Какви са разходите при развод по исков ред?

Развод по исков редВсеки добър бракоразводен адвокат знае, че разводът по взаимно съгласие е най-добрата форма съпрузите да прекратят брачните си отношения. Това обаче в практиката далеч не винаги е възможно. Причините за това съпрузите да откажат да се разделят максимално културно може да бъдат както лични, така и от различно финансово или имуществено естество. И така в случай, че нещата са стигнали до там, че разводът следва да бъде по исков ред то на първо място изниква въпросът – Колко ще струва?

Повечето клиенти търсещи услугите на бракоразводен адвокат предполагат, че именно неговият хонорар ще бъде най-голямото разходно перо, но често се оказва, че пропорционалните съдебни такси и таксите за експертизи и оценки превъзхождат в пъти договореното адвокатско възнаграждение. Но нека всичко бъда по реда си. И така да отговорим на първия въпрос, а именно колко струват услугите на добър бракоразводен адвокат? Съгласно тарифата за хонорарите на адвокатите минималното възнаграждение за развод по исков ред е 600 лева. Но доколкото производството е възможно да се развие в 2-3 и повече съдебни заседания се дължи допълнително възнаграждение на адвоката в размер 50-100 лева на заседание. Много колеги се възползват от възможността дадена им от тарифата и изискват от клиентите също така пропорционално на разделяното имущество възнаграждение, което може да превиши двойно сумата на основният адвокатски хонорар. Но от практиката си по такива казуси знам, че сумата при стандартният казус за заплащане на адвоката рядко надхвърля сумата 800 лева.

Стигаме до държавните такси. Таксата с която стартира развода по исков ред е 25 лева за завеждане на исковата молба. Нищо страшно. Но както често се случва, за да се стигне до развод по исков ред обикновено отзад седят неуредени имуществени претенции и съпрузите не могат да стигнат до съгласие кой какъв дял ще има. А за да може съда правилно да прецени имат ли основание претенциите, че даден съпруг има преобладаващ принос при придобиването на имуществото то следва същото да се оцени, и за тази цел съда изисква оценка от вещо лице, което струва съответна сума – около 150-200 лева на обект платими от съответно поискалата го страна.

След прекратяване на брака съда определя обикновено една окончателна държавна такса в размер на 40 лева, платима само от едната страна или в някакво съотношение от двете. Нищо страшно. Но идват пропорционалните държавни такси върху разделеното имущество и присъдените издръжки. Ако грубо приемем, че едно разделящо се семейство има имущество от около 100 000 лева и съдат го раздели по равно то при дял от 50000 лева пропорционалната държавна такса е точно 1000 лева /значително повече от адвокатското възнаграждение/. Като прибавим и една издръжка в размер на 150 лева на месец и държавна такса в размер на 108 лева сумата на разходите за един средностатистически развод по исков ред спокойно може да стигне до 2000 лева и повече.

Няма да коментирам ситуациите при които се налага на съпругът-ответник да бъде назначаван особен представител, който също се заплаща от ищеца и обикновено сумата за хонорарът му е 600 лева.

Всъщност сумата може да бъде и значително по-ниска ако страните решат вместо да се джафкат и изнудват в съда да наемат един добър бракоразводен адвокат, която да ги раздели по взаимно съгласие и с някои извънсъдебни способи да помогне при разделянето на имуществото и изглаждане на противоречията. Но всичко това зависи само и единствено от добрата воля на развеждащите се съпрузи и здравата им логика.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Развод с чужденец в България

Възможностите за по-свободно пътуване по света доведоха до това, че все по често се случва български граждани да сключват брак...

Затвори