Безплатни правни консултации онлайн

Безплатни правни консултацииВ последно време забелязвам една засилваща се тенденция, а именно хората да търсят безплатни правни консултации на сайтовете на адвокатите, които предоставят такива. Доколко тази практика противоречи на Закона за адвокатурата и Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения няма да коментирам, още повече, че самият аз съм оставил възможност за онлайн правни консултации на сайта си. В това да се оказва помощ на други хора няма нищо лошо, дори смятам, че това е похвално, но подобни инициативи наред с положителните си страни притежават и не малко негативни такива. В следващите редове ще се опитам да дам най-общите очертания на проблемите свързани с безплатното юридическо консултиране.

На първо място, за да може да се подходи към даден юридически проблем грамотно и да се намери адекватно негово решение следва същия да бъде проучен в дълбочина. Аз самият като адвокат карам клиентите си минимум два пъти да ми разказват фактологията по конкретният казус. Това е моя практика, въведен в резултат на опита, който имам и показал ми, че много често хората, които на се юристи смятат, че може и да не споменават някои „дребни” подробности, оказали се в последствие от съществено значение за изхода на делото. При правните консултации онлайн това няма как да се случи. Питащият човек разказва с 3-4 изречения за проблема си и иска отговор. При така изложена фактология и субективно възприятие, което може да се окаже, че е напълно погрешно в последствие всеки що годе качествен адвокат вижда минимум 5 възможни отговора. Кой от тях е правилният за питащия? Ами всичките са еднакво правилни, предвид предоставените на адвоката за анализ факти. Това устройва ли питащия? Най – често не.

Втори проблем обуславящ ниското качество на безплатните правни консултации давани онлайн е липсата на заплащане за извършената услуга. Много често поставяните въпроси изискват допълнителни справки и не малко време за проучването им, което време на адвоката струва пари. Това демотивира значителна част от хората, които предоставят правни услуги онлайн да правят по-задълбочено проучване на казуса и задаване на допълнителни уточняващи въпроси, които да доведат до получаване на актуален и имащ практическа полза за питащия отговор.

Предвид гореизложеното бих сравнил безплатните онлайн правни консултации с поръчката на дограма по интернет. Вместо мерките да бъдат взети на място от професионалист, клиента да пусне някакви приблизителни размери по електронната поща и да очаква, че когато дограмата пристигне ще пасне идеално точно на прозореца. Така е и с юридическите съвети в интернет. Макар и да дават някакви насоки, предвид малкото факти, които се предоставят те могат да бъдат и напълно погрешни и не само да не донесат полза, а дори да нанесат вреди, на решилият да ги следва. Правната сфера и проблематика не са за всеки и за това моят съвет като адвокат е хората да анализират проблемите си със закона и ако става въпрос за материален интерес над 500 лева или лишаване от свобода да не се доверяват на безплатни правни консултации, а да потърсят платените услуги на специалист. Така те е много по-малко вероятно да изпитат на собствен гръб валидността на поговорката, че евтиното винаги излиза по-скъпо.

Безплатни правни консултации онлайн
5 (100%) 6 vote

49 Comments

 1. Лилия Стоянова каза:

  Здравейте Адв.Белев!Имам следния проблем:През 2014 г. се разведох и съда присъди семейното жилище да го Ползва бившия ми съпруг.Аз и непълнолетния ми син предпочетохме да сме на квартира,защото жилището е с кредит и вноскате е непосилна за мен.Съпруга ми веднага след това смени патрона на бравата.През всичките тези години към момента аз редовно си плащам данъка за апартамента.Въпроса ми е следния:Имам ли някакви права над апартамента и може ли той да ми го отнеме по давност?Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   от изложението Ви не става ясно чия собственост е апартаментът, за да мога да отговоря какво са правата Ви.

 2. мая каза:

  преди оконч. решение на съда при кого трябва да живее детето. нямаме брак. искам да си тръгна и да взема детето с мен до оконч. попечителство, но той не ми го дава да живее с мен.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Преди влизане на решението за съда относно местожителството и упражняването на родителските права двамата родители имат равни права и не може да се каже при кого следва да живее детето, ако няма поискани привременни мерки от съда.

 3. Михаела каза:

  Имам брат ,който май месец ще встъпи в брак и няма деца, сестра,която няма деца и мъж,аз съм омъжена и имам две деца и все още живи родители.Оказа се ,че сестра ми е изтеглила 10 000 лв от Пощенска банка,който кредит не е обслужвала от 2017г,а кога е изтеглен не мога да кажа ,но е обслужван до известно време с абсолютно средства на майка.Сестра ми е зависима от наркотици,винаги е без работа и постоянни доходи,което ме кара де се чудя как точно и е отпуснат този заем.Но е факт.Случаят е даден на ЧСИ .Въпросите ми са:
  -Тъй като тя явно няма да обслужва този заем ,какви са последиците за нас останалите членове от семейството и как да се предпазим от това да сме длъжници по нейни задължения?
  -Има ли възможност да я лишат родителите ни от наследство,защото вероятно наследявайки ги ,тя ще отговаря с наследството си за този заем ,което имущество е фамилна къща ,в която живеем?
  -Възможно ли е моите деца също да са длъжници по този заем и всичко ,което им завещаем аз и мъжа ми да е обречено на принудително вземане?
  Какво бихте ни посъветвали като най-адекватно в случая решение?
  Благодаря Ви.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   за разрешаването на подобни сложни казуси е най-добре да се срещнете с адвокат, който след като му разкажете с подробности ситуацията да даде съвет, как да се процедира с цел защита на правата и интересите на останалите членове на семейството, така че те да не бъдат засегнати от неразумното поведение на някои негови членове.

 4. Йорданка Иванова каза:

  Здравейте! На 40 г.съм родителите ми са разведени,баща ми никога не ме е потърсвал и сега след 40 г.се появява една,която ми се представя за леля,негова сестра и казва,че април 2018 тойе починал трябвало да се уреждат финансови и данъчни въпроси и че от втори брак той имал още 2 дъщери.Аз не ги познавам,не познавам никой от родът му.Какво да правя и как да разбера какво има на негово име и дали има заеми,Как да имам доверие на хора,който за 40 г.веднъж не са ме потарсили и не познавам.Моля Ви,помогнете ми!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Обадете ми се за насрочване на дата и час за консултация. Подобни въпроси не могат да намерят своето решение в интернет.

 5. Адвокат Лазар Белев каза:

  Просто спрете да им вдигате и блокирайте телефоните им, за да не Ви притесняват. Цялата процедура по защита на Вашите интереси е много лесна – не им обръщайте внимание, а ако случайно образуват дело срещу Вас, незабавно потърсете адвокатска помощ. В никакъв случай не разговаряйте с тях, не преговаряйте и не подписвайте документи между Вас и колекторската фирма. Ако спазвате тези три правила, шансът да образуват дело срещу Вас е минимален, а ако все пак стане – веднага при адвокат.

 6. Лилия каза:

  Здравейте,
  Редовно си плащам сметките към Топлофикация София. Истината е че последните две фактури не съм ги платила , защото чакам изравнителната сметка . Те така или иначе начисляват по- голямо потребление . Общата сума на двете неплатени от моя страна фактури е около 120 лв. Понеже постоянно ми звънят , искам да попитам могат ли да ме дадат на съдия изпълнител и по принцип какви са правила някой да бъде даден на съдия изпълнител

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   правилата за даване на съдебен изпълнител са много лесни и прости. В момента, в който не платите една месечна сметка Топлофикация София има правото да си потърси парите по съдебен ред.

 7. Светла Колева каза:

  Здравейте,
  Бих искала да помоля за съвет относно следния проблем. Вече споминалият ми се баща е станал поръчител на човек, които е починал миналата година. Взел е парите и заминал за чужбина. Жена му също е поръчител, нищо не са плащали. Кредитът е около 2600 лв от 2009 г. и сега са се натрупали доста лихви. Имат син, който тази година е станал пълнолетен. Тези дни майка ми получи покана за доброволно плащане като конституиран длъжник. През годините баща ми не е приемал писмата от съдия изпълнител, но майка са я подмамили и се е подписала, че го е получила.
  Жената на длъжника е в чужбина, не могат да я пипнат. Има ли законен ред, по който производството срещу нас, като наследници да се прекрати/въпреки, че в момента правим отказ от наследство, с брат ми/, но майка остава като длъжник. Въпросната жена и сина й, като длъжници и наследници, могат ли по законен ред да бъдат задължени да си поемат плащанията, въпреки, че са в чужбина.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не мога да Ви посъветвам друго освен да си запишете час за консултация, доколкото докато не се знаят подробности по случая няма как да Ви дам правилен съвет как да процедирате.

 8. Григор каза:

  Добър ден.Притежавам фирма която е като франчайс и имам договор с друга фирма която ми дължи пари.Каква е процедурата да си ги взема?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Процедурата е следната – събирате всички документи за вземането и отивате при адвокат.

 9. Галина Павлова каза:

  Здравейте , имам запитване относно предстоящо закупуване на имот. Ще съм Ви благодарна, ако ми помогнете. Проблемът е следният. Харесахме промишлена сграда и отидохме на оглед. При огледа ни казаха, че сградата има нотариален акт, но земята, върху която е построена е с отсъпено право на строеж към общината. Брокерката твърди, че няма да имаме проблеми с това, но ние малко се съмняваме. Въпросът ми към Вас е :
  Ако вземем имота, след време общината може ли да сложи ръка върху него ? Може ли да реши да продава земята и да ни принуди да съборим сградата ? Ще трябва ли да плащаме нещо като наем или друго за напред за ползването? Изобщо след закупуването на този имот, някой ще може ли да ни изгони от там ? Към момента се ползва като склад , ако решим да го направим автосервиз, това че е с отстъпено право на строеж, ще пречили за озаконяването ? Благодаря Ви предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   при подобни проблеми и закупуване на имущество на значителна стойност становище за евентуалните проблеми може да бъде дадено едва след запознаване с документите. Всякакво произнасяне преди това единствено ще доведе до това, да получите неправилен правен съвет. Свържете се с адвокат, занесете му всички документи и тогава можете да получите отговори на въпросите Ви свързани с рисковете от придобиването на подобен имот.

 10. Nikol Nikolova каза:

  Живея на семейни начала с мъж, баща на детето ми. Той го е припознал при раждането. Не искам вече да съм в отношения с този мъж. Нямам собствено жилище и съм по майчинство. Въпросът ми е следният: искам родителските права върху детето и нямам нищо против баща му да го вижда. Но той също иска правата. Той има жилище. Какви са мойте шансове?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Задавате ми въпрос от сферата на ясновидството. Вземате всички документи, отивате при адвокат с опит в делата за издръжка и родителски права, разказвате му в подробности цялата история и едва след това ще знаете, какво ще се случи при евентуален спор между Вас. Да търсите помощ по интернет за толкова важен въпрос, касаещ Вашето дете, не е най-правилното решение.

 11. Bobi Zlatkova каза:

  Здравейте, имам старо задълцение към един от телефонноте оператори и сега са ми изпратили покана за издължаване. Задължението е от декември 2009 година. Въпроса ми е дали вече не е изтекъл давностният срок за изискване на задължението и мога ли да откажа да го изплатя? Благодаря за отделеното време!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не мога да отговоря, докато не видя какво точно имате предвид под покана, защото поканите биват много видове.

 12. С.Николова каза:

  Здравейте,адвокат Белев !

  От училището на 13 г. ми син искат да предоставя документ за носителство на родителски права,но аз нямам такъв. Роден е в извънбрачно съжителство с бащата. На 6-я месец от раждането на детето/още същата година/, се разделихме.
  Въпросът ми е какъв валиден документ мога да представя в училището, за да докажа че аз съм носителят на родителски права,при все че бащата не се интересува от детето си през годините.
  Предварително ви благодаря,ако ми отговорите.

  С поздрав:С.Николова

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Следвало е да уредите този въпрос още когато сте се разделили. В момента вие не можете да докажете с никакъв документ еднолично носителство на родителските права.

 13. АА каза:

  Ако е подадена жалба до полицията, с неверни твърдения,набедяване и доказуеми лъжи какво трябва да направи лицето към което е пусната жалбата,за да защити името си?

 14. Lili Atanasowa каза:

  Детето ми пострада на ограда,заобикаляща детска плошадка. Получи открита рана на бедро с последвали хирургична намеса и болнично лечение. В този случай мога ли да съдя общината, как, къде и в какви срокове? И може ли да ми се назначи служебен адвокат поради това, че съм самотна майка с минимален доход?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо,
   вина за пострадалото Ви дете имате само и единствено Вие, че не сте го спрели да се катери и прави глупости по оградата. Може и да не сте наясно, но Вие сте тази, която следва да полага грижи за отглеждането и възпитанието на детето си и като такава сте отговорна за това, което му се е случило. В някои държави щяха да Ви държат отговорна, за това, че сте допуснала детето Ви да се нарани.

 15. GC каза:

  Здравейте! С майката на детето ми сме разделени. Не сме имали брак. Признал съм детето. От 2 години сме разделени, но дъщеря ни идваше вкъщи на гости при мен и родителите ми. Давам всеки месец пари за нея, отделно й купувам дрехи, но няма писмен документ за това. Досега нямаше проблеми, но майката на детето си има вече друг приятел и последно като върнах от гости дъщеря ни, тя ми заяви, че повече никога няма да ми даде да го видя.

  Искам да виждам дъщеря си. Има ли тя наистина такова право? Мога ли да предява иск срещу нея, за да мога да виждам дъщеря си?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Можете да заведете дело за режим на лични отношения с дъщеря си. И прекратете практиката с даване на пари на ръка защото ще имате сериозни проблеми.

 16. Константин каза:

  Здравейте!

  Имам следният въпрос:

  Ако двама бъдещи родители без брак са от различни населени места и ако мъжът има лично жилище в своят град, то може ли той да изисква детето да се роди именно в неговият град?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Няма такова законово изискване и следователно право на родителя с жилище. Детето се ражда там където се разберат родителите.

 17. marin каза:

  Здравейте,
  Искам да попитам , може ли имот придобит по време на брака да го запазя за себе си след развода ако докажа доходи и ако е единствен имот за семейството.Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   първо въпросът ви е зададен изключително неясно и второ не предоставям безплатни правни консултации по въпроси касаещи имущество на значителна стойност, каквото представляват недвижимите имоти. Ако искате отговор на въпроса си си запишете час за консултация. 🙂

 18. Татяна Иванова каза:

  Имам съдебно решение за развод и подялба на обща семейна къща., но нотариалния акт на къщата остана в бившия съпруг. Как мога да получа нотариален акт за моята 1/2 част от къщата за която имам съдебно решение?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   отивате при най-близкия нотариус и на място се информирате за процедурата и необходимите Ви документи, за да се снабдите с нотариален акт за собственост на вашата чест.

 19. Елена Златинива каза:

  Здравейте, дарявам на двамата си сина от предходен брак апартамент, закупен със средства от продажбата на наследствен къща. Съпругът ми има дъщеря от предходен брак. Нямаме общи деца. В този случай съпругът ми има ли запазена част и евентуално какви претенции може да има.
  Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо, считам, че когато става въпрос за сделки с недвижимо имущество на значителна стойност е най-малкото неуместно да се търсят безплатни правни консултации. Правните консултации са това, което адвокатите предоставят на своите клиенти срещу заплащане и да се прибягва до такива, когато става въпрос за правен казус, при който можете да си създадете значителни семейно проблеми и да загубите пари, не е правилно и логично. Идете при адвокат, заплатете за съвета и така ще бъдете сигурна, че сте получили адвокатската помощ, от която сте се нуждаели 🙂

 20. Димитър Паунов каза:

  Здравейте!Имам един проблем, той е свързан с ЧСИ, който е направил вземане от моя банкова сметка, сума която дължа за стар кредит от 2007 година. Въпросът ми е: има ли право това лице да вземе парите от банковата ми сметка без мое знание и има ли право банката да дава таква лична информация на това лице? От чл. 446 от ГПК, знам че ЧСИ има право да прави запор само върху получаване на възнаграждение (по моя логика ако имам трудови взаимоотношения с работодател и получавам заплатата си в тази банка и по тази сметка), а парите които бяха по сметката ми са спестени от работа в чужбина и сумата която са ми взели представлява около 80% (2000 лв)от цялото ми спестяване. Благодаря предварително за отговора.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Има право да направи запор върху банковите ви сметки, в така описаната ситуация.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Изпълнително производство

Всеки практикуващ адвокат знае, че това, че дадено дело е спечелено в съда съвсем не означава, че това е края...

Затвори