БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО БРАКОРАЗВОДНИ КАЗУСИ

Адвокат развводНа настоящата страница можете да задавате своите въпроси свързани с различни аспекти на бракоразводния процес, разводът по взаимно съгласие, разводът по исков ред, издръжки, домашно насилие и т.н. Моля имайте предвид, че не следва да се злоупотребява с тази функция на сайта и си запазвам правото да не публикувам и да не отговарям на въпроси, за отговорът, на които се налага проучване на документи, предоставени от клиента. Тези действия са от категорията на платените адвокатски услуги и съответно времето ангажирано за проучването и даването на заключение следва да бъде заплатено.

ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ, ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯМ НА ВЪПРОСИ НАПИСАНИ НА „МАЙМУНИЦА“ И ЗАДАДЕНИТЕ В ТАКЪВ ФОРМАТ ПИТАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ДИРЕКТНО ИЗТРИВАНИ, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМ НИ НАЙ-МАЛКО ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО ИМ! ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД СЪЩО ТАКА, ЧЕ НЕ ДАВАМ БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ И-МЕЙЛ. АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ МЕ АНГАЖИРАТЕ С ПИСМЕНА КОНСУЛТАЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА ТОВА СЪГЛАСНО ТАРИФАТА ЗА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЩЕ ВИ СТРУВА СЪОТВЕТНО 30 ЛЕВА ЗА УСТНА КОНСУЛТАЦИЯ /ДО 20 МИНУТИ/ И 60 ЛЕВА ЗА ПИСМЕНА, ПЛАТИМИ ПО ПОСОЧЕНА ОТ МЕН БАНКОВА СМЕТКА. КОНСУЛТАЦИИТЕ ПО БРАЧНИ И СЕМЕЙНИ КАЗУСИ НА МЯСТО В ОФИСА МИ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНА УГОВОРКА СА ПО 60 ЛЕВА НА ЧАС И ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ, АКО КАЗУСЪТ ВИ НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА ДО 1-2 ВЪПРОСА, А НАЛАГА АНАЛИЗ НА ЦЯЛОСТНА СИТУАЦИЯ.

СЛЕД КАТО ПРЕВОДЪТ БЪДЕ ПОЛУЧЕН МОЖЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОНА /ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПО ВАЙБЪР/ ИЛИ ДА МИ ПИШЕТЕ И СЪОТВЕТНО ДА ПОЛУЧИТЕ ОТГОВОР НА ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С БРАКА, РАЗВОДА, ИЗДРЪЖКАТА И РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА. УГОВАРЯНЕТО ЗА ЧАСОВЕ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ ДИСТАНЦИОННО ИЛИ НА МЯСТО В ОФИСА И НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ СТАВА НА ТЕЛ. 0876 217 476, ИЛИ НА ЕЛЕКТРОННАТА МИ ПОЩА lazarbelev@gmail.com.

Преди да зададете въпрос моля проверете дали на същият не съм отговорил в някоя от следните статии:

1. ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ КЪМ БРАКОРАЗВОДНИЯ АДВОКАТ – първа част
2. ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ КЪМ БРАКОРАЗВОДНИЯ АДВОКАТ – втора част
3. РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ В СОФИЯ – първа част
4. РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ В СОФИЯ – втора част
5. КОЛКО ПРОДЪЛЖАВА ЕДИН РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
6. КАКВИ СА РАЗХОДИТЕ ПРИ РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
7. ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е БЪРЗ РАЗВОД В БЪЛГАРИЯ
8. РАЗВОД С ЧУЖДНЕЦ В БЪЛГАРИЯ

1 163 Comments

 1. Petya Zaharieva каза:

  Здравейте!В кой Районен съд се води ново дело за родителски права, след изгубени такива при делото за развод?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Подсъдността е пред районния съд, по местожителство на ответника.

 2. Пламен Пенев каза:

  Здравейте , Адвокат Белев ! Разведен съм по взаимно съгласие от 2014 г. Тогава синът ми беше на 8 месеца, тази година месец май ще навърши 5 г. Съдът определи да виждам детето си 2 дни в месеца последните 2-е седмици от месеца. Работя в чужбина и се прибирам 2 -а пъти в годината. При тези обстоятелства бих искал да знам , възможно ли е да взимам детето си през ваканциите при мен в чужбина при условие че съдът е отредил майката за настойник и при условие че тя не е съгласна да остави за дълъг период от време детето с мен. Плащам си осигуровките даже много по-вече от определената ми сума от съда и съответно подаръци и дрехи на другите 2-е деца, които са от първия брак на бившата ми жена , за да мога да си чувам и виждам детето.В противен случай ако не изпратя по масивна сума, то моментално ми се прекратяват контактите с детето от страна на майката. Налага се да звъня в детската градина за да го чуя. Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Съветвам Ви да опитате с преговори. Съдебен път, който да Ви устройва при подобен проблем не съществува.

 3. Лилия каза:

  Здравейте,
  Съпругът ми е в чужбина и не се е прибирал от 8 месеца.. поне не при мен – при любовницата си в България обаче се е прибирал вече 2 пъти.. Въпросът ми е ако подам молба за развод при положение, че не знам къде се намира в момента – какво ще се случи? Ще бъде ли въобще разгледана ако не го открият.. и имам ли шанс да получа развод в някакъв момент, ако той така и не се яви?
  Благодаря Ви.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Това, че не знаете къде е в момента не е пречка за образуване и приключване на дело за развод.

 4. Богдан каза:

  Здравейте,
  Наложи ми се да замина да работя в чужбина. Имам решение от съда за режим на свиждане на детето (на 6г.), а за периода на заминаването ми с майка му имахме устно споразумение да осъществявам комуникация с камера по интернет. Сега тя промени решението си и не мога да го виждам и чувам. Имам ли право да упълномощя трето лице да взима детето ми и да го води при моите родители (живеят в друг град), при което да мога да контактувам с него?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, тези права не могат де се делегират на друг. Но съгласно разпоредбата на СК ако родителят продължително време не може да упражнява режима на лични отношения това могат да правят бабата и дядото, но ти лично трябва да вземат детето.

   • Богдан каза:

    Благодаря много за бързият отговор! Проблема е, че бабата и дядото вече много трудно могат да пътуват до друг град. Предполагам единствената ми опция е да заведа дело, при което съдът да ми разреши да го взимам в чужбина.

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Шансовете Ви да спечелите такова дело, ако майката се противопостави силно клонят към нула.

     • Богдан каза:

      Благодаря ви много, адвокат Белев, и много успехи! Само мога да добавя – господ да пази децата ни с такова остаряло законодателство. Казвам го, защото без да съм професионален юрист вече виждам толкова много ситуации, при които от ината на единият родител страда единствено детето.

 5. Мила каза:

  Здравейте.

  Омъжена съм, но искам да подам документи за развод. Със съпруга ми имаме апартамент, придобит по време на брака, но правото на строеж е прехвърлено преди това. Въпреки че нямам право върху жилището, което е на името на съпруга ми, може ли той без мое знание да го продаде?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   При това положение жилището е лична собственост и Вашият съпруг може да го продаде без да търси Вашето мнение или съгласие.

 6. Ани каза:

  Здравейте, адвокат Белев!
  Сестра ми, която жевее със съпруга си в Германия, /но не са в добри отношения/ планува да си дойде лятото заедно с двете си дъщерички /на 2,5 годинки са/. Въпросът ми е, ако той не даде съгласието си на децата да пътуват, възможно ли е да се задейства заместващо съгласие за пътуване? Каква е процедурата и колко време отнема? Благодаря Ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   За възможно – възможно е. А колко време ще отнеме е въпрос, на който никой не може да Ви отговори. Вместо да поема подобен риск по-добре да образува дело за развод в Германия и да останат децата там докато се уредят въпросите с родителските права. След това ако господина прави спънки и отказва да издаде разрешение то тогава следва да се води дело в Германия за заместващо съгласие и после спокойно да пътуват. Иначе гаранция, че няма да има проблеми няма как да се даде.

 7. Галин каза:

  Здравейте, адвокат Белев!
  След развода ми миналата година дъщеря ми ( 14г ) остана при майка си. Режимът на виждане ми е всяка първа и трета събота от месеца. Майката на дъщеря ми обаче толкова много я настройва срещу мен, че тя отказва да се виждаме. Какви права имам аз в този случай, към кого да се обърна, за да ги защитя, и има ли детето правото да откаже вижданията по съдебно решение? Издръжката плащам редовно. Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Детето не е малко, и не можете да го заставите против волята си да се вижда с Вас. Сезирайте отдел „Закрила на детето“, че детето развива синдром на родителско отчуждение или искайте промяна на режима на родителски права на това основание.

 8. Камелия Пенова каза:

  Здравейте! Моят казус е доста сложен! Аз съм в България, но мъжа ми и детето са в Испания! С бащата вече сме в много лоши отношения! Не желае да ми върне детето в България и понеже аз не искам вече да съм му затворник подадох молба за развод! Детето ми е на 4 годинки, намира се в Испания,а аз няма как да си го върна в България, защото ме заплаши, че няма да ми даде паспорта, което не практика знаете какво означава! Детето ми е там от края на септември, бащата е международен шофор, до сега съм се грижла само аз, в момента се грижи майка му! Въпроса ми е следния – има ли начин да си върна детето обратно, докато съда реши чии ще са правата и възможно ли е той да ми вземе правата, както ме заплаши, че ще направи чрез испанските власти! Кажете ми какво да направя за да го спра?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Сложността на проблемите Ви изключва даване на консултация по интернет. Запишете си дата и час за консултация с адвокат, на която да бъде разгледана детайлно ситуацията. Още повече, доколкото разбирам вече сте ангажирали адвокат за развода си, така че доколкото това е човекът на който плащате, то той следва да отговори на въпросите съпътстващи развода.

