Често задавани въпроси към бракоразводния адвокат

развод СофияВ следващите редове ще отговоря на най-често задаваните към мен в качеството ми на бракоразводен адвокат въпроси от клиенти.

Въпрос № 1. Възможно ли е да не се явявам на съдебното заседание при развод по взаимно съгласие и да бъда представляван/представлявана от адвокат?

Отговор: Това не е възможно. Съгласно разпоредбата на чл. 330 от ГПК съпрузите желаещи разтрогването на брака трябва да се явят лично. В случай, че някой от съпрузите не се яви, и за това липсва основателна причина делото се прекратява, което едва ли устройва поискалите го съпрузи. Адвокатите на страните присъстват на заседанието, но не могат да изразяват волята за прекратяването на брачните отношения от името на своите клиенти. Това следва да бъде потвърдено лично от желаещите развода лица.

Въпрос № 2. Възможно ли е разноските при развод по взаимно съгласие да бъдат поети само от единия съпруг?

Отговор: Не съществува пречка това да бъде направено, ако и двете страни са се споразумели те да бъдат поети по този начин.

Въпрос № 3. Не можем да постигнем съгласие относно режима на лични отношения с децата. Може ли да се разведем по взаимно съгласие и съда да определи кой от родителите ще упражнява родителските права?

Отговор: В тази хипотеза развод по взаимно съгласие е невъзможен. За да се мине към тази процедура е необходимо съпрузите да са постигнали предварително съгласие относно местоживеенето на децата, упражняването на родителските права и режима на виждане от страна на другият родител. В случай, че липсва съгласие по тези въпроси следва да се пристъпи към развод по исков ред, при който съдът да се произнесе по тези спорни въпроси.

Въпрос № 4. Възможно ли е да се уговори друг режим за лични отношения от съпругът, който няма да упражнява родителските права освен стандартният – втората и четвъртата събота и неделя в месеца?

Отговор: При развод по взаимно съгласие е напълно възможно да се договори различен режим, който може да включва, ваканции, празници, оставащите съботи и недели и др. Всичко е въпрос на постигнато споразумение между съпрузите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: КАКВИ СА РАЗХОДИТЕ ПРИ РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ?

8 Comments

 1. Илия Павлов says:

  Възможно ли е в България да се направи нотариално споразумение м/у разделени родители за
  разпределяне на задължения,права и отговорност към децата ? Пример:
  Ние бихме желали 1 седмица да са при единия,1 седмица при другия родител и задълженията да са ни по равно-без дължаща издръжка,както е предвидил съда…
  Предварително ви Благодаря !

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Извънсъдебно можете да си договаряте каквото си искате, но сигурност в тези отношения внася единствено съдебното решение. Освен това отказът от издръжка по българския закон е нищожен. Как ще си гледате децата е въпрос на лични отношения между родителите, но издръжка се дължи при всичко положения. Това което предлагате е някакво пълно безумие, което както показва практиката ми рано или късно ще рефлектира при това със страшна сила върху Вас. Не се занимавайте с глупости и си решете проблемите окончателно като регламентирате отношенията си по съдебен ред.

 2. Даниела says:

  Здравейте, искам да попитам какъв е закона при развод спрямо децата едното е на 2 месеца но друтото на 2 годинки и 4 месеца. Бащата кога може да ги взема има ли право ( галямата) да спи при него и въобще бащата може ли да има претенции да остане при него т.е. да вземе родителските права. Аз като майка не съм в графата на негодни пиани и прочие. Той попринцип не обръща асобенно внимание на децата но от както се разделяме се прави на загрижен . Смятам че той не може да се справи и ме е страх детето да е с него цял ден и още повече да спи при него тя се сабужда търси ме през ноща а и той не я обслужвал никога

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Здравейте,
   докато нямате развод бащата може да взема децата когато си поиска и за колкото си иска време. Претенции за родиелски права при развод може да има всеки от двамата родители. За да си спестите тези терзания просто се обърнете към бракоразводен адвокат и регулирайте отношенията си по съдебен ред.

 3. Вероника says:

  Здравейте ,става въпрос за развод поради разтройство в брака от страна на мъжът възможно ли е жената да иска пари за закупени вещи преди брака или мъжът ще бъди съден само за изневяра ? И трябват ли доказателства в съда че е имало изневяра ?

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Не се занимавайте с глупости. Изневяра се доказва изключително трудно. Все пак никой не го прави пред свидетели. А за вещите не мога да се ангажирам с мнение, защото трябва да знам подробности.

 4. Николай Семерджиев says:

  Здравейте, разведен съм по взаимно съгласие. от година и половина живея в ирландия и от известно време бившата ми жена започна да прави каквото си иска, не ми дава да говоря с детето, да я виждам по скайп и дори като съм в бг да я виждам. дори сменя училището на детето и прави проблем на учителките, че са ми позволявали да я виждам. дъщеря ми е на 7 години. та въпроса ми е наистина ли нямам никакви права над детето??

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Права имате съгласно постановеното решение. А това, как и дали ги упражнявате в случай, че срещате съпротива и противоправно ограничаване е отделен въпрос.

Leave a Reply

%d bloggers like this:
Read previous post:
Развод поради разстройство на брака

Освен развод по взаимно съгласие, при който и двамата души в брачната връзка са се съгласили доброволно да я прекратят...

Close