Неплащането на издръжка е престъпление

Често задаван въпрос от клиентките ми е „Какво да правя когато бившият не плаща издръжка на детето ни?“. Това е особено актуален проблем в контекста на все по популярното напоследък фактическо съжителство без брак. Разумните и информирани двойки обикновено веднага след като се разделят регулират отношенията касаещи общото им дете със споразумение. Но много отлагат във времето тази наложителна стъпка и често се стига до ситуации, при които в продължение на месеци или години от раздялата родителят, при който детето не живее да не заплаща издръжка, като по този начин се поставя в риск отглеждането и възпитанието на това дете.

Ако се нуждаете от правна помощ за присъждане и събиране на дължимата на Вашето дете издръжка не се колебайте, а се обадете на адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 за насрочване на час за среща и решаване на Вашия проблем.

За да се принуди другия родител /най-често бащата/ да участва със средства в отглеждането и възпитанието на детето обикновено се води дело за издръжка, което често се комбинира и с искове за родителски права и режим на лични отношения. След успешното му приключване съда излиза с решение, което ако бащата продължава да показва излишно твърдоглавие се последва от издава се изпълнителен лист и образуване на изпълнително дело за издръжка. Много често в тази ситуация бащите съвсем целенасочено се отклоняват от задължението да плащат издръжка като се освобождават от имущество, работят на черно и всячески препятстват действията по изпълнителното дело срещу тях. И точно за такива „тарикати“ законодателят е предвидил чл. 183, ал. 1 от НК, който обявява неплащането на издръжка за престъпление.

Самият аз считам подаването на жалба за неплащане на издръжка за изключително краен вариант, който трябва да се предшества от разговори с неизрядния родител да предприеме действия по плащането доброволно. Но понякога се срещат изключително твърдоглави /и откровено глупави/ представители на силния пол, които не разбират какви житейски усложнения могат да си причинят с този си безсмислен инат по отношение плащането на дължимата на децата им издръжка. При среща с подобни безотговорни и нехаещи за бъдещето на своите деца индивиди обикновено съветът ми е да се подходи максимално твърдо, защото те не разбират добронамереността на другата страна и я възприемат като слабост.

КОИ СА ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА ПОДАВАНЕ НА ЖАЛБА ЗА НЕПЛАТЕНА ИЗДРЪЖКА?

Първото задължително условие, за да подадете жалба в прокуратурата за неплатена издръжка е да разполагате със съдебно решение, което е влязло в сила, с което родителят е осъден да плаща такава. Не е задължително да имате образувано изпълнително дело, макар че доказателства от същото, че в продължение на определен период не е плащана издръжка улесняват работата на разследващите органи и прокуратурата. Това означава, че не може да се подаде жалба за неплащане на издръжка от бившия, тоест за извършване на престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК, ако преди това не сте го осъдили за такава.

Второто условие е дължимата съгласно решението издръжка да не е платена за два или повече месеца. Доколкото издръжката е парично задължение и се дължи на месечни вноски то е необходимо два месеца такава да не е превеждана по уговорения между страните начин или по сметката на съдебния изпълнител при образувано изпълнителното дело за издръжка.

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ НЕПЛАЩАНЕТО НА ИЗДРЪЖКА?

Законодателят е предвидил наказание – присъдата е затвор до една година или пробация за родители, които не заплащат издръжка, на която са осъдени. Обикновено при чисто съдебно минало родителят бива осъден на пробация. За да стимулира плащането на дължимата издръжка законът предвижда, че ако родителят я плати преди да е постановена присъдата то той не се наказва. Тази благоприятна за него норма обаче се прилага еднократно. При повторно престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК наказанието е лишаване от свобода до 2 години или пробация, както и задължително обществено порицание.

Единственият здрав смисъл от подаването на жалба пред прокуратурата за това, че не се плаща ежемесечно определената издръжка от страна на родител е същият да бъде принуден под страх от присъда да изпълни задължението си. Както показва практиката ми при подобни случаи бащата обикновено предпочита да заплати дължимите суми и да не си усложнява живота със съдебни дела, адвокати, присъди и т.н. Едно образувано срещу него наказателно дело за неплатена издръжка и съпътстващите го разговори с разследващите органи обикновено имат възпитателно действие и след това в продължение на много дълго време няма никакви проблеми в това отношение и всичко дължимо се плаща редовно и в срок.

адвокат издръжкаВ случай, че сте изправени пред неплащане на издръжка от страна на бивш съпруг или партньор при съпружеско съжителство се обадете за насрочване на дата и час за консултация с адвокат Лазар Белев относно предприемането на мерки по отстраняване на проблема на тел. 0876 217 476 или изпратете мейл на електронна поща: lazarbelev@gmail.com.

5 (100%) 2 votes

57 Comments

 1. Силвия каза:

  Здравейте, въпросът ми е следният- Колко е минималната издръжка по закон във България?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Минималният размер на издръжката е 1/4 от минималната работна заплата в страната.
   Към днешна дата минималният размер на издръжката е 140 лв.

 2. mariana каза:

  Здравейте , с бащата на децата ми сме разведени по взаимно съгласие , Имаме споразумение да плаща издръжка 500 лв всеки месец. Трети месец ,отказва да плаща , децата ги вижда , не го ограничавам. Но води децата при жена , която им влияе зле. Не е жена , с която живее .Как мога да огранича , тази жена да вижда децата ми ? Тя дори не е негова роднина.Как да постъпя и с издръжката, тази година му изтича и пробацията. Беше осъден година и половина условно с три години изпитатен срок за нападение над държавен служител (МВР служител – жена )

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   образувайте изпълнително дело за издръжката и подайте жалба в прокуратурата, ако има повече от две неплатени месечни задължения. На това къде бащата води децата в дните за лични отношения, освен ако не създават риск за живота и здравето, няма как да повлияете по какъвто и да е начин.

 3. Ангел каза:

  Здравейте,

  Преди да Ви задам въпроса си бих искал да разясня фактическата обстановка около казуса ми. На 20-годишна възраст съм. Майка ми и баща ми са разведени. Баща ми не е изплащал издръжката ми в продължение на 7 години ( изпращал е дребни суми за рождените ми дни ), като разходите ми винаги са били поемани от моята майка, която работи в Чужбина. Тъй като след завършването ми в средно учебно заведение, продължих своето обучение във висше такова, зная, че:
  Издръжката се дължи до момента на достигане на пълнолетие на детето (18 г.), а когато то учи редовно в средни и висши училища – за предвидения срок на обучение (до навършване на 20 г. при обучение в средно и на 25 г. във висше учебно заведение).
  Мога ли да заведа дело за неизплащане на задълженията му за отминалия период и за тези, които очевидно не смята да изпълнява и за в бъдеще. Ако отговорът Ви е положителен, ще се радвам да насрочим среща, в която да обсъдим подробностите.

  С уважение,
  А.Р.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   считам, че подобни въпроси касаещи издръжката следва да бъдат обсъждани на консултация, доколкото правилния отговор зависи от познаването на подробностите по вашия казус касаещ издръжката дължима към Вас от Вашия баща.

 4. Viktoriq Rozalinova каза:

  Здравейте, бившия ми съпруг редовно нарушава режима на лични срещи с детето- не го връща в уговорения ден и час, даже не предупреждава че детето ще остане при него още ден, не вдига телефона, разбирам за това от родителите му, при многократни позвънявания от мен и родителите ми. Родителите му, след като вдигат по някое време телефона вечерта, си позволяват да ме заплашват, с това че ще развалят споразумението, едва ли не искат да ми вземат детето, все едно е вещ и могат да си позволяват всичко. Бащата на детето не е плащал издръжка от 5 месеца. Кажете ми как мога да го накарам да си спазва деня и часа редовно при връщане на детето, при условие, че даже го взима по рано- с ден поне. Да сигнализирам ли първо в полицията, или направо да подам жалба в прокуратурата, за издръжката и нарушаване на режима. Благодаря Ви предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   запиште си час за консултация с мен по Вашия проблем на тел. 0876 217 476. За съжаление естеството и сложността му не позволяват да Ви дам правилен правен съвет без да знам всички подробности.

 5. Галя Иванова каза:

  Здравейте. Към приятеля ми имаше подадена жалба в прокуратурата от бившата му жена за 4 пропуснати вноски за издръжка. Извикаха го в полицията и му казаха, че до 3 дни трябва да плати всичко или нещата се връщат в прокуратурата. Нямахме възможност да платим всичко, внесе една вноска. Какво да очакваме оттук нататък. Международен шофьор е, ще го спрат ли докато не плати всичко и в какъв срок

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, няма да го спрат, но Ви съветвам да направите всичко възможно да го платите. Три месечни издръжки не са сума, която да си заслужава проблемите, които могат да се създадат.

 6. Marin Vasilev каза:

  Здравейте, г-н адвокат
  Искам дави попитам следното:
  Сестра ми има дете от един мъж с който нито живее, нито има брак с него. В края на миналата година му заведе дело за издръжка, което спечели но той не плаща редовно и тя отказва той да вижда детето. Въпроса ми е тя в нарушение на закона ли е като не дава да се вижда детето, въпреки негового не плащане на издръжка? Той когато идва винаги я заплашва, че ще убие както нея, така и детето. Този мъж има и 3 месеца ефективен затвор за обида на съдия.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   Вашата сестра е абсолютно в нарушение на закона, за което може да бъде подведена и под наказателна отговорност за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпление по нашето законодателство. Не може да се обвързва виждането на детето с плащането на издръжката. С действията си тя нарушава правата на бащата, а за неплащането от негова страна си има законов ред за търсене на така присъдената издръжка.

   • Stela каза:

    Здравейте.мъжът с когото живея на семейни начела плаща издръжка на дъщеря си….но често закъснява с по месец два с издпъжката не го прави нарочно просто финансово се затруднява и това води до това закъснение…Ще има ли проблем за това той в същото време изплаща и заем с който е теглил когато е съжителство с майката на дъщеря му с която са нямали брак.майката от години е оставила детето и работи в чужбина целогодишно а детето живее с бабите.при такава ситуация майката може ли да парадира постоянно че бащата не плаща редовно при условие че тя не си гледа детето

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Здравейте,
     всяко закъснение след определения падеж може да доведе до образуване на изпълнително дело или ако има две неплатени вноски и до сезиране на прокуратурата. Няма значение кой къде е и какво прави. Има съдебно решение, в което ясно пише при кой ще живее детето и кой ще плаща издръжка. Ако това положение не Ви устройва водете дело за промяна на режима на упражняване на родителските права.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Фирмите без дейност не публикуват ГФО

С промените в ЗТРРЮЛНЦ от 2018г. фирмите без дейност не са длъжни да публикуват годишни финансови отчети /ГФО/. Това обаче...

Затвори