 9. Luba каза:

  Здравейте! Интересуваме, мога ли да съдя за бащенство български гражданин, който живее и работи в Канада?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Да, можете. Просто ще струва по-скъпо и ще отнеме повече време.

   • Luba каза:

    Шансът за спечелване на такова дело голям ли е?

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Задавете ми въпрос от сферата на ясновидството. Без да се знаят подробности за Вашия случай не може да се каже първо ще се води ли такова дело за бащинство, защото може да сте изпуснали сроковете и второ, ако може да се води то тогава могат да се определят шансовете за успех, на база доказателствата, с които разполагате. Ако желаете запишете си дата и час за консултация при мен и ще получите отговор на интересуващите Ви въпроси.

 10. Деси каза:

  Здравейте.Разведена съм и родителските права над детето са присъдени на мен.От три години работя през летния сезон( 6 месеца) в чужбина,а за детето се грижи баща му докато мен ме няма.Детето е на 8 години и учи в България и искам там да продължи образованието си.Въпроса ми е има ли начин да взимам сина ми през лятната ваканция(2-3 месеца) със мен след като бащата не е съгласен да направи пълномощно?Благодаря ви предварително за отговора.

 11. Гергана Тодорова каза:

  Здравейте! По време на развода бившият ми съпруг ми даде пълномощно да извеждам безсрочно детето в чужбина , но в него фигурира старата ми фамилия. След развода аз върнах моминската. Актуално ли е пълномощното, мога ли да извеждам детето?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   За да се изведе дете в чужбина се изисква нотариално заверена декларация-съгласие, а не пълномощно. Ако имате такава, то тя е действителна, докато не бъде оттеглена. Все пак, за да си спестите приключения по българската граница си извадете от общината Удостоверение за идентичност на имена и го носете в себе си при напускане на страната, заедно с декларацията-съгласие.

 12. Таня каза:

  Здравейте,имам развод от 2012г.след тридесет годишен брак. Съпруга ми почина 2013г. Въпроса ми е —имам ли право на наследствена пенсия? И ако не къде отиват неговите осигоровки през годините. Да имаме дете,което е на 34год. Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   В момента, в който сте се развели между Вас е отпаднало наследяването. Следователно нямате право и на наследствена пенсия. А къде отиват осигуровките трябва да питате НОИ. 🙂

   • Тодор Тодоров каза:

    На кратко…Когато майката не вдига телефона на бащата и тои не може да си чува детето…При разделени родители….Как може по закон бащата да направи ..Детето е на 6 годинки

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Родителят на когото се препятстват контактите с детето може да заведе дело за режим на лични отношения. След като той стане задължителен с влязло в сила съдебно решение, то тогава с помощта на съдебен изпълнител, могат да се упражняват правата на бащата, в случай, че майката не се съобрази със съдебното решение.

 13. Stefani Toncheva каза:

  Здравейте !!!
  Имам къща в чужбина на мое име купена с мои средства ,но придобита по време на граждански брак.След развод на кой ще бъде дадена.В Българи имаме общо жилище .И двамата живеем в чужбина.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Съгласно нашето законодателство къщата ви в чужбина е съпружеска имуществена общност, тоест и на двамата. А на кого ще бъде присъдена при развод или изобщо ще бъде ли присъдена само на единия, а не например и на двамата е въпрос, на който няма как да бъде отговорено без да се знаят всички подробности по случая.

 14. Даниела каза:

  Здравеите !!!

  Интересува ме следния случай.Къща във държава членка на ЕС придобита по време на граждански брак, но е собственост на единия партниор. След развод на кой ще бъде дадена след като не е основно жилище. в България имаме къща която е на двамата.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не уточнявате къде ще бъде развода. Българският съд не се произнася относно недвижими имоти извън България. Но на база решение за развод на български съд може да се води дело за делба на имущество в чужбина.

 15. Николина каза:

  Здравейте!
  Със съпруга ми сме български граждани, като аз от дълги години живея в САЩ сама, а той си е в България. Подадох искане за развод тук в САЩ като той беше призован, но не се яви и не взе становище. Съдът ни разведе още 2008г. Сега искам признаване на решението и в България като съм подготвила заверени преписи, легализирани преводи, апостил, декларации и всичко нужно. От общината обаче заявяват, че ще ми бъде отказано, защото компетентен за развода бил бг съд, доколкото ответникът / бившия ми ми мъж/ е с постоянно местожителство там. Правилен ли е този отказ? Ккаво мога да направя? Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Пълни глупости, след като Ви е развел щатския съд, няма основания да не се признае решението му в България. Единственото основание да не се признае такова решение е ако ответникът не е бил информиран и надлежно призован.

