БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО БРАКОРАЗВОДНИ КАЗУСИ

Адвокат развводНа настоящата страница можете да задавате своите въпроси свързани с различни аспекти на бракоразводния процес, разводът по взаимно съгласие, разводът по исков ред, издръжки, домашно насилие и т.н. Моля имайте предвид, че не следва да се злоупотребява с тази функция на сайта и си запазвам правото да не публикувам и да не отговарям на въпроси, за отговорът, на които се налага проучване на документи, предоставени от клиента. Тези действия са от категорията на платените адвокатски услуги и съответно времето ангажирано за проучването и даването на заключение следва да бъде заплатено.

ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ, ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯМ НА ВЪПРОСИ НАПИСАНИ НА „МАЙМУНИЦА“ И ЗАДАДЕНИТЕ В ТАКЪВ ФОРМАТ ПИТАНИЯ ЩЕ БЪДАТ ДИРЕКТНО ИЗТРИВАНИ, БЕЗ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАМ НИ НАЙ-МАЛКО ОТ СЪДЪРЖАНИЕТО ИМ! ПИШЕТЕ НА БЪЛГАРСКИ!

ИМАЙТЕ ПРЕДВИД СЪЩО ТАКА, ЧЕ НЕ ДАВАМ БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ И-МЕЙЛ. АКО ЖЕЛАЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОН ИЛИ МЕ АНГАЖИРАТЕ С ПИСМЕНА КОНСУЛТАЦИЯ ПО ЕЛЕКТРОННАТА ПОЩА ТОВА СЪГЛАСНО ТАРИФАТА ЗА АДВОКАТСКИТЕ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЩЕ ВИ СТРУВА СЪОТВЕТНО 30 ЛЕВА ЗА УСТНА КОНСУЛТАЦИЯ /ДО 20 МИНУТИ/ И 60 ЛЕВА ЗА ПИСМЕНА, ПЛАТИМИ ПО ПОСОЧЕНА ОТ МЕН БАНКОВА СМЕТКА. КОНСУЛТАЦИИТЕ ПО БРАЧНИ И СЕМЕЙНИ КАЗУСИ НА МЯСТО В ОФИСА МИ СЛЕД ПРЕДВАРИТЕЛНА УГОВОРКА СА ПО 60 ЛЕВА НА ЧАС И ГИ ПРЕПОРЪЧВАМ, АКО КАЗУСЪТ ВИ НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА ДО 1-2 ВЪПРОСА, А НАЛАГА АНАЛИЗ НА ЦЯЛОСТНА СИТУАЦИЯ.

СЛЕД КАТО ПРЕВОДЪТ БЪДЕ ПОЛУЧЕН МОЖЕТЕ ДА МИ СЕ ОБАДИТЕ ПО ТЕЛЕФОНА /ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПО ВАЙБЪР/ ИЛИ ДА МИ ПИШЕТЕ И СЪОТВЕТНО ДА ПОЛУЧИТЕ ОТГОВОР НА ПРАВНИТЕ ВЪПРОСИ СВЪРЗАНИ С БРАКА, РАЗВОДА, ИЗДРЪЖКАТА И РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА. УГОВАРЯНЕТО ЗА ЧАСОВЕ ЗА КОНСУЛТАЦИЯ ДИСТАНЦИОННО ИЛИ НА МЯСТО В ОФИСА И НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ СТАВА НА ТЕЛ. 0876 217 476, ИЛИ НА ЕЛЕКТРОННАТА МИ ПОЩА lazarbelev@gmail.com.

Преди да зададете въпрос моля проверете дали на същият не съм отговорил в някоя от следните статии:

1. ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ КЪМ БРАКОРАЗВОДНИЯ АДВОКАТ – първа част
2. ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ КЪМ БРАКОРАЗВОДНИЯ АДВОКАТ – втора част
3. РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ В СОФИЯ – първа част
4. РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ В СОФИЯ – втора част
5. КОЛКО ПРОДЪЛЖАВА ЕДИН РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
6. КАКВИ СА РАЗХОДИТЕ ПРИ РАЗВОД ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ
7. ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е БЪРЗ РАЗВОД В БЪЛГАРИЯ
8. РАЗВОД С ЧУЖДНЕЦ В БЪЛГАРИЯ

801 Comments

 1. boyko каза:

  Честита Нова Година! Искам да попитам възможно ли е да се разведем в София, при положение, че сме от Троян?

  • Сина Цветанова каза:

   Здравейте, адвокат Белев,
   Благодаря Ви предварително за отделеното внимание! Казусът е следният:
   Преди малко повече от година е разтрогнат брак между българи по взаимно съгласие в България. По настоящем и двамата живеят в Италия, в две съседни населени места. Майката не предоставя възможност на бащата да вижда детето изобщо или решава, че той може да го подържи няколко минути в нейно присъствие. В същото време е внесла иск за месечна издръжка за сума далеч по-висока от определената в България, обосновавайки се, че 60€ са крайно недостатъчни. Това е така, но възможно ли е това – един съд да отменя решението на друг съд при развод по взаимно съгласие с определени точки, под които двамата доброволно са положили подписите си? Като бащата никога не е отказал помощта си – изготвил е пълномощно за извеждане на детето в чужбина, предоставил е единствения си личен автомобил за безвъзмездно ползване, ремонтни дейности и всякакви други дребни на пръв поглед услуги. Дори е готов да подпомага финансово, стига да вижда детето поне през седмица за по два дни, ако не по-често по добрата воля на майката. Знам, че в повечето случаи печели майката (аз също съм разведена по взаимно съгласие, слава Богу с бившия ми съпруг се разбираме чудесно), но какви са опциите на този баща?

   • Адвокат Лазар Белев каза:

    Съжалявам,
    но сложността на казуса не предполага даването на безплатна правна консултация.

   • Даяна Маринова каза:

    Здравейте, Г-н Белев. Казусът е следния. След дело , което е за доказване на произход и упражняване на родителски права, мога ли да заведа нов иск за промяна на личните контакти на детето с бащата. Съда реши ,след навършване на 2 години на детето вземане всяка първа и трета събота с преспиване ? Дъщеря ми е много плашещо дете и има здравословни проблеми гърчове който тази година ми прави два пъти и ми е притеснено да я оставам . Благодаря много за отделението време.

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Ако мислите, че можете да докажете, че подобна промяна на установения режим на лични отношения е в интерес на детето и има новопостъпили обстоятелства – можете.

  • iliqna genova каза:

   Здравейте, искам да попитам кой казва на какъв адрес и по какъв начин да се изпраща издръжката.Понеже издръжката я праща бабата и тя не желае където аз казвам а където тя поиска.

   • Адвокат Лазар Белев каза:

    Въпросът къде и как се плаща издръжката се урежда съгласно съдебното решение, било за развод, било за родителски права и издръжка.

  • Афизе каза:

   Здравейте интересува ме брак който е сключен в България и прекратен в чужбина дали разводът има и тука давност или и тука трябва да се проведе бракоразводно дело?Благодаря ви предварително.

   • Адвокат Лазар Белев каза:

    Не следва да се води второ дело в България, просто решението по чуждестранното дело следва да се легализира и в БГ.

   • Radost Kytsova каза:

    Привет! Моля за съвет Адвокат Белев относно новия приет закон 2017г. за равни родителски права. Бащата на детето ми повдига ново дело( 2015г. вече минахме през съд, изхода от делото е в моя полза има присъдена издръжка) като за цел има да се възползва от нововъведенията в закона да има 15 дневен престои на детето при бащата всеки месец,без да ми иска съгласие да извежда детето извън страната и да намали присъдената до момента издръжка (150лв.) до минималната за момента 115лв. Какви са последствията ако аз като ответник не се явя изобщо на абсурдното дело?Има ли в такива дела губеща страна и тя ли поема разноските по делото? В случай че единия родител живее в друг град заедно с детето(аз смятам да се преместя с детето си ) как другия родил ще си упражнява родителските права 15 дни без детето да е принудено да отсъства за периода от детска градина или учебни занятия? (Пояснявам детето ми е момиченце на 4 г. в момента живеем в един град с бащата)

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Госпожо,
     вместо да търсите помощ по интернет незабавно се обърнете към адвокат, за да се стопират претенциите на бившият Ви съпруг. В противен случай рискувате да получите огромни усложнения в житейски план.

 2. Адвокат Лазар Белев каза:

  Възможно е, ако желаете подробности за процедурата можете да се свържете с мен на телефон 0876 217 476

 3. Вили каза:

  Здравейте, бих искала да попитам възможно ли е да се разведа ако съпругът ми е в чужбина и не желае да се прибере за развода? Благорадя предварително

 4. Адвокат Лазар Белев каза:

  Здравейте, това е напълно възможно. За съжаление ще Ви излезе значително по-скъпо доколкото разводът ще бъде по исков ред и ще следва да бъде назначаван особен представител на съпругът ви. Бих Ви посъветвал ако е възможно да го убедите всичко да мине по максимално улеснената процедура на развода по взаимно съгласие. Това спестява не само пари в настоящия момент, но и различни претенции в бъдеще време.

  • Нели каза:

   А при развод по взаимно съгласие, ако единия партньор е чужденец и подпише и изпрати документите нужно ли е да присъства в съда ?

   • Адвокат Лазар Белев каза:

    Абсолютно трябва да присъства лично. Ако не може има други варианти, но в никакъв начин без да присъства лично няма как да стане по взаимно съгласие.

 5. Iliana каза:

  Добър ден, бихте ли ми казали има ли възможност режимът на свиждане на бащата да не е две съботи с преспиване в месеца и цял месец през лятото, а например няколко срещи през седмицата за по 2-3 часа и една седмица лятото? Възможно ли е това да се постигне без да се иска писмено разрешение от бащата или си има стандартен режим и няма как да се постигне друг? Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   ако се развеждате по взаимно съгласие има възможност да уговорите различни режими, но много зависи от това дали съдията би го приел. Ако между съпрузите съществува разбирателство стандартният режим е само формалност.

 6. Иван Васев каза:

  Здравейте искам да попитам при развод по не взаймно съгласие тоз който поддава документите ли плаща таксите или и двете страни. Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   при развод по взаимно съгласие таксите се поемат от страните така както са се споразумели – може по равно, може и само едната страна. Всичко е въпрос на договореност между страните

   • Иван Васев каза:

    Здравейте аз питам когато е по не взаимно.

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Тогава държавната такса и съответно адвокатския хонорар се заплащат от лицето подало исковата молба /ищеца/, а в зависимост от това, дали съда ще се произнася по вината за развода или няма да се търси произнасяне по вината може да реши разноските да бъдат както за сметка на виновната страна така и да останат за сметка на страните така както са ги направили. Зависи какво ищещът е поискал в молбата.

 7. jordan каза:

  Съпругата ми избяга с любовника си без да уведоми никого. Събра си целия багаж. Незнаеха нито приятели нито роднини . Не сме се карали, не сме имали разправии. Имаме две деца. От 10 дене не е потърсила никой. Баща и я обяви за няционално издирване. След като я намери с любовника и тя отново отказа да говори с когото и да било. Ще подам молба за развод. Имам ли шансове за попечителство върху децата? Едното е на 12 г. а другото на 8г. Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   При това положение с правилен адвокат и достатъчно свидетели, които да докажат вината на съпругата за развода, би следвало съдът да се произнесе във ваша полза, но все пак имайте предвид, че 100 % гаранция за това, че упражняването на родителските права ще бъде предоставено на Вас няма как да бъде дадена предвид това, че винаги може да има изненади в съдебните заседания. Успехът в такова производство зависи от много фактори и не всички от тях са под контрола на клиента и адвоката.

 8. kiko каза:

  Здравейте, жена ми си тръгна и ме остави с двее ни деца. Едното е бебе на 10 месеца ако това е от значение. Опитвам да се свържа с нея безуспешно. Какво мога да направя за да спечеля попечителството над децата. Благодаря Ви!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   При толкова оскъдна информация не се наемам да Ви отговоря, но при всички положения следва да се обърнете към съда. Не ставя ясно имате ли брак или не. От колко време липсва, имате ли свидетели. Казусът Ви не е от естество да получи отговор онлайн.

 9. vincho каза:

  ОТ 2005 г.съдружник съм като физическо лице в ООД.Фирмата се занимава с автобусен транспорт, автобусите по талон са на ООД то.Имам брак от 2004 г. Притежавам два автобуса които са купени на лизинг вече изплатени,първоначалните вноски са дадени лично с мои пари от продажба на жилище и земи.Мъжа ми също работи на трудов договор в тази фирма.Като принос към автобусите той има само изтеглени кредити на негово име като физ.лице които още не са свършили.При евентуален развод полага ли му се някакъв дял от автобусите.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, за съжаление във въпроса Ви има противоречия, които не позволяват да се даде отговор – веднъж се споменава, че автобисите по талон са на ООД, а след това, че притежавата тези два автобуса. За съжаление при такова излагане на фактите не се наемам да Ви дам отговор на поставеният въпрос.

 10. Marieta каза:

  Със съпругът ми искаме да се разведем по взаимно съгласие без адвокат като изготвим нужните документи сами. Нямаме спорове по придобитото по време на брак имущество, Достатъчно ли е да опишем в споразумението чия собственост остава това имущество след брака или трябва да изготвим допълнителен договор за делба на имуществото.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Достатъчно е да го направите в споразумението за развода, но това може да усложни и оскъпи процедурата ако съда реши да назначи експертизи, за да определеи стойността на разделяното имущество. Още повече върху тази стойност се плаща и пропорционална държавна такса. Все пак, при разделяне на имущество аз лично бих Ви препоръчал да се допитате до адвокат, за да нямате усложнения в бъдеще, но това е Ваше решение, за което следва лично да прецените плюсовете и минусите.

 11. В.Х каза:

  Здравейте. Пълнолетна съм и живея с баща си, след развода му с майка ми. Апартамента след развода стана половината мой, имам и нотариален акт, но с клауза, че баща ми може да го ползва до смъртта си. Постоянно повтаря, че без проблем може да ме изгони и така било по закон. Възможно ли е това?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Въпреки, че сте представили сравнително оскъдни данни мога само да кажа, че това не е точно така, доколкото при тази ситуация двамата с баща Ви сте съсобственици с всички произтичащи от това права и задължения.

 12. Р.Б.Д. каза:

  Здравейте!Съпругът ми иска да се развежда но аз не.Не искам и да се явявам в съда.Насила може ли да ме принудят?Какво следва от това.Той може ли да се разведе без мен?Сключихме брак 2011г,а къщата и колата купихме преди това,тъй като живеехме на семейни начала от 2005г.Знам че нямам право на нищо от имуществото.И последно колко ще струва в пари всичко това?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо, никой не може да ви заведе насила в съда, можете и да не се явявате. А след това не трябва да се чудите какво ви се е случило. Колко пари ще струва Ви е най-малкия проблем.

 13. Камелия Иванова каза:

  Здравейте,
  Бих искала да попитам дали е възможно да се разведа по взаимно съгласие със съпруга ми, който живее в чужбина и не желае да се явява в съда, поради което ми казаха, че ще му назначат особен представител. Въпросът ми е дали особеният представител може да се съгласи за развод по взаимно съгласие след като съм започнала развод по исков ред?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   практически е невъзможно да бъде осъществен развод по взаимно съгласие когато на съдебното заседание не присъстват и двамата съпрузи. При казус като Вашия се практикува по съвсем различен начин, който следва да бъде подготвен преди да подадете молбата за развод. Особеният представител няма как да замести изискваното по закон лично съгласие за прекратяване на брака. Идеята е, че както супрузите не могат да сключат брак без единия да присъства и да заяви, че желае, така и разводът да бъде строго личен акт, при който е недопустимо да се изразява това желание от трето лице, било то и специално упълномощено. Все пак ако желаете повече подробности относно вариантите по Вашия бракоразводен казус свържете се с мен на GSM 0876 217 476. За повече информация също така можете да прочетете статията „ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ КЪМ БРАКОРАЗВОДНИЯ АДВОКАТ“

 14. Cvetanka каза:

  Здравейте-въпроса ми към вас е-Възможно ли е да се разведем със съпруга ми с един представляващ ни адвокат-искаме развод по взаимно съгласие,но живеем в различни градове-аз в Монтана,той в Пловдив.Разходите поемам аз,но не искам да се явявам на дело-нямаме никакви претенции и делби.Благодаря предварително-Цветанка

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Уважаема госпожо,
   Вече съм се уморил да повтарям, че няма как да бъде идвършен развод по взаимно съгласие без на него да присъстват и двамата съпрузи. Дори да решите вие да поемете инициативата и да стартирате процедурата по исков ред пак ще трябва да присъствате в съдебната зала като ищец. Единственият вариант Вие да не присъствате, а да бъдете предствлявана от адвокат е съпругът Ви да подаде иск за прекратяване на брака, но не по взаимно съгласие. Все пак е възможно нещата да се случат с един адвокат, и резултатите да бъдат като при взаимното съгласие, но за повече подробности бих желал да се свържете с мен на тел. 0876 217 476

 15. donna каза:

  Здравейте,
  Със съпругът ми живеем разделени от 1година.Не сме подавали документи за развод ,говорили сме за развод,но така и не подадохме документи.През последните 5 месеца аз бях в чужбина.Въпросът ми е възможно ли е през времето в което ме нямаше ,той да е подал документи за развод и да е получил развод?Тъй като няма кой да ми предаде примерно призовка ?Ще ви,бъда безкрайно признателна ,ако ми отговорите на въпросите!Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   по принцип ако съпругът Ви е стартирал производство за развод по исков ред е напълно възможно в случай, че не сте открита на постоянния си адрес да Ви се връчи призовка по причина, че сте в чужбина да Ви е бил назначен служебен защитник и да бъде издадено решение за развод.

 16. С. Желязков каза:

  Здравейте, живея и работя в чужбина от много години, от 2000 г. съм във фактическа раздяла със съпругата ми, която си живее в България, искам да подам молба за развод, може ли цялата процедура да я извърши упълномощен адвокат, без аз изобщо да се явявам в съда ? Още нещо : Тя може ли да претендира за пари от банковите ми влогове в БГ, при условие, че не знае за тях ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   по принцип няма проблем процедурата да се стартира от адвокат, но както разбирам няма да търсите варианта развод по взаимно съгласие, а такъв по исков ред. В този случай в качеството Ви на ищец, ще трябва да присъствате на първото по делото заседание. Все пак ако имате възможност аз бих Ви посъветвал да се опитате да разговарятe за развод по взаимно съгласие. Имайте предвид, че и в двата случая следва да присъствате в съдебната зала. Единственият вариант е съпругата Ви да подаде иск за прекратяване на брака, а адвокат да Ви представлява като ответник. Относно банковите влогове съпругата въпросът е доста спорен, но най-общо в теорията се приема, че “общността” върху паричните влогове, придобити до 01.10.2009 г., трябва да се запази – при равни права на двамата съпрузи. Режимът, установен с § 4, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на СК, следва да се прилага само за онези парични влогове, които са придобити (набрани) след тази дата. Тоест, че може да притендира за сумите набрани по личните Ви влогове до 01.10.2009 г.

 17. С. Желязков каза:

  Благодаря за изчерпателния отговор!

 18. Еми каза:

  Здравейте!
  Брат ми е разведен от 2 години. Има дъщеря на 9 години и право да я вижда по два дни в началото и края на месеца. Проблема е там, че двамата са много привързани един към друг и желанието на детето е да живее с него. Разделят се с много молби и сълзи от страна на детето да не я връща при майка й. Преди време брат ми не издържа и я остави при него, като веднага уведоми и обясни причините за това си действие на майката в лична среща(на която присъства и детето). Детето остана до момента, в който той не получи призовка от съдия изпълнител, че нарушава съдебното решение. Беше му обяснено от същия, че до навършване на 10 години детето няма кой да го изслуша-нито съдия, нито служител от ОЗД. Въпросът ми е има ли някаква вероятност да се заведе дело за присъждане на родителските права на бащата, за да се спаси психиката на детето?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   в действителност казусът Ви е изключително неприятен. За съжаление, за да бъде успешно заведен и спечелен подобен процес за присъждане на родителски права, следва да се изслуша детето, и да бъде изготвен социален доклад в полза на бащата, а това може да стане при навършване на 10 години от същото иначе по закон то не се изслушва. Иначе шансовете подобно дело да бъде спечелено силно клонят към нулата.

 19. Liubka Iordanova каза:

  Здравейте,
  нуждая се от помощ. С мъжът ми не живеем заедно от 7 години, но той не желае да се разведем. Какво мога да направя? Помогнете ми.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   в случай, че единият съпруг не желае да се разведе по взаимно съгласие нашето законодателство позволява да се пристъпи към развод по исков ред, като молбата се подава от съпругът, който желае да прекрати брака.

 20. Hristova каза:

  Здравейте.Съпругът ми има дъщеря,която е на 19 години.От около 3 години живее с майка си. Сега е приета да учи в чужбина редовно.Въпросът ми : Освен издръжката на месец,която плащаме,може ли да се изисква от нас да поемаме и част от таксата за обучението и в чужбина? По закон задължение имаме ли към това?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   заплащането на част от таксата за обучение може да заплащате само ако желаете. Освен присъдената издръжка съпругът Ви няма задължение пред закона за изплаща други суми освен уснановеното в съдебното решение за издръжката.

 21. Бамби каза:

  Здравейте,съпругът ми ни е напуснал и живее с друга жена.Аз не искам да му дам развод доброволно и ако той подаде молба мога ли чрез свидетели,че той ни е мамел и е виновен да не му дам развод.И колко мога да удължа това във времето.Имаме дъщеря на 15год и тя може да свидетелства в моя полза.И ако това все пак се случи как мога да го съдя за по-голяма издръжка,при доказана негова вина.Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, ще бъда максимално директен – няма такъв вариант ако някой е решил да се разведе това да не му се случи. След като отношенията са стигнали до такова положение най-доброто е да бъдат преустановени и урдени чрез развод. Другото е мъчение, нерви и пари, които могат да се спестят.

 22. Sokolova каза:

  Здравейте,искам да попитам ако не искам да да дам развод на съпруга си,който ни изостави заради друга жена,това може ли да се случи без аз да разбера.Имаме дете на 16г ,което живее с мен .Ако подаде молба по исков ред ,какви възможности имам да не се случи това.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   най-общо това няма как да стане без да разберете. Но дори да не получите исковата молба с някакви номера, все едно ще се стигне до развод, ако съпругът Ви го желае. Така че по-добре заемете правилна позиция и си наемете адвокат, за да не се изненадате когато прочетете решението за развод.

 23. Valeriq каза:

  ЗДР ,искам да попитам при раздяла на двама души без брак с дете майкта ли трябва да се изнесе от жилещето което е на бащата и полага ли и се издръжка и на какво се базира тя

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   при така описаната ситуация, без да познавам подробностите не мога да отговоря кой, къде ще ходи след раздялата. На майката издръжка не се полага, но на детето такава се дължи. За да стане обаче тази издръжка дължима следва или за се подпише споразумение между страните по чл. 127 от СК, или ако не може да се постигне споразумение да се води дело за упражняване на родителски права по чл. 127, ал. 2 от СК. За съжаление останалата част от въпроса не мога да разбера.
   Поздрави.

 24. Антоанета каза:

  Здравейте,
  бих искала да попитам при развод по взаимно съгласие, възможно ли е да бъде договорено отглеждането на децата да е по равно между двамата родители. Примерно една седмица при майката и една при бащата.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Аз до сега в практиката си подобно нещо не съм виждал. Теоретично е възможно, но на практика никой що годе нормален съдия няма да го одобри доколкото буквално детете ежеседмично ще бъде подлагано на стрес от смяна на мястото.

 25. Николов каза:

  Здравейте, искам да попитам дължа ли издръжка за детето на майка му,ако аз съм го гледал 20 дни от месеца.И дали тя ми дължи, ако аз съм го гледал 5 месеца.Разделени сме, без брак.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   По закон дължите такава на непълнолетните си деца, без значение дали Вие ги гледате или не. Доколкото разбирам не сте уредили въпроса с издръжката по съдебен ред, което за мен е предпоставка за бъдещи проблеми и неразбирателства с жената, с която сте се разделили. Помислете за варианта споразумение за издръжка, за да си спестите евентуални бъдещи съдебни приключения.

 26. Мариана каза:

  Със съпруга ми сме разделени от две години. Не сме разведени, той не желае по взаимно съгласие преди да сме уредили имотните въпроси. С него притежаваме имот – магазин, закупен по време на брака с изтеглен от двамата кредитт, той е кредитополучател, а аз съм солидарен длъжник. Наемът от магазина покрива кредита. Съпругът ми го взима целия и внася парите в банката.
  Той не работи вече пета година. Преди няколко седмици ми съобщи, че няма никави пари и харчи наема на магазина, за да се издържа, без да внася парите в банката.
  Въпросът ми е при това положение какво мога аз да направя, така че да получавам поне половината от наема, който той не желае да ми дава, за да мога да издържам себе си и детето, което на 10 г. Още повече, че при това положение след като той е без доходи очаквам, че банката ще запорира моята заплата, а това ако стане няма да съм в състояние да се грижа за детето, т.е. по този начин той вече нарушава и интересите на детето. Тези две години през които сме разделени не е плащал издръжка.
  Още един въпрос: при развод ще е възможно ли съда да определи кредита да се раздели на две – за едната половината да е отговорен той, а за другата аз и с това банката да се съобрази, т.е. да не търси от мен цялата сума, а само половината, която аз ще мога да плащам с половината наем.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Уважаема госпожо,
   проблемът Ви е твърде комплексен, за да може да бъде разрешен, чрез даване на онлайн консултация. Най-общо проблемът Ви с половината наем се решава единствено съдебно, и най-добре да се инкорпорира в иск за развод по исков ред. В същото производство може да се реши и проблемът Ви с неплащанта издръжка. На последният Ви въпрос ще отговоря така: Като солидарен длъжник Вие отговарята за целия размер на задължението, и доколкото това е договорно отношение между Вас и банка съдът не е компетентен със свой акт да регулира това отношение.

 27. Траяна Домусчиева каза:

  Честита нова година!Пожелавам Ви всичко най-хубаво през новата година! Моля препоръчайте ваш колега практикуващ във Варна,който да се заеме с бракоразводното ми дело.Благодаря Ви предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, за съжаление гр. Варна е прекалено далече от обичайните места, на които практикувам и не бих могъл да се ангажирам със съвет за колега, който да е специализиран бракоразводен адвокат със знания и практически умения, които да препоръчам.

 28. Deni каза:

  Здравейте,искам да попитам,омъжена съм за англичанин имам две деца от него и живеем в Англия,бракът го сключихме в България,децата са и с бг гражданство,въпросът ми е мога ли да се прибера в Бг и да започна бракоразводно дело там?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравете,
   няма никаква пречка да инициирате бракоразводно дело в България.

   • Deni каза:

    Въпросът ми е,ако се прибера в Бг с децата и заведа дело,той миже ли да ми създаде някакъв проблем и да ме принуди по някакъв начин да се върна в Англия,след като съм завела дело в Бг

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Съжалявам, но не разбирам въпросът Ви предвид това, че липсват каквито и да е подробности.

 29. Таня Иванова каза:

  Здравейте! Имам бебе на 3 месеца и половина от връзка без брак. Бащата работи в Чужбина. Виждал е синът ни за няколко часа след изписването ни от болницата, след което си замина и за няколко часа сега декември като се прибра. В разговорите ни обаче той намеква, че ще ми вземе детето само че като поотрасне, тоест към 2-рата му годинка, въпреки че нито семейството му нито той самия се обаждат да попитат за детето. Въпросът ми е това възможно ли е? Какво трябва да направя и към кого да се обърна? Предварително Ви благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ами процедурата по отнемане на родителски права е доста сложна, та вероятността ако Вие сте добра майка силно клони към нула. Но доколкото не сте посочили подробности за мотивите на мъжът Ви не мога да се ангажирам с конкретно становище. Потърсете адвокатска помощ.

 30. Лиляна Ангелова каза:

  Здравейте, искам да попитам следното: с бившия ми съпруг сме разведени от 07.2010г. Имаме дете, което е на 7 години. Има решение на съда, според което той има право да го вижда два уикенда в месеца и плаща издръжка в размер на 80лв. Проблемът е, че първо той го вижда изключително рядко (последно беше началото на ноември). А през август, когато по споразумение детето е при него не плаща издръжка. Категорично отказа да поема каквито и да е допълнителни разходи по детето. Освен това дори когато идва да го вижда, го прави за не повече от два часа. Четох, че за да го осъдя за неплащане на издръжка, той трябва да не е плащал поне два месеца
  за една година, което означава, че той може до края да не си плаща. Отделно въпреки развода държа детето да има контакт с баща си. Има ли механизъм с който да го задължа да спазва режима на свиждане? Мога ли да претендирам за по-висока издръжка? И последно : къде ще се разглежда евентуално дело- по адрес на бащата или на детето? Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, това което сте прочела за двата месеца касае състава на престъплението неплащане на издръжка по Наказателният кодекс, иначе за неплатените месечни вноски можете да изкарате изпълнителен лист на база съдебното решение, с което такава се присъжда и съответно след това да заведете изпълнително дело срещу него за тези суми. Относно вторият Ви въпрос няма такъв механизъм. Режимът на лични отношения просто гарантира за бащата минимален обем от права, а дали те ще бъдат използвани е само и единствено в зависимост от неговото желание. По-висока издръжка можете да претендирате, доколкото дори в момента минимумът е 85 лева. Делото за увеличаване на издръжката ще бъде по-местоживеене на детето.

   • Лиляна Ангелова каза:

    Благодаря за изчерпателния отговор. И дано не ставам нахална, ще си позволя да питам още нещо. Вярно ли е, че мога да претендирам само за суми, неизплатени в рамките на предходните 12 месеца? И трябва ли да се сдобивам с документ, удостоверяващ че той не плаща, или ще е негова работа да доказва какво и кога е плащал?

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Вярно е, че не можете да претендирате издръжка за повече от 1 година назад. По принцип няма от къде да се сдобиете с такъв документ. Относно доказателствената тежест всеки е длъжен да докаже това, което твърди със свидетели или документи. А какви ще са фактите, документите и как ще бъдат подготвени свидетелите е чисто адвокатска работа, която не мисля, че има смисъл да обяснявам, доколкото най-вероятно няма да бъде разбрана от човек, който не е юрист. Надявам се да проявите разбиране.

 31. Димитринка Младенова каза:

  Здравейте!Със съпруга ми сме разделени от четири години. Желаем да се разведем по взаимно съгласие без адвокат,като изготвим сами нужните документи.Нямаме спорове за иму-
  щество.Децата ни са пълнолетни.Какви такси и хонорари трябва да заплатим?Благодаря Ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   за съжаление не давам отговори на въпроси как да се разведем без адвокат, доколкото намирам подобно действие за безотговорно. Без адвокат можете да го правите както прецените. Ако все пак решите, че е добра идея поне да се консултирате с адвокат и той да подготви документите Ви с тарифата ми за тази услуга можете да се запознаете на тази страница. Другите такси са стандартни – 25 лв за завеждане на искането, и 40 лева окончателна държавна такса.

