Неплащането на издръжка е престъпление

Често задаван въпрос от клиентките ми е „Какво да правя когато бившият не плаща издръжка на детето ни?“. Това е особено актуален проблем в контекста на все по популярното напоследък фактическо съжителство без брак. Разумните и информирани двойки обикновено веднага след като се разделят регулират отношенията касаещи общото им дете със споразумение. Но много отлагат във времето тази наложителна стъпка и често се стига до ситуации, при които в продължение на месеци или години от раздялата родителят, при който детето не живее да не заплаща издръжка, като по този начин се поставя в риск отглеждането и възпитанието на това дете.

Ако се нуждаете от правна помощ за присъждане и събиране на дължимата на Вашето дете издръжка не се колебайте, а се обадете на адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 за насрочване на час за среща и решаване на Вашия проблем.

За да се принуди другия родител /най-често бащата/ да участва със средства в отглеждането и възпитанието на детето обикновено се води дело за издръжка, което често се комбинира и с искове за родителски права и режим на лични отношения. След успешното му приключване съда излиза с решение, което ако бащата продължава да показва излишно твърдоглавие се последва от издава се изпълнителен лист и образуване на изпълнително дело за издръжка. Много често в тази ситуация бащите съвсем целенасочено се отклоняват от задължението да плащат издръжка като се освобождават от имущество, работят на черно и всячески препятстват действията по изпълнителното дело срещу тях. И точно за такива „тарикати“ законодателят е предвидил чл. 183, ал. 1 от НК, който обявява неплащането на издръжка за престъпление.

Самият аз считам подаването на жалба за неплащане на издръжка за изключително краен вариант, който трябва да се предшества от разговори с неизрядния родител да предприеме действия по плащането доброволно. Но понякога се срещат изключително твърдоглави /и откровено глупави/ представители на силния пол, които не разбират какви житейски усложнения могат да си причинят с този си безсмислен инат по отношение плащането на дължимата на децата им издръжка. При среща с подобни безотговорни и нехаещи за бъдещето на своите деца индивиди обикновено съветът ми е да се подходи максимално твърдо, защото те не разбират добронамереността на другата страна и я възприемат като слабост.

КОИ СА ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА ПОДАВАНЕ НА ЖАЛБА ЗА НЕПЛАТЕНА ИЗДРЪЖКА?

Първото задължително условие, за да подадете жалба в прокуратурата за неплатена издръжка е да разполагате със съдебно решение, което е влязло в сила, с което родителят е осъден да плаща такава. Не е задължително да имате образувано изпълнително дело, макар че доказателства от същото, че в продължение на определен период не е плащана издръжка улесняват работата на разследващите органи и прокуратурата. Това означава, че не може да се подаде жалба за неплащане на издръжка от бившия, тоест за извършване на престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК, ако преди това не сте го осъдили за такава.

Второто условие е дължимата съгласно решението издръжка да не е платена за два или повече месеца. Доколкото издръжката е парично задължение и се дължи на месечни вноски то е необходимо два месеца такава да не е превеждана по уговорения между страните начин или по сметката на съдебния изпълнител при образувано изпълнителното дело за издръжка.

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕПЛАЩАНЕТО НА ИЗДРЪЖКА?

Законодателят е предвидил наказание – присъдата е затвор до една година или пробация за родители, които не заплащат издръжка, на която са осъдени. Обикновено при чисто съдебно минало родителят бива осъден на пробация. За да стимулира плащането на дължимата издръжка законът предвижда, че ако родителят я плати преди да е постановена присъдата то той не се наказва. Тази благоприятна за него норма обаче се прилага еднократно. При повторно престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК наказанието е лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и задължително обществено порицание.

Единственият здрав смисъл от подаването на жалба пред прокуратурата за това, че не се плаща ежемесечно определената издръжка от страна на родител е същият да бъде принуден под страх от присъда да изпълни задължението си. Както показва практиката ми при подобни случаи бащата обикновено предпочита да заплати дължимите суми и да не си усложнява живота със съдебни дела, адвокати, присъди и т.н. Едно образувано срещу него наказателно дело за неплатена издръжка и съпътстващите го разговори с разследващите органи обикновено имат възпитателно действие и след това в продължение на много дълго време няма никакви проблеми в това отношение и всичко дължимо се плаща редовно и в срок.

адвокат издръжкаВ случай, че сте изправени пред неплащане на издръжка от страна на бивш съпруг или партньор при съпружеско съжителство се обадете за насрочване на дата и час за консултация с адвокат Лазар Белев относно предприемането на мерки по отстраняване на проблема на тел. 0876 217 476 или изпратете мейл на електронна поща: lazarbelev@gmail.com.

23 Comments

 1. К.Захариева каза:

  Благодаря за бързия отговор. В такъв случай разследващия дознател, не следваше ли да обяви лицето за издирване по съответния процесуален ред и тогава да връща преписката на РП с мнение за прекратяване? Или следва РП да удължи срока за доказване?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   За съжаление няма как да Ви отговоря, защото не знам какво се е случвало и как е образувано и водено производството.

 2. К.Захариева каза:

  Здравейте, ако бащата е осъден с влязло в сила решение за заплащане на издръжка, но закъснява с 10 вноски, и има подадена жалба в РП, но същия е в чужбина и не може да бъде намерен, какво следва? Питам трябва ли РП да прекрати преписката или същия да бъде обявен за издирване, за да му се търси наказателна отговорност?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, прокуратурата няма да прекрати преписката, а същият ще бъде обявен за издирване, кактои ще бъде изпратено съобщение до гранична полиция лицето да бъде задържано в случай, че се върне в страната и отведено за разпит. Все пак има някои нюанси в процедурата и зависи от конкретния прокурор, но в никакъв случай преписката при достатъчно данни за престъпление няма да бъде прекратена само на основание, че задълженото да плаща изръжка лице е извън стратана.

 3. Лилия Атанасова каза:

  Здравейте, бащата на детето ми е осъден от юни месец тази година да плаща издръжка. Октомври пуснах испълнително дело като отидох да проверя за резултат ми казаха само че няма доходи и банкови сметки ( той работи на черно) ……???

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   След като бащата отказва да плаща издръжката доброволни и няма имущество върху което да се изпълнява подайте жалба в прокуратурата за неплатената издръжка. Това е следващият Ви ход.

 4. Rozalina каза:

  Здравейте вече 5 години бившият ми се съпруг не плаща издръжката на детето. Въпроса ми е как да процедирам и да мога ли да взема правата на детето ми? Тъй като делото се е гледало тогава само за издръжка.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   За съжаление изобщо не разбирам какво точно искате, за да мога да Ви отговоря. Прецизирайте въпроса си.

 5. Mariya Persano каза:

  Здравейте! При нас пък бащата изпуска 1 издръжката за м. август т.е. от когато решението е влязло в сила. Казва, ще според него не е дължима… Ние имаме определан дата, издръжката (само 1 до сега) я изплати по Еконт и то с огромно закъснение… Как да претендирам сумата за м. август?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако бащата откаже да я плати и в бъдеще продължава с нерегулярното и закъсняващо плащане Ви съветвам да се снабдите с изпълнителен лист и да заведете изпълнително дело за дължимата издръжка.

 6. Илиана каза:

  Здравейте,искам да попитам нещо за издръжка на дете.Разведена съм с брачен договор 2014г. Всички права за децата са мои.Тогава издръжката беше 85лв.,та искам да попитам тя вдига ли се автоматично след като се вдига минималната заплата или трябва да се заведе дело за увеличаване на сумата

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   издръжката не се вдига автоматично, а се увеличава доброволно след преговори между съпрузите или принудително след решение на съда по заведено дело за увеличаване на издръжка.

 7. Боряна Иванова каза:

  Здравейте,искам да попитам: Пуснала съм молба за неплатена издръжка но получих възражение от адвоката на бившия ми мъж. Той твърди че едното ми дете е живяло два месеца при него след решението на съда,това не е вярно защото той работи в чужбина.Имам Три дневен срок да докажа че това не е вярно,имам доклади на социялни грижи от домашните им посещения.Моля г-н Белев да ми кажете какво трябва да направя в този случай ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   не разбирам каква молба сте пуснала, до кой и пред кой трябва да доказвате тези неща. Предвид ситуацията, доколкото срещу Вас имате адвокат Ви съветвам и Вие да си наемете такъв, защото сама виждате до какво водят самоинициативите по правни въпроси.

 8. Диди каза:

  Здравейте!
  Ако издръжката се плаща от друго лице( от друго име като се посочва осъденият на издръжка за платец) има ли законово основание за наказание? Реално издръжка се плаща от друг човек защото осъденият отказва!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, няма такова основание за каквото и да е наказание. Още повече ако се повдигне обвинение третото лице плащащо издръжка може да предяви иск за неоснователно обогатяване срещу майката. За това не си усложнявайте излишно живота след като очевидно получавате сумите, които Ви се дължат.

 9. Силвия Йорданова каза:

  Здравейте , през м. февруари пуснах жалба срущу бившия ми за неплащане на издръжка във района прокуратура по местоживеене и до държавен съдебен изпълнител. През м.май ме викаха на разпит в РПу- то .Имам си вх.номер на жалбата в прокуратурата и на ел.сайт следя до къде стигат нещата, там чета че от 26.06.2018 г.има издадено писмо/постановление за удължаване срока на разследване.Какво означава това,може ли ваше мнение.Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Това означава, че в предвидения от закона срок не са събрани достатъчно доказателства и се иска удължаване на срока по някаква причина.

 10. Boryana каза:

  Здравейте, решението влезе в сила на 31.05.2018г.от тогава до сега не иска да ми плати издръжка….Како да направя?????

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Изкарвате си изпълнителен лист, образувате изпълнително дело при ЧСИ и подавате тъжба в прокуратурата.

 11. Сиси каза:

  Здравейте,
  Изплащаме месечна издръжка на дете всекии месец на различни дати като на платежният документ се посочва месеца за който е. въпроса ми е следния След като в съдебното решение пише ежемесечно изплащане на месечна издръжа явява ли се проблем че едната издръжка е изплатена в началото на месеца за който е, а следващата е изплатена в средата на месеца за който се отнася.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не е проблем, но аз лично точно за това като претендирам издръжка или пък пиша споразумение задължително посочвам дата, до която следва да се плати. Колкото по-ясно и конкретно е определено задължението за плащане на издръжка, толкова по-малко е полето за тълкуване и от там по-малко проблемите в последствие.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Фирмите без дейност не публикуват ГФО

С промените в ЗТРРЮЛНЦ от 2018г. фирмите без дейност не са длъжни да публикуват годишни финансови отчети /ГФО/. Това обаче...

Затвори