 16. Детелин каза:

  Здравейте искам да съдя баща си за неплатена издръжка и искам да знам колко трудно и скъпо ще е делото в един град сме искам с адвокат разбира се тъй като не е плащал никога и сумата е голяма но в момента не разполагам с много средства да добавя че вече имам 18 но ще следвам и знам че е длъжен да плаща още години за тях може ли да се съди един вид в аванс да се получат

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Има прекалено много неясни моменти в изложението на фактите и не мога да се ангажирам с еднозначен отговор за това дали ще успеете да осъдите баща си. Делата за издръжка на пълнолетен имат големи разлики в сравнение с делата за издръжка на непълнолетни деца и за ответника е много по-лесно да се защити. За това и такива дела следва да се водят само след внимателна преценка и запознаване в детайли с цялата ситуация. За това по-добре отделете време и средства, за да се консултирате с адвокат на място, за да се види дали няма да водите едно предварително загубено за Вас дело.

 17. Galina каза:

  Добър ден! Ддетето ми е на 1г и 8м с мъжът ми нямаме граждански брак но детето е на негово име. Живеем с родителите му в един апартамент моята свекърва ме мрази и вчера я чух че искала да ме изгони и да ми отнемат детето какъв е шансът да го направят? Тя е съдена и е лежала в затвор за проституция но си и била платила да изчистят досието несам много наясно с тизи неща . Дащеря ми е всичко за мен имали вероятност да ми я отнемат?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако не потърсите своевременно адвокатска помощ и съвет е възможно да се присъдят родителските права на бащата на детето. След като положението е стигнало до там единственият Ви шанс е Вие първа да заведете дело, при което шансовете родителските права да бъдат присъдени на Вас ще бъдат значително по-големи.

   • Galina каза:

    С бащата не сме в лоши отношения можете ли да ми кажете свекърва ми и дъщерите и мотат ли да направят нещо за да ми я отнемат без да разбера и да стане така че данемога да реагирам? Извинявам се за допълнителните въпроси !

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Без съгласието на бащата да участва в подобна схема няма как да стане. Но той може просто да се държи добре само докато Ви подготвят капана. Често се случва на практика.

 18. mitko dimitrow каза:

  Здравейте, съпругата ми иска да й оставя имота и колата, а иска издръжка за непълнолетно дете. може ли да се договорим да не плащам издръжка, тъй като ще е по взаимно съгласие, освен ако не решим друго, не сме търсили адвокат още, но от сега като че ли иска да ме изпързаля. поздрави

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Няма такъв вариант да не плащате издръжка за непълнолетното си дете. Това е въпрос, по който съда се произнася задължително. Препоръчвам Ви да се свържете със специализиран бракоразводен адвокат, за да Ви бъдат разяснени основните моменти по развода и да се постигне споразумение, което да устройва в максимална степен и Вас и Вашата съпруга.

 19. Емилия Иванова каза:

  Здравейте, интересува ме следния казус. Ако бракоразводно дело по исков ред е заведено малко преди да навърши детето 18 години. Ако съдът се произнесе след навършване на пълнолетие на детето, той ще се произнесе ли въпроса за настойник и издръжка или в този случай, това вече няма да е релевантно?
  Благодаря Ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   относно издръжката със сигурност ще се произнесе. А относно родителските права и режима на лични отношения доколкото основанието ще е отпаднало няма да има произнасяне. Естествено това зависи и от процесуалното поведение на страните по бракоразводното дело.

 20. Весела каза:

  Здравейте, адвокат Белев, искам да попитам след постановено решение за развод в което е определена месечна издръжка от страна на съпруга ми 200лв, но в исковата молба не е упоменато изрично от кога да се изплаща и съдът решава да е от постановяването на решението, може ли да се обжалва? В исковата молба не е посочено и изплащане на издръжка за минал период от 1г., мога ли с нов иск да поискам изплащане на издръжката за минал период?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   ако не сте посочили в исковата молба, че желаете плащането на издръжката да бъде от датата на подаване на исковата молба, то тогава такава се дължи от съпругът Ви считано от датата на постановяване на решението. В този случай не бихте имали право да обжалвате решението за развод в тази му част, доколкото нямате основание. Относно искът за минало време, то е възможно да предявите такъв иск, но успешното му доказване зависи от факти и обстоятелства, които не са ми известни за Вашия случай и по тази причина не мога да Ви отговоря с абсолютна сигурност на този въпрос. Освен това, тези въпроси следва да зададете на Вашия адвокат, който е водил делото Ви, защото той е по-наясно с подробностите довели за решението, което очевидно не Ви устройва.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: