БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО БРАКОРАЗВОДНИ КАЗУСИ

Адвокат развводНа настоящата страница можете да задавате своите въпроси свързани с различни аспекти на бракоразводния процес, разводът по взаимно съгласие, разводът по исков ред, издръжки, домашно насилие и т.н. Моля имайте предвид, че не следва да се злоупотребява с тази функция на сайта и си запазвам правото да не публикувам и да не отговарям на въпроси, за отговорът, на които се налага проучване на документи, предоставени от клиента. Тези действия са от категорията на платените адвокатски услуги и съответно времето ангажирано за проучването и даването на заключение следва да бъде заплатено.

ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ, ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯМ НА ВЪПРОСИ НАПИСАНИ НА „МАЙМУНИЦА“ И ЗАДАДЕНИТЕ В ТАКЪВ ФОРМАТ ПИТАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ДИРЕКТНО ИЗТРИВАНИ, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМ НИ НАЙ-МАЛКО ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО ИМ! ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД СЪЩО ТАКА, ЧЕ НЕ ДАВАМ БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ И-МЕЙЛ. АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ МЕ АНГАЖИРАТЕ С ПИСМЕНА КОНСУЛТАЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА ТОВА СЪГЛАСНО ТАРИФАТА ЗА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЩЕ ВИ СТРУВА СЪОТВЕТНО 30 ЛЕВА ЗА УСТНА КОНСУЛТАЦИЯ /ДО 20 МИНУТИ/ И 60 ЛЕВА ЗА ПИСМЕНА, ПЛАТИМИ ПО ПОСОЧЕНА ОТ МЕН БАНКОВА СМЕТКА. КОНСУЛТАЦИИТЕ ПО БРАЧНИ И СЕМЕЙНИ КАЗУСИ НА МЯСТО В ОФИСА МИ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНА УГОВОРКА СА ПО 60 ЛЕВА НА ЧАС И ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ, АКО КАЗУСЪТ ВИ НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА ДО 1-2 ВЪПРОСА, А НАЛАГА АНАЛИЗ НА ЦЯЛОСТНА СИТУАЦИЯ.

СЛЕД КАТО ПРЕВОДЪТ БЪДЕ ПОЛУЧЕН МОЖЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОНА /ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПО ВАЙБЪР/ ИЛИ ДА МИ ПИШЕТЕ И СЪОТВЕТНО ДА ПОЛУЧИТЕ ОТГОВОР НА ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С БРАКА, РАЗВОДА, ИЗДРЪЖКАТА И РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА. УГОВАРЯНЕТО ЗА ЧАСОВЕ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ ДИСТАНЦИОННО ИЛИ НА МЯСТО В ОФИСА И НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ СТАВА НА ТЕЛ. 0876 217 476, ИЛИ НА ЕЛЕКТРОННАТА МИ ПОЩА lazarbelev@gmail.com.

Преди да зададете въпрос моля проверете дали на същият не съм отговорил в някоя от следните статии:

1. ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ КЪМ БРАКОРАЗВОДНИЯ АДВОКАТ – първа част
2. ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ КЪМ БРАКОРАЗВОДНИЯ АДВОКАТ – втора част
3. РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ В СОФИЯ – първа част
4. РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ В СОФИЯ – втора част
5. КОЛКО ПРОДЪЛЖАВА ЕДИН РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
6. КАКВИ СА РАЗХОДИТЕ ПРИ РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
7. ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е БЪРЗ РАЗВОД В БЪЛГАРИЯ
8. РАЗВОД С ЧУЖДНЕЦ В БЪЛГАРИЯ

1 119 Comments

 1. Виктория каза:

  Здравейте,

  как мога да изисквам от втората съпруга на моя болен баща да се грижи за него?
  Аз съм единствено дете от първия брак, като малка живеех с майка ми, която постоянно му се молеше да си плати издръжката, а от 12 години живея на 500 км от него и имам мое семейство, което те почти не познават.
  Мащехата ми няма деца преди или след брака с баща ми и иска да заминава да работи в чужбина.
  Моят родител е с психично заболяване, и има нужда от присъствие до себе си защото е опасен за себе си и околните.
  Искам или да остане да се грижи за него, както е редно, или да се развеждат …
  Моля за съвет
  Благодаря Ви …

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Уважаема госпожо,
   нямате законово право да изисквате мащехата Ви да се грижи за Вашия баща. А искането Ви втората съпруга да се грижи за него или да се развежда е изключително неоснователно, доколкото Вие не сте лице, което има право да иска подобно нещо. Това е въпрос зависещ единствено от волята на двамата съпрузи. А ако баща Ви е с психично заболяване и опасен, то тогава следва да бъде настанен в съответно здравно заведение, където за него ще бъдат полагани съответните специализирани грижи.