 32. Petya каза:

  Здравейте искам да ви попитам, с партньорът си живеем в Англия и имаме бебе на 7 месеца , той има сключен брак в България и тем подаде молба за развод ни съпругата му желае делото да е тук в Англия и ни прави проблеми , въпросът ми е : може ли там да се разведе и какви са му облекченията че имаме дете а той има и от съпругата си?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   за съжаление естеството на казусът Ви и неяснотата на така зададените въпроси изключват ангажирането ми с отговори по тях. Най-малкото не разбрах какво имате предвид под понятието „там“ – Англия или България? В случай, че желаете да отговоря следва да представите по-подробно и ясно изложение на казуса.

 33. Martin Atanasov каза:

  Здравейте, със съпругата ми се разведохме по взаимно съгласие декември месец 2014 год, като сключихме споразумение (тя предложи всички точки и аз се съгласих) да остане на живее в семейното ни жилище с пълнолетната ни дъщеря (тя е на 23), като ми плаща наем от 100лв(въпреки че апартаментът е в центъра на града и там наемите са по 600 лв). Плати ми първият наем на февруари 15, след многократни обаждания от моя страна, че не спазва споразумението си, а следващ наем още не съм получил. Освен това притежавам фирмени документи и лични вещи в семейното ни жилище и когато отидох да си взема документите видях че са сменили бравата. Имат ли право на това без да се консултират с мен. Как да взема документите си след като съм сигурен че няма да искат да ми ги дадат.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   относно неплатените заеми си извадете изпълнителен лист срещу бившата Ви съпруга за неплатените месечни вноски. Относно личните Ви вещи и фирмени документи това е въпрос, който обикновено се урежда преди развода или със споразумението, но най-вероятно не сте прибегнали до услугите на специализиран бракоразводен адвокат, който да ви обясни в цялостност евентуалните проблеми, като тези и съответно да Ви предложи варианти за избягването им. След като жилището е предоставено за ползване на съпругата Ви тя може да смени бравите без да Ви пита. От изложението Ви не става ясно това семейно жилище било ли е СИО или не. А най-лесно можете да си вземете документите, като просто помолите жена си да Ви ги даде. Има и други варианти, но не мисля, че те са относими за Вашият случай.

 34. Martin Atanasov каза:

  Благодаря.

 35. Гиева каза:

  Здравейте, г-н Белев.

  Може ли да ми кажете уреден ли е законово въпроса за двойки , живеещи без брак и имащи деца (признати)? При раздяла кой вариант е по-облагодетелстван при майката, как стой въпроса с правата над детето. С две думи – да искам ли да сключим брак или не.

  Благодаря !

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   според българското законодателство родените извън брак деца имат същите права, като тези родени по време на брак. Ако децата са признати, наличието или липсата на брак няма никакво значение за определяне на родителските права при евентуална раздяла на родителите. Аз лично не виждам никакво предимство на брака пред фактическото съпружеско съжителство. Е, има някои моменти с имуществените отношения при раздялата, но ако искат да избегнат подобни приключения е добре двойката да посети специализиран бракоразводен адвокат, който да им посочи начини за избягване на евентуални проблеми в бъдеще.

 36. Асена каза:

  Здравейте,
  Омъжена от 4 години и със съпруга ми имаме дете на 11 месеца.Не живеем в един и същи град, откакто детето се е родило, аз живея с майка ми. Съпругът ми се появява от време на време, не дава никакви пари за детето, не се интересува от него и от месец вече дори не е звънял да пита как е, никога не е идвал с мен на консултация, която е всеки месец, оправдава се че ходи на работа да печели пари, а не дава нищо за детето и ми говори, че трябва аз да изкарвам пари и да си го гледам, а той не е длъжен да има пари. Получава 1000 лв чисто заплата и плаща ипотечен кредит. Има и допълнителни доходи. Парите си ги изпива. Непрекъснато ходи по завадения и купони, за да се забавлява.Забавлява се и с други жени, затова и ме държи далеч от дома си. Почти всеки ден е пиян. Също така пие успокоителни (ривотрил и др.) и хапчета за сън (Геродорм), които си купува без рецепта. Когато се напие
  става агресивен , започва да ме заплашва да буйства, да вика, да обижда. Имам множество смс-и от него със заплахи и обиди.Също така малкото пъти докато е бил с детето го псува и обижда и него, защото било плачело. Искам да се разведа, но не си знам правата,затова бих искала да Ви задам няколко въпроса:
  1во. При тези обстоятелства възможно ли е да ми вземе детето (забравих да спомена, че имам ТЕЛК, поради автоимунно заболяване)?
  2ро. Мога ли да получа издръжка за мен и за детето и в какъв размер би била тя?
  3то. Имам възможност да замина за чужбина, за да работя и живея там, ако бащата неиска да подпише разрешение има ли някакъв законов начин да заминем двамата? Ако аз замина сама може ли той да каже, че не съм добра майка и да ми вземе детето? А мога ли да замина без той да разбере?
  4то. Мога ли да подам сигнал в агенцията Закрила на детето , че бащата ни е изоставил, тъй като от месец дори не се е обаждал и това ще бъде ли от полза за делото?
  5то. Той е направил застраховка на детето докато навърши 18 и твърди, че се водело като издръжка вярно ли е това?
  6то. Имам ли право да му откажа да вижда детето, ако поиска по време на развода при положение, че той не ми дава издръжка.
  Извинявам се за множеството въпроси ,но с детето нямам много време, за да отида лично при адвокат.
  Предварително благодаря и хубав ден.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   очевидно връзката ви е изчерпана и трябва да преминете към развод. На поставените въпроси ще отговоря така.
   Въпрос 1 – без да познавам в детайли ситуацията за това какви доказателства и свидетели имате за горепосочените факти не мога да бъда категоричен, но шанса баща да получи родителски права, са сравнително по-малки от тези на майката.
   Въпрос 2 – Издръжка на детето се дължи винаги, относно размера пак зависи от много неща и няма как да се ангажирам с посочване на размер.
   Въпрос 3 – има процедура наричаща се заместващо съгласие по чл. 127а от СК.
   Въпрос 4 – Няма смисъл, АгЗД не е компетентният огран.
   Въпрос 5 – Застраховката не е издръжка, не не се води като такава.
   Въпрос 6 – Докато сте в брак, бащата има равни с Вас права да вижда детето и не можете да му откажете, доколкото това е във Ваша вреда при един бъдещ развод.
   Все пак предвид комплексността на казусът Ви смятам, че се нуждаете от адвокат, за да изясните всички аспекти на въпросите, които ситуацията повдига. Ако желаете свържете се с мен на телефон 0876 217 476 за консултация и евентуално стартиране на дело за развод.

 37. Надежда каза:

  Здравейте,
  мога ли да попитам следното: С мъжа ми имаме 1 дете. Той има 1 апартамент отпреди брака ни. При развод мога ли да претендирам за апартамента?
  Благодаря предварително за отговора!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, не става ясно какво точно искате да претендирате относно апартамента, но ако се за ползване до навършване на 18 години от детете, имате основание да го направите. Други претенции не смятам, че може да имате.

 38. Катя каза:

  Здравейте,
  казусът ми е следният- дядо ми, който е имал сключен граждански брак с баба ми прехвърлят чрез гледане и издръжка, недвижимо имущество, придобито по време на брака им на баща ми, впоследствие баба ми почина и в момента дядо ми живее с друга жена. Въпросът ми е, при евентуално сключване на граждански брак между дядо ми и жената, с която живее и впоследствие развод или смърт на дядо ми, тя има ли право на претенции върху въпросното недвижимо имущество?
  Благодаря предварително! Светли Великденски празници!

 39. advokatbg.net каза:

  Съпругът ми е алкохолик. Има диагноза от лекар. Живеем в къща/етаж от къща/,който ми е дарение от родителите.Влагали сме пари за ремонти ,аз от заплати , той от обещетение/военен пенсионер/.При евентуален развод,какви имуществени / или парични/претенции може да има съпруга ми. Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здавейте, дарените вещи са лични и не са съпружеска имуществена общност. При развод съпругът Ви може да претендира единствено за движимите вещи придобити по време на брака. Ако има документи за материали и труд платени от него, може да претендира и подобрения в имота. Но това е на прима виста без да познавам казусът Ви в детайли.

 40. Ivana каза:

  Здравейте,
  със съпруга ми сме заедно 5 години. Имаме много скандали, вече има непоносимост помежду ни. Имаме дете на 4г. Жишеем в жилището на моите родители, което те ни предоставиха. Искам развод, но ме е страх, че съпруга ми ще направи проблем от това. Може ли да вземе родителските права, поради причината, че аз работя едва от месец. Той носи повечето пари у дома. Благодаря за отделеното време.

 41. Genka Petrova каза:

  може ли развод при раздяла повече от 1 година

 42. Aneliya каза:

  Здравейте,бракоразводното дело мина,но липсваше акта за раждане.Казаха ми да го занеса след 14 дни.Дали тогава ще излезе решението или ще чакам още 14 дни.Трябва ли да се явим и двамата?Благодаря за отделеното време.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Поредното безумие на български съд да гледа дело без доказателство, че съществува дете. Съжалявам, но с това описание на проблемът Ви без да се знае кой ви го е казал, кога и къде трябва да носите акт за раждане няма как да Ви отговоря на поставения въпрос. По въпроса с излизането на решението за развод кога би излязло може да ви отговори най-точно човек с ясновидски способности. 🙂

 43. Мадлена Петрова каза:

  Здравейте.
  Обмислям да подам документи за развод, който няма да е по взаимно съгласие – върху мен се упражнява домашно насилие, физическо и психическо, в присъствието на детето(на 2г.) и на свекъра ми. Съпругът ми ме заплашва,че ще ми вземе детето, ако се разведем. Възможно ли е наистина да ми го вземе? Аз имам достатъчно добри доходи, за да подсигуря нормален живот на мен и на детето, имам къде да живея – при родителите ми. При кого остава детето, ако подам документите за развод, докато се реши въпросът с родителските права, защото има вариант съпругът ми да не иска да ми даде да си взема детето с мен, като се изнеса? Мога ли да получа в това време съдействие от някоя институция, за да е при мен детето? Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   считам, че проблемът Ви е прекалено комплексен за да може да бъде обхванат от една онлайн консултация. Отговор на така поставените от Вас въпроси може да бъде даден от адвокат едва след запознаване с казуса в детайли. До решаване на делото за развод могат да бъдат постановени привременни мерки за това къде ще живее детето. Но това е въпрос на юридическа техника, а не такъв на гражданско самодейство и самоинициативи. Свържете се с адвокат.:)

 44. Донев каза:

  Здравейте, може ли нотариално упълномощен адвокат от двете страни да се яви на бракоразводно дело по взаимно съгласие и какви документи са нужни за доказване перманентното пребиваване на ищците зад граница и невъзможността им за физическо присъствие на заседанието.
  Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, това за което ме питате е абсолютно невъзможно и недопустимо по българското законодателство и въобще няма смисъл да бъде коментирано.

 45. Калина.Д каза:

  Здравейте Г-н Белев, със съпруга ми сме женени от (цели) 4 месеца и имаме дете на 3 такива, има ли проблем да се разведем по исков ред. Благодаря предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, няма пречки да се разведете по какъвто ред пожелаете.

 46. Petya каза:

  Здравейте искам да Ви попитам : с бащата на детето ми живеем в Англия и синът ни е роден тук. Той има брак сключен в Бг и подаде иск за развод там но му бе отказан защото съпругата и детето от брака им също са тук в Англия но не са граждани . Тя според нас умишлено не му дава развод дори след като го осъди тук за издръжка е Пойскала и от съда в Бг . Какво можем да направим ако и сега съдът откаже да се разведат там а ние не искаме тук . . Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   то вие може и да не искате да се разведете в Англия, но има един регламент, който в момента не си спомням като номер, според който предвид описаната от Вас ситуация, компетентен по развода е съда в Обединеното кралство. Така че и да искате развод в България това няма как да стане именно поради местожителството на детето от брака. Такава е съдебната практика. Единственият Ви вариант е да се разведете в Англия.

 47. Lyoni каза:

  Здравейте,
  Съпругът ми е турски гражданин, бракът ни е сключен в Турция, но от самото начало на брака ни живяхме в България заедно с дъщеря ни. Тя сега е на 9 години. От 1 година насам живеем разделени, тъй като той си замина в Турция. В рамките на тази година не е полагал грижи за дъщеря ни, нито е показвал интерес да я вижда.
  И моето питане към вас е следното:
  Какви са вероятностите при развод майката да загуби родителските права над детето си или да се присъди местоживеенето му при бащата, при положение, че майката е започнала да живее при друг мъж, в друга страна членка на Европейския Съюз,заедно с детето по време на развода?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   вероятност винаги има, въпросът е колко е голяма. От общото изложение на случая смятам, че шансът бащата да получи родителските права и да се присъди живеене в Турция е много малка.

 48. Lyoni каза:

  Много ви благодаря за така бързия отговор. Все пак тъй като споменавате, че има известна вероятност, тогава тя свързана ли е с това, ако майката започне съвместен живот извън България с друг мъж заедно с детето, без съгласието на бащата. Аз все още живея с детето си в България и тъй като се страхувам, да направя тази крачка и да се събера с приятеля си, за да не го използва бащата на детето в един бъдещ процес това срещу мен като аморално, затова ви писах, какво би се случило, ако се преместя да живея в друга страна, извън България и поиска да си види детето, когато дойде тук в България, може да пусне срещу мен оплакване, че не му давам да си види детето. Макар, че бащата от повече от година живее в Турция. Би ли могъл с някакви мерки или съдебно решение да ме принуди да се върна заедно с детето в България, за да си види детето? Благодаря ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   В положението Ви има много нюанси и еднозначен отговор на въпросите Ви не може да бъде даден. Според мен грешката Ви е, че не сте стартирала веднага процес по развод след като съпругът Ви се е преместил да живее в Турция. Със съдебно решение могат да бъдат уредени преобладаващата част от проблемите Ви и нямаше да се чудите какво да правите. С чакане и колебание само усложнявате положението си.

 49. Жана Делева каза:

  Здравейте, приятелят ми не иска да се изнесе от вкъщи. Нанесе се преди няколко месеца поради здравословни причини и аз се грижех за него. Той е вече по-добре, но отношенията ни са много обтегнати, живеем в отделни стаи. Постоянно го моля да се изнесе и да заживее самостоятелно, но той не желае. Аз не издържам психически и финансово. Какво мога да направя за да го накарам да си тръгне?
  Благодаря ви предваритено!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Пуснете жалба в полицията с искане да бъде изведен от жилището Ви.

 50. daniela каза:

  Здравейте, имам следния въпрос- от юни 2014 г. съм разведена с бившия си съпруг . С него сключихме споразумение по време на бракоразводното дело по взаимно съгласие в което той се задължава в рамките на една година да ми изплати конкретна сума пари за имот придобит по време на брака ни /селскостопански имот / На този етап той отказва да направи това – имам ли някакви права в този случай.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Зависи, как точно е оформена тази договорка и в какъв срок се е задължил да плати. Ако от падежа са изтекли 5 години правото Ви да търсите сумата е погасено с общата 5 годишна давност.

 51. daniela каза:

  Падежа изтече преди 30 дни ,но до момента отказва да заплати уговорената в споразумението сума – какви са стъпките ,които аз трябва да направя? Мерси предварително !!!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Стартирайте заповедно производство за снабдяване с изпълнителен лист.

 52. lio каза:

  Здравейте, разведена съм от 2 год, от брака си с бившият ми съпруг имаме 1 дете,живеем в един град и го взема всяка 1 и 3 седмица от месеца и 20 дни през лятото, имам желание да се преместя в друг град,където имам собствено жилище, та въпросът ми е , трябва ли да искам позволение от бащата или съда за това?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   този впорос е спорен, доколкото едни юристи приемат, че трябва да се направи смяна на местоживеенето на детето, което е определено с решението за развод. Това се прави по съдебен ред. Други обаче приемат, че това, че Ви е дадено упражняването на родителските права Ви дава право да промените едностранно местиживеенето. Аз съм по-скоро за първия вариант, за да Ви е максимално чисто решението на въпроса. Със сигурност не се иска разрешение от бащата, а и е много вероятно той да е против.

 53. miglena каза:

  Здравейте!
  Подала съм молба за развод, и беше насрочена вече първа дата , аз бях представлявана от адвокат , но съпруга ми не пожела да се яви , в момента е в затвора , осъден е на 5 години лишаване от свобода.
  Сега очаквам насрочването на втора дата , като той е заявил , че ще присъства.
  Имам постоянен адрес в чужбина от 2г. и не живея от тогава с мъжа ми.
  Нямаме деца , но имаме предбрачен договор.
  Въпросът ми е – при тези условия , щом е минала вече една дата от делото , макар че той не се появи , сега аз трябва ли да съм в съда или е достатачно , че адвоката ми е там? И има ли вероятност да има и трета дата за дело? Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо,
   попитайте Вашия адвокат, все пак на него сте платила за процесуално представителство, консултация и защита. Считам, че е неетично са се обръщате към мен за безплатна правна консултация при положение, че сте ангажирали колега, на когото сте заплатила за услугите.

 54. Мирослав каза:

  Здравейте, моля да ни кажете имаме ли някаква възможност по сления въпрос. Със съпругата ми в петък 12,06,2015г. имахме дело за развод по взаймно съгласие и двамата със съпругата ми заявихме, че сме съгласни /макари да чакахем един на друг да кажем НЕ/, моля Ви да ни кажете имаме ли възможност преди да е излязво решението, има ли някъква възможност да спрем или обжалваме решението за да не се разведем /аз и съпругата ми не искаме развод/ МОЛИМ ЗА СЕВЪТ И ПОМОЩ

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Зависи по кой път сте тръгнали – по взаимно съгласие или по исков ред. Ако е по взаимно съгласие не можете да направите нищо. Това решение не се обжалва.

 55. Todor каза:

  Здравейте, с приятелката ми живеем заедно от преди повече от 15 години в нейното жилище и нямаме деца. Напоследък отношенията доста се влошиха и все повече аз искам да се разделим, но тя не иска- като заплашва да ме съди и да изплащам половината ремонти и обзавеждане, автомобил(има приятели адвокати и съдии), да ми издейства уволнение и въобще…“фалиране“. Може ли да го направи?. Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   относно половината ремонти и обзавеждане и половината автомобил по скоро вие сте в позиция да я съдите. А дали може да Ви „фалира“ и да ви прави всякакви мизерии? Ами няма по-опасно създание от отхвърлена жена. От там нататък вие си преценявате възможностите, които половинката Ви има в това отношение доколкото все за 15 години сте я опознали и трябва да знаете на какво е способна.

 56. Калина каза:

  Здравейте,
  С мъжа ми ще се развеждаме. Аз съм бременна в 7ми месец. До колкото знам при развод с неродено дете, не може да се иска издръжка.
  Въпросът ми е, след като един развод отнема поне 2-3 месеца, и детето ще е родено, живот и здраве, кое се взима предвид: датата на постъпване на молбата в съда или самият процес. Единия вариант – има дете, в другия няма, а това е важно

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не уточнявате реда, по който сте предприели развод – по исков ред или по взаимно съгласие. Всеки от тях предполага различен вариант за изменение на иска или споразумението. Въпросът ви за това, кое се взема предвид е безпредметен и без значение за предприемане на действия по претендиране на издръжка. А и винаги можете да искате издръжка в отделно производство, ако такава не бъде присъдена с решението за развод.

 57. Ирина каза:

  Домашно насилие под всякаква форма-бой, скандали, естествено без свидетели и една 20 годишна дъщеря инвалид. След 21 годишен брак разводът е единственото ми спасение. Не съм работила, защото се грижа за здравето на дъщеря ни.Имаме семейно жилище. Въпросът ми е, ако предприема развод, възможно ли е да ми отнеме грижите за дъщеря ми и семейното жилище. Хубава вечер, адвокат Белев!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   ако има как домашното насилие да бъде доказано, имате добри шансове да получите семейното жилище и да продължите да се грижите за дъщеря си, но без да познавам в подробности казусът Ви и възможностите Ви да се защитавате не бих могъл да съм категоричен. От опитът си обаче, който имам с подобни случаи, със сигурност знам, че подобни битки са дълги и тежки и участниците следва добре да разбират трудностите, с които ще се сблъскат.

 58. Петя каза:

  Здравейте Със съпруга ми сме разделени от 5 години той не искаше развод но сега е намерил жена до себе си и иска казах му че съм съгласна само да изчака 1месец тъй като ме съкратиха от работа и майка ми ме изгони от апартамента в който живеех с моя приятел и се наложи да отидем при неговите родители.И двамата останахме без работа живеехме в Плевен но дойдохме в едно село до Раднево.Оставих малкия си син на 12 години е за да може да си завърши там учебната година и предполагам че сега всичко е против мен.Той каза че е завел дело по вина,но аз не съм изоставила детето,а просто исках да си завърши в Плевен и после да го взема но сега явно са говорили против мен и детето не иска да идва,а той каза че няма да живее в Плевен жената с която е в момента е бременна от него и предполагам че тя го учи така заради издръжка.Незнам как да постъпя дали ако кажа че не искам развод мога поне да забавя нещата.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо,
   комплексността на проблемът Ви изключва възможността за Ви бъде дадена консултация онлайн, която да Ви помогне. Свържете се с адвокат, който на място да Ви разясни възможностите, които имате.

 59. Валентина Илчева каза:

  Здравейте,с бившият ми съпруг сме разведени от 1 год.и 3 мес.Осъден е на минимална издръжка .От една година е в чужбина и е на трудов договор.Аз съм с близнаци на 3 год.Как мога да му вдигна издръжката.Работи в Малта,а тя е в европейски съюз.Моля да ми дадете съвет как да постъпя.Благодаря ви предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   вдигенето на издръжката е възможно. Това, че е в Малта и работи е доказуемо единствено чрез свидетели. Да се снабдите с документи от Малта за това какво и за каква заплата работи бившият Ви съпруг е практически неизпълнимо.

 60. Ваня каза:

  Здравейте,
  От 1 год. не живея със съпруга ми, но нямаме развод! Дъщеря ни е студентка на която той не дава никакви пари. В момента нямам възможност да водя дело за развод. Има ли някакъв вариант без развод да претендираме за издръжка? Забравих да напиша, че работи без трудов договор! Предварително благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   възможно е при тази ситуация да се заведе дело за издръжка на учащо пълнолетно дете, но предвид невъзможността да се докажат доходи на ответника /липсата на трудов договор/ следва да се подходи много внимателно и със предварителна подготовка, за да може такъв иск да бъде успешен.

 61. toni каза:

  Здравейте! Имам син на 16 год. от първия си брак и дъщеря на 3 год. от мъжа, с който живея на съпружески начела в момента. Със синът ми заведохме дело срещу баща му за увеличаване на издръжка, която до в момента беше 110 лв. ,които са и единствените средства от негова страна към единственото му дете. Адвокатката ни посъветва да искаме 170 лв. Баща му няма задължения към други лица. Доходите му са 900 лв., моите са 500 лв. / и от двете страни доказано с документи /. Той представи документи за изплащане на заем, от 300 лв. месечно и изтъкна, че гледал трудноподвижния си баща, за което не представи доказателства, а и няма как да ги представи, защото баща му е пенсионер, но жизненоспособен и работещ и в момента. Аз представих документи, че също изплащам заем, експертизи на майка си, която гледам, но в последствие разбрах, че адвокатката ни не ги е представила / незнайно защо /. Днес получих решението на съда, издръжката е вдигната на 140 лв., ответникът трябва да ни заплати и половината разходи, които бяха общо 200 лв.Половината,защото сме били поискали сума, която не била одобрена и за това ще ни заплати само 100 лв. И нещото, което ме изуми, ние също трябва да заплатим разноски, на ответника на стойност от 150 лв. Та питането ми е може ли сама, без адвокат този път да оспорвам решението, мислите ли че бихме могли да спечелим делото и практика ли е на нашата съдебна система да отсъжда ищеца, дори и в правото си и спечелил до някаква степен делото да заплаща разходите на ответника? Разговарях с адвокатката ни, която ми отговори, че може да обжалваме, ако решим, но естествено срещу заплащане. Благодаря ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   решението на съда при това решаване в частта с разноските е законосъобразно и така се прави на практика. Но това са въпроси, които е следвало да зададете на Вашия адвокат. Не е коректно да коментирам работа на колега, доколкото не знам подробности. А относно това дали може да се обжалва без адвокат – ами всеки е свободен да прави каквото му душа иска. Ако смятате, че имате необходимите знания, в което дълбоко се съмнявам – пробвайте. 🙂

 62. Kali каза:

  Здравейте, виждам,че отдавна не е писано тук,но се надявам да ми отговорите.
  Разведена съм по взаимно съгласие и правата за детето са присъдени на мен.Въпроса ми е как мога да отнема родителските права на бащата.Аз,детето и настоящият ми съпруг живеем в чужбина,детето учи тук и е на 7 години.Проблемът при нас е влиянието на биологичния баща и родителите му върху детето ни,на което всеки път се казва,че има само един баща и не бива да нарича съпруга ми татко.Детето ми и ностоящия ми съпруг имат много силна връзка и тя го приема като свой баща дори казва,че го обича повече от истинския. Детето се прибира в България за около 2 седмици годишно и връзката с баща и е почти изгубена .Има ли вероятност да спестя стреса на детето лишавайки баща и от права.Извинете за дългия пост.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   въпросът с лишаването от родителски права е един от най-сложните в практиката и е сред най-непредвидимите производства. Следва да се разгледат всички нюанси на отношенията и най-важното дали може да се докаже, че има основание за това лишаване. А това с онлайн консултация поне според мен е невъзможно да бъде преценено. За това и ще се въздържа да дам отговор на въпросът ви.

 63. lili каза:

  Здравейте разведена съм и имам син от първия брак .Живея с втори мъж без брак и дете от него жилището и имуществото е изцяло мое тъй речено е дошъл на готово интересува ме след моята смърт какви права има и ще трябва ли да дели със сина ми. Предварително Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   мъжът, с който живеете в момента без брак в момента няма да бъде Ваш наследник в случай на смърт. Наследник ще бъде единствено Вашият син.

 64. Мария каза:

  Здравейте!
  Със съпруга миналия месец пуснахме молба за развод по взаимно съгласие. Пристигна ми призовка за делото. Тъй като аз нямам възможност, той поема всички разноски по него. Въпросът ми е, нуждая ли се от адвокат, за да нямам притеснения по време на делото, или щом нямаме спорове мога да се представлявам и сама?
  Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   това дали ще ползвате адвокат или не е Ваш избор. Рискът да си усложните живота за в бъдеще в резултат на недоглеждане или неразбиране съществува. От там нататък Вие си решавате. Ако имате добронамерен съпруг с що годе честен бракоразводен адвокат на теория всичко би трябвало да е наред. Ако той и адвокатът му не са такива, проблемите, които могат да Ви се стоварят са несъизмеримо по-големи от това да заплатите адвокатски хонорар. Но както казах това си е Ваш избор.

 65. Наташа Петрова каза:

  Здравейте, ако единият съпруг се отказва от дела си в семейното жилище в полза на другия и това се записва в споразумението, това достатъчна гаранция ли е, че отказалият се съпруг не може да търси компенсация в бъдеще? Дължи ли се в този случай пропорционална такса върху дяловете, която е 2% върху всеки дял и за която всички адвокати пишат, но не става ясно, как се изчислява тя и кога се дължи. Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   не, не е достатъчна гаранция за бъдещи претенции. Редът за гарантиране е друг. Такса, за това което сте решили се дължи, понеже очевидно не сте си направили труда да се обърнете към бракоразводен адвокат, който да Ви разясни как да го направите и да спестите тази такса. Пропорционалната такса се начислява в решението и е на база данъчната оценка, или ако съда прецени на назначена експертиза определяща пазарната стойност. Всеки съдия си има собствено виждане по въпроса.

 66. Nikolova каза:

  Здравейте Адвокат Белев,
  бракът ни е сключен преди преди 23 г в България но общата ни собственост , къща придобита по време на брака е в чужбина в страна от ЕС , децата от брака са пълнолетни. Възможен ли е развод по взаимно съгласие в България , вашата кантора би ли могла да ми даде консултация в случая, благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   да се разведете в България при това положение е напълно възможно. Имайте предвид обаче, че с решението на българския съд не могат да бъдат уредени имуществени отношения в чужбина. Ако желаете можете да се свържете с мен за повече подробности на телефона и имейла посочени в раздел КОНТАКТИ.

 67. Kata koleva каза:

  Здравейте от 5 год сме женени със съпруга ми нямаме деца от 2 месеца той е в чужбина поддържаме сравнително добри отношения имаме общ апартамент купен с ипотечен кредит на мое име той е съдлъжник как мога да се разведа без той да присъства в съдебната зала защото не иска да се връща в България ясно е че няма да е по взаимно съгласие и как мога да получа право върху апартамента тоест нямаме предбрачен договор и той ще бъде делен на половина . След като развода не е по взаимно съгласие той може ли да упълномощи адвокат ида ми предостави право върху апартамента тоес да ми го прехвърли неговата част по време на развода и колко дълго продължава това . Предварително благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   има решение на Вашата ситуация, но за повече информация следва да се свържете с мен на телефон 0876 217 476.

 68. Magdalena Yordanova каза:

  Здравейте,имам дъщеря,която е на 9 години и от 2011 г .не съм виждала,тъй като бащата спечели делото за родителски права.Определиха ми режим всяка първа и трета събота и неделя в месеца,както един месец от лятната ваканция,но са ми дадени два различни адреса,на които детето не живее.Бившият ми съпруг е категоричен,че няма да ми даде детето под предтекст,че то не иска и ми затваря телефона,а наскоро разбрах,че дори ме е блокирал.Тъй като нямам финансова възможност да платя на адвокат за да заведа дело искам да попитам мога ли сама да го направя.Мога ли да заведа дело за отчуждаване на детето от майката и за възпрепятстване на определения ми личен контакт?По какв член от закона трябва да го направя и т.н.
  Предварително благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   можете да опитате, но предвид сложността на ситуацията, която описахте не мисля, че бихте се справили без специализирана адвокатска помощ.

 69. Ana Rumenova каза:

  Здравейте!
  Съпругът ми е в чужбина, без постоянен адрес, понякога се обажда по телефона. От две години не живеем заедно, имам издадена заповед за защита от домашно насилие, която все още е в действие, алкохолик е. Въпросът ми е при подаване на молба за развод, какъв би бил предполагаемият хонорар на назначения особен представител за съпруга ми, който аз трябва да заплатя, за да получа развод и прекратя този кошмар. Той няма да се яви, а и реално няма как да се призове редовно.
  Благодаря Ви!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   в този случай хонорарът на особения представител е в размер на 600 лева.

 70. hristova каза:

  зравейте. искам да попитам,разведох се преди седмица понеже не можех да открия вече бившия си съпруг.живея с друг човек и очаквам дете след около месец и половина,може ли мъжът с когото живея да припознае детето или трябва да сключим брак ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   задължително е преди да се роди детето да сключите брак, в противен случай се прилага презумпцията за бащинство и за баща се счита бившия съпруг, ако не са изтекли 300 дни между раждането и влизане в сила на решението за развод.

 71. hristova каза:

  Благодаря Ви за отговора

 72. силвия каза:

  Здравейте!Имам развод по взаимно съгласие.В договора е отбелязано,че трябва да му изплатя 10 000 лв за апартамента в срок от 5 г..Изплатих му 8 000 лв.Какво ще се случи,ако не му изплатя в срока останалите 2 000 лв?Живея в друга страна и издържам двете си дъщери,които са студентки и са на 23 и 27 г.Нямам възможност да събера тези пари засега.притежавам само апартамент.Ясно ми е,че той ще ме съди,но аз нямам парите.Какво следва?Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   най-общо господинът на база споразумението ще се снабди с изпънителен лист и ще образува серущу Вас изпълнително дело. Все пак можете да пробвата да преговаряте и да се разберете да изчака.

