Безплатни правни консултации онлайн

Безплатни правни консултацииВ последно време забелязвам една засилваща се тенденция, а именно хората да търсят безплатни правни консултации на сайтовете на адвокатите, които предоставят такива. Доколко тази практика противоречи на Закона за адвокатурата и Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения няма да коментирам, още повече, че самият аз съм оставил възможност за онлайн правни консултации на сайта си. В това да се оказва помощ на други хора няма нищо лошо, дори смятам, че това е похвално, но подобни инициативи наред с положителните си страни притежават и не малко негативни такива. В следващите редове ще се опитам да дам най-общите очертания на проблемите свързани с безплатното юридическо консултиране.

На първо място, за да може да се подходи към даден юридически проблем грамотно и да се намери адекватно негово решение следва същия да бъде проучен в дълбочина. Аз самият като адвокат карам клиентите си минимум два пъти да ми разказват фактологията по конкретният казус. Това е моя практика, въведен в резултат на опита, който имам и показал ми, че много често хората, които на се юристи смятат, че може и да не споменават някои „дребни” подробности, оказали се в последствие от съществено значение за изхода на делото. При правните консултации онлайн това няма как да се случи. Питащият човек разказва с 3-4 изречения за проблема си и иска отговор. При така изложена фактология и субективно възприятие, което може да се окаже, че е напълно погрешно в последствие всеки що годе качествен адвокат вижда минимум 5 възможни отговора. Кой от тях е правилният за питащия? Ами всичките са еднакво правилни, предвид предоставените на адвоката за анализ факти. Това устройва ли питащия? Най – често не.

Втори проблем обуславящ ниското качество на безплатните правни консултации давани онлайн е липсата на заплащане за извършената услуга. Много често поставяните въпроси изискват допълнителни справки и не малко време за проучването им, което време на адвоката струва пари. Това демотивира значителна част от хората, които предоставят правни услуги онлайн да правят по-задълбочено проучване на казуса и задаване на допълнителни уточняващи въпроси, които да доведат до получаване на актуален и имащ практическа полза за питащия отговор.

Предвид гореизложеното бих сравнил безплатните онлайн правни консултации с поръчката на дограма по интернет. Вместо мерките да бъдат взети на място от професионалист, клиента да пусне някакви приблизителни размери по електронната поща и да очаква, че когато дограмата пристигне ще пасне идеално точно на прозореца. Така е и с юридическите съвети в интернет. Макар и да дават някакви насоки, предвид малкото факти, които се предоставят те могат да бъдат и напълно погрешни и не само да не донесат полза, а дори да нанесат вреди, на решилият да ги следва. Правната сфера и проблематика не са за всеки и за това моят съвет като адвокат е хората да анализират проблемите си със закона и ако става въпрос за материален интерес над 500 лева или лишаване от свобода да не се доверяват на безплатни правни консултации, а да потърсят платените услуги на специалист. Така те е много по-малко вероятно да изпитат на собствен гръб валидността на поговорката, че евтиното винаги излиза по-скъпо.

16 Comments

 1. Димитър Паунов says:

  Здравейте!Имам един проблем, той е свързан с ЧСИ, който е направил вземане от моя банкова сметка, сума която дължа за стар кредит от 2007 година. Въпросът ми е: има ли право това лице да вземе парите от банковата ми сметка без мое знание и има ли право банката да дава таква лична информация на това лице? От чл. 446 от ГПК, знам че ЧСИ има право да прави запор само върху получаване на възнаграждение (по моя логика ако имам трудови взаимоотношения с работодател и получавам заплатата си в тази банка и по тази сметка), а парите които бяха по сметката ми са спестени от работа в чужбина и сумата която са ми взели представлява около 80% (2000 лв)от цялото ми спестяване. Благодаря предварително за отговора.

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Има право да направи запор върху банковите ви сметки, в така описаната ситуация.

 2. Елена Златинива says:

  Здравейте, дарявам на двамата си сина от предходен брак апартамент, закупен със средства от продажбата на наследствен къща. Съпругът ми има дъщеря от предходен брак. Нямаме общи деца. В този случай съпругът ми има ли запазена част и евентуално какви претенции може да има.
  Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Госпожо, считам, че когато става въпрос за сделки с недвижимо имущество на значителна стойност е най-малкото неуместно да се търсят безплатни правни консултации. Правните консултации са това, което адвокатите предоставят на своите клиенти срещу заплащане и да се прибягва до такива, когато става въпрос за правен казус, при който можете да си създадете значителни семейно проблеми и да загубите пари, не е правилно и логично. Идете при адвокат, заплатете за съвета и така ще бъдете сигурна, че сте получили адвокатската помощ, от която сте се нуждаели 🙂

 3. Татяна Иванова says:

  Имам съдебно решение за развод и подялба на обща семейна къща., но нотариалния акт на къщата остана в бившия съпруг. Как мога да получа нотариален акт за моята 1/2 част от къщата за която имам съдебно решение?

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Здравейте,
   отивате при най-близкия нотариус и на място се информирате за процедурата и необходимите Ви документи, за да се снабдите с нотариален акт за собственост на вашата чест.

 4. marin says:

  Здравейте,
  Искам да попитам , може ли имот придобит по време на брака да го запазя за себе си след развода ако докажа доходи и ако е единствен имот за семейството.Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Здравейте,
   първо въпросът ви е зададен изключително неясно и второ не предоставям безплатни правни консултации по въпроси касаещи имущество на значителна стойност, каквото представляват недвижимите имоти. Ако искате отговор на въпроса си си запишете час за консултация. 🙂

 5. Константин says:

  Здравейте!

  Имам следният въпрос:

  Ако двама бъдещи родители без брак са от различни населени места и ако мъжът има лично жилище в своят град, то може ли той да изисква детето да се роди именно в неговият град?

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Няма такова законово изискване и следователно право на родителя с жилище. Детето се ражда там където се разберат родителите.

 6. GC says:

  Здравейте! С майката на детето ми сме разделени. Не сме имали брак. Признал съм детето. От 2 години сме разделени, но дъщеря ни идваше вкъщи на гости при мен и родителите ми. Давам всеки месец пари за нея, отделно й купувам дрехи, но няма писмен документ за това. Досега нямаше проблеми, но майката на детето си има вече друг приятел и последно като върнах от гости дъщеря ни, тя ми заяви, че повече никога няма да ми даде да го видя.

  Искам да виждам дъщеря си. Има ли тя наистина такова право? Мога ли да предява иск срещу нея, за да мога да виждам дъщеря си?

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Можете да заведете дело за режим на лични отношения с дъщеря си. И прекратете практиката с даване на пари на ръка защото ще имате сериозни проблеми.

 7. Lili Atanasowa says:

  Детето ми пострада на ограда,заобикаляща детска плошадка. Получи открита рана на бедро с последвали хирургична намеса и болнично лечение. В този случай мога ли да съдя общината, как, къде и в какви срокове? И може ли да ми се назначи служебен адвокат поради това, че съм самотна майка с минимален доход?

  • Адвокат Лазар Белев says:

   Госпожо,
   вина за пострадалото Ви дете имате само и единствено Вие, че не сте го спрели да се катери и прави глупости по оградата. Може и да не сте наясно, но Вие сте тази, която следва да полага грижи за отглеждането и възпитанието на детето си и като такава сте отговорна за това, което му се е случило. В някои държави щяха да Ви държат отговорна, за това, че сте допуснала детето Ви да се нарани.

 8. АА says:

  Ако е подадена жалба до полицията, с неверни твърдения,набедяване и доказуеми лъжи какво трябва да направи лицето към което е пусната жалбата,за да защити името си?

Leave a Reply

%d bloggers like this:
Read previous post:
Изпълнително производство

Всеки практикуващ адвокат знае, че това, че дадено дело е спечелено в съда съвсем не означава, че това е края...

Close