 2. Анна каза:

  Здравейте, разделих се с мъжа с който живеехме на семейни начала. Имаме дете и ме е страх да не реши да ми го вземе. Детето ми е на 4 години. Мъжът ми е с ТЕЛК за шизофрения. Има ли някакви шансове да вземе детето, финансово е малко по-добре?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   В случай, че имате такива опасения, вместо да живеете непрекъснато в страх кога бащата на детето ще предприеме действия по отношение на родителските права, просто Вие заведете едно дело за родителски права и издръжка и си решете проблемите веднъж и завинаги.

 3. Таня каза:

  накратко – делото за издръжка на детето би ли могло да се превърне и трансформира във дело за равно попечителство, при желание на бащата? И има ли той повече шансове, ако е дошъл за 3 месеца, взел си е квартира, която може да напусне винаги и може да напусне работа всеки един момент, защото още се води в изпитателен срок ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, не би могло. Най-малкото защото, за да има споделено родителство и двамата родители следва да са съгласни с това, а не само единия. За шансове не мога да коментирам доколкото не са ми известни подробности, които са от значение за преценката на шансовете.

 4. Таня каза:

  Здравейте :). Аз съм майка на малолетно дете, разделени сме с бащата от 2 години и то по много мръсен начин от негова страна. За да ни изгони от жилището си, той спретна мръсен номер, извади си фалшиво медицинско, все едно съм го била, а аз бях с разбит нос. в резултат на това, със съдебно решение ни изгони от домът си. 2 дела за домашно насилие водихме, но накрая след изнудена минимална издръжка стигнахме до взаимно съгласие за попечителство на детето в моя полза. Гледам го аз в друг град сама, но и това блаженство свършва, бащата иска равни родителски права и идва в нашият град на квартира, привидно с добри намерения намира огромна връзка за детска градина в съседен на нашият квартал и иска детето да бъде преместено. На въпросите ми дали може да помага, като го гледа отвреме навреме, той казва – докато не ми признаеш равни права – няма и повече лев от мен няма да получиш. КОГАТО му се пада да го гледа за 2 дена почти винаги ми го връща с преспиване във нас или ме тормози със обидни думи и заплахи по телефона ако не изпълнявам неговите заповеди. За съжаление детето става свидетел на отвратителни думи и заплахи – например “ мършо гнусна ще те убия“ – детето на следващия ден ми вика _“ ще те убия“ – кой ти го каза това? – тати! Какво да правя бащата ме заплашва със свидетели, че ще ме принуди да взема мерки – била съм луда. Да вбесява ме, докато е около мен, казва че ще ме изкара луда имал доказателсва, щото съм писала на негови контакти във Фб. Пред детето ми говори че съм луда и да съм вземела мерки . На мен ми е ясно, че явно иска да ме провокира – иска така да направи , че да си създаде необходимите условия за отглеждане и попечителство – градина в близост до него … доказателства. ….. да нервна съм – нервирам се, но как мог ада се защитя като той има познат съдия и адвокат и нон стоп ме заплашва със новата поправка за попечителсвото. Взима достатъчно голяма заплата от близо 2 месеца, за да си търся права за по – голяма издръжка но несмея да действам. последният месец даже плати 40% от издръжката с презумция че ми купил маратонки – несмея да го дом на адвокат! 1. Да местя ли детето в тази градина или да си остане така, както до сега , макар и малко далече и да трябва с кола да го водя? Да си търся ли правата за неплатена издръжка и да искам ли увеличението и ? Има ли шанс при дело за увеличение на издръжка, той да поиска равни права? Сигурна съм, че той идва тук само за да получи правата и после може да се прибере с детето в градът си.
  Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо, при такова описание на проблемите Ви, мога единствено да препоръчам консултация с адвокат. Търсенето на помощ по интернет в подобни случаи не е най-доброто решение.

 5. Iva Mosheva каза:

  Апартаментът е присъден за ползване, до навършване на пълнолетие на двете деца, които имат, но вече не живеят там и майката иска да го даде под наем. Има ли право и ако има трябва ли да иска съгласие от бащата?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Че има право – има, но доколкото най-вероятно двамата бивши съпрузи са съсобственици с равни части, то съпругът има право на половината наем, като в случая задължително следва да се иска и неговото съгласие.

 6. Iva Mosheva каза:

  Здравейте, искам да попитам за следния казус:
  Може ли да се дава имот под наем от майката, който е присъден след развод на нея?
  Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не разбирам въпроса Ви – присъден като дял, или присъден за ползване?

 7. Надя каза:

  Здравейте, адвокат Белев!
  Наред с всички по-горе и аз искам да отправя своя въпрос! Предстои ми бракоразводно дело по взаимно съгласие, но само за един въпрос не можем да се споразумеем. Искам да пътувам с нашата дъщеря на две годинки до Гърция за няколко дни на Коледа или Великден или лятото. Бащата не се съгласява, а там леля поема разноските ни и ни осигурява добри условия за почивка. Има ли някакво решение или преди всяко напускане на България, аз трябва да водя дела за разрешение?
  Благодаря предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако бащата не желае, нямате варианти. Дело за заместващо съгласие за пътуване на дете в чужбина първо трае с години, второ трябва сериозна причина, която да го налага. Желанието да идете на почивка никога не се приема от съда като сериозна причина.

 8. Тони каза:

  Благодаря ви. Макар,че не ви разбрах много? Ако изтегля заем,и тя също „не фигурира “ с името си ,както при автомобила, солидарна ли ще е при изплащането му? пример-„заем за автомобил“..? В нито един документ ,името на госпожата не фигурира ,освен при продажбата..;

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Какво има да разбирате? Докато сте в брак госпожата има право над всичко което придобивате, а ако изтеглите кредит, то той ще си е лично Ваш. 🙂 За това и Ви посъветвах да предприемете действия по развод, иначе подобни случки няма как да се изключат за в бъдеще.

 9. Тони каза:

  Здравейте. Със съпругата ми не живеем заедно повече от 16г,нямаме развод,имаме две деца на които изплащам издръжка,която определи съд след подадена от нея молба ,че сме във фактическа раздяла. През времето в което не живеем заедно,аз си закупих автомобил,само на мое име,но се наложи да го продам и тя не желаеше да подпише.Убедих я да подпише ,но при нотариуса ,тя взе половината сума. Редно ли е,като автомобила съм купувал,поддържал,плащал данъци аз.? Мога ли да си взема присвоените пари?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Както сам виждате от практиката, ако някога бяхте платили сравнително скромния адвокатски хонорар за развод, сега нямаше да се лишите от стойността на половин автомобил. Госпожата в този случай е напълно в правото си да получи тази сума, доколкото Вие не сте бил достатъчно далновиден в миналото да прекратите едни изчерпани от съдържание семейни отношения. И ако не предприемете действия в тази насока, подобни неща ще Ви се случват и в бъдеще.

 10. Tanq каза:

  Здравейте,въпросът ми е мога ли да се разведа при положение ,че имам запор на заплатата и да получита родителските права върху дьщеря ми ? Благодаря предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Запорът на заплатата няма никакво отношение към развода и получаването на родителските права.

 11. Николай каза:

  Здравейте, разведен съм, а правата за 8 г. ни син са при майката. Живеем в София, но тя започва работа в друг град и иска да премести детето да учи там. Детето предпочита да остане в София, както и аз. Може ли да остане с мен в София, ако това е неговото желание, но и нейното ? Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Детето е прекалено малко, за да се съобразява който и да е с неговото желание. Каквото реши титуляра на родителските права – това е.

 12. Noname каза:

  Здр те искам да питам като нямаме сключен брак с сапругатми и имаме дете момченце на 5 години признат от баштата на кого се полагат родителските права на детето след раздяла като се вземе в предвид че бащата използва наркотици като марихуана,бонзай, и т.н благодаря за отделеното време.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   родителските права ще бъдат дадени на родителят, който определи съда. А кой ще бъде той, зависи от способностите и опита на Вашия адвокат.

 13. Svetla Nencheva каза:

  Здравейте адвокат Белев,

  Разведени сме със бившия ми съпруг от 2004 г. При развода голямата ми дъщеря остана при баща си, а синът ми, който беше бебе, при мен, със съответните родителски права над него. Сега дъщеря ми има сватба в Македония, защото зетя е от там, а баща й от чиста злоба не подписва разрешение за сина ми да пътува с мен за сватбата на кака си. Мога ли от някой друг законодателен орган например да получа такова разрешение, защото синът ми, който е на 15 години, страда ужасно, че няма да отиде на сватбата на кака си! Благодаря предварително! Поздрави, Светла

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   опитайте с добро и преговори, защото другият вариант е гражданско дело за заместващо съгласие, което се точи с години и е много вероятно синът Ви да стане пълнолетен преди да приключи. А това едва ли Ви устройва.

