Издръжка – често задавани въпроси

дело за издръжка на детеВ днешната статия ще отговоря на най-често задаваните ми въпроси по отношение издръжката, или поне ще обясня, защо е трудно да се даде точен отговор на някои от тях.

Въпрос № 1: Колко е минималният размер на издръжката на дете и как се определя?

Към датата на писане на тази статия /14.03.2017г/ минималният размер на одобряваната от съда издръжка е 115 лв. Най-лесно издръжката се изчислява като знаете, че минималният и размер е ¼ от размера на минималната работна заплата. В момента той е 460 лв., следователно разделено на 4 се получава и минималната сума, която следва да се претендира или отрази в споразумението – 115 лв. /Считано от 01.01.2018г. минималната работна заплата в страната беше увеличена на 510 лева, като по този начин минималният размер на издръжката се увеличи на 127.50 лева на месец/.

Ако се нуждаете от правна консултация по въпроси касаещи издръжката на Вашето дете или ще водите дело за издръжка се свържете с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или пишете на e-mail: lazarbelev@gmail.com

Въпрос № 2: Възможно ли е при развод да не се договори плащане на издръжка за непълнолетно дете?

Не, това не е възможно, доколкото без значение дали ще бъде развод по взаимно съгласие или развод по исков ред споразумение или произнасяне на съда по въпросите на издръжката трябва да има. В първият случай въпросът с издръжката е задължителен елемент от споразумението, във втория съда е длъжен служебно да се произнесе.

Въпрос № 3: Възможно ли е родителите да се договорят да не заплащат присъдена от съда издръжка на дете?

Всякаква подобна договорка между родителите за това, че осъденият да заплаща издръжка родител, не я дължи или че другият се отказва от плащането и е нищожна по аргумент от чл. 147 от Семейния кодекс. Нищожността е без значение от това под каква форма е оформен този отказ – споразумение, декларация, съгласие, с или без нотариална заверка.

Въпрос № 4: За какъв период назад може да се претендира издръжка за дете?

Законът изрично ограничава периода, за който може да се търси издръжка на непълнолетен до една година назад, считано от датата на подаване на исковата молба. В практиката ми не са рядкост случаите, когато не е заплащана с години, и когато накрая родителят се обърне към адвокат трябва да преглътне не особено добрата новина, че няма как да търси издръжка за минало време за повече от 12 месеца назад. За повече информация по въпроса прочетете статията „ИЗДРЪЖКА ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ“

Въпрос № 5: /най-любимият ми/ Какъв размер издръжка мога да получа?

На този въпрос никога не може да бъде отговорено точно, а едва след запознаване с всички факти и доказателства Вашия адвокат, на база опитът си, може да се опита да ви посочи приблизителен размер за сумата, която ще бъде получена. Защо няма как да бъде даден точен отговор? На първо място защото никъде няма разписани точни критерии, при изпълнението на които да се получи съответна сума. Размерът на издръжката се определя от редица фактори като възраст, здравни и образователни потребности на детето, финансови възможности и на двамата родители /не на единния, както погрешно се смята/, имуществено положение на родителите, възможност за задоволяване на жилищните нужди, преимуществено полагане на родителска грижа, редовно заплащане на издръжката и отговорно отношение към детето, възможност наличието на специфични потребности да се докаже, субективна преценка на доказателствата от съдията и т.н. Както се вижда редица фактори, които следва да се докажат и да се използват в процеса възможно най-ефективно, за постигане на максимален резултат, тоест размер на издръжката.

Въпрос № 6: Как да получа максимална издръжка?

Отговорът ми тук винаги е един и същи – като използвате адвокат с опит в делата касаещи издръжка и винаги се опитате да договорите висок размер първо извънсъдебно. Обръщането към съда е краен вариант, който в никакъв случай не Ви гарантира максимален резултат, противно на това, което разни недобросъвестни колеги адвокати обещават.

