БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО БРАКОРАЗВОДНИ КАЗУСИ

Адвокат развводНа настоящата страница можете да задавате своите въпроси свързани с различни аспекти на бракоразводния процес, разводът по взаимно съгласие, разводът по исков ред, издръжки, домашно насилие и т.н. Моля имайте предвид, че не следва да се злоупотребява с тази функция на сайта и си запазвам правото да не публикувам и да не отговарям на въпроси, за отговорът, на които се налага проучване на документи, предоставени от клиента. Тези действия са от категорията на платените адвокатски услуги и съответно времето ангажирано за проучването и даването на заключение следва да бъде заплатено.

ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ, ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯМ НА ВЪПРОСИ НАПИСАНИ НА „МАЙМУНИЦА“ И ЗАДАДЕНИТЕ В ТАКЪВ ФОРМАТ ПИТАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ДИРЕКТНО ИЗТРИВАНИ, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМ НИ НАЙ-МАЛКО ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО ИМ! ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД СЪЩО ТАКА, ЧЕ НЕ ДАВАМ БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ И-МЕЙЛ. АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ МЕ АНГАЖИРАТЕ С ПИСМЕНА КОНСУЛТАЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА ТОВА СЪГЛАСНО ТАРИФАТА ЗА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЩЕ ВИ СТРУВА СЪОТВЕТНО 30 ЛЕВА ЗА УСТНА КОНСУЛТАЦИЯ /ДО 20 МИНУТИ/ И 60 ЛЕВА ЗА ПИСМЕНА, ПЛАТИМИ ПО ПОСОЧЕНА ОТ МЕН БАНКОВА СМЕТКА. КОНСУЛТАЦИИТЕ ПО БРАЧНИ И СЕМЕЙНИ КАЗУСИ НА МЯСТО В ОФИСА МИ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНА УГОВОРКА СА ПО 60 ЛЕВА НА ЧАС И ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ, АКО КАЗУСЪТ ВИ НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА ДО 1-2 ВЪПРОСА, А НАЛАГА АНАЛИЗ НА ЦЯЛОСТНА СИТУАЦИЯ.

СЛЕД КАТО ПРЕВОДЪТ БЪДЕ ПОЛУЧЕН МОЖЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОНА /ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПО ВАЙБЪР/ ИЛИ ДА МИ ПИШЕТЕ И СЪОТВЕТНО ДА ПОЛУЧИТЕ ОТГОВОР НА ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С БРАКА, РАЗВОДА, ИЗДРЪЖКАТА И РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА. УГОВАРЯНЕТО ЗА ЧАСОВЕ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ ДИСТАНЦИОННО ИЛИ НА МЯСТО В ОФИСА И НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ СТАВА НА ТЕЛ. 0876 217 476, ИЛИ НА ЕЛЕКТРОННАТА МИ ПОЩА lazarbelev@gmail.com.

Преди да зададете въпрос моля проверете дали на същият не съм отговорил в някоя от следните статии:

1. ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ КЪМ БРАКОРАЗВОДНИЯ АДВОКАТ – първа част
2. ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ КЪМ БРАКОРАЗВОДНИЯ АДВОКАТ – втора част
3. РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ В СОФИЯ – първа част
4. РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ В СОФИЯ – втора част
5. КОЛКО ПРОДЪЛЖАВА ЕДИН РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
6. КАКВИ СА РАЗХОДИТЕ ПРИ РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
7. ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е БЪРЗ РАЗВОД В БЪЛГАРИЯ
8. РАЗВОД С ЧУЖДНЕЦ В БЪЛГАРИЯ

1 159 Comments

 1. Алексена каза:

  Здравейте,г-н Белев …Искам да попитам за сестра си ,която е омъжена от 12 години,но от 5 години не живее с мъжа си и иска да се разведе.Проблема е обаче ,че тя не знае той къде е последно като даде чули е бил в Норвегия,но това е било преди 4 години …Нямат никакъв контакт с него от ,толкова време и разбира се нямат и консумация на брака си от 5 години …Ще съм ви благодарна,ако ни помогне със съвет ,какво да правим ?Най- много се претиснявам ,че той не е тук в България и няма и живи роднини тук ,а сестра ми е много отчаяна … благодаря ви за отделеното време

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   няма проблем сестра Ви да се разведе със съпругът си чужденец, който е с неизвестен адрес. Просто процедурата е по-дълга, сложна и скъпа. А относно това, което трябва да направите то е изключително лесно – обаждате ми се, обсъждаме подробностите и завеждаме дело за развод.