 14. Петя Цветанова каза:

  Здравейте адвокат Белев, моят въпрос е:Възможно ли е да бъде продадено семейното жилище в което ще се отглеждат децата до навършване на 18 годишна възраст?

 15. Mihaela каза:

  Здравейте г-н Балев.
  Бих искала да ви запозная с моя казус и да ми дадете съвет как да постъпя и какви са ми правата.
  От 3 години не живея със съпруга си. След множество скандали и безразличие от моя и негова страна към брака ни, реших да взема детето ни, което на 15 год. и да отида при майка ми. В момента съм извън страната и тя го гледа, но смятам да се върна и да подам молба за развод.
  През цялото съвместно жителство със съпруга ми сме живели в апартамент, който не е наш,а на майката на съпруга ми. Апартамента е на нейно име, а съпруга ми няма нищо на негово име, но аз съм го обзавела. Сега детето, както Ви казах живее при майка ми и баща ми, но в нейния апартамент е и брат ми, който е на 30 + годишна възраст и е доста тясно.
  Въпроса ми е като подам документи за развод какви права имам над апартамента, в който сме живели, при положение, че не е на името на съпруга ми и въобще мога и да направя нещо за да ми се даде този апартамент да живея с детето?
  Относно издръжката за детето, мога ли да искам изплащане със задна дата от момента на раздялата и ако да, как се установява кога точно е била раздялата?
  Много ще съм Ви благодарна да ми разясните подробно как стоят нещата.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   можете да имате претенции към ползването на семейно, което е собственост на роднини на съпруга само до една година напред. Издръжка може да се търси до една година назад от датата на подаване на молбата за развод. Раздялата се доказва със свидетели.

   • Mihaela каза:

    А през тази една година докато съм в апартамента на майка му трябва ли да плащам наем, защото някъде четох за нещо от този сорт?

 16. Станимира каза:

  Здравейте, г-н Белев! Не съм сигурна дали може да ми отговорите, но ще си задам въпроса. Разделям се с бащата на детето ми, но нямаме сключен брак, следователно няма и развод. Детето сега навършва една годинка, а баща му претендира, че ако не се споразумеем за вижданията ще минем през съд и по закон бащата имаа право на 13 дена в месеца и 2 дена за бабата, общо 15. На мен това не ми харесва, тъй като детето е много малко и никога не се е отделяло от мен за повече от 2 часа. Баща му не е полагал никакви грижи за него, освен по 5мин на ден да му се порадва. Няма представа от режима му, нито какво яде. Затова ме е страх и не искам детето да се отделя от мен за толкова време. Какво мога да направя ако се стигне до съд и има ли такъв закон за 13 дена да е при бащата, при положение, че детето е толкова малко?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Няма такова нещо като 13 дена на месец + 2 за бабата. Максимум два уикенда + 20 дни лято и 10 дни зима.

 17. Мария Димитрова каза:

  Здравейте,
  Може ли майка да се откаже от родителските си права. Става въпрос за сестра ми, разделена е със съпруга си повече от 10г. без развод( той живее в чужбина). Тя се грижи сама за сина си, който е вече на 17, но е много агресивен. Само психическия доскоро тормоз вече прерасна и във физически, мисля че е способен да посегне на живота ѝ. Има ли юридически начин да се откаже от родителските права и бащата да бъде накаран да поеме отговорност за сина си? Благодаря предварително за отговора!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо,
   това да не е куче или котка, което като Ви скъса тапетите да го изхвърлите на улицата? Не, няма възможност да се откаже от родителски права. А бащата ако иска да поема отговорност за сина си, то това е негов личен избор и не може да бъде принуден насила да го направи.

   • Мария Димитрова каза:

    Как се получава така, че бащата има право на “ личен избор“ да не полага никакви грижи за сина си, а майката е длъжна да търпи физическото насилие?

    • Мария Димитрова каза:

     Уточнявам, че не става въпрос за късане на тапети, „детето“ бие майка си. От 12годишен посещава множество психолози без никакъв ефект. Как може тя да се защити?

     • Адвокат Лазар Белев каза:

      Ако толкова и е тежко да подаде жалба в съда за лека телесна повреда, да го осъдят и от там нататък по процедура.

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Нали виждате как. Просто се получава, като едни хора правят в продължение на години глупости, не търсят помощ и накрая положението става невъзможно за поправяне. Класическа българска семейна история.

