следва да знам много други подробности. Още повече въпросът колкло време продължава развода по исков ред е от тези, на които никой бракоразводен адвокат, който държи да не заблуждава клиентите, не може да отговори дори с приблизителна точност.

 65. Здравейте. Имам 25 години брак с мъжа ми. През всичките тези години живеем в къща, която е негова собственост от преди женитбата ни. Цялото движимо имущество е закупувано след брака ни, както направените ремонти . Имаме проблеми в отношенията си от известно време. Понеже той е собственика на семейното ни жилище, постоянно ме заплашва с изгонване. При развод , който почти сигурно няма да е по взаимно съгласие, имам ли право след толкова години брак на някаква сума от семейното ни имущество /при положение, че къщата е негова собственост/ .

  1. Можете да претендирате дялове, но не и парична равностойност, и то само ако можете да докажете, съществуването на това движимо имущество със съответни документи. Вещите в подобни отношения са без значение, просто се разведете и продължете живота си на чисто. На ония свят никой не си е отишъл с пералнята или колата.

 66. Здравейте!
  Как да оспоря тълкуване на ДСИ на срок за издръжка по влязло в сила съдебно решение!

  за срока цитирам:“считано от 03.01.2014г. , ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, с падеж – пето число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата по чл. 144 от СК, а именно до изтичане срока на предвидения срок на обучение в учебно заведение за средно образование и до навършване на 20 годишна възраст.“

  Средното образование е завършено на 16.06.2014 г. , 20 годишна възраст се навърши на 28.11.2015 г.
  ДСИ отчита първия срок за край на срока и игнорира второто условие и се губи година и месеци издръжка.
  Благодаря!

  1. Не можете да го оспорите. Това са две алтернативно, а не кумулативно дадени възможности – или завършване на средно образование или ако продължи да учи средно след навършване на средно, максимум до 20годишна възраст. Това е смисълът вкаран в съответния член на Семейния кодекс. ДСИ абсолютно правилно е приел първата дата 16.06.14г. за край на срока, за който се дължи издръжката.

 67. Здравейте. Много бих се радвала да получа отговор на въпроса ми , защото повечето юристи не могат да ми дадат такъв. Случаят ми е следния. Преди две седмици навърших пълнолетие. Майка ми и баща ми са разделени от преди десет години , но едва преди месеци майка ми подаде молба за развод. Въпреки това има решение на съда от преди десет години баща ми да изплаща ежемесечна издръжка. Въпреки решението на съда той не е изплатил и един лев от разпоредената сума. Майка ми обжалва това , че той не заплаща издръжка , но не се вземат мерки , дори не получава и изпълнителния лист. Той е безработен и наскоро дори беше в психиатрия , заради алкохолизъм. Интересува ме дали мога да заведа дело срещу него и да получа , ако не цялата сума , то поне част от нея? И въобще какво трябва да предприема в тази ситуация? Благодаря Ви предварително и силно се надявам да получа някакъв отговор.

  1. Здравейте,
   при това положение не следва да се води ново дело за издръжка, а да се снабдите с изпълнителен лист по вече действащото съдебно решение и да образувате изпълнително дело, за да може в случай, че баща Ви има имищество или заплата тя да бъде запорирана. В случай, че не се открие имущество или заплата подайте жалба в прокуратурата за неплатените издръжки .При това положение обаче няма как да имате гаранции за каквато и да е възвръщаемост за направените разходи. Тези действия са оправдани единствено, когато дължащият издръжка има някакво имущество или доходи. Във Вашия случай пасивното поведение на Вашата майка в продължение на толкова години е причина шансовете Ви да получите дължимата издръжка да са почти нулеви.

   1. При обжалването на майка ми не е предоставен изпълнителен лист по незнайно какви причини. Как трябва да процедирам в тази ситуация?

    1. Да подадете молба в съответния районен съд за издаване на изпълнителен лист.

 68. Здравейте, омъжена съм от 5 години,имаме и дете на 4 години,от половин година сме в лоши семейни отношения с мъжа ми ,във връзка със подялба на имуществото на родителите. Той не е доволен от подялбата, защото смята,че не съм защитила интересите на детето ни.Има ли право на претенции в това отношение? Нещата ескалират и вече се говори за развод, намесват се и неговите родители,който искат да напусна жилището, в което живеем от 6 години,но е тяхна собственост! Имат ли право на претенции ,относно подялбата на имотите на родителите ми и имат ли право да ме изгонят от апартамент ,в който живеем? Благодаря предварително за помощта !

  1. Здравейте,
   Това как Вашите родители ще си поделят собствените имоти си е тяхна лична работа и никой не може да им казва как да го правят, още по-малко някакви трети лица, каквито са родителите на съпругът Ви. Относно другите моменти касаещи разводът Ви, по тях мога да дам мнение едва след като знам подробности, което пък изисква да си запишете дата и час за консултация.

 69. Здр имам брак с чужденец вапросат ми е такав че искам развод но тои не ми дава как мога дасе разведа и колко щеми струва

  1. Здравейте,
   без да знам подробности по Вашия случай няма как да Ви отговоря, каква ще е цената за услугата „развод с чужденец“, доколкото всеки случай е различен и съответно реда за решаването му и възможните усложнения са различни. Но добрата новина е, че независимо от неговото желание ако Вие го искате ще получите развод.

 70. Здравейте,омъжена съм от 9 години имаме 8 годишно дете. Мъжът ми ме подлага на постоянен психически тормоз до преди известно време и физически но вече пътува и не се случва често получавам заплахи относно моят живот и живота на близките ми и всичко това в просъствието на сина ни и мнооого други неприятности. правила съм му запис на разговори както и имам свидетели на негови действия. Той е бил под национално издирване и има съдебно минало не е осъждан на лишаване от свобода. Живея в неговото жилище което аз съм обзавела от до и направила ремонт след като тегля кредити по този начин купихме и кола. Искам да се спася от този човек . И да остана да живея тук.Но той е много агресивен и отмъстителен.Ще ви бъда много благодарна ако ми съдействаме.

  1. Здравейте,
   при подобни тежки случаи не е най-правилното да търсите помощ по интернет. Трябва да се обърнете към специализиран адвокат, за да бъде анализиран целия казус и да се предприемат адекватни действия, които да доведат до най-пълна защита на Вашите и на Вашето дете законни права и интереси.

    1. Запишете си дата и час за консултация с мен на тел. 0876 217 476

 71. Здравейте,през 2011 година се разведохме със съпруга ми,но не се разделихме,а и не си взехме решението
  Тази година(2018),той внезапно почина.Оказа се,че решението ми трябва.Окъде да го получа?Процедурата по развода беше в сградата на бул.Цар Борис.

  1. Здравейте,
   при това положение ще трябва да го потърсите в архива, който се намира на бул. „Цар Борис III“ № 54, но задължително ще трябва да знаете самия номер на делото.

 72. Здравейте имам момиченце което е на годинка и три медеца въпросът ми към вас е живея с мъжа от когото е детето нямаме брак ако реша да го напусна без той да знае с детенцето си може ли да ми я вземе и може ли да ми направи нещо лошо

  1. Преди да направите каквото и да е непремерено и вероятно нарушаващо правата на бащата действие Ви съветвам първо да посетите адвокат и след това да правите каквото и да е, доколкото с подобни самоволни напускания и вземания на детето е напълно възможно да навредите на себе си.

 73. Здравейте`след развод можели да вземам детето при мен сас приспиване детето е на годинка и четири месеца

  1. Зависи какво пише в решението за развод. Ако там е уговорено или присъдено подобно нещо – можете, ако ли не – не можете.

 74. Здравейте! Живея на семейни начала с мъжа ми в общо жилище. Имаме дете на 9 г. Искам да се разделим, но той не иска да напусне жилището. Мога ли да го изгоня? Има ли право да взема някакво имущество от жилището? Имам ли право на издръжка?

  1. Здравейте,
   без да водите съответно дело, няма как да изгоните никой отникъде. Дали можете да искате някакво имущество – можете. Право на издръжка за детето ще имате при всички положения. Но не Ви съветвам да действате прибързано и преди да сте посетили и да сте се консултирали с адвокат, на който да разкажете ситуацията с подробности, за да може да Ви се даде възможно най-реалистична оценка за Вашите права и възможности при раздялата.

 75. Здравейте
  Въпросът е следния.Синът ми Станислав Димов и бившата му съпруга Силния Георгиева живеят в Карлайл .Развода е в България заминаха заедно за там след 1г тя заживя с негов приятел от България имат и дете и сега отказва да пуска денето в България а той си е идвал 6 пъти
  Може ли да забрани да позволяма на бащата да води детето в България или другаде отказва да му даде паспорта
  Благодаря

  1. Здравейте,
   съжалявам, но не разбирам въпросът Ви. В изложението Ви има някакви абсолютно неясни и противоречащи си изказвания, които ми пречат да разбера какъв точно е проблемът Ви и съответно да се опитам да дам отговор.

 76. Здравейте.Въпроса ми е.Родителските права са дадени на мен.Аз пътувам всеки месец за по 15 дни в Германия да работя.Бащата разбра това и ме заплашва че ще ми вземе детето,защото съм го оставяла на мойте родители.Може ли да ми отнеме детето.

  1. Здравейте,
   при определени условия и стечения на обстоятелствата е напълно възможно.

 77. Здравейте! Имам следния въпрос. Вече мина развода ни. Съдът реши аз и детето да живеем в семейното жилище до навършване на пълнолетие на детето. Жилището е с ипотека и се изплаща от бившия ми съпруг. Сега е решил, че иска да ипотекира в друга банка жилището и иска да вкарва хора, който да снимат. Има ли това право.? И вообще след като жилището е предоставено на мен, той има ли право да влиза когато си поиска в имота.? Да добавя, че по натурален акт жилището е и на двамата. Благодаря предварително.!

  1. Правото Ви на ползване след развод няма отношение, към правото на собственика, в случая съсобственика, да ипотекира неговата част от жилището. Принципно след като Ви се е предоставило право на ползване, можете да ограничите достъпа до жилището посредством смяна на ключалките и сами да решите кой да Ви посещава и кой не.

 78. Здравейте. Въпросът ми е следния. Женен съм от 2 години. Сега съпругата ми желае да се разведем. Живеем в жилище, което е собственост на майка й. По време на брака за извършване на ремонт и трайни подобрения по гореописаното жилище аз изтеглих 20 хил. лева кредит, 80% от които разходи мога да докажа с документи. Съпругата ми е на мнение, че трябва да ми припише семейната кола чрез споразумение и нищо друго. Тя е солидарен съдлъжник по моя потребителски кредит. При тази ситуация аз напускам жилище без да взимам нищо от него и нямам никакъв интерес и възможност да изплащам още 10 години потребителски кредит, който до стотинка е похарчен за СИО. Мога ли да се защитя например съда да я задължи да се предоговори кредита и тя да си го изплаща, при положение, че тя ползва всичко купено с тези пари, а майка й като собственик на имота се възползва от трайните подобрения.

  1. Здравейте,
   няма как съда да задължи съпругата Ви да предоговори кредита, защото подобен въпрос не е предмет на едно дело за развод. Можете да претендирате подобрения до известна сума, но колко точно ще зависи от документите, с които разполагате.

   1. Благодаря за бързия отговор. Да така е, мога да претендирам за трайни подобрения, но това ще означава да се съдя за тях с майка й, което за мен не е етично. Благодаря за консултацията.

 79. Здравейте. Имам въпрос относно бракоразводно дело. Колебая се дали делото да бъде заведено по взаимно съгласие или по вина на съпруга ми. Имам претенции за имотите, купени по време на брака изцяло с мои средства (съпругът ми е участвал единствено с труд). Въпросът ми е дали, ако докажа негова вина имам по-големи шансове в последващо дело за делба с предявяване на иск за трансформация и иск за по-голям принос? Благодаря ви предварително.

  1. Здравейте, брачната вина няма никакво отношение към искът за делба. При подобна ситуация колкото по-бързо приключите делото за развод, тоест по взаимно съгласие толкова по-бързо можете да пристъпите към делото за делба.

 80. Здравейте.адв.Белев разведох се с жена си по взаимно съгласие радотелските права ги даде на мен а сега си ги иска възможно ли е тя да ги спечели въпреки че ми ги даде .детето е на 6 години има си всичко грижи обучение при мен е много добре

  1. Здравейте,
   промяната на режима на упражняване на родителски права е напълно възможна и допустима от закона при промяна на обстоятелствата довели до това при първоначалното отсъждане. Съветвам Ви да се обърнете към добър адвокат по семейно право, ако желаете да защитите интересите си.

 81. Здравейте нашият случей е следният родителите ми живеят в щатите и пуснахме 5 годишната ни дъщеря на гости там съответно трябваше да направим пълномощно за пътуване и да идем в посолството и да извадим виза след 2 месеца обаче майка ми заяви че иска родителските права за детето след като отказахме ни каза че ще ги вземе по един или друг начин а единия бил посредством съдът и като аргумент щяла да посочи че сме нямали собствено жилище и съответните доходи за отглеждане.
  Въпросът ни е сюедния: какви са шансовете съдът да и предотстъпи правата (разполагат с доста пари) ???

  1. Здравейте,
   мога единствено да Ви посъветвам да си запишете час при мен за консултация, за да бъдат предприети съответни мерки. Има много неясни моменти в изложението Ви, за това и няма как да бъда по-конкретен в отговорът си.

 82. Здравейте След 16 години брак си развежда ме.Той иска да дава само по 150 лв издръжка и да напусна неговият апартамент. Аз искам да ми дава поне 250 лв издръжка и да ми изплати някакви пари..Въпросът ми е имам ли право на нещо като обезщетение тъй като не мога да си взима вградените мебели например, и ако имам кои трябва да определи размера му.

  1. Здравейте, без да се знаят подробности по Вашия случай не мога да се ангажирам с мнение, какви са възможностите Ви и това, което е реалистично да получите при един евентуален развод. Запишете си дата и час за консултация

 83. Здравейте, дължи ли се издръжка на дете, което е навършило 18 години и все още е в 12 клас или автоматично отпада след пълнолетието?

  1. Здравейте,
   дължи се, но вече титуляр на правото да иска издръжка е самото дете, и ако не му се заплаща следва то да предяви иск за това.

 84. Здравейте. Искам да попитам при евентуален развод със съпругата ми какво ще стане с общото семейно жилище. И двамата имаме жилища придобити преди брака. Нейното е празно и свободно. Достатъчно голямо. Моето е гарсониера в което живеят възрастните ми родители, които няма къде да отидат.

  1. На този въпрос след като се запознае цялостно с казуса може да Ви отговори Вашият бракоразводен адвокат. Без да се знаят всички подробности по случая няма как да бъде даден правилен отговор.

 85. Здравейте!
  Искаме с мъжа ми да разделим по взаимно съгласие, (нямаме нито дела,нито апартамент,нищо нямаме заедет), но той работи в чужбина и много му е трудно да идва тук. Въпроса ми,дали мога да подам молба по взаимно съгласие сама? Смисъл,молбата ще е попълнена от мен и от него с подпис,както трябва, но самата процедура за подаване,как става ?

  Благодаря Ви много!

  1. Здравейте,
   съветвам Ви да посетите бракоразводен адвокат, за да се случат нещата така както трябва. При такава ситуация шансът да объркате процедурите е почти 100%. Ако искате нещата да минат максимално бързо и гладко ползвайте услугите на специалист.

 86. Здравейте.От няколко години сме разделени с бившия ми мъж, не сме били женени а живеехме на семейни начала.Имаме две деца момичета.Тъй като всеки от нас пое по пътя си децата останаха при него с уговорката да ги виждам.Но това не се случи вече 4 години.Настройва децата против мен не ми дава да говоря с тях нищо.Тэй като живее със една жена която не може да има деца и вече ги е присвоила като нейни собствени.Малката е на мое име и въпреки това пак ни ги виждам.Не съм носела дела нищо тъй като и аз имам вина.Исках с него да се разберем като нормалните хора но напразно.От тяхна страна има само обиди и неприлично отношение.На няколко пъти ме карат да се откажа от тях като родител и тогава ще мога да ги виждам.Кой нормален човек би искал подобно нещо.Кажете ми как да постъпя.Благодаря ви

  1. Заведете дело за режим на лични отношения с децата си, няма какво друго да направите. Вече сте допуснали много грешки и коригирането им ще бъде изключително трудно, за това следва да се обърнете към специализиран адвокат, за да повишите шансовете си за положителен развой на така създадената неприятна ситуация.

 87. Здравейте, искам да се разведа, с мъжа ми имаме дете. В момента не работя, напуснах работа понеже детето боледуваше често на трудовата борса съм. Нямам средства да наема адвокат. Може ли да ми бъде служебен такъв? Какво трябва да се направи и къде да се отиде за да се започне дело ? Колко време отнема развода? Искам на всяка цена дъщеря ми да остане при мен. Благодаря Ви предварително.

  1. Има възможност да се ползва служебен адвокат, но изискванията са доста строги и не е сигурно дали ще ги покриете. Моят съвет е въпреки всичко да положите усилия и да си наемете собствен бракоразводен адвокат. Колко време ще отнеме развода и дали дъщеря Ви ще остане при Вас не мога да отговоря доколкото не знам подробности по Вашия случай.

 88. Здравейте! Искам да се разведа със съпруга си. Той не иска да се разделяме. Имаме общ бизнес и къща. При последния ни разговор записваше разговора без мое знание и разрешение, като в последствие като разбрах за записа довода му беше, че записвал за да знаят всички, че аз съм тази, която иска раздяла, а той не искал. Има ли право да ме записва без мое разрешение и тези записи ще бъдат ли взети предвид при един съдебен процес по развод? Като цяло в записа има информация, че аз не искам да сме заедно и не искам да правим каквито и да е опити за спасяване на брака, тъй като не желая повече да бъда с него. Мога ли да подам жалба срещу него за направените записи?

  1. Не се занимавайте с глупости, а просто идете при добър бракоразводен адвокат, който да прекрати брака. Всякакви допълнителни производства, жалби, сигнали и т.н. само усложняват ситуацията и пречат на бързото и щадящо нервите и финансите разрешаване на проблема. Тези записи не могат да бъдат представени в съда, защото са недопустими.

 89. Здравейте,
  с жена ми се развеждаме по взаимно съгласие, като има споразумение за семейното жилище и издръжка, както и детето ще живее с майката в този апартамен.
  Имаме втори апартамент, който е на името на дъщеря ми (5 год.) и се дава под наем. Парите от този наем как следва да се разпределят след развода? Полагат се изцяло на майката или може да се раздели по равно?
  Имаме и кола на името на дъщеря ни. По закон тя трябва ли да остане на ползване на майката?

  1. Здравейте,
   парите от наема не са нито Ваши, нито на Вашата съпруга, за да ги делите, а са собственост на дъщеря Ви. Следователно всяко разпореждане с тях е в противоречие със закона. Колата собственост на дъщерята също не е предмет на развода, доколкото е собственост на трето външно на делото за развод лице.

 90. Добър ден адвокат Белев,
  Имам следното питане към Вас. Сестра ми е разведена с мъжа си, родителските права са предоставени на нея, мъжът й дължи издръжка, тя и детето и живеят в България, а мъжът й живее в Италия. Може ли да предяви иск за увеличаване на издръжката по постоянното местоживеене на бащата в Италия? Задавам ви този въпрос, защото издръжката е минимална и е отсъдена преди 10 години, а от тогава доходите на бащата са се увеличили, тези на сестра ми са се намалили, а нуждите на детето също са се увеличили. Поздрави и благодаря предварително !!!

  1. Доколкото се касае за Европейския съюз приложими са нормите на Регламент 2201/2013г. и може да се заведе дело в Италия. Но това е абсолютно излишно упражнение, доколкото водещо при дело за увеличаване на издръжка е доказването на конкретни нужди на детето, а доходите на родителите са само ориентировъчен показател дали тези нужди могат да бъдат покрити. Тоест ако си мислите, че ще получите по-висока издръжка в Италия, защото там доходите на родителя са по-високи ще трябва да Ви разочаровам, това няма да стане. Разходите на детето се доказват с едни и същи документи и тук и в Италия, тоест резултатът ще бъде абсолютно един и същи, доколкото и в производство пред български съд могат да бъдат доказани доходи на ответника в Италия.

 91. Здравейте,
  Имам един ,може би, безпрецедентен въпрос.
  Има ли случай, в който мога да осъдя бащата на детето ми за това, че не изпълнява бащинските си задължения.Детето ми е на 10 години, има телефон и всичко, и не му забранявам да поддържа контакт с баща си.Но бащата не се интересува от него вече 2 години.И преди не го вземаше редовно, но пак се появяваше от време на време.Виждам, че детето ми страда и не желае да говори с мен за това.И бих искала да поема една борба срещу такъв човек, който не осъзнава реално какво причинява на детето.И подобна безотговорност става масов проблем.Ще се радвам ако има такъв вариант!Предварително благодаря!

  1. Не можете да водите дело за това, че някой не упражнява свое право. Бащата има правото да се вижда с детето и от него самия зависи дали ще го упражни или не. Това не е негово задължение, към изпълнението на което да го принудите. Не търсете в съда решение на този Ви проблем. Той може да се реши единствено с разговори между хората в семейството. Имате абсолютно погрешна представа за пътя по който следва да поемете, за да помогнете на детето си.

   1. Здравейте,
    Благодаря за отговора.Направих, както ме посъветвахте, и сега ще чакам развитие.
    Поздрави!

 92. Здравейте.Искам да ви попитам може ли издръжката за дете след развод да бъде спряна, поради това,че то не желае да посещава другия родител?

  1. Не, няма такава възможност. Правото на издръжка не може да се обвързва с режима на лични отношения с другия родител.

 93. Здравейте,Разведен съм от 7 години ,жена ми/бившата / от тогава е в чужбина и нямам никакъв контакт с нея . Въпроса ми е следния ,как мога да прехвърля собственост на микробуса ,който имам и се води на мое име само ,аз му плащам задълженията и таксите -а с нея не мога да осъществя ,никакъв контакт . Превозното средство вече не ми е необходимо и искам да го продам .Благодаря предварително!

  1. Трябвало е да предвидите подобно развитие на ситуацията още при развода и или да го прехвърлите или да се снабдите с пълномощно за продажбата му. В момента нямате варианти да се разпоредите законно с общото Ви МПС без съгласието на съпругата Ви.

   1. Здравейте , Проблема се появи месеци след заминаването и в чужбина ,уговорката беше да пребивава там до Коледа ,да поработи с цел да спестим пари за предстоящия бал на дъщеря ни ,никой не е мислел,че ще стигнем до развод -поне аз ,който бях съгласен да замине с уговорката .При това отиде на осигурена работа при брат си ,но това са подробности .минаха месеци -нямала пари ,,имала да връща ,,аз с щерката се гледахме ,както можем /не ,че съм разчитал на парите отвън ,защото изкарвам доволно/, . Спря да си вдига телефона ,,не си дойде по Коледа ,спря да се чува и с детето ,като по този начин го травмира ,а то се подготвяше да кандидатства след бала . Дойде си в навечерието на бала на дъщеря ни ,хапна пийна повесели се ,аз бях подготвил всичко и си бях поканил гости ,вкл и неините родители ! Не остана в нас а след празненството отиде да нощува в Майкини си ! /Чак се нервя сега ,като се сещам ,колко наивен съм бил ,как не съм я лишавал от нищо /На другия ден и заявих ,че ако тръгне обратно за чужбина ,аз ще искам развод .отговора беше -ти си оправен,оправяй се ! Оправих се с искова молба и с едно явяване в съда за месец време бях разведен ! от 7 години -никакъв контакт нямам ! И сега искам да задам следния въпрос ; Може ли ,след като МПС-то се води семейна собственост ,да я осъдя ,да плати половината от таксите ,застраховки и данъци по това МПС ,след като е общо,а само аз съм ги плащал ? По тази логика ,аз или трябва да унищожа МПС-то ,или да продължа да му плащам задълженията ,които не са малки за годината ! Мога ли по съдебен път ,да прехвърля задълженията на нейно име ? Бусчето се води единствено на мое име ,закупено е от предприятие /фирма / с фактура ,също на мое име само и с мои пари …Това само в БГ ли може да се случи?

    1. Въпросите Ви са единствено резултат от това, че или не сте използвали адвокат при развода си или сте използвали такъв без необходимия опит в бракоразводни дела. Очевидно е, че не е предвидено подобно развитие на ситуацията с общата собственост и не са взети мерки да се избегне. Така че в случая за създадената ситуация не Ви е виновен самия закон и „БГ“-то. Ако искате водете дело за половината платени данъци, но не съм оптимист, че ще го спечелите. Не можете по съдебен път да и прехвърлите задълженията. Потърсете контакт с госпожата и си решете проблема лесно, законно и културно.

 94. Здравейте.адвокат Белев при ограничаване на родителски права мога ли да приложа като доказателство запис на телефонен разговор

  1. Телефонни записи, кореспонденции по Вайбъл, Лайн, Месинжър и т.н. не се приемат като допустими доказателствени средства по граждански дела. Вашият адвокат е този, който следва да Ви информира, какви доказателства следва да набавите, за защита на Вашите права, съобразно спецификите на съответния случай.

 95. Здравейте, адвокат Белев! С бащата на детето ми живеем в общо жилище, не се разбираме той на пук отказва да продадем апартамента. Въпроса ми е в този случай, т. к нямаме брак как трябва да постъпя и има ли смисъл да завеждам дело за родителски права и издръжка?

  1. Винаги има смисъл да заведете дело за родителски права и издръжка след като се разделяте с бащата на детето си. А как да постъпите е лично Ваше решение, в което аз не мога да се бъркам.

 96. Здравейте , интересува ме следното.След като бившия ми мъж не ми изплаща издръжка за детето ,мога ли да получа някаква социална издръжка .От социално подпомагане чувала съм че има такава възможност но не съм на пълно сигурна в това и затова търся малко повече информация.Благодаря.

 97. Здравейте! с настоящият ми приятел нямаме брак и имаме дете на 8 годинки. От известно време нещата между нас не вървят и мислим да се разделим по взаимно съгласие.Ако нямаме брак , дали мога да претендирам да остана с детето в жилището където живеем на един адрес от 2013 г. Имам ли и право на претенция към други имоти ,които са негова собственост. Аз ще съм попечител на детето. Предварително ви благодаря!

  1. След като нямате брак нямате никакво право да претендирате нито собственост, нито ползване на недвижими имоти собственост на бащата.

 98. Здравейте при гражданско дело за родителски права може ли да се приложи звуков запис от телефонен разговор че си е признал всичко

  1. За можене – може, а че ще подобно доказателствено средство ще бъде отхвърлено като недопустимо, неотносимо и с недоказано авторство е съвсем отделен въпрос.

 99. Здравейте,интересува ме могат ли децата ми да се присъдят на мен след като при развода бяха присъдени на нея,те вече са големи момчето е на 17,а момичето на 12 и не желаят да стоят нито минута при нея,те системно гладуват и тя ги оставя по няколко дни сами без да се погрижи за тях,?

  1. Ако децата го пожелаят, имате добри шансове съдът да промени режима за упражняване на родителски права, но следва да заведете съответното дело за това.

 100. Здравейте, с приятеля ми се разделяхме имаме едно момче на 2,9 и момче на 4г което от предишна връзка той го прие като свое но не е признато в акта за раждане. Разделяхме се затова,че много работех и съм нямала време за тях и,че се виждам с приятеля от време на време. Заплашва ме с това,че ще ме искара безотговорна майка,луда и т.н. ако трябвало и на свидетели щял да плати само и само да вземе той децата. От страх да не го направи се съгласих да се разберем извън съдебната зала но той взима децета и ги води в тях където аз незнам къде е защото неиска да ми кажа за да не ми се явно потвърдят съмненията,че си е тръгнал заради друга жена и живее с нея а обвинява мен. Запитването ми е как да постъпя да подам ли иск в съда за родителските права върху нашето дете или да оставя така нещата в неведение къде,как и с кой са децата когато той ги вземе и има ли от какво да ме е страх и дали мога без адвокат да го направя? Благодаря Ви

  1. Госпожо, много лесно сте се поддала на шантаж и безпочвени заплахи. Съветвам ви да заведете дело за родителски права и издръжка срещу него за общото Ви дете. Върху другото той така и така няма права. А дали можете да го направите без адвокат? Ако смятате, че имате необходимите познания в областта на семейното и гражданското право то тогава действайте сама. Негативните последствия от подобно непремислено действие също ще бъдат изцяло за Вас. Това е като да питате в интернет дали можете сама да си направите операция от апендицит. Приемете, че правото е достатъчно сложна материя и не е за всеки и когато имате нужда от специалист е по-добре да се обърнете към такъв.

 101. Аз съм българка, която живее на семейни начала с италианец . Имаме бебе на 8 месеца. От както забременях той не се държи добре с мен и при всеки проблем ме заплашва, че ще ми вземе бебето. Родителите му имат пари и връзки в града в който живеем. Преди време той е бил хванат от полицията с марихуана, която е отглеждал в двор в огромни количества, но баща му плаща огромна сума и не влиза в затвора. . Той твърди, че това е в миналото и че при делото няма да има значение. Страхувам се да не загубя детето си и за това стоя въпреки че съм нещастна. Детето е припознато и родено в Италия. Въпросът ми е ако извадя българско гражданство и разрешение да отидем с малката в България мога ли да проведа дело за попечителство в моята страна,, все пак тя може да има двойно гражданство. Надявам се на справедливо дело и предполагам,, че тук може да бъдат подкупени съдиите

  1. Здравейте,
   в момента компетентен да разгледа делото за родителски права е италианския съд. Докарването на детето в България няма да промени подсъдността, която е по местоживеене на детето. При тази фактическа обстановка българският съд ще откаже да гледа делото.

 102. Здравейте , с бащата на детето ми (1год) нямаме развод , но живеем разделени. Той ми казва,че чрез някаква молба ,изготвена от адвокат, може да взима детето и без да се развеждаме. Има ли нещо такова и за колко време ще го взима ?

  1. В действителност може да бъде подаден иск за режим на лични отношения. Моят съвет е да не се занимавате с глупости и да не отлагате повече развода.

   1. Колко време отнема изготвянето на такава молба ? И какво време е възможно да му определят?
    Благодаря !!!!

    1. На тези въпроси мога да отговоря единствено ако знам всички подробности. Но пак Ви казвам – и в момента правите грешка, че не иницирате развод, при който да решите всичките си проблеми. Подобно отлагане е предпоставка единствено за задълбочаването им.

 103. Не искам да се развеждам , може ли да бъда разведен на сила искам да запазя брака си .

  1. Здравейте,
   ако съпругата Ви иска развод, то развод ще има независимо от това дали искате или не. Моят съвет е предвид неизбежността на това събитие да положите усилия и да направите развода по взаимно съгласие. Всеки друг вариант е излишно пилеене на време, нерви и пари.

   1. Здравейте искам да ва попитам каде би трябвало да се обърна за да си видя децата нямам развот с мъжа ми от 3години живем оделно дицата са при него до преди 5месеца си ги виждах а сега твърди че децата не са ма искали

    1. Заведете дело за режим на лични отношения с децата пред съда. Не пречи да се обърнете за помощ и към социалните за да съдействат за възстановяването на връзката родител – дете, ако тя е нарушена.

 104. Здравейте, имам дете на 5 г. С майката имаме споразумение което тя не спазва. Вече трета година не мога да взема детето за месец лятото, а две от тях дори на рожденият ден на детето я няма. Тя не работи, аз си взимам отпуск и като отида за детето, тя заминала и цял август не само че не мога да взема детето, а и не го виждам.

  1. Има решение на Вашия проблем, но следва да се консултира с адвокат, за да се избере подходящ вариант за действие. Свържете се с мен на тел. 0876 217 476 за насрочване на дата и час за консултация по Вашия казус.

 105. Здравейте!
  Бих искала да попитам до какви последици води следният текст:
  „Облигационни отношения между съпрузите възникват при плащане на цената със заемни средства, когато задължението за връщането им е поето солидарно от двамата за нуждите на семейството – чл.32, ал.2 СК /чл.25, ал.2 СК – отм./. Само в този случай изплащането на заема с лични на единия съпруг средства не променя възникналото в съпружеска общност вещно право.“ ,
  когато единият от двамата съпрузи не спазва задълженията си по чл. 32 (2) и е безработен по време на погасяването на кредита, който е изплащан от другия и неколкократно внася лични средства за предсрочното му погасяване освен договорените месечни вноски, като фактически е предсрочно погасен отново с лични средства (наследствени). Може ли да се докаже абсолютна собственост върху имота или възникват въпреки всичко тези облигационни отношения и в какво точно се изразяват?
  Благодаря предварително за отделеното време!