 2. Здравейте, адвокат Белев!
  Виждам, че на много хора сте отговорили и помогнали. Случаят касае дъщеря ми, която няма брак с бащата на детето, който е от Русе. Внучето е вече на 2 г. Преди месец си ги прибрахме при нас, в Кърджали, тъй като той е напуснал обитаваното от тях жилище, апартамент под наем. Тя ни се обади от Русе, където живееха последно и ние с мъжа ми тръгнахме от Кърджали и си прибрахме дъщерята, внучето и багажа им. Той си тръгнал, върнала се при майка си и баща си, като ги оставил без средства. Казал на дъщеря ми, че може да останат да живеят под наем с детето в Русе, той щял да й дава пари, но така и не се появил цяла седмица. В жилището нямаше негови дрехи. Няколко пъти опитваха да живеят заедно и в Кърджали, но не се получават нещата. Тя роди в Русе, отидохме на изписването. В началото около месец и половина живяха при неговите родители, но после стана така, че нея я изгониха с детето на около 50 дни беше внука тогава. Той остана при техните, при родителите си. Синът на дъщеря ми носи името на дядо си по бащина линия и не мога да проумея как точно той, свекъра, е настоявал да се махнат от къщата му с толкова малко дете?! Дъщерята взела бебето и отишла при своя приятелка да живее в Русе, откъдето ги прибрахме отново при нас. Живяха при нас около 5 – 6 месеца. После бащата на детето дойде с големи обещания, че ще се грижи за тях, ще работи, ще ги издържа. Намерихме му жилище и работа в Кърджали, но нещата отново не потръгнаха и той си замина, остави ги. След няколко неуспешни опити за съвместно съжителство ние, родителите на майката, сега сме поели гледането на вече 2 годишното дете. Дъщерята започна и работа, справяме се съвместно. От две дни бащата звъни и иска да вземе детето в Русе, уж за седмица, но ние с мъжа ми, сина, свекървата и свекъра изобщо не му вярваме. Бяха се заканили преди, още когато бяхме в Русе, че искали правата над детето. Мисля, че сега кроят капан, за да вземат внука и въобще да не ни го върнат. Моля Ви, помогнете ни. Въпросът ми е да даваме ли детето на бащата, който е баща само на хартия, вписан е в акта за раждане? Брак нямат и не са в съвместно съжителство. На практика не са и били. Мисля, че изобщо няма да ни върнат внука и ние няма как да си го вземем. Ще очаквам Вашият отговор! Благодаря Ви предварително! Бъдете здрав!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   В случая сте сгрешили като не сте завели веднага дело за родителски права и издръжка. В момента бащата има равни права с майката и има същото право да се вижда с детето, колкото и тя. За това и моя съвет е във възможно най-кратки срокове да образувате дело и да уредите въпросите касаещи родителските права, режима на лични отношения и издръжката.

 3. Елена каза:

  Здравейте! Историята ми е следната. Преди десет години се разведох. Съдът определи, че детето ми остава при мен. Определи режим на свиждане, на бащата. Детето си посещаваше бащата по време на ваканциите и един месец през лятото. Но това лято тя заяви, че не желае да ходи при баща си. Тя е на 15 години и казва, че съдът може да е решил режим на свиждане, но аз да не съм протокол. Аз съм човек който има чувства и не желая по задължение да ходя там и да ме гледат като една сянка.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Подобни проблеми не се решават по интернет, запишете си час за консултация.

 4. Emiliq каза:

  Здравейте, родителите ми са разделени вече 8 години, но по документи все още са женени. Баща мо не помага по никакъв начин финансово в отглеждането на брат ми, койти вече е студент, но и преди 18 годишна възраст. Майка ми се принуди да замине в чужбина, за да ни издържа. С една дума. Не дава и не помага за нищо. Наскоро заяви, ле щв съди майка ми за пари, който тя му дължи за топлофикация, през време, която тя не е била в БГ. Тоест иска тя да плати това което ние децата му сме ползвали. Има ли право и тя да поиска сума от него за нас, за училище, университет и т.н?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Майката има право да претендира издръжка само за непълнолетните деца. Пълнолетни лица при положение, че учат могат да заведат самостоятелно дела за издръжка.