 18. Михаил каза:

  Благодаря за отговора, той ми даде много светлина в размислите,но ме води и до следващ въпрос: Ако по някаква случайност я накарам в споразумението да опишем къщата и напишем, че тя се отказва от правото си на съсобственик и прехвърля своята идеална половина на мое име и всичко това го заверим пред нотариус или адвокат, ще ме направи ли това пълноправен и единствен собственик на имота?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако направите нотариално прехвърляне на нейната част, то тогава ще станете единствен собственик.

 19. Михаил каза:

  Здравейте, адвокат Белев.
  Искам да Ви запитам:
  Със съпругата ми сме разделени от почти 2 години. Намери си друга любов и се изнесе при него (след като я хванах в изневярата….имам доказателства и свидетели), не сме се карали, разбрахме се че всеки чошек търси щастието си и щом тя го е намерила в друг аз не съм се противопоставял, но ето че новият я претиска за развод (нещо нормално). По-принцип съм съгласен да го направим по взаимно съгласие. Нямаме дразги относно издръжки, разни материални неща, пари или коли (всичко е договорено и поделено) с изключение на къщата в която живеехме и понастоящем само аз обитавам. Къщата е придобита преди брака, но като добро момче вписах името на съпругата ми в нотариалния акт, защото нейните родители ни дадоха 1/3 от стойността и. Тя предлага да се разведем по взаимно съгласие като в споразумението напишем че относно къщата оставаме общи съсобственици, което аз не приемам, защото не се знае след колко време тя ще поиска своя дял….я да и го наплащам, я да продаваме къщата и делим парите, което също не желая. Та въпроса ми е: Мога ли да отказвам такова дело, при условие че не съм съгласен с точка от споразумението, да не подписвам молбата до съда за развод, да не и предоставям удостоверението за граждански брак (оригинала е в мен), до колкото съм запознат това удостоверение задължително трябва да се подаде заедно с молбата и споразумението, докато не склони да се откаже от дела си от къщата. Моля да ми отговорите като вземете под внимание да не засягаме другия и вариан, а именно развод по исков път, защото на 99% съм сигурен че няма да поеме тази крачка, а и да я поеме смятам че тя няма какво да докаже, а точно обратното, аз мога да докажа изневярата със свидетели, снимки, телефонни съобщения и разговори, да докажа неморалното и поведение, довело до моята психическа нестабилност и опит за самоубийство. Просто отписваме варианта за искова молба от нейна страна, не че е невъзможно и неосъществимо. Дано съм Ви дал достатъчна информация и бъдете обективен както винаги. Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   при положение, че съпругата ви фигурира в нотариалния акт то след развода, описано или не в споразумението, пак ставате съсобственици с идеални части. Ако не сте съгласен със споразумението не го подписвайте, но тогава се отваря пътя за развод по исков ред. Относно свидетелството за граждански брак, то винаги може да бъде изкарано от общината за около 5 минути от всеки от двамата съпрузи. Един развод по исков ред, без значение от изневярата и, по никакъв начин няма да засегне правата на съпругата Ви като съсобственик. Това би имало значение евентуално за родителски права, но доколкото нямате деца вината за развода в случая няма почти никаква практическа стойност за Вас.

 20. цветомир гергов каза:

  здравейте,разведен съм от година и половина.родителските права са дадени на майката.тя живее на квартира .въпроса ми е мога ли и по какъв начин да взема родителските права на децата.като всеки път по голямото дете чак ми се моли да остане при мен.постоянно е наказван и ограничаван от майката и нейния приятел.децата са син на 12 год.и дъщеря на 3.след развода до преди седмица което ще рече година и няколко месеца дъщерята е оставена инотглеждана от нейните родители с претекст че няма възможност.преди няколко седмици я взима и пуска на градина при лоето заявява че батко и трябва да се грижи за нея и да я води и прибира.как мога да и отнема родителските права защото смятам че мога да и предоставя много по добър живот и възпитание

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   казусът Ви не е толкова лесен, че да може да се каже можете ли или не. За да получите такъв отговор онлайн безплатните консултации не са това, което Ви трябва. Обърнете се към адвокат, изложете му ситуацията, нека се види с какви доказателства разполагате и едва тогава ще може да се даде оценка какво може и какво не. Предвид сериозността на проблемът Ви свързан с отношенията, отглеждането и възпитанието на Вашите деца четенето в интернет няма да Ви донесе никаква полза. Нуждаете се от специалист.

Вашият коментар

%d блогъра харесват това: