Заложните къщи и задължителните регистрации по чл. 7 от НЗДК

Адвокат Лазар БелевЕдин от най-често срещаните въпроси, които ми задават клиенти по отношение стартирането на дейността на заложна къща е следният: „Мога ли да започна да осъществявам дейност, при положение, че имам подадени документи за издаване на удостоверенията по чл. 7 от Наредбата за дейността на заложните къщи, но самите те все още не са получени и реално ги  няма в заложната къща?” По принцип може, но трябва да се има предвид, че от това могат да произтекат негативни за бизнеса последици под формата на глоби и имуществени санкции.

Интересно в случая е, че много често клиентите, а и аз самият обаждайки се в дадената администрация – дали ДАНС, дали Министерство на финансите, дали Комисия за защита на личните данни при въпрос: Мога ли да работя, само с входящ номер, без да имам удостоверение, получавам утвърдителен отговор. Тази некомпетентност на административните служители, е довела на 2 пъти вече към мен де се обръщат клиенти, които са получили Акт за установяване на административно нарушения, а именно липса на задължителни регистрации по чл. 7 от НДЗК.

За това и моят съвет като адвокат е да не започвате работа във Вашата заложна къща без да сте се снабдили с всички изискуеми от наредбата регистрации. Имайте предвид, че те се издават от едни органи, но контрола по спазването на изискванията е поверен на други, които не се интересуват от това какво някой Ви е казал по телефона. Елемент от фактическия състав на нарушението е липсата на регистрациите. Подадените документи не са завършила регистрация, и следователно са основание за търсене на административно-наказателна отговорност, която не е в никакъв случай малка като размери. Естествено има случаи, в които дадено удостоверение е издадено, но не е взето, а след датата на издаването му КЗП или Икономическа полиция съставят акт за установяване на административно нарушение, но това е в страни от темата на днешното изложение.

Заложните къщи и задължителните регистрации по чл. 7 от НЗДК
5 (100%) 6 vote

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Професия адвокат

Кратка характеристика. Съвременният адвокат е човек, чиято професионална дейност е свързана пряко с оказването на квалифицирана юридическа помощ на граждани...

Затвори