 5. Мария Танкишева каза:

  Историята ми е следната развод по взаимно съгласие и детето остана при бившия ми съпруг защото за момента нямах дом и приходи та бях принудена на това споразумение. Мога ли да подам молба за попечителство след съдебно решение ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо, няма такова нещо като молба за попечителство. Попечителството е нещо много по различно от това, което вероятно искате – родителски права. Ако ме питате дали можете да водите дело за промяна на режима за упражняване на родителски права – да, можете в случай, че има съществена промяна на обстоятелствата.

  • Кармен каза:

   Здравейте. Живея в чужбина и скоро взех дъщеря ми тук. Бащата не е съгласен. Съдът реши тя да е в чужбина само лятната ваканция. Трябва да я върна, но не искам искам да живее тук с мен. Какво ще се случи, ако я задържа? Съдът реши тя да живее с мен, моят сегашен адрес е в чужбина, следователно това не е ли и нейн (вече е регистрирана тук в чужбина). Благодаря

   • Адвокат Лазар Белев каза:

    Въпросът Ви е прекалено сложен, за да намери отговор по този начин. Изисква се запознаване със съответни документи и едва след запознаване с цялата ситуация може да се прогнозират евентуалните негативи за Вас от тези Ви действия.

 6. Румяна Стоянова каза:

  Здравейте, женени сме от 7 години, имаме дете на 3 години. Мъжът ми иска развод, защото вече не ме обича и се изнесе от жилището. Аз обичам съпруга си и искам да спася брака, но той е непреклонен. Не искам да се развежда, как мога да му попречва или поне да забавя възможно най дълго нещата, защото все имам надежда да се върне?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо,
   това на което разчитате няма да се случи. Единият от съпрузите реии ли да се разведе, то това ще се случи задължително. Като не приемате неизбежния развод Вие само влошавате атмосферата в семейството и колкото повече упорствате, толкова повече ще настроите съпругът си негативно към към себе си. Бъдете разумна, интелигента и цивилизована жена и се разведете по взаимно съгласие. Вие не можете да попречите на развода, можете с разни номера само да го отложите. Това няма да доведе до връщане на съпругът Ви, а само до излишно късане на нерви и от двамата, което ще се отрази пагубно на отношенията Ви. Упорството и недаването на развод доброволно само ще направи така, че разводът да бъде по исков ред, а това е най-нежелателния вариант и в емоционален и във финансова план. Доколкото имате дете то следва да запазите що-годе нормална комуникация, а това е невъзможно след един тежък и изпълнен с гадни номера развод. Разбира се можете да не ме послушате и да се опитате да правите безполезни опити да върнете съпругът си, но това ще бъде Ваше решение и Вие ще търпите последствията от него.

 7. Миглена каза:

  Здравейте аз живея В чужбина и съм омъжена.така Дъщеря ми до 9 годишна възраст живееше при баба ми в България аз работех в Чужбина и всеки месец и праштах пари а бащата не се интересуваше от разходите на детето нито издръжка ми е плащал .. след това я взех тук записах в на училище всичко нормално след това в лятната ваканция отиде при баща си в България и ми каза че иска да остане там аз не съм съгласна.Тя сега е на 13 години Какви права имам и как мога да я взема при мен след като тя отказва. Баща и не се грижи за нея даже в момента не е в България и тя живее с дядо си те се грижат за нея постоянно е по улиците неси учи уроците даже и на изпит е устанала но не желае да дойде при мен защото тук при мен има правила разбира се за нейно добро да си учи уроците да си пише домашните и така аз не и позволявам още като се върне от училище да хвърли чантата и навън по улиците.. Ето за това не иска да си дойде при мен. …Какво мога да направя за да я взема при мен.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Много просто – идвате си в България, говорите с детето, убеждавате го, че е за негово добро и то тръгва доброволно с Вас. Никой не Ви пречи да го направите, за да търсите помощ от адвокат.

 8. Малинка каза:

  Може ли и аз да питам за моя случай.Нямаме брак с бащата на децата ми,живеем в жилище,което е с кредит на негово име.Той работи,а аз в момента напуснах,за да гледам през ваканцията децата при моите родители.Имаме постоянно психически тормоз,караници,забележки за най-дребното,никакъв интерес към децата,изцяло са на мои грижи.Та въпроса ми е,ако заведе дело за попечителство,има ли вариант да разделят децата,които са ми двечки,момиче и момче на 8 и 6 години?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, няма такъв вариант. Родителските права над двете децата най-вероятно ще бъдат присъдени на Вас, но за да сте сигурни използвайте услугите на специализиран адвокат.

 9. Kалина каза:

  Здравейте,историята е следната омъжена съм от 29 години от тях 13 живяхме със съпруга ми в България но след това се преместих в Италия и от 16 години живея и работя в Италия.Бракът беше провал заради лошия характер и пиенето на мъжът ми,имаме голям син на 28 години.Искам да попитам как мога да получа развод и къде да заведа делото,съответно имам документи(лична ит.карта и местожителство с които удостоверявам че не живея от години в България) Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Чисто финансово в България делото за развод ще Ви излезе значително по-евтино и бързо. От тук нататък решението е Ваше.

 10. Глория каза:

  Здравейте,имам брак но не живеем заедно от 1, 2 години.Той живее с друга и имат дете,в този случай какви права имам аз и имам ли право на издръжка? Благодаря ви предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   След като живеете от толкова време разделени просто се разведете, а дали имате право на издръжка не мога да отговоря доколкото не познавам подробностите по Вашия случай.

 11. Greta Petrowa каза:

  Здравейте,
  Искам да се разведа с мъжа ми. Живеем в апартамент на името на сестра му. Аз нямам жилище на мое име. Мъжът ми има 1/2 апартамент придобит по време на първия му брак, в момента съдът е отсъдил бившата му жена и дъщеря им да живеят там до навършване на 18 години на детето. Ние с него имаме едно дете на 2 месеца. Въпросът ми е как седят в този случай нещата с това къде можем да живеем аз и дъщеря ми? Благодаря Ви!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   При семейно жилище собственост на трето лице и във Вашата ситуация максимумът, за който можете да претендирате е съдът да ви предостави семейното жилище за ползване на период от една година. Освен ако естествено не се споразумеете със съпругът си за нещо друго.

 12. Svetla каза:

  здравейте,
  при определен режим на приврмененни мерки на бащата с детето (4 годишно), бащата не се вижда с детето един пореден месец, защото имал лични и служебни ангажименти, следващия месеца решава, че можел да вижда детето четири дни от 15 число по цял ден, като си вземал така и тези от предния месец, вместо определените от съда последна събота и неделя на месеца и тормози майката, като я заплашва, че щял да се жалва до съда и социалните служби, защото тя не му го давала да го види за т.н 5 минути на 15 число. Бащата манипулира. Той иска майката да му даде да види детето на 15 и 16 число, както си е наумил, за така наречените 5 мин. След това почва да лъже, че майката му дава достъп на до детето, но не през целия ден и я клевети пред съда, че така нарушавала привременните мерки.
  Бащата тормози майката психически, че имла човешкото право да вижда детето за по 5 минути , когато си пожелае, той не го бил виждал по цял ден, а само за по 5 мин, за да видил как е! Така той може всеки ден да иска и да вижда детето за по т.н 5 мин. Такива 5 минути няма! Детето се разстройва, то е малко, то е човек и има емоции. Бащата не иска да изпълнява режими и норми дори и на съда, искал режима да бъде гъвкав, защото пътувал, счита, че имал право и това е и даже ще се жалвал до социалните и съда за тези т.н 5 мин в извън привременните мерки. Това е редовно. Как да се справи майката с това положение- това е само началото, а какво остава за години напред!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Майката следва да се обърне към адвокат. Подобни сложни семейни отношения не се решават в съда, а с разговори и преговори. Очевидно майката не може да се справи със ситуацията, за това е добре да се обърне към професионалист.

 13. Никол каза:

  Здравейте, при развод когато бащата ходи на работа,а майката е редовно обучение студентка може ли майката да получи родителските права над детето?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Без никакви проблеми. Доходите на единия или другия сами по себе си не обуславят родителски капацитет, който да дава право на упражняване на родителски права. А ако става въпрос и за малко дете, то родителските права с почти 100% вероятност ще бъдат присъдени на майката при евентуален съдебен спор.