 73. Boneva каза:

  Здравейте,
  Искам да се разведа със съпруга ми. Живея в Кипър от април 2010г. През 2009 година родителите ми ми дадоха тяхното жилище – апартамент. Документите са оформени така, че жилището е придобито с покупко-продажба на мое име. Въпросът ми е: Ако подам молба за развод, мъжът ми ще има ли право от този имот, ако е така и има ли начин на доказване, че имота е личен и той да няма права върху него. Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   ако апартаментът е придобит по време на бракът Ви с покупко-продажба, то той е съпружеска имуществена общност и съпругът Ви има дял от него. Няма как да докажете, че имота е личен, при положение, че е придобит с покупко продажба по време на брака и съпругът Ви има права, които не можете да изключите. Ако прехвърлянето беше с дарение, тогва нямаше да имате проблем, но при това положение Ви се очертава тежка битка и еветуално доказване на преобладаващ принос в придобиването му. Но това е друга тема.

 74. Стоева каза:

  Здравейте,
  Разделени сме със съпруга ми от над 2 години и не поддържаме никакъв контакт. Децата са пълнолетни, едното живее отделно на квартира, а другото заедно с мен в жилището на майка ми. Те също не поддържат контакти с него. Нямаме никакво общо имущество. Всеки от нас има някакъв наследствен имот от починали родители.Засега не бързах да подавам документи за развод, но се опасявам от следното: Ако съпругът ми вземе кредит или дължи някому пари, което няма как да узная дали ще се случи, ще имам ли аз задължения към тези страни, ако той не изплаща редовно дължимите суми? При раздялата си подписахме споразумение относно семейните вещи, жилището и децата (едното беше още студент) и не сме имали претенции един към друг. Ако сега реша да се разведем по взаимно съгласие, необходимо ли е предварително да го търся и говоря с него, което мисля че е редно, но ми е особено неприятно да направя или е достатъчно само да подам молба от моя страна? Тъй като голямото ми дете е от предишен брак и е осиновено от съпруга ми (непълно осиновяване), един развод може ли и по какъв начин да повлияе на осиновяването? Благодаря предварително за отговора.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   задължително е при развод по взаимно съгласие двете страни да се срещнат и да се споразумеят. Още повече молбата и споразумението се подписват и от двамата, а процедурата с едностранното подаване на молбата е съвсем различна и няма отношение към взаимното съгласие. Относно кредитите, освен ако не се запишете като поръчител нищо не ви заплашва. Разводът Ви няма да се отрази на осиновяването и произтичащите права за голямото Ви дете, като наследник на съпругът Ви.

 75. Ани каза:

  Искам да се разведа,но съпругат ми е в Испания и нежелае да ми съдеиства.Какво да направя

 76. Boneva каза:

  Благодаря Ви Адвокат Белев. Още един въпрос. Мога ли преди развода да го прехвърля(продам или даря) на синът ни, и за това необходимо ли е съгласието на съпруга ми, т.е. необходим ли е негов подпис.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   естествено, че е необходим. Няма как да го направите без него най-малкото защото нотариуса няма да изповяда сделката без да има съгласието и на съпругът.

 77. десислaвa георгиевa каза:

  Здрaвейте със съпругът ми живяхме 12год.имaме две децa той ме тормозеше психически и физически a децaтa бяхa свидетели нa товa .изневерих му и зaминaх с приятеля ми зa финлaндия остaвих децaтa нa мaйкaми никой не знaеше че зaминaвaм дори и тя a сaпругa ми беше в гермaния.имaм ли шaнс при рaзвод дa получa прaвaтa и дa вземa децaтa .

 78. Rosi каза:

  Здравейте. Въпроса ми е следния : Пред раздяла сме с мъжа ми но очевидно няма да се разберем при кой да остане детето който е на 3 месеца и половина. Той ако докаже , че има по добри обстоятелства спрямо моите защото аз съм при родителите си в двустаен апартамент и нямам доходи тъй като нямам достатъчно стаж може ли да ми го отнеме. В случай че раздялата е свързана с негови ревности но са без доказателства …

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Шанс има, за това и съветът ми е да си наемете адвокат, за да го минимизирате.

 79. Христова каза:

  Здравейте ! Искам да попитам имам две деца от двама бащи с втория искаме да приключи ме отношения нямаме брак ,може ли да ни изгони от апартамента който е негов ,при положение ,че аз съм безработна и нямам имот в който да отида ? Благодаря предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ами всъщност може, доколкото при фактическото съпружеско съжителство липсва семейно жилище, а имуществата са лични на придобилите ги съпрузи. Иначе друг е въпроса как би изгонил собственото си дете, но хора всякакви.

 80. Георгиева каза:

  Здравейте, адвокат Белев!
  И аз имам нужда от съвета Ви. Разведена съм от 8 години, дъщеря ми вмомента е на 12 г. По взаимно съгласие с баща ѝ определихме стандартното виждане от негова страна – всеки втори и четвърти уикенд, 20 дни през лятото и пр. Досега съм му я давала когато той реши, тъй като по местоживеене ни делят 300 км и когато я взима обикновено е за повече от седмица. Но напоследък много ни се влошиха отношенията, той е много отмъстителен човек и ще държи да я взима според решението за развод. Но дъщеря ми вече не иска да ходи при него поради черти на характера му, които я травмират. Въпросът ми е, тъй като тя е вече на 12, мнението ѝ взима ли се под внимание в съда и може ли да бъде накарана да осъществява срещите с него против волята ѝ, при положение, че това ѝ причинява психически травми. Благодаря Ви предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Има съдебно решение, което регламентира дните и часовете за виждане. Ако детето не желае да ходи при него когато той идва да я взема не може да бъде принудено ако не иска. Но има много нюанси, които могат да Ви създадат големи проблеми, като вземане на детето от бащата със съдия изпълнител и т.н.

 81. Ivanova каза:

  Здравейте,
  След развода на майка ми живеем в апартамент, който е наследство на баща и (дядо ми) прехвърлен на нея. Вече десет години живеем със съпруга и детето ми там. Въпросът ми е възможно ли е да ме изгони от апартамента, понеже ме заплашва с полиция. А ние нямаме друго жилище, а аз живея и от преди брака си там. Какво мога да направя аз какви са правата ми?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   от така изнесените от Вас факти може да се заключи, че живеете в жилище собственост на друго лице /майка ви/, което като собственик по всяко време може да предприеме действия по отстраняването Ви от същото.Това че нямате друго жилище няма отношение към правата на собственика да Ви отстрани от там по свое усмотрение. Права над жилището Вие нямате и можете да разчитате единствено на добрата воля на собственика.

 82. Стефка каза:

  Здравей те, иска ме със съпруга ми да се разведем по взаимно съгласие..Имаме с него две дъщери ,те жовеят с него.А аз жовея с друг мъж от 9 години и имам двама сина,който по дукоменти се водяд на съпруга ми.При развода може ли съприга ми да заяви че момчетата не са от него ,и да спестим средства за ДНК.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Това, което искате няма как да стане, доколкото следва да се води отделно дело за оспорване на бащинство, което е производство отделно от това по развода. По принцип при делата за бащинство в България ДНК експертиза почти не се прилага. Реда е съвсем друг, но си изисква кварифицирана правна помощ от адвокат. Ако желаете можете да се свържете с мен на тел. 0876 217 476 и ще се ангажирам с решаване на проблемите, които имате и във връзка с развода и във връзка с бащинството.

 83. kl каза:

  Здравейте,
  С бащата на детето сме разделени и съгласно Споразумение между нас, съдът реши аз да бъда настояник на детето и двамата с бащата да имат режим на виждане по график. На мен и детето ни предстои кракто излизане извън страната в период, когато, съгласно установения график, детето не следва да има срещи с баща си. Разполагам с писмено и нотариално заверено съгласие от бащата за излизане на детето в чужбина. Бих искала да попитам задължена ли съм да го информирам за предстоящото ни кратко заминаване извън страната. За момента се въздържам да го направя, тъй като се опасявам, че заради обтегнатите ни отношения може да преустанови съгласието си експресно и така да провали кратката ни екскурзия.
  Предварително благодаря за Вашия отговор!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не сте длъжна да го уведомявате ако е за кратко, с цел екскурзия и не е в период, в който бащата съгласно споразумението следва да вижда детето.

 84. kl каза:

  Благодаря, адв. Белев.
  Имам и още един въпрос: В решението на съда, с описанието на графика е записано, че бащата има право да вижда и взема детето от…до…. След като не е изрично посочено откъде, длъжна ли съм да му го предавам непременно от мястото, където живеем? На база на Решението, може ли той да има основателни претенции и недоволство, ако например съм го уведомила своевременно (и писмено, по мейл), че може да вземе детето от място Х и че ще очаквам да ми го върне на място Y, където бих се намирала. Давам си много ясна сметка, че това е безумен формализъм, който при цивилизовани взаимоотношения между бивши партньори не е необходим, но за съжаление нашият случай не е такъв.
  Отново благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   След като в самото решение не е описано от къде се взема детето и къде се връща не е проблем да го уведомите от къде може да го вземе, но практиката е такава, че детето се връща там, откъдето е взето. А относно претенциите при подобно неперфектно решение за развод, както е във Вашия случай винаги може да има такива.

 85. георги кирилов каза:

  здравейте имам следния въпрос съпругата ми е рускиня и си замина преди 6 години какви са правилата за развод след като сме разделени оте 6 годин.

 86. Albena каза:

  Здравейте!
  Искам да попитам след развод по взаимно съгласие заема , който е имал съпругът прехвърля ли се върху съпругата? В заема съпругата не участва , поръчители са други лица.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   След като съпругът не фигурира в договора за кредит, то след развод това по никакъв начин не се променя.

 87. boiko каза:

  Здравейте,
  При развод по взаимно съгласие ми е назначена ми е СТЕ на два броя МПС, като сумата по застрахователна стойност общо е 1700 лева. Каква такса евентуално ще трябва да заплатя или какъв процент за да мога сам да си я изчисля.
  Предварително Ви благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Таксата ще бъде 2% върху половината /или съответната присъдена част/ от стойността на разделяното имущество. Често оценката на оценителите се различава съществено от данъчната оценка, така че не се ръководете от нея, а изчакайте да излезе експертизата. Едва след това можете да изчислите за какво точно става въпрос.

 88. Ивелина каза:

  Здравейте,
  Искам да попитам какво мога да направя от 13 месеца сме разделени с съпруга ми. Имахме бракоразводно дело детето остава при мен,но той продължава да обжалва и на последното дело иска сега и детето да се яви в съда и да бъде разпитано и детето.Детето вече навърши 10 години,а то иска да бъде с мен а не с баща си,защото е било свидетел на много негови пиянски изпърнения а не само това.Има много неща който са отдалечили детето от бащата.При тази сутиация съдът е длъжен да се съобрази с желанието на детето нали?А и за тези 13 месеца той не се е поинтересувал за детето си пък иска родителски права.Нито стотинка не е дал на детето дори не го е потърсил да го види.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо,
   именно за да си спестите подобни душевни терзания се използват услугите на специализираните бракоразводни адвокати. Доколкото вече е имало дело, има обжалване не мога да кажа какво ще направи съда. Най-малкото защото не познавам фактологията по бракоразводното ви дело.

 89. viktoriya каза:

  Здравейте, нямам брак с бащата на детето ми, живея в чужбина от две години и синът ми учи тук! Заминахме със съгласие и пълномощно от бащата, но сега той иска да го оттегли и да върне детето в България. Аз не съм съгласна , как да процедурам ?

 90. Desi Karmova каза:

  Здравейте,
  Брат ми сключи граждански брак в България, но се разведе в Испания, трябва ли да представи бракоразводното някъде. за да е признат развода и в България? Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Задължително е, за да има сила решението за развод същото да мине през процедура по признаването му в България.

 91. Станислав каза:

  Здр,12гживях на съпружески начала и имаме дъщеря на 6 г.Преди 2г се разделихме.взе детето и отиде при майка си да живее ,записа даже детето на градина без мое съгласие и без дори да вземе документите на детето от градината .след 4 месеца се принудих да подпиша споразумение с майката за да мога да виждам дъщеря си.от 1 г детето не иска да живее и ходи на градина там (живеят на 8км от града )разказа пред социалните как майка му го е хващала за гушата че не иска да живее там че не му харесва и иска да живее при мен в Ловеч .Условията при мен са многократно по-добри.плаче разстройва се не иска да слиза от колата и казва че ще избяга ако го върна там.сигнализирал съм за всичко това агенцията за закрила на детето и водих го при тях ,разказа им и то че неиска да живее там че се чувства по добре и обгрижвано при мен .Подал съм и писмена молба в социалните със всичко това описано и с молба да бъден преразгледан семейният статус на детето с цел неговото по добро развитие и спокойствие.
  Въпросат ми е мога ли да искам промяна на попечителството върху детето въз основа на социалният доклад и по добрите условия за живот и развитие на детето при мен?
  Предварително благодаря !

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Единствено съда е компетентен да промени споразумението /ако същото е било одобрено от съд/. Производството е за присъждане на родителски права и следва да бъде изключително добре обезпечено с доказателства, в противен случай съда няма да уважи иска.

 92. станислав каза:

  КАКВО ИМАТЕ В ПРЕДВИД С ДОБРЕ ОБЕЗПЕЧЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ?
  Живея в самостоятелен 3 стаен апартамент модерно обзаведен ЛУКС ,живея сам, на 200 м от вкъщи е и старата детска градина на детето с плувен басейн и учител по плуване,една от най добрите в северна България, както и 2 училища,аз съм военнослужещ от 12г ,майка и баща пенсионери живеещи в самостоятелна къща на 3 км,майка детска учителка пенсионерка от 1 месец а детето беше в нейната група привързано е към майка ми,баща ми мен…

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Няма как с подробности да Ви обяснявам какво имам предвид, доколкото това ще отнеме значителна част от времето ми, а и е за всеки казус е индивидуално. Подобно ангажиране от моя страна включва заплащане на адвокатските ми услуги, доколкото времето ми струва пари. Надявам се да проявите разбиране.

 93. станислав каза:

  благодаря все пак дадохте ми надежда, ако стане ВИЕ ЩЕ СТЕ ПЪРВИЯТ ЧОВЕК КОГОТО ЩЕ ПОТЪРСЯ ДА БЛАГОДАРЯ И ОТБЛАГОДАРЯ

 94. Наталия каза:

  Добър ден,въпросът ми е следния:имам брак със съпругът ми от пет години,с когото имаме и дете на четри години.Сега аз изкам да се разведем но той не,също така й детето не ми дава да виждам.Как да постъпя и дали мога да получа родителските права?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Във Вашия случай следва да пристъпите към развод по исков ред и в производството да претендирате присъждане на родителски права. Докато трае процеса направете искане за привременни марки по отношение родотилските права и издръжката. За да си гарантирате, че детето ще остане при вас потърсете услугите на специализиран бракоразводен адвокат.

 95. Наталия каза:

  А това нещо колко време ще се проточи иколко ще ми струва?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Няма как да бъде отговорено на подобен въпрос. За да разберете защо не мога да Ви отговоря колко ще продължи моля прочетете статията „Възможен ли е бърз развод в България?“ Относно цената – минималната сума според тарифата за развод по исков ред е 600 лева. Ако има усложнения – допълнителни явявания, обжалвания и т.н. сумата се увеличава.