  1. Без да бъде поставена в конкретен фактически контекст не може да се каже какво е отношението на правната норма към правния проблем и съответно да се даде отговор на така поставения въпрос.

 106. Здравейте,омъжена съм за турчин 7 месеца бременност в Бг той дойде за раждането.синът ми е на 11 месеца роден в Бг с Бг паспорт. Зимата бяхме 6 месеца в Турция сключихме брак там,признат е и в Бг,синът ми е регистриран и там има idкарта,но не и паспорт . От три месеца съм в Бг с него не желая да се върна в Турция мога ли да се разведа от Бг? Може ли съпругът ми да ме обвени в отвличане и да ме екстрадират от Бг ?Адресът ни му е известен и аз не го ограничавам да ни посети .Понеже съм с детето 24 часа не работя ,не получавам майчинство и сме на негова издръжка и моето семейство ни помага,но скоро почина майка ми и се чувствам много зле,но се грижа страхотно за детето си. Объркана съм какво да направя? Не желая да се върна в Турция,той говори ,че иска да идва към Бг,но не прави никакви крачки,нито опити ,а има възможност . Благодаря Ви предварително

  1. Госпожо,
   случаят Ви действително е сред възможно най-сложните брачни казуси, за това не търсете отговори на Вашия проблем в интернет, а си запишете час за консултация при мен, на която да уточним всички подробности и да изберем възможно най-бързия и лек вариант за развод. По интернет няма на намерите правилния отговор на въпросите, които задавате доколкото те са от компетентността на тясно профилирани професионални адвокати в областта на международното семейно право.

 107. Здравейте!

  Пиша от името на моя приятелка която има този проблем.Тя е безсилна изтощена и отчаяна.

  Тя има склучен брак от 3 години с нейният мьж , нямат имущество.
  Сега е в осмият месец бременна,но иска да се разведе по бьрзата процедура без взаимно сьгласие, затова,че е подложена на домашно насилие побой и психически тормоз.
  Има заведени 2 дела от нея срещу него и информация в полицията.

  Желае това да стане преди раждането на детето,за да няма той никакви родителски права.

  11.08.2018

  1. Уважаема госпожо,
   Съпругът при всички положения ще има родителските права, без значение иска или не иска майката, а развод преди раждането няма как да стане доколкото съда ще започне гледането на дела след съдебната ваканция едва от края на септември. Ако госпожата е бременна сега в осмия месец със сигурност ще роди преди изобщо съдия да погледне документите и.

 108. Здравейте …
  Завел съм дело за попечителство над 5 годишната ми дъщеря .
  Работих с майка й в чуждбина , след което я хванах в изневяря там . Аз се прибрах при детето ми което през целия период на пребиваването ни в чужбина беше отглеждано от моите родители .
  Майката остана да работи там , и вече 3ти месец не се обажда , и не се интересува от детето . Нямаме брак. Искам да подчертая факта че постъпката на майката не й е за първи път , като преди 2 години пак я бях хванал в изневяра , като тогава имаше заведени дела срещу мен , които тя в последтсвие отхвърли и прекрати . Сега същото се случва за втори път , като аз първи стм завел дело .
  Получавам заплахи как като се прибере , ще вземе попечителството , и ще изведе дъщеря ми зад граница . Това възможно ли е , и какви са шансовете ми да спечеля . Детето момиче на 5 . Имам редовна работа и се усигорявам на 2.600лв

  1. Г-н Симеонов,
   да търсите съвет за бъдещето на детето Ви в интернет е меко казано безотговорно и несериозно. Още повече подобен проблем изисква пълно проучване, а не повърхностно запознаване със ситуацията. Аз като професионалист при това положение не мога да се ангажирам с отговор какви са шансовете Ви. Ако искате отговор на така поставените въпроси се свържете с мен на тел. 0876 217 476 за насрочване на дата за консултация, където да ми разкажете цялата ситуация и аз да Ви дам правилен и обективен правен съвет.

 109. Здравейте, бракът ми е сключен в Англия с англичанин преди три години, и е регистриран и в България. Нямаме деца, нямаме финансови претенции. Мога ли да се разведа в България по взаимно съгласие, колко време отнема процедурата и колко ще е ориентировъчната цена.

  1. Здравейте,
   при това положение можете да получите развод по взаимно съгласие в България, процедурата отнема между един и три месеца, в зависимост от времето на годината, а цената предвид това, че нямата деца и подялба на имущество ще бъде 475 лв. с включени такси към съда. За повече информация относно Вашия развод ми се обадете на тел. 0876 217 476

 110. Здравейте. Искам да Ви попитам дали е възможно да се разведем в друг град ,различен от този в който имаме адресна регистрация. Благодаря Ви.

  1. Ако сте се разбрали и разводът Ви ще бъде по взаимно съгласие, можете да го направите във всеки един районен съд в България. Ако обаче искате развод по исков ред, то тогава важат общите правила на подсъдност по адрес на ответника.

 111. Здравейте искам да попитам тъй като детето ми е на 9 месеца ако стигнем до развод при кой трябва да остане детето при майката или бащата

  1. Детето ще остане при родителя, от когото то има повече нужда съобразно пола, възрастта и потребностите си. Шансовете на майката са значително по-големи, но зависи и бащата колко твърдо е решил да се бори.

 112. Здравейте.Във фактически развод съм от 16.06.2018г.Всеки път когато взема синът ми които е на 4г и 9 месеца от майка му,тои ми споделя как при различни ситуации вика,крещи,наказва и удря за възможно най малкият повод.Когато казва истината маийа му го обвинява че си измисля и лъже.Казва ми че майка му е жестока защото го удря.Тези неща синът ми ги казва не само пред мен а пред мой близки и приятели.Аз не си позволявам по какъвто и да е начин въпреки всичко да говоря и настроиван против майка му.Тази тип възпитание беше практика от страна на майкаму и преди развода.Искам да попитам възоснова на тези неща доколко е основателно да пзаведа дело за промяна на обстоятелствата?

  1. Подобен сложен проблем не се решава по интернет, насрочете си дата и час за консултация с адвокат.

 113. На кого се дават родителлските права,ако една двойка няма брак но има дете малко е около 3-4 годишно?Ще зачетат ли на бащата делото като няма брак с майката?

  1. Родителските права се дават на родителя с по-висок родителски капацитет, а кой е той зависи от доказването. Предвид възрастта на детето е по-вероятно да го дадат на майката.

 114. с бащата на детето сме сключили споразумение като има право да вижда детето 10 дена през януари и 1 месец през лятото с приспиване и днес той трябваше да вземе детето но не дойде та въпроса ми е дали нарушава споразумението

  1. Да вижда детето е право на бащата, а не негово задължение. Упражняването на това право му е дадено да бъде упражнявано в определен срок от време, но дали ще го упражни зависи само и единствено от него. С това, че той не упражнява правото си по никакъв начин не нарушава постигнатото от вас споразумение за режим на лични отношения с детето.

 115. Здравейте 🙂 Бих искала да попитам след като имам написана молба за развод по взаимно съгласие разписана от съпрузите и споразумение,нужен ли ми е адвокат или можем сами да си ги занесем в съда

  1. Няма как да Ви отговоря на този въпрос доколкото по никакъв начин не толерирам самодейността в разводите. Изборът да ползвате или не адвокат за развода е само и единствено Ваш. Ако считате, че семейното право Ви е пределно ясно действайте сами, ако смятате, че по-умното решение е да се обърнете към адвокат – тогава го направете.

 116. Здавей те искам да попитам за следния казус.С съпругата ми се разделих ме по взаимно съгласие, като големия ми син остана при мен а малкия при нея.Преди да се разведем аз я хвахах в изневяра и тя по- най бързия път се рзведе с мен но малкия ми син остана при мен като нежела е да говори и да се вижда с нея въпреки че аз го обеждавам по не да говори Тя от своя страна нито го търси нито иска да разговаря , когато сестигне до разговор тя отправя заплахи към него и мен.Затова потърсих закрила на детето а от там ме препратиха в прокуратура и подадох жалба .тя беше предупредена и аз отеглих жалбата.Неми даде никакви дрехи ивсичко негово без значение кой го е купувал живей много лек начин на живот задлъжняла е към нап с15000 лв премахнаги от своите социални профики както и взе сим картата на малкия.Имам ли право да искам инеговите права той е на 11г

  1. Здравейте,
   сложни въпроси като тези касаещи промяна на режима на упражняване на родителски права няма как да получат отговор с онлайн консултация, доколкото следва да се знаят и най-малката подробност, за да се прецени има ли или не основания за завеждане на дело. Съветвам Ви да си запишете час за консултация с добър адвокат по семейно право, за да получите отговор на Вашия въпрос.

 117. Здравейте, с бащата на дъщеря ми имаме съдебно споразумение за родителски права и издръжка, като режима на контакти той никога не е спазвал (не е търсил детето от 4 години), а заради неплащане на издръжката беше осъден на пробация миналата година. Сега имам нов мъж и друго дете, а дъщеря ми припознава него като баща. Биологичният ѝ такъв обаче е решил да ми прави мръсотия и се появи без никакво предупреждение и без мое знание, взе я и напълни главата ѝ с глупости. Детето е в шок, тъй като не подозира за съществуването му. Не желае да има контакти с него, но според съдебното решение той има право. Какво мога да направя чисто правно, за да огранича подобни стресиращи моменти?

  1. Най – общо единственото, което можете да направите е да искате виждане на детето само в режима определен в решението или ако са налице определени предпоставки да се опитате да промените режима като го ограничите.

 118. Здравейте адвокат Белев! Искам да ви попитам нещо конкретно,и ще сам ви много благодарен ако ми отговорите ! Жената на брат ми,с която няма брак му заведе дело срещу него по ЗЗДН .Набедиго в такива лъжи,с цел да изкара заповед за незабавна защита за нея и детето,което е на 10 месеца. И успя в интерес на истината,да си извади заповед за незабавна защита,и на детето,което заряза 2 пъти,но с полиция и тази заповед взема при нея.Детето по адрес е от местоживеенето на бащата,но сега в заповедта са му дали временен адрес при родителите на маиката,където е и тя.Стигна се до дело,брат ми си нае адвокат който я разобличи на пълно.Сега след като я отхвърлиха молбата и,можели да си вземе детето пак кадето му е домът? А и какви санкции може да има спрямо нея че го е набедила Искам също да дооточня че делото го е завела от нейно и от на детето името.Какво може брат ми да направи за да си получи най-тежкото наказание,за какво да я съди?Също така искам да спомена че съседи са виждали тя да бие детето,казаха на брат ми и той естествено сигнализира закрила на детето,но никакъв ефект! И най важното-Имали шанс ако заведе дело за родителски права да ги получи брат ми,след като тя го набеди в домашно насилие?

  1. За съжаление без да познавам и в най-малки детайли конкретния проблем, не мога да се ангажирам с отговор на поставените въпроси. Казусът Ви е от естество което изключва даването на правилен отговор онлайн. Относно вземането на детето следва да се води дело, било за родителски права или за режим на лични отношения в зависимост от шансовете за успех. Но какви са тези шансове може да се прецени само и единствено след като се види с какви доказателства разполагате за това, че поставя детето в риск.

 119. Здравейте , с мъжа ми имаме дете на 1,6г. Нямаме развод ,но сме разделени, не живеем заедно. Какви са неговите права върху детето при тази ситуация? Благодаря

  1. След като не сте водили дело за развод в момента бащата има равни права с Вас и може да взема и вижда детето както и когато пожелае.

  2. Здравейте, искам да се разведа , но изпитвам страх мъжът ми да не ми вземе детето. Тя е на 4 годинки има ли право да избира при кой родител ще живее? Мъжът ми ме заплашва че ще ми я вземе, че ще плати в съда , че ще ме убие. Всякакви такива изказвания. Много ме е страх . Какво ще ме посъветвате ?

   1. Госпожо,
    българите имат една много хубава поговорка „Куче, което лае – не хапе“. Та така и с мъжът Ви. А страхът Ви е абсолютно неоснователен и заплахите имат за цел единствено да Ви държат в подчинение. Трябва да разберете, че страхът Ви не почива на никакви основателни и обективни факти, а е плод на Вашето въображение, какво евентуално ще Ви се случи. Не си губете времето, а потърсете добър бракоразводен адвокат, който да прекрати бракът Ви. Относно детето – на 4 години никой за нищо няма да го пита в едно дело.

 120. Здравейте, пиша Ви с с молба за разяснение –
  в решението за развод по повод режима на лични отношения е записано следното – първа събота и неделя с преспиване, трета петък събота и неделя с преспиване (от 19:30 в петък до 18:00 в неделя), с изключение на съвпадащите с този режим дни, в които майката ползва платен годишен отпуск. Ако майката си вземе отпуск от 01-25 число на месеца да се разбира ли, че бащата няма да види детето си съответния месец? За дните, които може да ползва лятото има друг текст. Те също трябва да се съобразят с годишния отпуск на майката. Благодаря!

  1. Защо вместо да се занимавате с глупости и да четете съдебното решение просто не поговорите с майката и да си уточните кой, кога, какво ще прави? Решете си проблема като зрял и цивилизован човек. А съдебното решение всеки може да си го чете както му изнася. Не се оставяйте един лист хартия да определя отношенията с Вашето дете, поддържайте комуникация с майката. Това е начина да няма конфликти и неразбирателства.

 121. Добър ден.Искам да попитам какво мога да направя ако бащата на детето ми,с който сме разведени, не спази съдебното решение.Трябваше да ми върне детето вчера след 30дневен престой при него,но не го направи.

  1. Обадете му се и говорете като нормални, големи хора. Ако въпреки това не го направи сезирайте прокуратурата.

 122. Здравейте, въпросът ми следния: Разводът ни е по взаимно съгласие, но по невнимание сме внесли грешно споразмуние за свиждането на бащата с детето и съответно решението на съда излиза с срешени дни за свиждане. Какво можем да направим за да коригираме споразумението при излязло вече решение! Благодаря предварително за отговора!

  1. Съжалявам, но нищо не можете да направите. Решението не подлежи на обжалване и корекция и е влязло в сила. Следвало е да сте по-внимателни при подписването на подобни важни документи и да ползвате услугите на специализиран бракоразводен адвокат. Ако толкова искате да промените това следва да водите ново дело за промяна на режима на лични отношения.

 123. Здравейте! Омъжена съм от 10години за италианец.Живеем в Италия.Имаве дъщеря на 9год.
  От както се роди детето,той ме подлага на редовен психически тормоз. Не ми е позволявал да работя никога. Контролира всяко мое действие на мен и детето ни. От дълго време се опитвам да се преборя със страховете си и да направя крачка към евентуална раздяла. Но се страхувам от разговор с него,защото той има тенденции към агресия. Дори след скандал ,да съм казвала,че ще си тръгна,той ми отговаря,че мога да го направя на секундата,но дъщеря ни остава при него. Той никога не е бил баща в истинският смисъл на думата,това,че ни изхранва и и купува нови дрехи,дотам! Тя не обича да е около него,защото се притеснява от избухливи му нрав. Последните месеци,дори заспива със страх. Мисля,че момента отдавна е назрял са се преборя със себе си и да действам. Но те знам от къде да започна. Не съм работила и нямам никакви средства- това ме притеснява много,че може да възложи родителските права на него. Моля ви , за помощ и съвет. Благодаря!

  1. Здравейте,
   развод можете да получите в България, доколкото сте българска гражданка, но за съжаление при това положение компетентен по въпросите за издръжката, родителските права и режима на лични отношения е италианския съд. С две думи по-добре е цялото дело да се води там и съответно да се потърси помощ от местен адвокат, който е по-добре запознат с италианското законодателство касаещо развода.

 124. Здравейте,г-н Белев …Искам да попитам за сестра си ,която е омъжена от 12 години,но от 5 години не живее с мъжа си и иска да се разведе.Проблема е обаче ,че тя не знае той къде е последно като даде чули е бил в Норвегия,но това е било преди 4 години …Нямат никакъв контакт с него от ,толкова време и разбира се нямат и консумация на брака си от 5 години …Ще съм ви благодарна,ако ни помогне със съвет ,какво да правим ?Най- много се претиснявам ,че той не е тук в България и няма и живи роднини тук ,а сестра ми е много отчаяна … благодаря ви за отделеното време

  1. Здравейте,
   няма проблем сестра Ви да се разведе със съпругът си чужденец, който е с неизвестен адрес. Просто процедурата е по-дълга, сложна и скъпа. А относно това, което трябва да направите то е изключително лесно – обаждате ми се, обсъждаме подробностите и завеждаме дело за развод.

 125. Здравейте, адвокат Белев!
  Виждам, че на много хора сте отговорили и помогнали. Случаят касае дъщеря ми, която няма брак с бащата на детето, който е от Русе. Внучето е вече на 2 г. Преди месец си ги прибрахме при нас, в Кърджали, тъй като той е напуснал обитаваното от тях жилище, апартамент под наем. Тя ни се обади от Русе, където живееха последно и ние с мъжа ми тръгнахме от Кърджали и си прибрахме дъщерята, внучето и багажа им. Той си тръгнал, върнала се при майка си и баща си, като ги оставил без средства. Казал на дъщеря ми, че може да останат да живеят под наем с детето в Русе, той щял да й дава пари, но така и не се появил цяла седмица. В жилището нямаше негови дрехи. Няколко пъти опитваха да живеят заедно и в Кърджали, но не се получават нещата. Тя роди в Русе, отидохме на изписването. В началото около месец и половина живяха при неговите родители, но после стана така, че нея я изгониха с детето на около 50 дни беше внука тогава. Той остана при техните, при родителите си. Синът на дъщеря ми носи името на дядо си по бащина линия и не мога да проумея как точно той, свекъра, е настоявал да се махнат от къщата му с толкова малко дете?! Дъщерята взела бебето и отишла при своя приятелка да живее в Русе, откъдето ги прибрахме отново при нас. Живяха при нас около 5 – 6 месеца. После бащата на детето дойде с големи обещания, че ще се грижи за тях, ще работи, ще ги издържа. Намерихме му жилище и работа в Кърджали, но нещата отново не потръгнаха и той си замина, остави ги. След няколко неуспешни опити за съвместно съжителство ние, родителите на майката, сега сме поели гледането на вече 2 годишното дете. Дъщерята започна и работа, справяме се съвместно. От две дни бащата звъни и иска да вземе детето в Русе, уж за седмица, но ние с мъжа ми, сина, свекървата и свекъра изобщо не му вярваме. Бяха се заканили преди, още когато бяхме в Русе, че искали правата над детето. Мисля, че сега кроят капан, за да вземат внука и въобще да не ни го върнат. Моля Ви, помогнете ни. Въпросът ми е да даваме ли детето на бащата, който е баща само на хартия, вписан е в акта за раждане? Брак нямат и не са в съвместно съжителство. На практика не са и били. Мисля, че изобщо няма да ни върнат внука и ние няма как да си го вземем. Ще очаквам Вашият отговор! Благодаря Ви предварително! Бъдете здрав!

  1. В случая сте сгрешили като не сте завели веднага дело за родителски права и издръжка. В момента бащата има равни права с майката и има същото право да се вижда с детето, колкото и тя. За това и моя съвет е във възможно най-кратки срокове да образувате дело и да уредите въпросите касаещи родителските права, режима на лични отношения и издръжката.

 126. Здравейте! Историята ми е следната. Преди десет години се разведох. Съдът определи, че детето ми остава при мен. Определи режим на свиждане, на бащата. Детето си посещаваше бащата по време на ваканциите и един месец през лятото. Но това лято тя заяви, че не желае да ходи при баща си. Тя е на 15 години и казва, че съдът може да е решил режим на свиждане, но аз да не съм протокол. Аз съм човек който има чувства и не желая по задължение да ходя там и да ме гледат като една сянка.

  1. Подобни проблеми не се решават по интернет, запишете си час за консултация.

 127. Здравейте, родителите ми са разделени вече 8 години, но по документи все още са женени. Баща мо не помага по никакъв начин финансово в отглеждането на брат ми, койти вече е студент, но и преди 18 годишна възраст. Майка ми се принуди да замине в чужбина, за да ни издържа. С една дума. Не дава и не помага за нищо. Наскоро заяви, ле щв съди майка ми за пари, който тя му дължи за топлофикация, през време, която тя не е била в БГ. Тоест иска тя да плати това което ние децата му сме ползвали. Има ли право и тя да поиска сума от него за нас, за училище, университет и т.н?

  1. Майката има право да претендира издръжка само за непълнолетните деца. Пълнолетни лица при положение, че учат могат да заведат самостоятелно дела за издръжка.

 128. Историята ми е следната развод по взаимно съгласие и детето остана при бившия ми съпруг защото за момента нямах дом и приходи та бях принудена на това споразумение. Мога ли да подам молба за попечителство след съдебно решение ?

  1. Госпожо, няма такова нещо като молба за попечителство. Попечителството е нещо много по различно от това, което вероятно искате – родителски права. Ако ме питате дали можете да водите дело за промяна на режима за упражняване на родителски права – да, можете в случай, че има съществена промяна на обстоятелствата.

  2. Здравейте. Живея в чужбина и скоро взех дъщеря ми тук. Бащата не е съгласен. Съдът реши тя да е в чужбина само лятната ваканция. Трябва да я върна, но не искам искам да живее тук с мен. Какво ще се случи, ако я задържа? Съдът реши тя да живее с мен, моят сегашен адрес е в чужбина, следователно това не е ли и нейн (вече е регистрирана тук в чужбина). Благодаря

   1. Въпросът Ви е прекалено сложен, за да намери отговор по този начин. Изисква се запознаване със съответни документи и едва след запознаване с цялата ситуация може да се прогнозират евентуалните негативи за Вас от тези Ви действия.

 129. Здравейте, женени сме от 7 години, имаме дете на 3 години. Мъжът ми иска развод, защото вече не ме обича и се изнесе от жилището. Аз обичам съпруга си и искам да спася брака, но той е непреклонен. Не искам да се развежда, как мога да му попречва или поне да забавя възможно най дълго нещата, защото все имам надежда да се върне?

  1. Госпожо,
   това на което разчитате няма да се случи. Единият от съпрузите реии ли да се разведе, то това ще се случи задължително. Като не приемате неизбежния развод Вие само влошавате атмосферата в семейството и колкото повече упорствате, толкова повече ще настроите съпругът си негативно към към себе си. Бъдете разумна, интелигента и цивилизована жена и се разведете по взаимно съгласие. Вие не можете да попречите на развода, можете с разни номера само да го отложите. Това няма да доведе до връщане на съпругът Ви, а само до излишно късане на нерви и от двамата, което ще се отрази пагубно на отношенията Ви. Упорството и недаването на развод доброволно само ще направи така, че разводът да бъде по исков ред, а това е най-нежелателния вариант и в емоционален и във финансова план. Доколкото имате дете то следва да запазите що-годе нормална комуникация, а това е невъзможно след един тежък и изпълнен с гадни номера развод. Разбира се можете да не ме послушате и да се опитате да правите безполезни опити да върнете съпругът си, но това ще бъде Ваше решение и Вие ще търпите последствията от него.

 130. Здравейте аз живея В чужбина и съм омъжена.така Дъщеря ми до 9 годишна възраст живееше при баба ми в България аз работех в Чужбина и всеки месец и праштах пари а бащата не се интересуваше от разходите на детето нито издръжка ми е плащал .. след това я взех тук записах в на училище всичко нормално след това в лятната ваканция отиде при баща си в България и ми каза че иска да остане там аз не съм съгласна.Тя сега е на 13 години Какви права имам и как мога да я взема при мен след като тя отказва. Баща и не се грижи за нея даже в момента не е в България и тя живее с дядо си те се грижат за нея постоянно е по улиците неси учи уроците даже и на изпит е устанала но не желае да дойде при мен защото тук при мен има правила разбира се за нейно добро да си учи уроците да си пише домашните и така аз не и позволявам още като се върне от училище да хвърли чантата и навън по улиците.. Ето за това не иска да си дойде при мен. …Какво мога да направя за да я взема при мен.

  1. Много просто – идвате си в България, говорите с детето, убеждавате го, че е за негово добро и то тръгва доброволно с Вас. Никой не Ви пречи да го направите, за да търсите помощ от адвокат.

 131. Може ли и аз да питам за моя случай.Нямаме брак с бащата на децата ми,живеем в жилище,което е с кредит на негово име.Той работи,а аз в момента напуснах,за да гледам през ваканцията децата при моите родители.Имаме постоянно психически тормоз,караници,забележки за най-дребното,никакъв интерес към децата,изцяло са на мои грижи.Та въпроса ми е,ако заведе дело за попечителство,има ли вариант да разделят децата,които са ми двечки,момиче и момче на 8 и 6 години?

  1. Не, няма такъв вариант. Родителските права над двете децата най-вероятно ще бъдат присъдени на Вас, но за да сте сигурни използвайте услугите на специализиран адвокат.

 132. Здравейте,историята е следната омъжена съм от 29 години от тях 13 живяхме със съпруга ми в България но след това се преместих в Италия и от 16 години живея и работя в Италия.Бракът беше провал заради лошия характер и пиенето на мъжът ми,имаме голям син на 28 години.Искам да попитам как мога да получа развод и къде да заведа делото,съответно имам документи(лична ит.карта и местожителство с които удостоверявам че не живея от години в България) Благодаря.

  1. Чисто финансово в България делото за развод ще Ви излезе значително по-евтино и бързо. От тук нататък решението е Ваше.

 133. Здравейте,имам брак но не живеем заедно от 1, 2 години.Той живее с друга и имат дете,в този случай какви права имам аз и имам ли право на издръжка? Благодаря ви предварително

  1. След като живеете от толкова време разделени просто се разведете, а дали имате право на издръжка не мога да отговоря доколкото не познавам подробностите по Вашия случай.

 134. Здравейте,
  Искам да се разведа с мъжа ми. Живеем в апартамент на името на сестра му. Аз нямам жилище на мое име. Мъжът ми има 1/2 апартамент придобит по време на първия му брак, в момента съдът е отсъдил бившата му жена и дъщеря им да живеят там до навършване на 18 години на детето. Ние с него имаме едно дете на 2 месеца. Въпросът ми е как седят в този случай нещата с това къде можем да живеем аз и дъщеря ми? Благодаря Ви!

  1. При семейно жилище собственост на трето лице и във Вашата ситуация максимумът, за който можете да претендирате е съдът да ви предостави семейното жилище за ползване на период от една година. Освен ако естествено не се споразумеете със съпругът си за нещо друго.

 135. здравейте,
  при определен режим на приврмененни мерки на бащата с детето (4 годишно), бащата не се вижда с детето един пореден месец, защото имал лични и служебни ангажименти, следващия месеца решава, че можел да вижда детето четири дни от 15 число по цял ден, като си вземал така и тези от предния месец, вместо определените от съда последна събота и неделя на месеца и тормози майката, като я заплашва, че щял да се жалва до съда и социалните служби, защото тя не му го давала да го види за т.н 5 минути на 15 число. Бащата манипулира. Той иска майката да му даде да види детето на 15 и 16 число, както си е наумил, за така наречените 5 мин. След това почва да лъже, че майката му дава достъп на до детето, но не през целия ден и я клевети пред съда, че така нарушавала привременните мерки.
  Бащата тормози майката психически, че имла човешкото право да вижда детето за по 5 минути , когато си пожелае, той не го бил виждал по цял ден, а само за по 5 мин, за да видил как е! Така той може всеки ден да иска и да вижда детето за по т.н 5 мин. Такива 5 минути няма! Детето се разстройва, то е малко, то е човек и има емоции. Бащата не иска да изпълнява режими и норми дори и на съда, искал режима да бъде гъвкав, защото пътувал, счита, че имал право и това е и даже ще се жалвал до социалните и съда за тези т.н 5 мин в извън привременните мерки. Това е редовно. Как да се справи майката с това положение- това е само началото, а какво остава за години напред!

  1. Майката следва да се обърне към адвокат. Подобни сложни семейни отношения не се решават в съда, а с разговори и преговори. Очевидно майката не може да се справи със ситуацията, за това е добре да се обърне към професионалист.

 136. Здравейте, при развод когато бащата ходи на работа,а майката е редовно обучение студентка може ли майката да получи родителските права над детето?

  1. Без никакви проблеми. Доходите на единия или другия сами по себе си не обуславят родителски капацитет, който да дава право на упражняване на родителски права. А ако става въпрос и за малко дете, то родителските права с почти 100% вероятност ще бъдат присъдени на майката при евентуален съдебен спор.

 137. Здравейте, разведена съм от 8 години и живея в Израел със синът ми. Преди 5 години синът ми получи епилепсия, баща му не се интересува изобщо, и не идва да го види нито плаща издръжка. Мога ли да отнема родителските права на бащата?

  1. Здравейте, при тези обстоятелства имате добри шансове за отнемане на родителските права, като основанието липса на интереси и продължително незаплащане на издръжка.

 138. Здравейте. Аз имам един въпрос значи имам един син на 9 години. нямах брак с Бащата на детето тоя беше ми направил пълномощно за пътуване и сега живеем в Германия а сега имам голям проблем изтекъл е срока на Паспорта и сега не мога да подновя паспорта без бащата. отказва ми да даде правото .Нямам никакъв контакт с него около 5 години .Моля ви за помощ

  1. Оставяте детето в Германия и отивате да намерите бащата да направи пълномощното, иначе ще влезете в едни дела и в България и в Германия, които ще продължат с години.

   1. Здравейте отново. Бащата тука е в Германия обаче не иска да ми даде пълномощно да извадя паспорта отказва да ми го даде И аз искам сега да отивам на съда за да му отворя дело да взема правата си

    1. Не се занимавайте с глупости, присъждането на родителските права не Ви решава проблемите, след като и детето и бащата са в Германия се консултирайте с немски адвокат за това какво дело следва да заведете там.

 139. Разведени сме по взаимно съгласие и стандартен режим за виждане на детето.Уведомил съм майката на детето,че ще ползвам годишния си отпуск през месец Юни и ще взема детето за 20 дни както е разпореждането на съда. Днес тя ме уведоми,че ако взема детето и го заведа при мойте родители ще прати полиция да го доведе. Уведомих я предварително с СМС както ме посъветва нейния адвокат. Може ли да ми забрани да взема детето или да го отведе с полиция?

  1. Пълни глупости. Бившата Ви жена по никакъв начин не може да Ви казва къде ще водите детето в дните си за лични контакти. А че сте постигнали споразумение, в което поради неяснота е заложен конфликт, това е отделен въпрос.

   1. Благодаря ви.Хванах я в изневяра и поисках развод. Тя се съгласи на взаимно съгласия защотото не ми се занимаваше повече. Но след като решението излезе тя започна с номерата. А реално повечето време аз прекарвам с детето понеже тя е все заета. Говорех с нейния адвокат и всичко ще е наред. Благодаря ви.

 140. Здравейте,при развод по взаимно съгласие ако единия не се яви на делото и се откаже от развода какъв е начина да бъде възможен развод ако същия не се явява на делата никога?Благодаря

  1. Ако единият от съпрузите не се яви на дело за развод делото се прекратява. Ако не се яви остава отворена възможността за развод по исков ред.

 141. Здравейте!
  Ако апартаментът ми е придобит преди женитбата, при развод след 10-годишен брак мъжът ми притежава ли дял от жилището?
  Благодаря!

  1. Не, защото придобитите преди брака недвижими имоти са лична собственост на съпругът, който ги е придобил и не са съпружеска имуществена общност, която да се дели при развод.

 142. здравеите искам да попитам при положение че маиката е извън страната а родителските права са на нея мога ли да си взема детето от бабата и дядото и законно ли ще е

  1. Нямате право да вземате детето извън режима на лични отношения, който Ви е определен. Отсъствието на майката може да се тълкува като невъзможност да упражнява родителските права, което е основание за промяна на титуляра на родителските права, което става със съдебно дело.

 143. Съпругът ми има ООД, в което аз нямам участие. Аз сама отглеждам децата ни, той не ни дава стотинка, а води поредната си „любов“ на пътешествия. Мога ли да направя нещо? Ще се консултирам с Вас по съответния ред, просто искам да знам дали въобще мога да направя нещо?

  1. Ако имате принос за развитието на фирмата на съпругът Ви можете при развод да претендирате част от стойността на дяловете му, но този принос следва да се докаже, което не е много лесно, както показва практиката ми по такива казуси.

   1. Благодаря Ви!
    Изключително коректен и точен сте, с прекрасни впечатления съм от Вашите он-лайн консултации. Не подвеждате хората, не им давате напразни надежди, изключително точен сте. Желая Ви всичко най-добро!