 14. Евгения каза:

  Здравейте, разведена съм от 8 години и живея в Израел със синът ми. Преди 5 години синът ми получи епилепсия, баща му не се интересува изобщо, и не идва да го види нито плаща издръжка. Мога ли да отнема родителските права на бащата?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, при тези обстоятелства имате добри шансове за отнемане на родителските права, като основанието липса на интереси и продължително незаплащане на издръжка.

 15. Роза каза:

  Здравейте. Аз имам един въпрос значи имам един син на 9 години. нямах брак с Бащата на детето тоя беше ми направил пълномощно за пътуване и сега живеем в Германия а сега имам голям проблем изтекъл е срока на Паспорта и сега не мога да подновя паспорта без бащата. отказва ми да даде правото .Нямам никакъв контакт с него около 5 години .Моля ви за помощ

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Оставяте детето в Германия и отивате да намерите бащата да направи пълномощното, иначе ще влезете в едни дела и в България и в Германия, които ще продължат с години.

   • Роза каза:

    Здравейте отново. Бащата тука е в Германия обаче не иска да ми даде пълномощно да извадя паспорта отказва да ми го даде И аз искам сега да отивам на съда за да му отворя дело да взема правата си

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Не се занимавайте с глупости, присъждането на родителските права не Ви решава проблемите, след като и детето и бащата са в Германия се консултирайте с немски адвокат за това какво дело следва да заведете там.

 16. Тодор Димитров каза:

  Разведени сме по взаимно съгласие и стандартен режим за виждане на детето.Уведомил съм майката на детето,че ще ползвам годишния си отпуск през месец Юни и ще взема детето за 20 дни както е разпореждането на съда. Днес тя ме уведоми,че ако взема детето и го заведа при мойте родители ще прати полиция да го доведе. Уведомих я предварително с СМС както ме посъветва нейния адвокат. Може ли да ми забрани да взема детето или да го отведе с полиция?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Пълни глупости. Бившата Ви жена по никакъв начин не може да Ви казва къде ще водите детето в дните си за лични контакти. А че сте постигнали споразумение, в което поради неяснота е заложен конфликт, това е отделен въпрос.

   • Тодор каза:

    Благодаря ви.Хванах я в изневяра и поисках развод. Тя се съгласи на взаимно съгласия защотото не ми се занимаваше повече. Но след като решението излезе тя започна с номерата. А реално повечето време аз прекарвам с детето понеже тя е все заета. Говорех с нейния адвокат и всичко ще е наред. Благодаря ви.

 17. Даниела каза:

  Здравейте,при развод по взаимно съгласие ако единия не се яви на делото и се откаже от развода какъв е начина да бъде възможен развод ако същия не се явява на делата никога?Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако единият от съпрузите не се яви на дело за развод делото се прекратява. Ако не се яви остава отворена възможността за развод по исков ред.

 18. Анастасия Костадинова каза:

  Здравейте!
  Ако апартаментът ми е придобит преди женитбата, при развод след 10-годишен брак мъжът ми притежава ли дял от жилището?
  Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, защото придобитите преди брака недвижими имоти са лична собственост на съпругът, който ги е придобил и не са съпружеска имуществена общност, която да се дели при развод.

 19. kiril каза:

  здравеите искам да попитам при положение че маиката е извън страната а родителските права са на нея мога ли да си взема детето от бабата и дядото и законно ли ще е

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Нямате право да вземате детето извън режима на лични отношения, който Ви е определен. Отсъствието на майката може да се тълкува като невъзможност да упражнява родителските права, което е основание за промяна на титуляра на родителските права, което става със съдебно дело.

 20. Зори Петрова каза:

  Съпругът ми има ООД, в което аз нямам участие. Аз сама отглеждам децата ни, той не ни дава стотинка, а води поредната си „любов“ на пътешествия. Мога ли да направя нещо? Ще се консултирам с Вас по съответния ред, просто искам да знам дали въобще мога да направя нещо?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако имате принос за развитието на фирмата на съпругът Ви можете при развод да претендирате част от стойността на дяловете му, но този принос следва да се докаже, което не е много лесно, както показва практиката ми по такива казуси.

   • Зори Петрова каза:

    Благодаря Ви!
    Изключително коректен и точен сте, с прекрасни впечатления съм от Вашите он-лайн консултации. Не подвеждате хората, не им давате напразни надежди, изключително точен сте. Желая Ви всичко най-добро!

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: