Издръжка – често задавани въпроси

дело за издръжка на детеВ днешната статия ще отговоря на най-често задаваните ми въпроси по отношение издръжката, или поне ще обясня, защо е трудно да се даде точен отговор на някои от тях.

Въпрос № 1: Колко е минималният размер на издръжката на дете и как се определя?

Към датата на писане на тази статия /14.03.2017г/ минималният размер на одобряваната от съда издръжка е 115 лв. Най-лесно издръжката се изчислява като знаете, че минималният и размер е ¼ от размера на минималната работна заплата. В момента той е 460 лв., следователно разделено на 4 се получава и минималната сума, която следва да се претендира или отрази в споразумението – 115 лв. /Считано от 01.01.2018г. минималната работна заплата в страната беше увеличена на 510 лева, като по този начин минималният размер на издръжката се увеличи на 127.50 лева на месец/.

Ако се нуждаете от правна консултация по въпроси касаещи издръжката на Вашето дете или ще водите дело за издръжка се свържете с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или пишете на e-mail: lazarbelev@gmail.com

Въпрос № 2: Възможно ли е при развод да не се договори плащане на издръжка за непълнолетно дете?

Не, това не е възможно, доколкото без значение дали ще бъде развод по взаимно съгласие или развод по исков ред споразумение или произнасяне на съда по въпросите на издръжката трябва да има. В първият случай въпросът с издръжката е задължителен елемент от споразумението, във втория съда е длъжен служебно да се произнесе.

Въпрос № 3: Възможно ли е родителите да се договорят да не заплащат присъдена от съда издръжка на дете?

Всякаква подобна договорка между родителите за това, че осъденият да заплаща издръжка родител, не я дължи или че другият се отказва от плащането и е нищожна по аргумент от чл. 147 от Семейния кодекс. Нищожността е без значение от това под каква форма е оформен този отказ – споразумение, декларация, съгласие, с или без нотариална заверка.

Въпрос № 4: За какъв период назад може да се претендира издръжка за дете?

Законът изрично ограничава периода, за който може да се търси издръжка на непълнолетен до една година назад, считано от датата на подаване на исковата молба. В практиката ми не са рядкост случаите, когато не е заплащана с години, и когато накрая родителят се обърне към адвокат трябва да преглътне не особено добрата новина, че няма как да търси издръжка за минало време за повече от 12 месеца назад. За повече информация по въпроса прочетете статията „ИЗДРЪЖКА ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ“

Въпрос № 5: /най-любимият ми/ Какъв размер издръжка мога да получа?

На този въпрос никога не може да бъде отговорено точно, а едва след запознаване с всички факти и доказателства Вашия адвокат, на база опитът си, може да се опита да ви посочи приблизителен размер за сумата, която ще бъде получена. Защо няма как да бъде даден точен отговор? На първо място защото никъде няма разписани точни критерии, при изпълнението на които да се получи съответна сума. Размерът на издръжката се определя от редица фактори като възраст, здравни и образователни потребности на детето, финансови възможности и на двамата родители /не на единния, както погрешно се смята/, имуществено положение на родителите, възможност за задоволяване на жилищните нужди, преимуществено полагане на родителска грижа, редовно заплащане на издръжката и отговорно отношение към детето, възможност наличието на специфични потребности да се докаже, субективна преценка на доказателствата от съдията и т.н. Както се вижда редица фактори, които следва да се докажат и да се използват в процеса възможно най-ефективно, за постигане на максимален резултат, тоест размер на издръжката.

Въпрос № 6: Как да получа максимална издръжка?

Отговорът ми тук винаги е един и същи – като използвате адвокат с опит в делата касаещи издръжка и винаги се опитате да договорите висок размер първо извънсъдебно. Обръщането към съда е краен вариант, който в никакъв случай не Ви гарантира максимален резултат, противно на това, което разни недобросъвестни колеги адвокати обещават.

Ако сте решили да заведете дело за издръжка, желаете да получите максимален размер на същата и имате нужда от професионалист с богат опит по подобен род казуси се обърнете за консултация и процесуално представителство към адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или на електронната ми поща: lazarbelev@gmail.com

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

1. Дело за издръжка на студент
2. Защита на ответника по дело за издръжка
3. Споразумение за родителски права и издръжка
4. Издръжка на дете без брак

13 Comments

 1. Марияна каза:

  Здравейте!Имам развод от 2015, бащата е осъден на издръжка от 200лв за двете деца!Имали право да издаде дебитна карта на непълнолетният ми син и да внася сумата по нея? Документа който взех от банката пише издръжка за деца но никъде не фигурира моето име! Благодаря ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Издръжката за непълнолетно дете се дава чрез майката и законен представител на детето. Ако Вашият адвокат, който Ви е развел, е пропуснал да прецизира начина за даване на издръжката то това защо се е стигнало до това положение трябва да отправите към него.

 2. Георги каза:

  Здравейте! Когато бащата е на 4 часа на минималната работна заплата, а го осъждат да плаща по 150лв на дете, може ли да се обжалва? В случая той получава 288 лв, а трябва да плаща 300лв на месец?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Доходите на бащата са практически без значение за размера на издръжката. Единствено са важни доказаните по делото нужди на децата от размер на издръжката. И доколкото 150 лв е много близо до минимума от 127,50 лв., то едва ли ще постигнете успех при обжалване.

 3. sis каза:

  Може ли майката да бъде задължена да предостави банкова сметка за изплащане на месечната издръжка. и ако може има ли такса такова дело

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако майката има поне малко разум и мисли за доброто на детето си доброволно ще посочи такава на бащата, за да получава ежемесечно дължимата от него издръжка. Ако майката не посочи банкова сметка бащата има опция да плаща с пощенски записи и основание „издръжка“. Определянето на банкова сметка за издръжката става в самото дело за издръжка по искане на бащата. Няма такова нещо като дело за посочване на банкова сметка за издръжка, за да има такса.

 4. Габриела каза:

  Здравейте!Първо благодаря за бързият отговор!Не ми стана ясно за това и ще попитам така :Реално аз като не съм гражданин на Великобритания но работя с договор там не целогодишно и се прибирам и в България в годината,Има ли шанс някакъв да ме осъдят на издръжка (по голяма ) от тези 300лв доброволно които давам,понеже съм на ясно че в България издръжката за две деца е малко по малко от тази която аз плащам .Гражданин съм на Република България децата и майката живеят в България и за това си мисля че реално издръжката която плащам до момента или тя ако иска по голяма ще е по съдебен път но с българското законодателство т.е няма нищо общо с факта дали аз работя в Чужбина или не !Благодаря ви

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Естествено, че има шанс, дори аз като адвокат не си представям нещо по-лесно от подобно дело, доколкото размерът от 150 лева на дете е изключително близко до минимума в момента, а предполагам до края на годината е напълно възможно да бъде и абсолютен минимум на издръжката след увеличаването на минималната работна заплата. Ако майката докаже нужди на децата по големи от тези 300 лева, което между другото въобще не е толкова трудно, то тя може много лесно и бързо да увеличи размера на тази издръжка. А това, че получавате доходи в чужбина както вече казах, е от значение за това какъв максимален размер на издръжка може да се претендира и присъди от българския съд. За съда е абсолютно без значение от къде са Вашите доходи, от България или от Великобритания и следователно макар делото да е у нас, ще се смятат доходите Ви от чужбина и съответно възможностите, които тези доходи дават за определяне на размер на месечната издръжка. Така че вместо да правите типичните грешки на българските бащи по-добре комуникирайте с майката относно проблемите и нуждите на децата и реагирайте своевременно. От едно дело за издръжка заведено срещу Вас само ще загубите.

 5. Снежа каза:

  Здравейте!Имам развод с бащата в детето и и присъдена издръжка от 180 лв.Не е внасял вече от 8-9 месеца.Работи в чужбина.Имоти няма но е на трудов договор.Какво да правя и кога бих могла да си получа дължимото.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Първото, което трябва да направите е да си извадите изпълнителен лист и да образувате изпълнително дело. Ако се установи по изпълнителното дело, че няма от къде да бъде събрана дължимата Ви издръжка подайте жалба в прокуратурата за това, че не плаща, доколкото неплащането на издръжка 2 месеца е престъпление.

   • Габриела каза:

    Здравейте!Искам да ви попитам след като плащам доброволно издръжка 300лв за двете ми деца,въпреки това че майката не ми ги дава да ги виждам често и и ги настройва негативно към мен и ред др лоши неща…Та въпросът ми е :
    Може ли да ме осъди на по голяма издръжка по българските закони след като аз работя в чужбина и дохода ми е по голям?

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Здравейте, дело за увеличаване на издръжка може да се заведе винаги, когато нуждите на децата надвишават даваната до момента парична сума. Вашите доходи при такова дело практически не играят роля или по-скоро играят роля за определяне на максималния размер на издръжката. Водещи при тези дела са именно нуждите на децата и ако бъдат доказани такива нужди, то отговорът е да, можете да бъдете осъден за по-голяма сума.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Възражение срещу заповед за изпълнение

Една любима техника на фирмите за събиране на вземания по закупените от тях дългове е да образуват срещу длъжниците заповедни...

Затвори