 96. Симеонов каза:

  Добър ден! Със съпругата ми имаме брак от 15 години,в следствие на който имаме две деца/дъщеря на 14 год. и син на 8 год./Тя иска да замине да работи в чужбина и да вземе децата с нея. Аз не съм съгласен децата да заминат с нея и поради тая причина ме изгони от апартамента в който живеем.Въпросът ми е как мога да спра децата си да не напускат България?/За съжаление преди време направих пълномощно,че децата могат да напускат страната ни/Благодаря Ви предварително!

 97. Pavlin каза:

  Здравейте, предстои ми развод по взаимно съгласие, дали е възможно жена ми доброволно да ми предостави родителските права? И дали ще има проблеми с това в съда?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Това, което ме питате е абслютно безсмислено. След като имате спор относно родителските права значи няма как да направите развод по взаимно съгласие именно защото между вас отсъства елемента „съгласие“ по въпроса с родителските права, който е задължителен елемент от споразумението по чл. 51 от СК.

 98. Mariq каза:

  Здравейте, имам два въпроса, ако е удобно да отговорите. Възможно ли е в едно съдебно заседание за дело по взаимно съгласие, единия от съпрузите да се откажем а другият да предяви исков процес? Втоприят въпрос е -ако делото е по исков ред възможно ли е да бъде в др4уг град?Благодаря вИ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако делото е заведено по взаимно съгласие и то бъде оттеглено пред съда делото се прекратява и ако съпругът желае давежда ново дело по исков ред. При дело за развод по исков ред делото се завежда в районен съд по местожителството на ответника. Изключение има при дела касаещи интереси на деца, но това е друга тема.

 99. Neven каза:

  Здравейте. След развод започнат по исков ред от страна на съпругата и приключил със споразумение. Детето остава при майката а бащата е с ограничен достъп. След такова споразумение със съдебно решение, може ли за в бъдеще да бъде променяно. Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   След като очевидно сте недоволен от така постигнатото споразумение относно родителсктите права най-общо положението Ви може да бъде описано като „късно е либе за китка“. Тоест тези моменти макар и възможни за коригиране в бъдеще е много трудно на практика да бъдат изменени. Да не кажа невъзможно. Трябвало е по-добре да организирате защитата си и да се борите за по-добър режим на лични отношения. Вашето в момента е след дъжд качулка.

 100. галина каза:

  Здравейте.Имам две деца на 11г
  и на 6г.Получавам редовно издръжка от 200 лв.Бившият ми работи като международен шофьор. За което предполагам и заплата по висока от минималната.Мога ли да го осъдя за повече пари?Забравих да споменя,че има вече две деца от жената с която живее. Благодаря Ви предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Имате някакъв шанс за увеличаване на размера на издръжката, но то няма да е значително, още повече, че има и други непълнолетни, които бившият Ви съпруг трябва да издържа.

 101. Слави каза:

  Здравейте .Предстои ми развод и искам да попитам.И двамата сме съгласни да е по взаимно съгласие.Нямаме никъкви спорове и сме решили детето което е на 5 години да остане при мен.Възможно ли е съда да реши че това не е добре за детето и да не получа родителските права за него въпреки че жена ми е съгласна?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Много малко вероятно е съда да реши подобно нещо, ако родителите са се споразумели и са изготвили качествено и юридически издържано споразумението, което се прави при развод по взаимно същласие.

 102. Liubena каза:

  Здравейте!Работя в чужбина от 3 месеца.Съпругът ми също е в чужбина,но в друга държава.Тормози ме по телефона и по скайп за пари,заплашва ме жестоко.Искам да упълномощя адвокат да се разведа без да го виждам.Страхувам се от него,той е с нечисто съдебно минало.Искам да се развада без да присъствам.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   това, за съжаление не мога да Ви гарантирам, че няма да го видите, доколкото и при двете форми на развод Вие ще трябва да присъствате на съдебното заседание. Иначе е възможно процедурата да се задвижи без Вас, но доколкото излагате проблема си в прекалено сбита форма не бих могъл да Ви отговоря по-конкретно. Свържете се с мен на тел 0876 217 476, за уточняване на подробности, които да Ви помогнат да направите правилен избор за действие предвид спецификата на ситуацията.

 103. Ваня Пеева каза:

  Добър ден. Аз съм на 25 години. Майка ми и баща ми са разведени от много години, но не съм видяла нито лев от него. Догодина имам намерение да записвам да уча в унивеситет. Мога ли да имам някакви претенции за изплащане на неполучените издръжки. Той не е в България. Благодаря предварително за отделеното време!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не се занимавайте с глупости, имали сте прекалено много време да предприемете действия по плащане на издръжка и на 25-години, тоест една година преди да се преклудира правото Ви за издръжка се сещата да търсите такава. В момента издръжката за непълнолетно дете не можете да претендирате, а до колкото не сте студентка не можете да претендирате и издръжка на пълнолетен.

 104. vanq каза:

  Здраве йте..разведена съм.не сме правили подялба на имуществото.Децата ми са пълнолетни.Въпроса ми е дали някога във времето сегашната му съпрута ще имаправа на това имущество

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   След смъртта на бившият ви съпруг, новата му съпруга ще наследи неговата половинка от имуществото и с нея ще бъдете съсобственици в неподелените имоти, освен ако не предприемете нещо в тази насока докато още е жив.

 105. Асена каза:

  Здравейте, Разведена съм от отскоро по взаимно съгласие. Мъжът ми притежава апартамент в който живяхме до настъпване на раздялата, придобит 2 месеца преди брака, чрез ипотека. По време на брака е изплащан този апартамент. Въпросът ми е имам ли право при тези обстоятелства да заведа дело, за да ми наплати половината от изплащания по време на брака апартамент?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, нямате. Това е въпрос, който е следвало да уредите по време на производството за развод и е следвало да бъде повдигнато като въпрос от Вашия адвокат, за да се спестят подобни последващи въпроси и недоразумения.

 106. Иванова каза:

  Здравейте адвокат Белев,искаме да направим развод по взаимно съгласие,разделени сме от години,като през 2011год. разрешихме проблема с детето чрез дело,в което сме направили споразумение за правата и издръжката,нямаме какво да делим,нито жилище,нито имоти.Как и по какъв начин трябва да подходим без да ангажираме адвокат?Благодаря ви.Поздрави.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   В случая, с въпросът си Вие все пак ангажирате адвокат, защото доколкото ми е известно даването на правни консултации е част от адвокатската дейност. Ще си позволя да се въздържа от отговор на въпросът Ви и ще Ви посъветвам да потърсите в интернет, кадето има много писано по вашия проблем и след синтезиране на информацията се надявам да получите отговор на Вашият въпрос.

 107. Димитър Петров каза:

  Здравейте,
  На 04.09.2015 г. след обжалване в окр съд влезе в сила съдебно решение, в което се уреждат родителските права, размерът на издръжка и моят режим на конаткти със сина ми. В частта, която урежда режима на контакти е вписано: „ОПРЕДЕЛЯ режим на лични отношения на бащата Д.Д.П., ЕГН **********, с адрес:*** с детето Георги Д.П., ЕГН **********, като му дава възможност да вижда и взема детето при себе си всяка първа и трета седмица от месеца от края на редовните учебните занимания на детето в петък, при съблюдаване на учебната смяна, с приспивания в петък и събота до 17:00 часа в неделя в дома на бащата в гр.Търговище, един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и през всяка четна година да прекарва с детето първата половина на всички обявени от МОН училищни ваканции, включително Коледните празници, а всяка нечетна година да прекарва с детето втората половина от всички обявени от МОН училищни ваканции, както и Новогодишните празници, на основание чл. 127, ал. 2 от СК.“ Видно от текста на решението никъде не ми е вменено задължението да връщам детето на майката в неделя на адреса й в гр. Варна, напротив тук пише, че детето до 17 часа е в Търговище. Транспортните разходи по взимането на детето и връщането му във Варна надхвърлят два пъти размера на издръжката и общо са повече от 2/3 от моите доходи представеени в съда. Видно от решението задължение да връщам детето в неделя в гр. Варна не ми е вменено от съда. Не следва ли майката да взима детето в неделя от дома ми в гр. Търговище в 17 часа като родител упражняващ родителските права, по този начин не само издръжката , но и транспортните разходи се разделят справедливо между двамта родители и вероятно тази е логиката на съда, който не ме е задължил да връщам детето в дома на майката???

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Вижте, ако сте решили да си правите „мръсно“ и да си създавате излишни житейски усложнения с бившата Ви съпруга можете да правите каквото си поискате и да си тълкувате съдебното решение както Ви изнася. Сериозното и мъжко отношение изисква съвсем друг начин на разбиране и действие относно въпросите свързани с режима на лични отношения на един баща с детето си. А да се опитвате да тръсите логика в решение на български съд е като да търсите извънземен живот. Сигурно го има, но никой не го е виждал.

 108. М.Ибрямова каза:

  Здравейте,
  Искам да се развеждам с мъжа си, който е с двойно гражданство (турско и българско). Сключихме брак в Турция през 2011, но все още не сме го легализирали в България, т.е. в България все още сме неженени. В този случай как трябва да се постъпва, дали е възможно да се разведа без да пътувам до Турция и да наема адвокат и там? Трябва ли да ходя до турското консулство за подаване на документи и т.н.
  Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   От изложението ви не става ясно, дали желаете да се разведете по взаимно съгласие или по исков ред, както и това дали съпругът Ви живее постоянно в България или Турция. Относно това, че не сте регистрирали брака си в България, това не е проблем доколкото процедурата за това е сравнително лесна и бърза, ако имате документите. Не е проблем ако и Вие сте българска гражданка производството по развод да бъде образувано в България.

 109. Васил Ангело каза:

  Здравейте адвокат Белев,
  Моля Ви, да ми отговорите, за закупен имот преди подписването на този Брачен договор ,ще се приложе ли законовия режим на разделност? Съпрузите, страни по договор, се съгласяват правата върху недвижимото имущество, придобито по време на брака, считано от датата на сключване на настоящия договор, да се уреждат съобразно правилата на законовия режим на разделност. Вещните права върху недвижимите имоти възникват за лицето, посочено като потребител в съответния придобивен акт. Благодаря Ви.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Доколкото, за да отговоря на този въпрос следва да се запозная със съдържанието на брачния договор не мога да дам валиден отговор на Вашите питания.

 110. Васил Ангелов каза:

  Благодаря Ви за отговора, но брачния договор съм Ви го написал :
  „Съпрузите, страни по договор, се съгласяват правата върху недвижимото имущество, придобити по време на брака, считано от датата на сключване на настоящия договор, да се уреждат съобразно правилата на законовия режим на разделност.
  Вещните права върху недвижимите имоти възникват за лицето, посочено като потребител в съответния придобивен акт.“

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   А аз също така ще Ви отговоря, че докато не се запозная с документите и тяхната хронология не мога да Ви дам отговор на питането.

 111. светлана каза:

  Здравейте . Интересуваме при евентуален развод какво става с къщата която е ипотекирана и кредита е изтеглен от фирмата на мъжа ми,а аз съм солидарен длъжник,защото къщата е на двамата

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Съжалявам, но въпросът Ви е зададен изключително общо и не разбирам в кой аспект Ви интересува – подялба, прехвърляне на съсобствени дялове, спиране на плащания по ипотечния кредит, ползване след развода, плащания към банка и т.н. Моля конкретизирайте.

   • светлана каза:

    Подялба и ползване след развода при условие че аз не плащам заема ,мъжът ми също а води дела с банката

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Съжалявам, но има прекалено много неизвестни по Вашия казус, за да мога да отговоря.

 112. Asena каза:

  Здравейте,
  Въпросът ми е по какъв начин ще бъда уведомена за решението от съда при развод по взаимно съгласие? Ще дойде ли писмо до адреса, на който живея (както първоначално дойде иска за развод от съпруга ми) или лично трябва да ходя да проверявам в съда за излязло решение? Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   съобщението за развод по взаимно съгласие ще Ви бъде изпратено на постоянния Ви адрес или на адреса за призоваване на представлявалият Ви по делото адвокат.

 113. жасмина каза:

  Добър ден искам да Ви попитам дали е възможно след развода детето да остане при баща си с пълно попечителство,когато то е на около 5 месеца, тъй като аз съм майката, но не желая детето около себе си? В този случай горе долу каква ще бъде издръжката от моя страна? Благодаря!Приятен ден!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   няма проблем родителските права след развода да бъдат дадени на бащата, ако така сте се спразумели. Размерът на издръжката също ще бъде такъв какъвто сте се разбрали, като минималният размер грубо може да бъде определен на 100 лева.

 114. Александър каза:

  Здравейте. В момента сме в процес на развод по взаимно съгласие. Подписали сме споразумение,но датата на делото е 12.01.2016. Проблема е, че съпругата ми не ми дава да виждам детето и няма да ми даде да го видя докато не излезе решението на съда. Не съм виждал дъщеря си от 27.09.2015 а до датата на делото има доста време. Кякво мога да направя?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ами идете и си я вижте, докато няма развод Вие имате толкова права колкото и съпругата Ви, така че тя няма право да Ви ограничава вижданията. Ако искате си вземете детето и си го заведете в къщи. Майката няма как да подаде жалба за това, че детето е с баща си.

 115. Александър каза:

  Това ми е ясно,че имам право да я взема, но без съгласието на съпругата ми фактически няма как да стане. Може със сила,но това няма да е добре за детето. Някакъв вариант с съдебно решение или нещо такова.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Остава Ви жалба до отдел „Закрила на детето“, но ефектът ще е никакъв. Единствено от Вас си зависи да упражнявате родителските права, които имате към момента. След като очевидно нямате съгласие по въпроса с виждането на детето и предвид възможността да продължават да ви се създават пречки след развода не считам, че вариантът, който сте избрали за развод по взаимно съгласие е оптималният за разрешаване на противоречията, които имате със съпругата си. При подобни ситуации винаги е за предпочитане да се пристъпи към развод по исков ред и от позицията на силата да се диктуват условията на раздялата.

 116. E. Georgieva каза:

  Здравейте, имам въпрос относно издръжка за дете.
  Бих искала да заведа дело за увеличаване на издръжката,, която е 40 лв/месец.

  Детето ми е на 12 год.
  Бащата на детето се намира в чужбина, като в момента плаща чрез майка си /бабата на детето/.

  Нямам никаква връзка с него, не отговаря на и-мейли, сменил си е телефона, не контактува с дъщеря си, а бабата се държи арогантно.

  Доколкото знам в съда трябва да предоставя информация за неговия доход.

  Интересувам се има ли официален начин, по който да намерим къде се намира бащата, който беше последно в уредена държава в ЕС и вероятно е още там, както и начин да намерим информация за неговия доход.

  Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Нямате никаква такава законова възможност. При заведено дело съда може служебно да изисква какъв е адреса на ответника, но доходите му няма как да бъдат проверени. Това е стандартна ситуация по делата за изръжка. Все пак имате основания за завеждане на дело доколкото 40 лв за значително по-малко от минимума, който е установен в момента. Това е самостоятелно основание за завеждане на иск за увеличаване на издръжка.

 117. Деница каза:

  Здравейте, имам 3 въпроса към Вас:
  1. В предбрачният договор пише, че при развод разходите за детето се поемат по равно. Как става това ако в споразумението по взаимно съгласие ще впишем определена издръжка? Може ли да се впише там, че всички разходи извън издръжката като такси за градина и извънредни например ще са по равно, как се доказват разходите?
  2. Съпругът е с малка заплата, но на негово име има огромен депозит и строителна фирма отпреди брака. Може ли това да е основание за искане на по-висока издръжка?
  3. Може ли в споразумението да впишем, че след навършване на 3 годинки на детето издръжката се увеличава на друга сума, а също и че тогава детето може да остава и с преспиване при бащата – това е с цел да не се води ново дело.
  Благодара предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Отговор на въпросите Ви изисква проучване на документи, което е в графата платени адвокатски услуги съгласно условията, които съм установил за даване на базплатни правни консултации на сайта ми.

 118. Мария каза:

  Добър вечер имам два въпроса . Искам за Ви попитам в България имали закон и двамата родители при развод да получим равни родителски права при развод и втория ми въпрос е да ли има закон с които след определен период да се анулира брак ?Не живея с мъжа си от 5 години.Благодаря

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Няма опция за равни родителски права след развода. На втория въпрос не мога да отговоря, защото не го разбирам.

 119. Epis каза:

  Здравейте, чакам дете от рускиня с която имах любовна връзка преди 6 месеца. Тя няма българско гражданство. И знам, че наскоро се е развела със съпуга си в Русия. Тя неиска детето и иска да се откаже от него веднага след раждането му тук в Булгария. Аз го искам и естесвоно съм съгласен да го припозная. Какви са стъпките нужни за легализиране не детето ми при/след раждане?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   След раждането го припознавате пред длъжностното лице в болницата. Това е най-лесният и бърз начин.

 120. христина каза:

  здравейте,искам да ви попитам,омъжена съм за сърбин ..от половин година съм в бг и отношенията ни не са много добри.имаме дете на 3 год.детето е с двойно гражданство. последния път когато дойде той в бг да ни взима се скарахме много лошо и той си тръгна,каза също така че иска да заведа детето в сърбия за празниците ..аз се притеснявам обаче че може да не ми позволи повече да се върна с детето в бг.ако направим пълномощно за да съм по сигурна той може ли след това да се отметне там и отново да не разреши да изкарам детето от сърбия?друго също исках да попитам ако това стане мога ли от там да потърся помощ тук в бг и не на последно място какви са шансовете ако се разведем да отсъдят на мен родителските права ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   При тази ситуация изкарвайки детето си в Сърбия имате всички шансове да се приберете без него, а като знаем всички колко и пука на държавата България за нейните граждани никаква помощ няма да получите. Ако подадете молба за развод в България имате всички шансове да получите родителските права.

 121. Ивилина Димитрова каза:

  Здравейте ,адвокат Белев.Въпроса ми е следният. Искам да подам молба за развод, но тази молба мога ли лично да я връча на съпруга си.Другото ме интересува е ,че в момента не работя и не знам колко ще ми струва цялата тази процедура. Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не не можете да връчите лично исковата молба, има си законови процедури, цената е в зависимост от избрания вариант за развод – от 500 до около 800 лева с държавните такси.

 122. Angel Nikolov каза:

  Здравейте адвокат Белев, преди година издадох безсрочно палномощно на приятелката ми за да прибере дъщеря ни за кратка ваканция в България и от тогава не знам местоположението на дъщеря си, доколкото разбрах от общи познати е в чужбина. Въпроса ми е мога ли да да поискам от български съд да задържи детето ми в българия следващия път в който те се приберат в България до уреждането на режима на виждане от мен или може би правата, мисълта ми е за да не избяга пак бившата ми в някоя държава. Благодаря ви предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Можете да оттеглите декларацията за пътуване в чужбина. Така при следващо влизане детето няма да може да напусне страната, докато предприемете действия за уреждане на въпросите, които касаят родителските права. Казусът Ви всъщност е много сложен и Ви съветвам да се обърнете към адвокат, който да предприеме необходимите действия по защитата на Вашите права.

 123. qq33 каза:

  Здравейте искам да ви попитам няколко въпроса все от някъде се тръгва!Имам дете от мъжът с когото живея но нямаме брак искам да се разделим той постоянно бие детето а мен ме тормози психически даже развих психично заболяване.Нямам доход за да си гледам детето безработна съм.Искам да го съдя за издръжка но не знам процедурата и колко ще ми струва адвоката който да заведе делото ?Моля за съвет!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   минималният хонорар на адвокат по дела за издръжка е 300 лева според Наредбата за адвокатските възнаграждения. Ако се чудите от къде да тръгнете, най-правилно е да идете при адвокат и той да Ви обясни какви са стъпките във връзка със завеждането на дело за издръжка.

   • vanq каза:

    Здравейте.въпросът ми е следния.бившия ми съпруг живее с една жена в собственото ни жилище което не е поделено .тя е с постоянен адрес там.дали ще има право на някакви претенции ако нямат брак? Благодаря

 124. Е. Тодоров каза:

  Здравейте, господин адвокат! С майката на 6 годишният ми син не сме имали брак, разделихме се преди 3 години и без съд се разбрахме аз да се грижа за него. Предстои с детето да заминем да живеем в Германия, но освен декларацията при нотариус за пътуване мисля, че ми трябва и документ за родителските права и грижи. Какво къде и как да направя ? От нейна страна няма претенции и проблеми за съдействие. Издръжка не искам.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако искате да пътувате освен декларацията за съгласие друго не Ви трябва. А ако искате документ за родителски права, трябва да водите дело.

 125. Петя Николаева Миланова каза:

  Здравейте господин Белев. Имам следния казус. Преди години имам встъпил в дествие развод, с присъдени родителски права над детето, което в момента е на 15години. Бащата е осъден за издръжка, която така и не плаща. Заведох дело и сега държавата я плаща. Бащата е неоткриваем за момента. Детето обаче желае да пътува с групи от училище за изяви в Испания. Какви са ми възможностите и шансовете да подсигуря такива документи? Може ли само с мой подпис да го пусна в тази ситуация?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Само с Вашият подпис няма да го пуснат през границата. След като бащата е неоткриваем трябва да водите дело за заместващо съгласие в съда, но е добре да предвидите подобни действия поне 6 месеца преди излизането в чужбина. Другия вариант е лишаване от родителски права, ако има предпоставките, но пак става по съдебен ред и изисква време.

 126. Ст.Стоянов каза:

  Здравей те, господин Адвокат Белев.Имам съпруга и две деца на 3и 4 гадинки както и ипотечен кредит изтеглен от мен но по време на брака. Със съпругата ми не се разбираме.Въпросът ми е следния .Как мога да накарам съпругата ми да плаща половината от вноската? И още един въпрос .При евентуален развод какво се случва с апартамента-ипотеката е на мое име имам желание при развод да продам апартамента за да неплащам.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Никак не можете да накарате съпругата си да плаща половината вноска, ако тя не желае. Относно продажбата, ако жена Ви няма нищо против можете да го продадете. Освен ако госпожата не претендира да и се предостави същия като семейно жилище. Варианти във вашата ситуация колкото искате и почти всичките не са добри за Вас.

   • Ст.Стоянов каза:

    Здравей те, господин Адвокат Белев.Извинявам се,възникнаха в мен два въпроса .
    1- какво става при развод с ипотеката 2 –и ако аз немога да плащам

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     С ипотеката нищо не става, а като не можете да плащата банката взема жилището.

 127. Николай каза:

  Здравейте, моля за съдействие и съвет относно моя случай. Жената, с която живеем на семейни начала и с която имаме две деца, замина при родителите си на 300 км. от досегашното ни местожителство. Малко по-късно ми заяви, че няма да се връща и завежда дело, но не каза какво – трябвало да чакам да ми пристигнат документите. Каза, че мога да отида и да видя децата, но не и в къщата на родителите й. Какво да правя, как да действам. Не мога да чакам, децата ми са важни, но сега са далеч, а и нямам представа дали няма да иска от съда окончателно да ми ги вземе?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Докато не получите документи и не стане ясно какви са искаията на госпожата, няма как да Ви дам съвет как следва да процедирате. На първо място обаче е добре да се поинтересувате в районните съдилища – по вашето и по на жена Ви местоживеене дали има заведени срещу Вас дела.

 128. Инка каза:

  Здравейте
  Бих искала да ми разясните ако е възможно казус за издръжка на дете студент.Значи момичето е на 20 години втора година студентка във НВУ Васил Левски авиационна техника.Тя е на пълна държавна издръжка живее на общежитие имат закуска обяд и вечеря и заплата месечна в зависимост от успеха но минимум на месец взима 140 лева.Момичето има и апартамент собствен във провинцията.Майката и бащата в момента от месец време са разделени.Нямат развод и на този етап не мислят да се развеждат.Принципно са се разбрали за имуществото си и неговата подялба но остава издръжката на детето.Детето е с майка си и живее с нея когато е в провинцията а не на училище.Заплатата на бащата е около 500 лева.И сега въпросът ми е дължи ли бащата издръжка на детето и ако да в какъв размер.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Така зададен въпросът има поне три верни отговора. Но принципно и двамата родители на пълнолетен дължат издражка, не само бащата. А какъв размер, на това може да отговори единствено съда, в зависимост от много фактори.

 129. Nikolaj каза:

  Здравейте , въпросът ми е следният , имам ТЕЛК решение за 82% , това освобождава ли ме от задължението ми да плащам издръжка на детето ми след развода със жена ми.Благодаря предварително.

 130. Светослав каза:

  Здравейте , разведени сме с жена ми , дъщеря ми следва, на 20 години е , но живее на семейна начала с мъж с добри финансови възможности , задължението ми за плащане на издръжка отпада ли , или само ако тя е сключила брак с него. Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако беше семейна с брак – щяхте да имате някакви основания. Но при съжителството ако спрете и се заведе срещу Вас иск за издръжка вероятно ще загубите делото поради невъзможност да докажете това обстоятелство.

 131. Явор каза:

  Здравейте, преди няколко дни Ви бях споделил това, че жената, с която живеехме без брак, с която имаме две деца, припознати от мен, избяга от дома ни. Сега вече е ясно че е завела дело за издръжка – по 160 лева на дете, както и с искане децата да не напускат пределите на града, в който към момента живеят, до навършване на 6-годишна възраст. Описала е изключително големи „гнусотии“, че съм пияница, че в дома, в който живеехме 7 години, нямало никакви условия – има две бани, бойлер, санитарни възли и т.н. но според нея това не са условия, че ако майка й не пращала пари, ние не е можело да се издържаме и какво ли още не. Моля за съвет!

 132. Бистра Арсова каза:

  Здравейте адвокат Белев, имам следния въпрос:
  Имам насрочена дата за бракоразводно дело по взаимно съгласие.
  Получих призовката и Определение от съда.
  Съда изисква да представя застрахователна, или пазарна стойност на МПС,
  което сме се споразумяли да остане на мен.Автомобила има автокаско, достатъчно ли ще е
  да представя копие от застрахователната полица и късно ли ще е това да бъде в самия ден на делото.
  Благодаря предварително
  С уважение

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, не е достатъчно. Това лазпореждане на съда по принцип означава удостоверение за застрахователна стойност, което се издава от Вашия застраховател.

 133. Mimi каза:

  Здравейте! Аз и мъжът ми живеем в ОАЕ и имаме дъщеря на 6 години. От самото начало на нашоя брак имаме проблеми, най-често свързни с финансовото ни положение. Мъжът ми е доста избухлив и не един път ме е заплашвал, че ако се стигне до развод, ще ми вземе детето. Моята майка също живее с нас още от самото начало за да ни помага финансово, защото аз не работя вече 4 година за да мога максимално да се отдам на грижите за дъщеря ми. Отглеждм я изцяло сама, без ничия помощ и сме много привързани. Мъжът ми няма търпението да се занимава с дъщеря ни и в повечето случаи и се кара, че го изнервя като пее и играе. Никога не е полагал основни грижи във всекидневното и отглеждане. Не мога да твърдя разбира се, че не обича детето, но просто няма търпние и желание да се занимава. От години отношенията ни с мъжа ми не вървят, спим в отделни стаи и почти не общуваме, а когато се стигне до разговор той завършва със скандал и то пред очите на дъщеря ни. Още от бебе тя е свидетел на всичките ни проблеми и точно за това е много чувствително и ранимо дете. На 2 годинки започна да има лицеви тикове в следствие на скандали и крясъци. Мъжът ми получава добра заплата, но има изтеглени 2 лични заема и със разходите като наем на апартамента, училището на детето и сметките ни за ток и вода почти двойно надскача месечният си доход. Въпреки всичко не престава да харчи пари за дрехи които поръчва тайно онлайн с кредитната карта. Беше арестуван за това че не плаща наема на апартамента но от една година и не можеше да напусне Емирствата докато не плати всичко пред съда. Преди това имаше същия проблем, но със 2 кредитни карти, а после и с колата която изплащаше на банката. Непрекъснато взима пари на заем от приятели и колги. Така живеем от години. Ден за ден. В страх, че другия месец може и да сме на улицата. Проблемите ни от смото начало на нашия брак са предимно финансови, заради неразумното му харчене. А преди 3 месеца разбрах, че ми изневерява с 20 годишна сервитьорка, за което той разбира се отрича. Бях безкрайно наранена!. Аз също имам връзка от 1месец с мъж за който съпругът ми не знае. С него се чувствам щастлива и спокойна. Преди 1 седмица разбрах, че съм бременна, но не от съпругът ми защото с него нямаме отношения вече 6месеца. Не искам и немога в страна като ОАЕ да направя аборт. Въпросът ми е, ако се стигне до развод и мъжът ми не се съгласи да се разведем по взаимно съгласие, може ли той да претендира за правата над нашата дъщеря и какви са шансовете му да ги получи имайки предвид моята ситуация? Може ли да се разведем от тук и това ще е ли в моя полза или трябва да се разведем в България? Трябва ли да казвам преди пускането на молба за развод, че съм бременна от друг мъж или това само ще е срещу мен. Най- големият ми страх е да не ми отнеме детето. Връзката ни с нея е много силна, до толкова, че изпада в паника и се стига до психолог ако я оставя за повече от ден при бабите и когато сме си в България през лятото. От както се е родила не се е отделяла от мен за повече от ден и то много рядко.
  Нямам собствено жилище, нито работа за да докжа доход. Съпругът ми също няма собствено имущество. Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо,
   при такава сложност на казуса дори не си и помислям да Ви дам каквито и да е съвети, без да го знам и в най-малките детайли. За съжаление при подобна правна и фактическа сложност, всеки прибързан и непремерен отговор от моя страна би донесъл единствено огромни проблеми. Не смятам и че въпросите, които ми поставяте могат да получат отговор от писане по интернет или по телефон. Въпреки всичко, колкото по-бързо се приберете с детето в България, толкова по-големи ще са шансовете Ви то да остане при Вас. Ако искате хем дете, хем ОАЕ, според мен си просите сама изключитено големи усложнения в житейски план.

 134. milena koleva каза:

  Здравейте Адвокат Белев,сключих брак в Италия с мароканец преди седем години.Мога ли да се разведа в България ,колко дълга е процедурата ,той живее в Италия и трябва ли да присъства?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   можете да се разведете в България и господина не е длъжен да присъства. А на въпроса колко ще продължи процедурата това никой уважаващ доброто си име адвокат не може да Ви каже, доколкото при подобен род процеси непрекъснато възникват спънки от всевъзможно естество, които не са под контрола нито на адвоката, нито на клиента. Имам достатъчно опит по въпросите на разводите с чужденци за да знам, че ако Ви кажа срок, това означава просто да излъжа.

 135. Ивайло.Й каза:

  Здравейте.
  Разведен съм от 7 години. Плащам издръжка на двама сина които вече са студенти.
  От 3 години не поддържат връзка с мен , но имам информация че единият от тях работи.
  Длъжен ли съм в такъв случай да плащам издръжка и ако не как да докажа че има доходи от трудови възнаграждения.
  Към какъв тип адвокат да се обърна?
  Ще съм Ви благодарен ако ми дадете някакви напътствия.
  Поздрави/Ивайло

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ами има си съдебен ред за това и ако сте 100% сигурен, че наистина работи на трудов договор можете да заведете дело за прекратяване плащането на издръжка. Въпросът за това към какъв тип адвокат да се обърнете е абсолютно неразбираем за мен, защото аз поне не знам какви типове адвокати има, за да Ви насоча.

