Какви са разходите при развод по взаимно съгласие?

Развод по взаимно съгласиеЗа съжаление разводът по взаимно съгласие, освен че прекратява една изчерпана от съдържание връзка между двама души струва и определена сума пари, която по мои наблюдения затруднява все повече двойки решени да разтрогнат брака си. Често клиентите ме питат колко пари ще струва един развод по взаимно съгласие и какви са хонорарите и таксите, които се заплатят в производството.

На първо място е възнаграждението за адвокат, което съгласно наредбата за минималните адвокатски възнаграждение е 400 лева. Аз лично не намирам причина предвид количеството работа и наборът документи, които се попълват доброволният развод да струва повече. Разбира се Вашият адвокат може да ви поиска и повече пари за предоставената юридическа услуга, но според мен всичко над предвидения минимум от 400 лева е неоправдано и несправедливо. Но пък от друга страна живеем в пазарна икономика и всеки практикуващ юрист е свободен да предоставя услугите си на цена, каквато намери за добре. Малко или много вече е въпрос на вътрешно усещане за справедливост на възнаграждението спрямо свършената работа.

На следващо място идват държавните такси за завеждане на исковата молба в съответния районен съд. Таксата за молбата за развод по взаимно съгласие е в размер на 25 лева, платима по сметка  на разглеждащият  делото съд. След допускането на развода се заплаща държавна такса в размер на 40 лева.

Другата такса, която се събира е пропорционалната такса от 2 % върху постигнатите в споразумението договорености относно издръжката и имуществените отношения. Когато се изчисляват процентите върху издръжката за база се вземат тригодишните платежи. Например при уговорен месечен размер от 100 лева на издръжката това прави 100 лева по 36 месеца = 3600 лева основа за изчисляване. Умножено по 2 % това прави държавна такса в размер на 72 лева. Най-общо при съвестен бракоразводен адвокат, един средностатистически развод по взаимно съгласие би излязъл на клиента между 550 и 600 лева. За много хора тази сума е по-голяма или равна на месечното им възнаграждение и като във всеки един бизнес е редно и адвокатите да се адаптират към икономическата обстановка и да предложат на клиентите си гъвкави схеми за плащане на дължимите хонорари.

Естествено, ако клиентите желаят могат да се възползват от услугата изготвяне на документи за развод по взаимно съгласие, без процесуално представителство пред съд, при която адвокатското възнаграждение би било в значително по-малък размер от порядъка на 150-200 лева. По този начин е напълно възможно с една поносима за българските стандарти сума да бъде прекратен брака, без да се създават излишни затруднения за съпрузите.

В зависимост от Вашите желания и финансови възможности адвокат Лазар Белев предоставя различни варианти на правните услуги свързани с прекратяването на брака по взаимно съгласие. За безплатна консултация по въпросите свързани с документи, такси, адвокатско възнаграждение можете да се свържете с мен на GSM 0876 217 476 или на e-mail: lazarbelev@gmail.com.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

КОЛКО ПРОДЪЛЖАВА ЕДИН РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ?

СПОРАЗУМЕНИЕТО ПРИ РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ

 

28 Comments

 1. Радка Филипова каза:

  Здравейте,
  Бих искала да попитам дали е нужно да представим документи за доходи на мен и съпруга ми, когато желаем да се разведем по взаимно съгласие при условие, че нямаме деца от брака си, нито имущество, нито нещо, което да делим? И също може ли един адвокат да ни представлява и двамата? Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   няма проблем един бракоразводен адвокат да предстявлява и двамата съпрузи при развод по взаимно съгласие. Излични документи за доходи в случая не са необходими, доколкото в статистическите сведения по образец, които са задължителни има декларации за имотно състояние и в тях се посочват доходи.

   • Татяна Димитрова каза:

    здравейте Г-н Белев,искам да попитам защо адвокатът ми поиска и копие на нотариалния акт на жилището където сме живели ,въпреки че то е собственост на родителите ми които са още живи?Необходимо ли е да се приложи към другите документи за развода?

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Да, необходимо е, защото това е Вашето семейно жилище, а ползването му е един от въпросите които задължително се разглеждат от съда. С акта адвокатът Ви доказва, че има в действителност такова жилище. Собствеността му е без значение. Но ако сте имали някакви притеснения коректния подход е да се обърнете към Вашия адвокат, за да Ви обясни защо го иска.

 2. Наталия каза:

  Здравейте г-н Белев, може ли да се разведем по взаимно съгласие без адвокат и да се платят само дъравните такси!

 3. Яна Маринова каза:

  ЗДРАВЕЙТЕ г-н БЕЛЕВ..
  МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ БЕЗ АДВОКАТ.?
  КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ…БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО…И МЕ ИЗВИНЕТЕ ЗА КЪСНИЯТ ЧАС..

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Зависи какво разбирате под развод по взаимно съгласие без адвокат? Ако визирате изготвянето на докумените от адвокат без неговото явяване в съдебно заседание можете да ми се обадите на тел. 0876 217 476. Ако визирате да ви дам съвет от къде какви документи да извадите и какво да напишете в споразумението това просто няма как да стане по причина, че изключително не одобрявам подобни самоинициативи от страна на клиентите.

 4. Татяна каза:

  Здравейте,
  живея извън страната и искам да се разведа.
  Мога чрез упълномощено лице от мен,което живее в България да уреди формалностите без да се налага да се прибирам.
  Разводът ще е по взаимно съгласно.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   това е възможно, но на заседанието ще трябва да присъствате лично. Няма как да стане с пълномощник.

 5. petar каза:

  zdraveite iskam dase razvedem po vzaimno saglasie no vie dami izgotvite dokumentite bez da idvate v sada i kakvo shtemi struva

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   сумата на адвокатското ми възнаграждение за тази услуга е 210 лв. За повече подробности се свържете с мен на тел. 0876 217 476.

 6. Райна каза:

  Здравейте,
  Бих искала да ви попитам каква е първоначалната процедура за завеждане на дело за развод?
  Моето желание е да е по взаимно съгласие, но немисля че мъжът ми ще иска.
  Благодаря предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   когато ситуацията е от такова естество, че нямате съгласие и разбиране, първото което трябва да направите е да итидете при специализиран бракоразводен адвокат, който да Ви обясни какви са възможностите и вариантите. Доколкото това дали един радвод ще бъде по взаимно съгласие зависи и от двамата не мисля, че ще минете без адвокатска помощ за изглаждане на противоречията.

 7. reneta каза:

  А като не живеем заедно от 25 години.нужно ли е да имаме адвокат.Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Това е Ваше лично решение. Ако смятате, че сте наясно с процедурите и можете сами да си приготвите документите можете да пробвате и без адвокат. Но практиката ми показва, че в един последващ момент подобни самоинициативи задължително пак ще ви заведат при адвокат.

 8. reneta каза:

  искаме развод по взаимно съгласие,нужно ли е да наемем адвокат.Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Аз винаги препоръчвам при правни процедури да се използва адвокат, дори и при грешно възприеманата като лесна „развод по взаимно съгласие“. По същата причина, поради която като ми се развали телевизора не си го оправям сам, а отивам при телевизионен техник – специалист по конкретния проблем. Просто аз не разбирам от повреди в телевизори. 🙂

 9. krasimira каза:

  Здравейте,
  интересува ме колко време отнема да излязат документите за развода .Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   не разбирам въпросът Ви. Кои документи – приложенията, които се изискват към молбата за развод или решението, с което съда постановява развода по взаимно съгласие?

 10. magdalena каза:

  Здравейте,имаме внесена молба за развод по взаимно съгласие,без претенции от двете страни,в смисъл нямаме нищо придобито по време на брак,същото така нямаме и деца.След 4 дни получихме отговор от съда,че молбата се отхвърля,защото няма основателна причина за разтрогване на брака.Интересува ме какво да правим от сега нататък?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Обърнете се към бракоразводен адвокат, който да Ви изготви документите така, че да отговарят на изискваният и да не се случват такива работи в бъдеще.

 11. Stefi каза:

  Здравейте ,господин Белев. Бих искала да Ви попитам,в деня ,в който ще се разглежда бракоразводното дело дали и каква сума ще ми трябва..за държавни такси ,върху издръжка,подялба на жилище? Благодаря ви предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   В деня на бракоразводното дело, няма да Ви трябва никаква сума. Сумите се дължат след излизане на решението на съда за развода, което обикновено става в едномесечен срок.

 12. Георги Георгиев каза:

  Здравейте г-н Белев,
  Интересува ме ,дали при развод по взаимно съгласие трябва ли при подаването на молбата да присъстват и двамата съпрузи или е възможно първо единия, а след известно време другия да се подпише? Благодаря ви предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, при развод по взаимно съгласие молбата се подава подписана и от двамата съпрузи. Ако молбата и споразумението не са подписани и от двамата съда ще върне молбата със срок за отстраняване на нередовности и няма да разгледа искането Ви.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това:
Предишна публикация:
Развод по взаимно съгласие

Развод по взаимно съгласие – какви са предимствата? Всички сме чували максимата, че е човешко да се греши. Всеки човек...

Затвори