Ако сте решили да заведете дело за издръжка, желаете да получите максимален размер на същата и имате нужда от професионалист с богат опит по подобен род казуси се обърнете за консултация и процесуално представителство към адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или на електронната ми поща: lazarbelev@gmail.com

Издръжка – често задавани въпроси
4.8 (96.67%) 6 vote

92 Comments

 1. Ива каза:

  Ако подам молба за по висока издръжка и човека не се води на работа никъде има ли вероятност молбата ми да не бъде одобрена.Разведени сме вече 6-7години по взаимно съгласие с издръжка 60 лв.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Риск има ако не ползвате правилния адвокат. В най-лошия случай, ако заведете дело за увеличаване на издръжка ще Ви бъде присъдена минималната, която към момента е 127,50 лева, доколкото увеличения минимален размер е самостоятелно и достатъчно основание за воденето на подобно дело.

   • Ива каза:

    Аз и на такава ще съм доволна при положение че сега дава 60 но се притеснявам от факта че незнам дали се води на трудов договор.А той самият много пъти ми е казвал че няма такъв и немогат за го пипне никой ако не плаща издръжка.

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Законът, съдът и прокуратурата не споделят вижданията за живота и издръжката на Вашия бивш съпруг. Вие всъщност на кой повече вярвате – на моето експертно мнение като адвокат с огромен опит по въпросите на издръжка, или на Вашия бивш съпруг? По принцип хората за това търсят адвокати, за да им кажат какво да направят в ситуация, в която сами не знаят как да постъпят. И ако не вярват на адвокатите, а на празните приказки и блъфове на бившите си половинки, то проблемът, защо нещата не им се получават както искат, трябва да бъдат потърсени в самите тях. 🙂

 2. Галя каза:

  Здравейте,адвокат Белев!
  С бракоразводното решение на съда беше определена издръжка за детето ми в размер на 100лв,която бащата да заплаща по банкова сметка.След няколко месеца плащания от 100лв месечно имам заплатени по банка 4 месеца по 150лв с основание „издръжка“ за съответния месец. Впоследствие заведох дело за увеличение на издръжката на детето ми и присъдиха 200лв. След неплащане на пълния й размер това лято заведох изпълнително дело за 100лв които ми се дължат за 1 месец и бащата пусна жалба,в която иска да прихване надвнесените от него 4х50лв суми по предишното съдебно решение (за 100лв издръжка). Има ли право на такова прихващане? Основанието му е,че детето е било 15дни юли месец при него за летния режим на свиждане и затова не дължи издръжката в пълен размер.
  Предварително Ви благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   При това положение може да направи прихващане, защото реално е платил издръжка, която не дължи. Но основанието не следва да бъде пребиваването на детето а самият факт на плащането над установения размер.

 3. любомира каза:

  здравейте ! с мажът ми имаме договор да изплаща по 500 лв на месец за детето ни , но изведнъж спря да плаща. може ли да си търся правата при ЧСИ за да му запорира заплатата и директно да ми ги превежда ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Няма как да отговоря на въпросът, защото не знам какъв „договор“ сте сключили и дали той може да бъде изпълнително основание, тоест на негова база да се издаде изпълнителен лист и съответно да се образува изпълнително дело.

 4. Красимира каза:

  Здравейте как стои въпроса за издръжка на дете и часове който бащата може да го вижда детето ще стане на 3 годинки във момента бащата е осъден да заплаща 110 лв издръжка и да го вижда два пъти в месеца за по 3 часа от тая възраст на татък колко може дасе увеличи виждането и издръжката и дали може да остава за уикенда при баща си

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   няма как да отговоря на тези въпроси без да знам всички подробности по Вашия случай.

 5. Здравейте!
  Въпросът ми е следният: аз съм все още бременна а със съпругът ми ще се развеждаме, неговото възнаграждение по договор е 800 лв .Аз живея под наем а той в жилището на своите родители. Каква издръжка мога да изисквам за детето и от кога ще бъде започнато нейното изплащане.
  Благодаря предварително за отделеното време!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   издръжка във Вашия случай можете да искате от датата на раждане на детето. Размерът на издръжката зависи от нуждите на детето, които Вие можете да докажете. А това няма как да се знае преди детето да се роди и да започнат разходите по него.

 6. Катя Иванова каза:

  Здравейте адвокат Белев !Как се изплаща издръжката за дете, с месец назад или месец за месец.

 7. Александра Г. каза:

  Здравейте адвокат Белев,
  Със съпруга ми и детето живеем в Англия. Стигна се до развод, който трябва да направим в България. Повече от една година се моля на мъжа ми да се подпишем по взаимно съгласие, като за издръжка на детето да бъде сумата от 450 лв според нуждите на датето, които ще поделим на две, а той не е съгласен с това и настоява да подпише само ако издръжката е 130 лв, които са нищо в тази държава. Обещава ми че ще плаща повече като сума докато е в Англия (което аз не вярвам), но ако се върне в България да работи щял да плаща тези 130лв.
  Та въпросът ми е ако подпишем по взаимно съгласие сега ще мога ли после да заведа дело за увеличение на издръжката, като представя документи за доказателство колко е получил за предходна година като заплата ако съответно не плаща повече по обещание?
  Благодаря ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   това е по принцип стандартната тактика с упорити съпрузи. Първо се прави развод при условията които съпругът поставя за минимален размер на издръжката, а след това се води дело за увеличаване на издръжката. Имайте предвид обаче, че делото за издръжка съгласно европейските регламенти може да се води и във Великобритания. Във Вашия случай има много нюанси и в зависимост от развитието на ситуацията ще има и различно приложимо право, за това без да познавам казуса във всички детайли не мога да отговоря кои ще бъдат допустимите по делото доказателства.

 8. Гергана каза:

  Здравейте адвокат Белев,
  Със съпруга ми решихме да се разведем по взаимно съгласие, но не можем да се разберем само за издръжката на 7-годишната ни дъщеря. Мен ме осигуряват на минималната работна заплата 510 лв, а неговото нетно възнаграждение е 2 500 лв. Какъв бил бил приблизителния размер на издръжката според Вас? Той иска да ми дава 200 лв на месец, но на мен ми се виждат крайно недостатъчни. Детето ще живее с мен в общото ни семейно жилище, което закупихме заено със съпруга ми преди 10 години, а той ми ще живее на квартира.
  Предварително Ви благодаря за отговора!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Уважаема госпожо,
   няма такова нещо като приблизителен размер, а издръжката се определя от нуждите на детето. Размерът на доходите на родителите е второстепенен фактор. Ще Ви го обясня с пример: ако можете да докажете /с годни доказателствени средства/ нужди на детето за 500 лв на месец, тогава предвид това, че детето ще живее с Вас можете да претендирате 300 лв. от бащата, а доколкото Вие също сте длъжна да издържате детето си останалата сума до 500 лв. се приема, че се дължи от Вас. Отново ще акцентирам на момента, че именно доказателствата за съответни нужди на детето са водещи при определяне размера на издръжката. Всеки случай е различен и няма как да се даде обща рецепта или приблизителен размер.

 9. Иван Стефанов каза:

  Здравейте! Живеех на семейни начела и имам извън брачно дете. Как може да се определи издръжката за детето? И майката може ли да ме осъде че евентуално не искам да плащам такава?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   издръжката се определя по споразумение между родителите, а ако това не може да стане доброволно се определя от съда. Ако не искате да плащате издръжка имайте предвид, че неплащането на издръжка е престъпление и просто ще бъдете осъден изключително лесно и бързо.

 10. Боби каза:

  Здравейте,лятото сина ми седи при баба си( майката на баща му), за този период имам ли право на издръжка ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Присъдената издръжката се дължи и следва да се заплаща всеки месец, без значение, че детето през лятото е при другия родител или негови роднини. Така ясно се изписва и в съдебните решения.

 11. Ilian каза:

  Здравейте, може ли лекарства закупени да се приспаднат от определената издръжка ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, не може. Да не коментираме моралната страна на въпроса, че е най-малкото странно да искате намаляване на дължимата към детето Ви издръжка заради това, че сте му купили лекарства от които се нуждае.

 12. Ваня каза:

  Здравейте, дъщеря ми е на 16 г. има ли как да давам издръжката лично на нея , защото парите не отиват за нуждите на детето

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   До навършване на пълнолетие сте длъжен да давате издръжката чрез нейната майка и законен представител по начина определен в съдебното решение. Всеки друг вариант носи рискове за Вас да се твърди, че не заплащате издръжката, на която сте осъден с всички произтичащи от това последствия.

 13. Явор каза:

  Здравейте. Разделен съм с майката на детето ми от три години, но още не сме се развели. За тези години, всеки месец им превеждам 950лв частна детска градина, 600лв лизинг автомобил, 900лв наем за апартамент и 1500лв джобни. Не съм милионер, просто им давам половината на това, което изкарвам за себе си. Стига се до момента в който трябва да подпишем споразумение за развода, в което аз искам да пише 500лв на месец за детето, до 700лв наем за квартирата и плащане на частна детска градина до 1000лв. Колата е почти изплатена, така че тя не фигурира. Майката обаче не иска да подпише, освен ако не напиша пълните 1500лв джобни в споразумението, както и гарантирано плащане на всички месечни сметки за жилището и 50% от летните и зимните им почивки. Напълно наясно съм, че закона не задължава да плащам всички тези суми и всичко което правя е на добра воля и за да има мир. Въпроса ми е, ако не иска тя да подпише споразумението, как да се разведа без да се налага да и извивам ръцете, като секна всички пари? Просто не искам да се стига до война.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Положението Ви е доста сложно и не мисля, че без детайлно запознаване със ситуацията мога да Ви дам правилен юридически съвет. Запишете си час за консултация, за да намерим решение на Вашия проблем.

 14. Zlatka Kostova каза:

  Здравейте! Детето е навършило 18 години преди шест месеца.Към днешна дата ,все още присъдената издръжка изплащам всеки месец.Въпроса ми е трябва ли да продължавам и до кога съм длъжен да го правя?В случай,че продължи образованието си в бъдеще,трябва ли да ми бъдат предоставени някакви документи в уверение на това,че е студент?
  Мога ли да преустановя месечните плащания до като не стане ясно,какво се случва за напред?.
  Благодаря ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Имате право да не плащате издръжката след навършване на 18-годишна възраст, но имайте предвид, че е добре да го правите до завършване на средното образование. Издръжката, на която сте осъдени е за непълнолетни. От тук нататък детето само решава да води ли или не дело за издръжка ако стане студент. При всички положения обаче Вие не сте длъжна да заплащате издръжка в периода от завършване на средно образование до започване на висше. Имайте предвид и че делата за издръжка на студент, са много по-трудни за спечелване от детето, доколкото там вече не важат правилата за издръжка на непълнолетен.

 15. Maria Tancheva каза:

  Здравейте, ако бащата е на минимална заплата 510 лв., има две деца, според Вас каква издръжка би го осъдил съда да заплаща?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Размерът на издръжката ще зависи от това какъв размер на нуждите на детето ще докаже майката, от нейните доходи, здравословно състояние и т.н. Размерът на заплатата на бащата има второстепенно значение.

 16. Марияна каза:

  Здравейте!Имам развод от 2015, бащата е осъден на издръжка от 200лв за двете деца!Имали право да издаде дебитна карта на непълнолетният ми син и да внася сумата по нея? Документа който взех от банката пише издръжка за деца но никъде не фигурира моето име! Благодаря ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Издръжката за непълнолетно дете се дава чрез майката и законен представител на детето. Ако Вашият адвокат, който Ви е развел, е пропуснал да прецизира начина за даване на издръжката то това защо се е стигнало до това положение трябва да отправите към него.

 17. Георги каза:

  Здравейте! Когато бащата е на 4 часа на минималната работна заплата, а го осъждат да плаща по 150лв на дете, може ли да се обжалва? В случая той получава 288 лв, а трябва да плаща 300лв на месец?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Доходите на бащата са практически без значение за размера на издръжката. Единствено са важни доказаните по делото нужди на децата от размер на издръжката. И доколкото 150 лв е много близо до минимума от 127,50 лв., то едва ли ще постигнете успех при обжалване.

 18. sis каза:

  Може ли майката да бъде задължена да предостави банкова сметка за изплащане на месечната издръжка. и ако може има ли такса такова дело

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако майката има поне малко разум и мисли за доброто на детето си доброволно ще посочи такава на бащата, за да получава ежемесечно дължимата от него издръжка. Ако майката не посочи банкова сметка бащата има опция да плаща с пощенски записи и основание „издръжка“. Определянето на банкова сметка за издръжката става в самото дело за издръжка по искане на бащата. Няма такова нещо като дело за посочване на банкова сметка за издръжка, за да има такса.

 19. Габриела каза:

  Здравейте!Първо благодаря за бързият отговор!Не ми стана ясно за това и ще попитам така :Реално аз като не съм гражданин на Великобритания но работя с договор там не целогодишно и се прибирам и в България в годината,Има ли шанс някакъв да ме осъдят на издръжка (по голяма ) от тези 300лв доброволно които давам,понеже съм на ясно че в България издръжката за две деца е малко по малко от тази която аз плащам .Гражданин съм на Република България децата и майката живеят в България и за това си мисля че реално издръжката която плащам до момента или тя ако иска по голяма ще е по съдебен път но с българското законодателство т.е няма нищо общо с факта дали аз работя в Чужбина или не !Благодаря ви

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Естествено, че има шанс, дори аз като адвокат не си представям нещо по-лесно от подобно дело, доколкото размерът от 150 лева на дете е изключително близко до минимума в момента, а предполагам до края на годината е напълно възможно да бъде и абсолютен минимум на издръжката след увеличаването на минималната работна заплата. Ако майката докаже нужди на децата по големи от тези 300 лева, което между другото въобще не е толкова трудно, то тя може много лесно и бързо да увеличи размера на тази издръжка. А това, че получавате доходи в чужбина както вече казах, е от значение за това какъв максимален размер на издръжка може да се претендира и присъди от българския съд. За съда е абсолютно без значение от къде са Вашите доходи, от България или от Великобритания и следователно макар делото да е у нас, ще се смятат доходите Ви от чужбина и съответно възможностите, които тези доходи дават за определяне на размер на месечната издръжка. Така че вместо да правите типичните грешки на българските бащи по-добре комуникирайте с майката относно проблемите и нуждите на децата и реагирайте своевременно. От едно дело за издръжка заведено срещу Вас само ще загубите.

 20. Снежа каза:

  Здравейте!Имам развод с бащата в детето и и присъдена издръжка от 180 лв.Не е внасял вече от 8-9 месеца.Работи в чужбина.Имоти няма но е на трудов договор.Какво да правя и кога бих могла да си получа дължимото.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Първото, което трябва да направите е да си извадите изпълнителен лист и да образувате изпълнително дело. Ако се установи по изпълнителното дело, че няма от къде да бъде събрана дължимата Ви издръжка подайте жалба в прокуратурата за това, че не плаща, доколкото неплащането на издръжка 2 месеца е престъпление.

   • Габриела каза:

    Здравейте!Искам да ви попитам след като плащам доброволно издръжка 300лв за двете ми деца,въпреки това че майката не ми ги дава да ги виждам често и и ги настройва негативно към мен и ред др лоши неща…Та въпросът ми е :
    Може ли да ме осъди на по голяма издръжка по българските закони след като аз работя в чужбина и дохода ми е по голям?

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Здравейте, дело за увеличаване на издръжка може да се заведе винаги, когато нуждите на децата надвишават даваната до момента парична сума. Вашите доходи при такова дело практически не играят роля или по-скоро играят роля за определяне на максималния размер на издръжката. Водещи при тези дела са именно нуждите на децата и ако бъдат доказани такива нужди, то отговорът е да, можете да бъдете осъден за по-голяма сума.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Възражение срещу заповед за изпълнение

Една любима техника на фирмите за събиране на вземания по закупените от тях дългове е да образуват срещу длъжниците заповедни...

Затвори