 144. Добър ден! Искам да попитам когато е обявена дата за заседание за развод по взаимно съгласие и жената е посочила че няма претенции да се дели имущество което е придобил мъжа след брака на две и че няма да остане с детето в семейното жилище а е посочила друг адрес,на делото може ли да промени исканията си.Благодаря!

  1. Може да заяви, че не поддържа споразумението за развод по взаимно съгласие и делото да бъде прекратено. Другия вариант е преди делото да се предоговорят условията и да бъде вкарано променено споразумение. Доколкото в производството по развод по взаимно съгласие всичко се решава по взаимно съгласие между съпрузите подобно действие не само противоречи на общите принципи, а и изнервя страшно съдията, което в едно следващо производство със сигурност ще се отрази негативно на страната, която е извъртяла такъв „номер“. Всички въпроси при развод по взаимно съгласие се решават предварително, премислят се внимателно и се консултират с опитен адвокат, за да не се стига именно до такива ситуации от рода на „Ама аз сега друго искам!“.

   1. Ясно благодаря за отговора,а ако не се яви един от двамата делото се прекратява предполагам и няма някакви санкции за този който не се е явил

    1. Санкции финансови няма, но при следващо дело ще бъдете при същия съдия, а той няма да е особено щастлив, че му се налага два пъти да се занимава с един и същи развод. Всеки цени времето и усилията си. Така че негативи при всички положения ще има.

 145. Добър ден Адвокат Белев,

  Живея във Франция и имам дете, родено там, което е само с българско гражданство. На първа инстанция спечелих пълни родителски права и решението беше взето с titre provisoire, което не знам как да преведа на български юридически език, но определя влизането директно в сила на решението и че изпълнението му не може да се прекъсне в случай на обжалване. Бащата все пак обжалва пред Апелативния съд и аз отново спечелих. На последната страница по техния закон има тампон, който изрично се поставя в случай, когато решението отново влиза директно в сила и по техния закон изпълненията на решенията на апелативния съд по граждански дела не се прекъсват в случай на касационно обжалване.
  Искам да извадя паспорт на детето, за да се приберем в България, което отлагам, вече три години, по тези причини, и въпросът ми е кое решение сега трябва да преведа и легализирам, за пред нашите власти – това от първа инстанция или потвърждаващото на втора. Също така се изисква решение, влязло в сила, което по нашия закон се определя с удосотверение за необжалване, но тук, както споменах, влизането в изпълнение е изрично споменато в самото решение, т.е. ще ми бъде ли признато така решението от властите, за да ми уважат молбата за паспорорт.
  Благодаря предварително за отделеното време и Вашият отговор.

  С уважением
  Петя Делчева

  1. Не си усложнявайте живота, а направете всичко както е по нашето законодателство. Просто защото ще попаднете на някой изключително тъп общински служител, на който разпоредбите на френското законодателство нищо не му говорят и само ще си скъсате нервите. Това, което следва да вкарате за признаване е решението на първата инстанция. Имайте предвид обаче, че така както ми го обяснявате, това, че са Ви дали упражняването на родителските права, по никакъв начин не би следвало да Ви дава право еднолично да изкарате лични документи на детето. В МВР вероятно отново ще Ви искат декларация съгласие от бащата.

   1. Благодаря Ви за отговора Адвокат Белев,

    Всъщност Autorié exclusive се дават на единия родител, в случай че на другия са отнети частично или пълно правата. Към това определение в съдебното решение се уточнява, че „родителят, чиите права са отнети, запазва правото си да се интересува от образованието и здравето на детето“. Бяха определили максимален срок от шест месеца, в който бащата да вижда детето само в рамките на една асоциация, като след изтичането им това право се прекратява. Той не го упражни и на това се опова, допълнително, адвокатът ми на обжалването. В мотивацията на съда към фактическите причини са цитирани двата члена, които отговарят почти буквално на тези от нашия кодекс – 131(1) и 132. Объркването ми идваше от това, че се сдобих „благополучно“ с две съдебни решения и не знаех кое да използвам за пред паспортните служби за доказване на правата ми да й йзвадя еднолично паспорт и именно страхът ми от някой „тъп“ общински служител :). Не мога да направя нищо по нашето законодатлство, защото без паспорт за двегодишната ми дъщеря не мога да напусна Франция, няма на кого да я оставя, в допълнение бащата не е българин.
    Между Франция и България има сключен договор за правна взаимопомощ и всички актове се признават от двете страни.
    В крайна сметка разбирам, че ми е необходимо съдебното решение на първа инстанция, то е основното и не това на апелативния съд, който всъщност го признава.
    Благодаря още веднъж!

 146. Здравейте! За развод по взаимно съгласие ако на делото единия не се яви по уважителни причини след колко време долу горе има нова дата за дело.Благодаря предварително!

  1. Зависи от натовареността на съответния съдия, изрично направените искания посочващи, кога ще отпадне уважителната причина за неявяване на делото, от времето на годината и т.н. На този въпрос отговор е изключително трудно да се даде, но обикновено е между един и два месеца след първата дата. Ако делото е насрочено за юни-юли обаче предвид съдебната ваканция е възможно и датата на новото дело за развод по взаимно съгласие да бъде септември или октомври.

 147. Здравейте,При мен бащата спечели родотелските права,но нямям никакъв контакт с тях само в училище за 5 мин.Неси спазва седебното решение,пред социялни казва ,че може да си ги взема ,но после настройва децата и когато са в негово пресъствие отказват, а когато са сами искат при мен ,но ги е истрах от него.Вече незнам как да постъпя подадах жалбаа и дано има вариянт да могаа да си ги вземаа и аз при мен,по съдебното решение имам право всеки ден а моята адвокатка нищоо не съдейства даже жалбатаа сама реших искамм и имам правоо да си ги виждам!!!

  1. Очевидно сте използвали изключително бездарен адвокат или такъвq на който семейното право не е специалност. Сама сте се поставили в положение, от което е много трудно да се излезе. Това което мога да Ви посъветвам е да си намерите добър адвокат по семейно право, който да разгледа цялата ситуация в детайли и ако е възможно да се предприемат действия по защита на Вашите права. Но не хранете големи надежди – имали сте възможност ситуацията да се развие по друг начин, но сте я проиграли.

 148. Здравейте! Искам да Ви попитам, може ли дъщеря ми да получава издръжка ако баща и вече е инвалид 100 процента. Може ли да му се спират парите от пенията. Той е собственик на къща и апартамент а не плаща издръжка.

  1. Ако е собственик и на апартамент и на къща, въпреки че е инвалид може да се приеме, че има как да реализира доходи отдавайки ги под наем и следователно да заплаща издръжка.

 149. Здравейте! При развод по съдебно решение детето е при майката. По последна информация бащата е някъде в чужбина, но не се знае точно къде, липсват всякакви контакти или точна информация за местопребиваването на бащата. Бащата не е търсил детето от години, не плаща издръжка и т.н. – пълна изолация и липса на комуникация. Ако майката иска да отиде на екскурзия в чужбина с детето й трябва декларация съгласие. Как се процедира в този случай? Може ли по някакъв начин да се издири бащата или детето е обречено да бъде „затворник“ в България до навършване на пълнолетието си, ако баща му все пак не бъде открит, за да даде писмено съгласие? И другия вариант – ако все пак се намери бащата може ли в държавата в която е да подпише декларация , пред кой и къде – посолство или другасе трябва да бъде заверена , за да е всичко законно и например да я изпрати в България? И за всяко пътуване ли трябва изрична декларация или може 1, която да е безсрочна и без ограничения от място, продължителност на престоя и т.н на детето в чужбина? Благодаря предварително за отговора!

  1. Здравейте,
   ако бащата не може да бъде открит и не е плащал издръжката имате всички основания да заведете дело за лишаване от родителски права. Тогава детето напуска държавата само с показване на решението на граничните органи, без да се иска декларация съгласие за пътуване на дете в чужбина. Ако бащата бъде открит то декларацията следва да бъде нотариално заверена в българско консулство или посолство. Няма проблем декларацията да бъде подписана за неограничен брой държави и за неограничен период до навършване на пълнолетие от детето.

 150. Здравейте ,дъщеря ми е с бг документи родена е тук ,баща и е холандец и живее там .Иска да му отида на гости с малаката за 1 седмица .Трябва ли ми разрешително от него за да напусна бг .Детето е признато

  1. Разбира се. Без декларация-съгласие заверена нотариално от бащата нямате абсолютно никакъв шанс да изведете детето извън България легално.

 151. Здравейте, по време на брака си построихме магазин за хранителни стоки. Постройката е СИО. За какво мога да претендирам при развод – половината от пазарната стойност на постройката ли? Правилно ли съм се ориентирала? Благодаря Ви предварително.

  1. Здравейте.
   Не, не можете. При развод не можете да претендирате за половината стойност, а за съответна идеална част. А после какво ще правите с тази Ваша идеална част е отделен въпрос.

 152. Здравейте,
  Искам да Ви попитам според вас какъв е шанса да си взема детето от баща му. Разделихме се октомври миналата година.. Декември влезе в сила споразумение, което аз подписах. То гласи, че родителските права ще упражнява бащата, като аз ще го взимам всеки петък, събота неделя ще го връщам, плащам и издръжка. Консултирх се с адвокат по телефона(уж добър) за това го подписах. Трябваше ми време да си стъпя на краката за да мога в последствие да си гледам детето,защото имах една седмица срок да се изнесат съответна да си намеря квартира, по-добра работа. Детето иска колкото мен толкова и баща си. При баща си живее в 200 кв.къща(почти лукс) с всичко необходимо. При мен ще е в апартамент под наем от стая хол и кухня. Детето е на 2г.и 7 месеца. Баба му го гледа почти през цялото време. Тя го облича, тя го приспивна, тя го оправя за ясла или за лягане. Той го води на ясла и си играе два часа след работа с него,но и често патува. Гледах да съм максимално подробна за да мога да получа максимално добър отговор. Благодаря Ви предварително!

  1. Госпожо, при това положение Вие доброволно сте се съгласили родителските права да бъдат дадени за упражняване на бащата. Ако не са настъпили някакви радикални промени в условията за отглеждане и възпитание на това дете то шансовете Ви са нулеви. И само за Ваша информация – за важни въпроси касаещи бъдещето на Вас и детето Ви не се правят консултации по телефон или интернет, а се отива при адвокат, плаща се и се слуша какво Ви говори, защото той е човекът с опит и поглед върху подобни ситуации и неговият съвет спестява много нерви, пари и години неприятности. Именно с това си безотговорно поведение Вие сте се поставила сама в положението в което сте.

 153. Здр те искам да ва попитам няколко въпроса
  Имам двойно гражданство в Турция преди живеех там имах браг и с БГ и в ТР имам само развод в БГ в Турция все още се водя омъжена имаме син който е роден в Турция от 8 години живеем в Дания
  Обаче Синът ми няма паспорт не мога да го искарам извън Дания
  Сега бащаму ми даде пълномощно да му искарам паспорт и ми даден без срочен подпис без негово разрешение да го водя в Турция обаче ме е страх да го водя в Турция
  Ако стане някакъв проблем в границата и ако Немога да го доведа вече в Дания
  Ще можели да ми дадете информация
  Благодаря ви предварително

  1. Вместо да се чудите как да си усложните живота просто идете в турското посолство в Дания и му извадете необходимите документи. Никой не може да Ви гарантира, че веднъж влязло в Турция детето ще се върне в Дания. А ако бащата реши да го спре, той има това право и единствено от Вас зависи дали ще поемете този риск.

 154. На делата сина ми се защитаваше сам.Не сме имали адвокат и затова питам Вас ако можете да ми дадете консултация.

  1. Образувайте изпълнително дело, ако още не сте го направили и ако счетете за нужно и целесъобразно сезирайте прокуратурата за неплатените издръжки.

 155. Здравейте,искам да попитам какво трябва да направя,за да си получи сина ми парите от своя баща?завел е изпълнително дело за издръжка чрез държавен съдия изпълнител и от месец септември 2017 до месец февруари 2018 не е получавал издръжка.Този месец му беше преведена сумата за издръжка -редовната от 140 лв.Бащата е представил бележки,с които декларира,че му е пращал периодично някакви суми с които е бил погасил сумите за минал период.Декларирал е суми от по 30,40 и 50 лв от месец юли 2017 год.Тогава сина ми е получавал издръжка и все още не е било заведено делото за продължаване на издръжката.Новото дело е заведено на 21.09.2017 год.През месец 02.2018 год свекърва ми даде на сина ми 500лв за костюм за бала,но понеже е трудно подвижна ,бившият ми съпруг изпрати парите на сина ми и декларира и тях като доброволно дадени.Той е получил покана за доброволно плащане на 01.02.2018 год.

  1. Здравейте,
   така зададените въпроси следва да отправите към адвоката, който сте натоварили с делата за издръжка, доколкото не смятам, че аз следва да Ви давам безплатни консултации по въпроси, чиито отговор следва да получите от юрист, на когото плащате.

 156. Здравейте омъжена със от 16 години със съпруга ми не живеем заедно от 8 години , той е със психически провери от 2007 година лекуван във Италия , не е давал никога пари за синът ни който във момента е на 16 години.Искам да попитам колко време ще трае процедурата по развода?

  1. Без да знам подробности няма как да отговоря на въпросът Ви. Колко ще трае процедурата по развод зависи от това в кой съд ще бъде, дали съпругът Ви има известен адрес, дали ще оспорва иска или ще съдейства за развод по взаимно съгласие. Както виждате без тези детайли какъвто и отговор на Ви дам може да бъде абсолютно погрешен.

 157. Здравейте,
  След прекратяване на отношения на семейни начала преди години, последвани от дела за родителски права над детето и съответно присъждането им от съда на майката, 6 години по-късно поради проявяване на резултатите от така характерното за тези процеси настройване на детето срещу майката, както и последвалото системно подкопаване на авторитета й, бих искала да попитам как би могло юридически да се прехвърлят правата над детето към бащата. Детето е на 12 години и открито предпочита да живее не при майка си. Каква е процедурата и възможна ли е?

  1. Процедурата се нарича промяна на титуляра на упражняване на родителските права по съдебен ред. Това е един от възможно най-сложните казуси в семейното право и успешният изход на такъв процес зависи и от най-дребната подробност. Особено ако става въпрос за прехвърляне на правата върху бащата.

 158. Здравейте,адвокат Белев! Моят въпрос е следния-при развод по взаимно съгласие 1-то от две придобити по време на брака жилища се дава на съпругата до навършване на пълнолетие на детето. Другото жилище се поддържа и обитава от съпруга .Со ствеността е и на двамата по 1/2.Дължат ли се разходи за ремонт на покрив или ВиК на общите части от този,който не обитава жилището. Благодаря Ви!

  1. Естествено, че се дължат, тук не е важно качеството бивш съпруг, а качеството съсобственик.

 159. Здравейте!Пише Ви студентка на 22год.Водих дело срещу баща си за издръжка ,но го загубих.Имам срок на обжалване 14дни,но не мога да продължа по финансови причини .Осъдена съм да заплатя разходите на баща ми по делото плюс таксите по делото.Адвокатката ми твърдеше ,че делото е много леко и ще спечелим….на 100%.На не стана така той имал да издържа четиричленно семейство с което живеел на семейни начала , а и се изкара безработен и без доходи,безработен…Въпросът ми е какво мога да направя от тук нататък като не мога да продължа нататък поради финансови причини и какво се случва като не мога да платя тези суми на които съм осъдена.Предварително Ви благодаря!

  1. Изобщо не е трябвало да водите дело за издръжка на студент, при тези обстоятелства. Делата за издръжка на пълнолетни в никакъв случай не са лесни и обикновено студентите по трудния начин разбират, че не всичко, което лети се яде. Едно такова дело се печели трудно и то след внимателно проучване. Вероятно адвокатката Ви е подвела. Моят съвет е да спрете до тук, защото на следваща инстанция също няма да спечелите, а ще увеличите и загубите си. А защо не е трябвало да водите делото при такива условия можете да прочетете в двете ми статии по въпроса:
   1. Защита на ответника по дело за издръжка на пълнолетно дете
   2. Дело за издръжка на студент

 160. Здравейте,от девет години не сме заедно със съпруга ми,аз отглеждам сама малкия ни син,работя на половин работен ден,защото се грижа за болната ми майка.Съпруга ми не ми помага за детето-нито финансово,нито под друга форма.Бихте ли ми обяснили как да получа развод,ако не мога да наема адвокат,тъй като финансовото състояние не ми го позволява.Благодаря предварително.

  1. Здравейте,
   съветвам Ви да не си правите експерименти и да се обърнете към адвокат. Нито е толкова скъпо, нито толкова трудно. А и със сигурност използването на услугите на добър бракоразводен адвокат ще се изплати много бързо, само от присъдената Ви издръжка за минало време.

 161. Здравейте, имам дете на 2г., делото за родителски права е още висящо. Имам привременни мерки бащата да вижда детето 2 пъти в месеца по 2 часа в мое присъствие. Подложена съм на постоянен тормоз от него. Сега искам да запиша детето на ясла, за да се върна на работа. Бащата ме тормози и ме заплашва че ще ми прави спънки нарочно да не мога да запиша детето на ясла. Нямал да си даде съгласието, ще ходел с детската градина да се разправя, ако го пусна щял от градината да отвлече детето без да знам и тн. След като на мен са присъдени правата по привременни мерки има ли това право? Как да спра този постоянен тормоз?

  1. След като вече имате образувано дело за родителски права считам, че този въпрос е резонно да зададете на упълномощения от Вас адвокат, доколкото на същия заплащате възнаграждение, за да разреши и Ви консултира по проблемите, които Ви притесняват.

 162. Здравейте, имам сключен брак с мъж, който наскоро придоби жълта книжка за психично болен. При развод има ли вероятност да ме осъдят да му изплащал месечна издръжка?

  1. По-скоро не. Все пак зависи и от това кой ще го представлява при развода и какви насрещни претенции ще предяви. Съветвам Ви първа да предприемете стъпки за иницииране на развод на това основание, за да си спестите възможни изненади.

 163. Здравейте , заведено е дело срещу мен от дядото на моето дете , за режим на свиждане, иск който напрактика аз не оспорвам, имам въжражения , детето не контактува единствено с него защото го настройва срещу сегашния ми съпруг и няколко пъти я бие, в знак на това че тя се съпротивлява, детето се вижда с баба си по бащина линия и братовчедите си най редовно. Въпроса ми към вас е , дали мога сама да се явя в съда, нямам динансовата възможност да платя хонорар на адвоката, не работя, а и биолог и баща не изплаща редовно издръжката си да не кажа вече 5 месеца, до колко това ще бъде в мой плюс и съответно минус

  1. Ако искате да участвате и изложите възраженията си по начин да бъдат приети от съда Ви трябва адвокат. Иначе няма да успеете да докажете нищо. Това, че бащата не плаща издръжка е без значение за предявения срещу Вас иск.

 164. Здравейте!В кой Районен съд се води ново дело за родителски права, след изгубени такива при делото за развод?

  1. Подсъдността е пред районния съд, по местожителство на ответника.

 165. Здравейте , Адвокат Белев ! Разведен съм по взаимно съгласие от 2014 г. Тогава синът ми беше на 8 месеца, тази година месец май ще навърши 5 г. Съдът определи да виждам детето си 2 дни в месеца последните 2-е седмици от месеца. Работя в чужбина и се прибирам 2 -а пъти в годината. При тези обстоятелства бих искал да знам , възможно ли е да взимам детето си през ваканциите при мен в чужбина при условие че съдът е отредил майката за настойник и при условие че тя не е съгласна да остави за дълъг период от време детето с мен. Плащам си осигуровките даже много по-вече от определената ми сума от съда и съответно подаръци и дрехи на другите 2-е деца, които са от първия брак на бившата ми жена , за да мога да си чувам и виждам детето.В противен случай ако не изпратя по масивна сума, то моментално ми се прекратяват контактите с детето от страна на майката. Налага се да звъня в детската градина за да го чуя. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително!

  1. Съветвам Ви да опитате с преговори. Съдебен път, който да Ви устройва при подобен проблем не съществува.

 166. Здравейте,
  Съпругът ми е в чужбина и не се е прибирал от 8 месеца.. поне не при мен – при любовницата си в България обаче се е прибирал вече 2 пъти.. Въпросът ми е ако подам молба за развод при положение, че не знам къде се намира в момента – какво ще се случи? Ще бъде ли въобще разгледана ако не го открият.. и имам ли шанс да получа развод в някакъв момент, ако той така и не се яви?
  Благодаря Ви.

  1. Това, че не знаете къде е в момента не е пречка за образуване и приключване на дело за развод.

 167. Здравейте,
  Наложи ми се да замина да работя в чужбина. Имам решение от съда за режим на свиждане на детето (на 6г.), а за периода на заминаването ми с майка му имахме устно споразумение да осъществявам комуникация с камера по интернет. Сега тя промени решението си и не мога да го виждам и чувам. Имам ли право да упълномощя трето лице да взима детето ми и да го води при моите родители (живеят в друг град), при което да мога да контактувам с него?

  1. Не, тези права не могат де се делегират на друг. Но съгласно разпоредбата на СК ако родителят продължително време не може да упражнява режима на лични отношения това могат да правят бабата и дядото, но ти лично трябва да вземат детето.

   1. Благодаря много за бързият отговор! Проблема е, че бабата и дядото вече много трудно могат да пътуват до друг град. Предполагам единствената ми опция е да заведа дело, при което съдът да ми разреши да го взимам в чужбина.

    1. Шансовете Ви да спечелите такова дело, ако майката се противопостави силно клонят към нула.

     1. Благодаря ви много, адвокат Белев, и много успехи! Само мога да добавя – господ да пази децата ни с такова остаряло законодателство. Казвам го, защото без да съм професионален юрист вече виждам толкова много ситуации, при които от ината на единият родител страда единствено детето.

 168. Здравейте.

  Омъжена съм, но искам да подам документи за развод. Със съп