Евтин адвокат – мит или реалност?

АдвокатиРеалният живот не рядко поставя хората пред проблеми от правно естество, за решението на които най-добрия избор е да се потърси квалифицирана юридическа помощ от адвокат. За съжаление обаче, финансовото положение на голяма част от населението е такова, че обикновено търсейки адвокат първият въпрос, който се поставя е „Колко ще ми струва?”. Ударението при търсене на юрист за разрешаване на даден проблем пада на това как да се плати възможно най-малкия адвокатски хонорар и върху това да се търси възможно най-евтиния вариант за изход от неприятните ситуации. Но съществува ли изобщо на практика понятието „евтин адвокат”?

При търсенето на евтина правна помощ, ако потенциалният клиент не разполага със собствен адвокат, може да се обърне към световната мрежа и да потърси по следните ключови думи – „евтин адвокат”, „евтина юридическа помощ” , „евтини правни съвети” и т.н. Търсачката Google ще ви покаже огромно количество от адвокати, адвокатски къщи и кантори, които предлагат услуги в една или друга сфера на правото. За да откриете както най-добрия, така и най-изгодно струващия адвокат ще трябва да положите усилия да обработите значителна като обем информация, преди да намерите специалист, който да ви устройва по критерия цена-качество.

Имайте предвид, че юридическото образование не е евтино и по същество представлява една значителна инвестиция , която, за да се изплати рефлектира върху цените на адвокатските услуги. Някои адвокати напълно оправдано получават своите високи хонорари по причина, че са опитни, успешни и с изградена добра репутация. За други не толкова добри адвокати високия хонорар е просто необходимост, за да посрещат професионалните си разходи, по кантори, пътувания, програмно обезпечаване и т.н.

Въпреки това обаче ниски цени на адвокатски услуги съществуват и могат да бъдат открити. На първо място можете да ги откриете при адвокати, които сравнително скоро са започнали да практикуват. Хонорарът на тези юристи не може да се мери с този на по-опитните и утвърдени техни колеги. При това качеството на предлаганите от тях услуги може да бъде същото, ако не и по-високо, от това на адвокати с няколко годишен опит. На второ място се опитайте да намерите защитник чрез своето близко обкръжение – приятели и познати. Ако те имат приятел адвокат, то можете да ги помолите да попитат дали е възможно да ви помогне срещу хонорар, който да бъде по-нисък от обичайния за подобен род услуги.

Освен това, на клиентът просто може да му се усмихне късмета и адвокатът, който сте наели да поиска по-малък хонорар, защото отсрещната страна е лице, победата над което лично интересува вашия защитник. В практиката негативно отношения между адвокати или между адвокати и други хора не е рядкост и реваншизма е често срещано явление. Все пак имайте предвид, че без значение от начина, по който ще откриете вашия евтин адвокат, ще се наложи да положите определени усилия, за да ви излезе той изгодно, но и това да не се отрази на качеството на правните му услуги.

Евтин адвокат – мит или реалност?
5 (100%) 4 vote

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: