Издръжка – често задавани въпроси

дело за издръжка на детеВ днешната статия ще отговоря на най-често задаваните ми въпроси по отношение издръжката, или поне ще обясня, защо е трудно да се даде точен отговор на някои от тях.

Въпрос № 1: Колко е минималният размер на издръжката на дете и как се определя?

Към датата на писане на тази статия /14.03.2017г/ минималният размер на одобряваната от съда издръжка е 115 лв. Най-лесно издръжката се изчислява като знаете, че минималният и размер е ¼ от размера на минималната работна заплата. В момента той е 460 лв., следователно разделено на 4 се получава и минималната сума, която следва да се претендира или отрази в споразумението – 115 лв. /Считано от 01.01.2018г. минималната работна заплата в страната беше увеличена на 510 лева, като по този начин минималният размер на издръжката се увеличи на 127.50 лева на месец/.

Ако се нуждаете от правна консултация по въпроси касаещи издръжката на Вашето дете или ще водите дело за издръжка се свържете с адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или пишете на e-mail: lazarbelev@gmail.com

Въпрос № 2: Възможно ли е при развод да не се договори плащане на издръжка за непълнолетно дете?

Не, това не е възможно, доколкото без значение дали ще бъде развод по взаимно съгласие или развод по исков ред споразумение или произнасяне на съда по въпросите на издръжката трябва да има. В първият случай въпросът с издръжката е задължителен елемент от споразумението, във втория съда е длъжен служебно да се произнесе.

Въпрос № 3: Възможно ли е родителите да се договорят да не заплащат присъдена от съда издръжка на дете?

Всякаква подобна договорка между родителите за това, че осъденият да заплаща издръжка родител, не я дължи или че другият се отказва от плащането и е нищожна по аргумент от чл. 147 от Семейния кодекс. Нищожността е без значение от това под каква форма е оформен този отказ – споразумение, декларация, съгласие, с или без нотариална заверка.

Въпрос № 4: За какъв период назад може да се претендира издръжка за дете?

Законът изрично ограничава периода, за който може да се търси издръжка на непълнолетен до една година назад, считано от датата на подаване на исковата молба. В практиката ми не са рядкост случаите, когато не е заплащана с години, и когато накрая родителят се обърне към адвокат трябва да преглътне не особено добрата новина, че няма как да търси издръжка за минало време за повече от 12 месеца назад. За повече информация по въпроса прочетете статията „ИЗДРЪЖКА ЗА МИНАЛО ВРЕМЕ“

Въпрос № 5: /най-любимият ми/ Какъв размер издръжка мога да получа?

На този въпрос никога не може да бъде отговорено точно, а едва след запознаване с всички факти и доказателства Вашия адвокат, на база опитът си, може да се опита да ви посочи приблизителен размер за сумата, която ще бъде получена. Защо няма как да бъде даден точен отговор? На първо място защото никъде няма разписани точни критерии, при изпълнението на които да се получи съответна сума. Размерът на издръжката се определя от редица фактори като възраст, здравни и образователни потребности на детето, финансови възможности и на двамата родители /не на единния, както погрешно се смята/, имуществено положение на родителите, възможност за задоволяване на жилищните нужди, преимуществено полагане на родителска грижа, редовно заплащане на издръжката и отговорно отношение към детето, възможност наличието на специфични потребности да се докаже, субективна преценка на доказателствата от съдията и т.н. Както се вижда редица фактори, които следва да се докажат и да се използват в процеса възможно най-ефективно, за постигане на максимален резултат, тоест размер на издръжката.

Въпрос № 6: Как да получа максимална издръжка?

Отговорът ми тук винаги е един и същи – като използвате адвокат с опит в делата касаещи издръжка и винаги се опитате да договорите висок размер първо извънсъдебно. Обръщането към съда е краен вариант, който в никакъв случай не Ви гарантира максимален резултат, противно на това, което разни недобросъвестни колеги адвокати обещават.

Ако сте решили да заведете дело за издръжка, желаете да получите максимален размер на същата и имате нужда от професионалист с богат опит по подобен род казуси се обърнете за консултация и процесуално представителство към адвокат Лазар Белев на тел. 0876 217 476 или на електронната ми поща: lazarbelev@gmail.com

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

1. Дело за издръжка на студент
2. Защита на ответника по дело за издръжка
3. Споразумение за родителски права и издръжка
4. Издръжка на дете без брак
5. Неплащането на издръжка е престъпление
6. Плащане на издръжка от общината
7. Изпълнително дело за издръжка
8. Дело за увеличаване на издръжка

 

60 Comments

 1. Свилена Димитрова каза:

  Бихте ли ми казали, след като имам развод и бащата ми плаща издръжка, ако се омъжа отново спира ли изплащането на издръжката?
  Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   От въпросът ви не става ясно издръжката се плаща на Вас, като бивша съпруга, или на детето Ви. Без да бъдете по-конкретна няма как да отговоря.

 2. Penchev каза:

  Здравейте !
  Осъден съм да плащам 115 лв издръжка но аз съм 80% пенсионер и взимам социална пенсия 138 лв може ли в този случай държавата да поеме половината от издръжката ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   няма такака законова процедура, с което част от издръжката да се поеме от друга лице, доколкото това е персонално Ваше задължение.

 3. zeli1956 каза:

  Здравейте!Имам две близначки които през декември ще навършат 18 години, но ще бъдат ученички още една година.От съда беше определено за едната ми дъщеря която е с тумор на главата да получава издръжка от баща си в размер на 140 лева и за другата ми дъщеря в размер на 120 лева.Трябва ли след навършване на 18 години дъщерите ми да предявят иск за продължаване на издръжката?Предстои им абитуриентски бал и кандидатстване във ВУЗ достатъчно основателен мотив ли са да се увеличи издръжката над максималната, при условие, че бащата работи в Германия и получава близо 1000 лева месечно, доказуем доход?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   ако бащата не желае да заплаща доброволно издръжка на учащите пълнолетни деца, то те следва да потърсят правата си по съдебен ред. Няма такъв иск за продължаване на издръжката, основанието е издръжка на учащ пълнолетен и производството има значителни разлики с делото за издръжка на непълнолетни.

 4. Петя каза:

  Здравейте и аз имам подобен проблем като повечето майки тук. От 2015г съм разделена с бащата на моята дъщеря. Водих дело за да взема правата и дъщеря ми е да е при мен. Нямах проблем. Осъдиха го на 105лв издръжка без доходи… Умишлено не работи за да не му взема някой лев той работи но не се осигурява. Заведох ново дело където не ми е ппащал издръжка въобще, но понеже не е на територията на страната и не можаха да го намерят за да му дадат призовката и ми спряха делото. Какво да правя вече незнам, как да подходя ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   След като не може да се намери му се назначава особен представител от съда и производството по делото продължава. Все пак Ви съветвам да не се опитвате да действате сама, а да си ангажирате адвокат.

 5. Борислава каза:

  Здравейте , имам присъдена издръжка от бащата на детето ми в размер на 75 лв от 2010 година. Тогава бащата беше безработен, а детето беше на 2 годинки. Сега обаче бащата работи в Германия от 2015 г. и искам да го осъдя на ново за повишаване на издръжката. Искам обаче да вземам по-голяма сума тъй като той работи на договор там и взима доста голяма заплата. Въпросът ми е как е възможно да се сдобия с документ за неговата заплата поне за една година назад, за да се види от съда, че той има достатъчно доходи да изплаща сумата, която аз искам. Аз съм се подготвила с бележки за всички разходи на детето от извънкласни дейности и от занималнята , която посещава. Като разход мога ли да представя също така, че живея под наем, битови сметки, пари необходими за дрехи , джобните които давам и другите на пръв поглед дребни неща, като театър, кино…
  Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Използвайте специализиран адвокат, защото процедурата по съдебни поръчки за справки за доходи в чужда страна не е по силите дори на повечето практикуващи юристи и предполага вече заведено дело.

 6. Петя каза:

  Майка съм на дете на 5-години детето е записано на мое име…мога ли в този етап от време да заведа дело за издръжка и доказване на бащинство?Каква е цената на съдебната процедура и разходите за адвокат?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако детето Ви е на пет години Ви сте пропуснали сроковете за предявяване на исковете за установяване на бащинство. А след като няма как да се установи бащинството на биологичния баща, то няма и как срещу него да се води дело за издръжка.

   • Йоана каза:

    Когато децата ми са били при баща си за 1 месец, съгласно споразумението за развод, дължи ли ми той издръжка за този месец?

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Разбира се, защото така най-вероятно гласи съдебното решение, с което тази издръжка е определена. Доколкото вътре със сигурност няма клауза, с която се прави изключение за това време издръжката се дължи. Отделен въпрос е ако по Ваша договорка сте се разбрали такава да не се плаща за това време.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Възражение срещу заповед за изпълнение

Една любима техника на фирмите за събиране на вземания по закупените от тях дългове е да образуват срещу длъжниците заповедни...

Затвори