Издръжка – често задавани въпроси

дело за издръжка на детеВ днешната статия ще отговоря на най-често задаваните ми въпроси по отношение издръжката, или поне ще обясня, защо е трудно да се даде точен отговор на някои от тях.

Въпрос № 1: Колко е минималният размер на издръжката на дете и как се определя?

Към датата на писане на тази статия /14.03.2017г/ минималният размер на одобряваната от съда издръжка е 115 лв. Най-лесно издръжката се изчислява като знаете, че минималният и размер е ¼ от размера на минималната работна заплата. В момента той е 460 лв., следователно разделено на 4 се получава и минималната сума, която следва да се претендира или отрази в споразумението – 115 лв. /Считано от 01.01.2018г. минималната работна заплата в страната беше увеличена на 510 лева, като по този начин минималният размер на издръжката се увеличи на 127.50 лева на месец/.

Ако се нуждаете от правна консултация по въпроси касаещи издръжката на Вашето дете или ще водите дело за издръжка се свържете с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или пишете на e-mail: lazarbelev@gmail.com

Въпрос № 2: Възможно ли е при развод да не се договори плащане на издръжка за непълнолетно дете?

Не, това не е възможно, доколкото без значение дали ще бъде развод по взаимно съгласие или развод по исков ред споразумение или произнасяне на съда по въпросите на издръжката трябва да има. В първият случай въпросът с издръжката е задължителен елемент от споразумението, във втория съда е длъжен служебно да се произнесе.

Въпрос № 3: Възможно ли е родителите да се договорят да не заплащат присъдена от съда издръжка на дете?

Всякаква подобна договорка между родителите за това, че осъденият да заплаща издръжка родител, не я дължи или че другият се отказва от плащането и е нищожна по аргумент от чл. 147 от Семейния кодекс. Нищожността е без значение от това под каква форма е оформен този отказ – споразумение, декларация, съгласие, с или без нотариална заверка.

Въпрос № 4: За какъв период назад може да се претендира издръжка за дете?

Законът изрично ограничава периода, за който може да се търси издръжка на непълнолетен до една година назад, считано от датата на подаване на исковата молба. В практиката ми не са рядкост случаите, когато не е заплащана с години, и когато накрая родителят се обърне към адвокат трябва да преглътне не особено добрата новина, че няма как да търси издръжка за минало време за повече от 12 месеца назад. За повече информация по въпроса прочетете статията „ИЗДРЪЖКА ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ“

Въпрос № 5: /най-любимият ми/ Какъв размер издръжка мога да получа?

На този въпрос никога не може да бъде отговорено точно, а едва след запознаване с всички факти и доказателства Вашия адвокат, на база опитът си, може да се опита да ви посочи приблизителен размер за сумата, която ще бъде получена. Защо няма как да бъде даден точен отговор? На първо място защото никъде няма разписани точни критерии, при изпълнението на които да се получи съответна сума. Размерът на издръжката се определя от редица фактори като възраст, здравни и образователни потребности на детето, финансови възможности и на двамата родители /не на единния, както погрешно се смята/, имуществено положение на родителите, възможност за задоволяване на жилищните нужди, преимуществено полагане на родителска грижа, редовно заплащане на издръжката и отговорно отношение към детето, възможност наличието на специфични потребности да се докаже, субективна преценка на доказателствата от съдията и т.н. Както се вижда редица фактори, които следва да се докажат и да се използват в процеса възможно най-ефективно, за постигане на максимален резултат, тоест размер на издръжката.

Въпрос № 6: Как да получа максимална издръжка?

Отговорът ми тук винаги е един и същи – като използвате адвокат с опит в делата касаещи издръжка и винаги се опитате да договорите висок размер първо извънсъдебно. Обръщането към съда е краен вариант, който в никакъв случай не Ви гарантира максимален резултат, противно на това, което разни недобросъвестни колеги адвокати обещават.

Ако сте решили да заведете дело за издръжка, желаете да получите максимален размер на същата и имате нужда от професионалист с богат опит по подобен род казуси се обърнете за консултация и процесуално представителство към адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или на електронната ми поща: lazarbelev@gmail.com

Издръжка – често задавани въпроси
4.8 (96.67%) 6 vote

96 Comments

 1. красимира Колева каза:

  Имам въпрос: В момента си получавам издръжката за сина си от община в София, в размер 80лв.Има ли законова норма,с която общината да ми изплаща издръжката присъдена от 250лв и сумите,които ми дължи бившия съпруг със задна дата?

 2. Vladislav каза:

  Излязох от затвор в чужбина преди няколко дни и сега бившата ми съпруга ме съди за плащане на издръжката за минало време и за нейното увеличаване. Безработен съм все още и не разполагам със средства. Въпроса ми е дължа ли издръжка за времето в което съм бил в затвора и може ли да ми наложат увеличение на издръжката.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   да, дължите издръжка за времето, в което сте били в затвора, ако има издадено съдебно решение и може да се присъди увеличаване на издръжка.
   Единствено не могат да Ви подведат под наказателна отговорност за неплащане на издръжката, доколкото съществуват обстоятелства изключващи отговорността.

 3. kirilka каза:

  Имам ли шанс за по-висока издръжка при положение че бащата е осигурен на минималната,реалните му доходи са над 1200лв.Отделно от продажбата на семейното жилище с неговата част си направи магазин който писа на името на майка си.В момента получавам 160 за сина ми на 9г и 140 за дъщеря ми на 4г

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   В случай, че не можете да докажете доходи на бащата над минималните шансовете за увеличаване на издръжката са минимални.

 4. Галина Иванова каза:

  Здравейте бих искала да попитам при раздяла в съжителство без брак , същите ли са правилата при определяне на издръжка за дете. БАЩАТА работи в сивия сектор, като безработен ли ще плаща издръжка, или има възможност да докажа доходите му. Благодаря ви предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   правилата за определяне на издръжка са абсолютно същите, както и при развод. И доколкото са същите то първо следва да се докажат нуждите на детето, и едва след това възможностите на родителя. Как и дали ще се докажат в съдебното производство тези факти е работа на Вашия адвокат, който след като се запознае в детайли със случая Ви съответно ще каже какво може и какво не.

 5. Красимир Васев каза:

  Здравейте,
  От два месеца съм пенсионер – 66г. и 4 месеца след 18г. и 5 месеца стаж. Осъден съм да плащам издръжка на детето си – 200лв, която плащам вече около две години. Пенсията ми, отпусната от НОИ е 186лв. Много скоро няма да имам финансова и физическа възможност да се изхранвам, съответно да плащам издръжка. Да, беден съм, не се срамувам да го кажа. Трябва ли затова да бъда пратен в затвор!? И каква ще бъде ползата от него/затвора/, за мен и детето!?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   задавате чисто човешки, а не правни въпроси, на които не се чувствам компетентен да отговарям. Такъв е законът.

 6. Мария Костадинова каза:

  Здравейте,дължи ли се издръжка за децата на майката от бащата, когато са при него за 1 месец лятото?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Доколкото в решението, с което се определя издръжка няма подобна изключваща плащането клауза издръжка се дължи без прекъсване за целия период на действие на решението.

 7. драгомир минев каза:

  имам ли право да съдя бившата си съпруга за издръжка след като детето ми навърши 18 г

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не разбирам въпроса Ви. Детето навършило ли е пълнолетие, ще навършва скоро, издръжка за детето ли искате или издръжка между съпрузи и т.н. Изложете проблема си по-конкретно.

 8. Мария Димитрова каза:

  Здравейте , какво следва ако бащата е немец но не е признал детето , не сме правили кръвен тест тъй като се крие . тя е вече на 3г и аз я отглеждам сама което е доста трудно какви са ни правата .
  Благодаря ви предварително .

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   пропуснали сте момента да водите иск за установяване на произход от бащата. Следвало е да водите дело за бащинство до навършването на една година от детето. След като липсва установен произход от бащата, то нямате право и да търсите издръжка за детето. Това че се е крил не е причина да не сте завели дело в сроковете предписани от закона.

 9. Деница Костадинова каза:

  Здравейте има ли промени в закона за издръжката. Конкретно бащата е сключил споразумение с мен съдебно че дължи 180лв
  Този месец детето е при него за 20дни и ми преведе само 60лв има ли право или да си търся правата

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Издръжката се дължи изцяло, както е постановено по съдебно решение. Бащата не може да си прави прихващания с това, че детето е било при него през по-голямата част от месеца.

 10. Ivelina каза:

  Здравейте!Заведох дело за издръжка юни миналата години.Имам две дечица.Бащата октомври получи призовка,че има да взима документи,но така и не отиде.Днес адвоката ми каза,че след като се крие и не е получил документите трябва да платя за човек,който го представлява в размер на 300лв,които той трябва да върне след края на делото.Въпросът ми е защо аз трябва да плащам и не трябва ли да го спечеля служебно,след като той не желае да се яви?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Уважаема госпожо,
   това са въпроси, които следва да зададете на Вашия адвокат, на когото заплащате за правните услуги по делото за издръжка.
   Считам, че не е морално да ги задавате на мен, ангажирайки по този начин времето ми, при това без да заплащате за услугите ми, които струват съответната сума.
   Вие желаете от мен правна консултация, което е адвокатска услуга, без да заплатите за времето и труда ми, при положение, че за същото заплащате на мой колега.
   Моля, задайте въпросите си към Вашия процесуален представител.:)

  • Stoichkova каза:

   Здравейте , длъжна ли съм да позволявам телефонни контакти на бащата с децата, ако това не е записано изрично в споразумението при развода?

   • Адвокат Лазар Белев каза:

    Интелигентните и разбиращи нуждите на своите деца майки се стараят по никакъв начин да не ограничават конкактите между детето и бащата въпреки негативизма, който хранят към бившата си половинка. Това че не е написано, не значи че Вие като човек не можете да го допуснете в интерес на детето си.

 11. Milena Marinova каза:

  Здравйте,
  Моля за информация какви са правата на бащата в случай на разведени родители, когато единият живее в България, а децата и аз сме в чужбина. Неспазването на времето за посещения и срещи с децата е може би в случая логично, но променят ли се правата му когато не изпълнява „графика“ за срещи с децата си. Длъжна ли съм да му ги водя веднъж годишно, за да може той да прекарва време с тях, или той е този който би трябвало да осъществява контакт с тях. (Въпросът е за юридическата страна на въпроса, не моралната)
  Предварително благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   за да отговоря на въпросите Ви следва да познавам вашия случай в детайли, а с толкова кратко изложение просто не мога да разбера какъв е проблемът, за да започна да мисля за решението му.

 12. Красимир Вълов каза:

  След 2 месеца синът ми навършва 18 но ще учи още една година. Трябва ли да плащам издръжката му докато учи?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Можете и да не плащате, но рискувате да участвате в излишни съдебни процедури.

 13. Йоана каза:

  Здравейте ,длъжна ли съм да предоставя лични вещи на децата (дрехи, играчки и тн) на баща им, когато те са при него, при условие, че след това той отказва да ми върне вещите обратно при връщането на децата?Още повече, че нямаме подобно писмено споразумение,в документа за развод по взаимно съгласие.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, не сте длъжна, още повече, ако бащата проявява подобна безотговорност.

 14. Тодор Иванов каза:

  Здравейте ! Имам следният въпрос .Преди 6 години ми беше наложен запор от ДСИ за издръжка .Мога ли по някакъв начин аз да вдигна запора , след като съм изряден вече повече от 6 години и да не плащам тези големи такси на ДСИ ? Майката не е съгласна да вдигне запора и да предостави банкова сметка .Аз мога ли да направя нещо по случая или да заведа дело ? Благодаря ви .

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здраейте,
   ако майката като кредитор не е съгласна няма как еднолично от Вас като длъжник да бъде вдигнат запор върху заплата за неизплатена издръжка.

   • Hasibe Said каза:

    Мога ли по някакъв начин да отстъпя всичките си права на детето ми към баща му ? И в кои случай може да стане това – трябва да съм психично болна или нещо друго ..?

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Това може да стане най-бързо и лесно по взаимно съгласие между страните със споразумение, което съдът следва да одобри.

 15. Свилена Димитрова каза:

  Бихте ли ми казали, след като имам развод и бащата ми плаща издръжка, ако се омъжа отново спира ли изплащането на издръжката?
  Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   От въпросът ви не става ясно издръжката се плаща на Вас, като бивша съпруга, или на детето Ви. Без да бъдете по-конкретна няма как да отговоря.

  • Hasibe Said каза:

   А бихте ли посочили, по кой член имаме това право, за да добием повече представа.. Благодаря ви !

   • Адвокат Лазар Белев каза:

    Чл. 127, от СК в който е регламентирано правото на родителите да се споразумеят за режима на упражняване на родителски права, местоживеенето, режима на отношения и дължимата от другия родител издръжка. Но Ви съветвам да не си правите експерименти, а да потърсите помощ от адвокат

    • Hasibe Said каза:

     Посочили сте, че по член 127 от СК – може по взаимно съгласие, да предостъпя правата си върху детето си – към баща му.
     В члена обаче е посочено, че детето трябва де е навършило 14 годишна възраст, за да се даде към настойник. Детето ми е на 5 месеца

     • Адвокат Лазар Белев каза:

      Това с настойника и 14 годишната възраст честно казано не знам къде сте го видели. Вместо да се занимавате с материя, която е доста сложна просто се обърнете към адвокат, за да се реализират процедурите правилно и да получите искания резултат.

 16. Penchev каза:

  Здравейте !
  Осъден съм да плащам 115 лв издръжка но аз съм 80% пенсионер и взимам социална пенсия 138 лв може ли в този случай държавата да поеме половината от издръжката ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   няма такака законова процедура, с което част от издръжката да се поеме от друга лице, доколкото това е персонално Ваше задължение.

 17. zeli1956 каза:

  Здравейте!Имам две близначки които през декември ще навършат 18 години, но ще бъдат ученички още една година.От съда беше определено за едната ми дъщеря която е с тумор на главата да получава издръжка от баща си в размер на 140 лева и за другата ми дъщеря в размер на 120 лева.Трябва ли след навършване на 18 години дъщерите ми да предявят иск за продължаване на издръжката?Предстои им абитуриентски бал и кандидатстване във ВУЗ достатъчно основателен мотив ли са да се увеличи издръжката над максималната, при условие, че бащата работи в Германия и получава близо 1000 лева месечно, доказуем доход?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   ако бащата не желае да заплаща доброволно издръжка на учащите пълнолетни деца, то те следва да потърсят правата си по съдебен ред. Няма такъв иск за продължаване на издръжката, основанието е издръжка на учащ пълнолетен и производството има значителни разлики с делото за издръжка на непълнолетни.

 18. Петя каза:

  Здравейте и аз имам подобен проблем като повечето майки тук. От 2015г съм разделена с бащата на моята дъщеря. Водих дело за да взема правата и дъщеря ми е да е при мен. Нямах проблем. Осъдиха го на 105лв издръжка без доходи… Умишлено не работи за да не му взема някой лев той работи но не се осигурява. Заведох ново дело където не ми е ппащал издръжка въобще, но понеже не е на територията на страната и не можаха да го намерят за да му дадат призовката и ми спряха делото. Какво да правя вече незнам, как да подходя ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   След като не може да се намери му се назначава особен представител от съда и производството по делото продължава. Все пак Ви съветвам да не се опитвате да действате сама, а да си ангажирате адвокат.

 19. Борислава каза:

  Здравейте , имам присъдена издръжка от бащата на детето ми в размер на 75 лв от 2010 година. Тогава бащата беше безработен, а детето беше на 2 годинки. Сега обаче бащата работи в Германия от 2015 г. и искам да го осъдя на ново за повишаване на издръжката. Искам обаче да вземам по-голяма сума тъй като той работи на договор там и взима доста голяма заплата. Въпросът ми е как е възможно да се сдобия с документ за неговата заплата поне за една година назад, за да се види от съда, че той има достатъчно доходи да изплаща сумата, която аз искам. Аз съм се подготвила с бележки за всички разходи на детето от извънкласни дейности и от занималнята , която посещава. Като разход мога ли да представя също така, че живея под наем, битови сметки, пари необходими за дрехи , джобните които давам и другите на пръв поглед дребни неща, като театър, кино…
  Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Използвайте специализиран адвокат, защото процедурата по съдебни поръчки за справки за доходи в чужда страна не е по силите дори на повечето практикуващи юристи и предполага вече заведено дело.

 20. Петя каза:

  Майка съм на дете на 5-години детето е записано на мое име…мога ли в този етап от време да заведа дело за издръжка и доказване на бащинство?Каква е цената на съдебната процедура и разходите за адвокат?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако детето Ви е на пет години Ви сте пропуснали сроковете за предявяване на исковете за установяване на бащинство. А след като няма как да се установи бащинството на биологичния баща, то няма и как срещу него да се води дело за издръжка.

   • Йоана каза:

    Когато децата ми са били при баща си за 1 месец, съгласно споразумението за развод, дължи ли ми той издръжка за този месец?

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Разбира се, защото така най-вероятно гласи съдебното решение, с което тази издръжка е определена. Доколкото вътре със сигурност няма клауза, с която се прави изключение за това време издръжката се дължи. Отделен въпрос е ако по Ваша договорка сте се разбрали такава да не се плаща за това време.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Възражение срещу заповед за изпълнение

Една любима техника на фирмите за събиране на вземания по закупените от тях дългове е да образуват срещу длъжниците заповедни...

Затвори