   • М.Николовска каза:

    Здравейте! Бих искала да ви попитам дали съдът има ли право да ме разведе и да ми вземе правата на детето като съм се явила само на първото заседание ,а на другите не може ли да вземе решение.Благодаря!

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Ами след като както разбирам сте се дезинтересирали от изхода на делото с неявяването си е напълно възможно и това да Ви се случи. Вашето неявяване освен ако не се дължи на важни причини не е причина съда да отлага делото и той може да го реши във Ваше отсъствие. За това нормално мислещите хора си наемат адвокати.

 136. AngelinaY каза:

  Здраевейте, Адвокат Белев,
  Омъжена съм за чужденец, който живее в България, искаме да се разведем по взаимно съгласие. Въпросът ми е, той не говори български, трябва ли документите да са преведени на родния му език и нотарилно заверени, и да присъства преводач на делото?
  Благодаря предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако е по взаимно съгласие превод и нотариална заверка не е необходим, но преводач след като не владее български ще му трябва.

 137. Inferno каза:

  Здравейте, искам да попитам следното. Разведена съм от 4 години и имаме дете, което е на 7 години. Имаме споразумение да вижда детето 2 пъти месечно. Но това лято ми предстой да се преместя да живея и работя в друг град, на 200 км от мястото, където живея сега. Това ще създаде неудобство на бившият ми мъж при свиждането с дъщеря ни. Дали по този начин не нарушавам някой закон или правилник и това да му даде основание да заведе иск за правата на детето ми.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   До колкото не съм запознат с момента как точно е описан момента с режима на виждане от бащата в съдебното решение не мога да Ви отговоря дали има някакви рискове за Вас.

 138. Димитров каза:

  Здравейте, бих искал да попитам в какъв срок може да се обжалва бракоразводно дело и колко ще струва?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Можете да обжалвате решение по дело при развод по исков ред, но не и такова по взаимно съгласие. Срока за обжалнате и пред кой се обжалва го пише накрая на решението, а колко ще струва не мога да кажа предварително, доколкото не съм запознат със случая.

 139. Ioanna каза:

  Здравейте, адвокат Белев! Имам въпрос относно развода по взаимно съгласие. Аз и съпруга ми искаме да се разведем по взаимно съгласие, като нямаме общо имущество придобито по време на брака, нито деца. Тъй като живеем в чужбина, може ли той сам да подаде молбата за развод и споразумението в съда, които съответно ще попълним и подпишем тук. Необходимо ли е документите да бъдат заверени преди да бъдат подадени в съда?

 140. Благовест каза:

  Привет, Адвокат Белев. Имаме развод по взаимно съгласие. След като се разделихме с бившата ми съпруга тя се изнесе с двете ни деца на 5г и 9г в жилището на майка си. Децата се чувстваха добре до момента в който „причината“ за развода не отиде да живее при тях. Децата са много стресирани и изплашени от човека, който съжителства в момента с тях и майка им. Имам непотвърдена информация, че въпросният човек е разведен със забрана да доближава бившата си съпруга и децата си, заради упражняван физически и психически тормоз над тях. Какви са шансовете да взема родителските права, при условие, че децата са много привързани към мен, връщат се с нежелание при майка си и се чувстват много по-спокойни, когато са при мен?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   В момента почти никакви, но като навършат 10 години могат да се питат при кого биха желали да идат в съда и с известна доза късмет да добиете положителен резултат, но да се обещава или предвижда резултат при подобни казуси е практически невъзможно и всеки адвокат, който се ангажира с резултат би бил обикновен лъжец.

 141. Ivaylo Mladenov каза:

  Здравейте, адвокат Белев!
  Женен съм от почти7г. Имам регистрирана преди брака фирма ЕООД. Със съпругата сме доста взаимно разтроени, може да претендира за изневяра и еднократнотно посягане от моя страна. След раждането на второто дете, без да и е било известно предварително, придобивам апартамент с еднократна сделкаи приходна насрещна фактура на към ЕООД-то, като преди това сме живеели под наем, и опцията да се ползва за живеене не е била известна на съпругата ми. Въпросите ми са следните:
  1.Има ли значение за развитието на делото, кой подава първо иска за развод?
  2.Може ли да има притенции за ползване на имота на ЕООД-то, в момента има ипотека към фирмен кредит, който ще се изплаща още 6г., едва ли може съпругата ми да докаже доход, с който да може да погасява вноски.Какви притенции може да има?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   за делото няма значение кой пръв ще подаде документите. Относно имуществото на ЕООД, там работа е значително по-сложна и съществуват законови възможности да претендира паричен еквивалент на дял. А на въпроса какви претенции може да има няма как да отговоря доколкото доказано не притежавам ясновидски способности. Най-ясно се виждат претенциите в исковата молба или отговора. Предварително да се каже какви ще са е в сферата на паранормалното. За да си изясните позициите, да пресметнете рисковете и евентуалния изход за Вас ще се наложи да се обърнете към адвокат, още повече че става въпрос за имущество, което е на значителна стойност. В тази връзка не мисля, че безплатната правна консултация е правилния подход за получаване на помощ по Вашия казус.

 142. даниел каза:

  Здравейте, адвокат Белев!
  със съпругата ми сме женени от 4 месец….а живеем от 2 години…имаме детенце на 2 месеца но на скоро тя си събра багажа и ми взе детето….искам да знам кога мога да се разведа понеже доколкото разбрах понеже е кърма4е съдъ няма да ми разпише до една година…и как аз мога да го виждам

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Можете да се разведете в момента, в който спрете да четете глупости по интернет и посетите добър бракоразводен адвокат. И колкото по-скоро го направите, толкова по-скоро можете да започнете да вжидате детето си.

 143. Илиева каза:

  Здравйте.
  Искаме със съпруга ми да се разведем по взаимно съгласие,но той няма възможност да се прибере до България за подписването на молбата,а ми е направил генерално пълномощно,с което мога да подписвам документи от негово име и както следва без негово присъствие.Та,дали е възможно аз да се подпиша вместо него или теябва той лично да е с мен?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   при развод по взаимно съгласие и двамата съпрузи се явават лично пред съда, и лично заявяват, че желаят да прекратят брака. Никакви изключения, упълномощвания и т.н. не се допускат. Както човек не може да се ожени чрез пълномощник, така не може и да се разведе с такъв. Въпреки това има варианти за сходна процедура, но следва да се свържете с мен на тел. 0876 217 476, за да разберете каква е и дали ви устройва.

 144. Маргарита Дръндарова каза:

  Здравейте,искам да Ви попитам ако бащата на децата ми е подал жалба срещу майка ми,която основно се грижи за децата ни в агенция за закрила на детето,но чрез горещия телефон може ли да бъде принудително изведена майка ми от дома ни защото той твърди че тя тормози детето ни и какво мога да предприема аз като действие за да се спре неговоро изнудване да живея с него или да съди майка ми и да вземе двцата пеи положение че нямаме брак а той едва сега започна да работи

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо, това което ме питате няма как да стане освен ако майка Ви наистина не тормози децата. Относно това какво можете да предприемете не мога да отговоря, защото не знам нищо за Вашия случай, за да мога да Ви препоръчам вариант за действие. Доколкото обаче от изложението Ви долавям случай на домашно насилие мисля, че правилното не е да търсите варианти в интернет, а да се консултирате с адвокат.

 145. Владимир Монев каза:

  Здравейте,искам да попитам може ли да си вземам детето преди да е минало делото без брак сме а тя не ми дава да го виждам без тя да присъства!В смисъл до делото мога ли да вземам детето вкъщи без майка му?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Вие сте баща и имате същите права като майката, докато не влезе в сила решението по делото за родителски права.

 146. Anelia каза:

  Здравейте,
  искам да подам молба за развод по исков ред.Съпругът ми категорично отказва развод.Причината за разтройството на брака е неговия алкохолизъм.Бракът ни е от 25гПроблемът е че не знам как да докажа алкохолизма му.Доколкото разбрах са необходими двама свидетели,но никой няма да свидетелства срещу него.Все пак това са общи приятели.Как се процедира в такъв случай?Аз съм категорична,че не искам да продължавам да живея с него.Неговото заболяване зарочна да влияе на психиката ми.Благодаря предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   В тази ситуация безусловно се нуждаете от адвокат, който да организира успешното провеждане на исковото произвоство. Какъвто и съвет да Ви дам, не мисля, че би Ви помогнал без квалифицирана юридическа помощ.

 147. Д, АЛЕКСИЕВА каза:

  Здравейте.Имам спешна нужда от правен съвет.Дъщеря ми живее в чужбина.Кипър.Нещата опряха до развод,но съпругът и работи като адвокат и я плаши,че ще и вземе децата.Тя е доста безащитна там.Опасява се ,че може да изгуби децата.И въпросът ми е,ако евентуално изгуби родителските права върху децата,може ли да бъде за щитена тук в България и да води дела от наш адвокат.Да обжалва решението.Благодаря В и предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   При всички положения ще и трябва бракоразводен адвокат още от началото, и то местен. После да се обжалва е умряла работа. За съжаление доколкото децата предполагам са с постоянно местожителство в Кипър, който пък е част от ЕС и важат съответните директиви компетентен за родителските права ще бъде тамошния съд. За съжаление подобни международни казуси не могат да бъдат консултирани качествено онлайн и да се дадат възможно най-правилните насоки за действие.

 148. вес каза:

  здравеите искам да попитам баща ако не плаща издрашка има ли право да вижда децата си

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Абсолютно има право. Това, че не изпълнява задъжлжението си да плаща издръжка по никакъв начин не е свързано и не отменя правото му да се вижда с децата. Отделен въпрос е кога и по колко.

 149. илиана каза:

  Здравейте, адвокат Белев, Благодаря ви предварително за отделеното време. Казусът е следният:Притежавам
  апартамент който ми е дарен от брат ми с клауза апартамента да се ползва
  пожизнено от майка ми при развод съпругът ми имали дял от апартамента

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Даренията по време на брака не са съпружеска имуществена общност и при развод остават лична собственост на дареният съпруг.

 150. доц. Мария Еремиева каза:

  Здравейте, адвокат Белев,
  Дъщеря ми е 100% инвалид и утре в 9 часа сутринта има насрочено дело за развод по взаимно съгласие. Може ли да не се явява в съда, ако има нотариално заверен подпис на исковата молба за развод.

 151. Milena каза:

  Здравейте , адвокат Белев, искам да попитам с мъжът ми нямаме сключен граждански брак имаме детенце на 1 годинка , което е припознато , въпросът ми е ако реши ме да се разделим и се водят дела при кого ще остане детето ? Благодаря ви предварително за отговора !

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Предвид възрастта на детето и необходимостта от майчина грижа най-вероятно при Вас, но има нюанси, които следва да консултирате с адвокат, за да е сигурно, че това ще стане така.

 152. Vanya Mileva каза:

  Здравейте, адвокат Белев, разведена съм от близо три години, като през това време бившия ми съпруг е виждал детето ни (вече на 5 години), когато той си реши и за колкото си реши, като в началото това беше за 2-3 часа в събота или неделя, а в последната година иска да я взема всяка неделя за през деня. След като на няколко пъти й говори силно неуместни неща за мен и след като се консултирах с детски психолог му заявих, че ще взема детето само в уречените в споразумението дни и часове, но на него не му били удобни и не я взема въобще. Въпросът ми е относно часовете в дните, в които по споразумение трябва да я вземе – той не желае да ги спазва – например – в събота бил зает и искал само в неделя. Мога ли да настоявам да ги спазва и да не се съобразявам с желанията му или съм задължена след като в неделя бил свободен от толкова до толкова да отстъпя и да я взема? Благодаря Ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Това, кога му е удобно на бившият ви съпруг е без значение. Напълно сте в правото си да откажете да му дадете да се вижда с детето в дни, които не са посочени в решението за развод.

 153. Десислава Йорданова каза:

  Здравейте, ако с мъжа с когото живея си закупим апартамент и го запишем на името и на двамата при положение, че не сме женени, а той е разведен, детето му от брака ще има ли права по някакъв начин, ако се сложи кауза пред нотариус, че ако нещо стане с него, аз получавам и неговия дял. Има ли някакъв шанс детето да има нещо не само в ситуация, ако нещо се случи с него, а и като цяло. Също бих искала да попитам, ако със мъжа с когото живея някой ден имаме дете и той го припознае, това дете ще бъде ли негов наследник, ако нямаме брак?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   детето от предишния брак ще бъде наследник в случай на смърт на мъжът с който живеете. Клаузата пред нотариус по никакъв начин няма да засегне запазената част от наследството, която има детето от предишния брак и по начало ще е нищожна. Ако бъдещото Ви дете бъде припознато то също ще бъде наследник независимо от това дали с господина имате брак или не.

 154. Silvia каза:

  Здравейте,
  мъжът ми ми изневери и от тогава нещата не вървят между нас. Ревнува ме и ми посяга пред децата. Не иска да ми дава развод. Аз в момента съм безработна и нямам финансова възможност за развод по исков ред. Ако може бихте ли ми отговорили, каква сума ми е нужна горе долу за това и може ли да го осъдя и да му отнема всичко, къща, кола?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравете,
   минималното адвокатско възнаграждение за развод по исков ред е 600 лв, като в зависимост от хода на процеса може и значително да надхвърли тази сума, в зависимост от това какво иска клиента. А без да се познава в изключителни детайли вашия случай отговор на въпроса какво ще получите след развода попада в сферите на гадаенето и ясновидството, в които за съжаеление не съм компетентен.

 155. Габриела Стойчева каза:

  Здравейте!Въпросът ми е следния. Моите родители живеят разделени от 8 почти 9 год. Техният брак продължи 25год,но в пиянски скандали и побоища от страна на бащами към майка и така до преди 9год с поредния побой аз не издържах и взех майка с мен. Майка ми живее от 5-6год с друг мъж, но тя през всичките тези 9год нямаше никакъв контакт с родния ми баща, нито се виждат, чуват нищо. Баща ми нежелае да подава развод, а и неиска и да даде развод на майка. Бих искала да ми разесните как може майка да бъде официално свободна от баща ми. Имам и брат и двамата с него сме пълнолетни, такаче няма да му се налага да плаща издръжка. Благодаря предварително за отделеното ви време.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   В тази ситуация трябват адвокат и около 700 – 800 лева за хонорари и други разноски. Това е което трябва, за да може брака да се прекрати. Предвид ситуацията не мисля, че е по силите Ви да се справите сами с развода. Но без детайли по случая не мога да кажа нищо повече.

 156. Радостина каза:

  Добър ден искам да попитам съдих мажа си за издражка и вчера излезе решението въпросат ми издражките за минал период до колко време трябва да се платят и можели да не ги плати

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Така зададен въпроса, не може да получи отговор, защото законите са едно, а практиката друго. По принцип се дължат от влизане на решението в сила, пък той ако няма възможност въпросът отива в едни други измерения.

 157. Сима каза:

  Здравейте, адв. Белев!
  Със съпругът ми не живеем заедно от известно време поради несъвместимост на характери, желания и планове за бъдещето. Имаме изтеглен ипотечен кредит, с който закупихме семейното жилище, в което живея с дъщеря ми – тя е на 5 години. Кредитът е на мое име. Мъжът ми е съдлъжник. Искам да продължа сама да го изплащам и да го запазя. За да избегна всякакви претенции от страна на съпругът ми в бъдеще. Той ще получи от мен половината от това, което сме дали заедно до момента. Но, от тук нататък декларация ли се попълва от негово име за това, че няма да има претенции или се процедира по друг начин? Интересува ме чисто документално какво се прави, защото предполагам този документ, декларация или някакъв вид споразумение, трябва да бъде приложено към молбата за развод
  Благодаря Ви, предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   никой не Ви пречи и сега сама да продължите да си го плащате, но за целта следва в споразумението за развод да е описано, че жилището се поставя в дял и собственост на Вас, а споразумението за изплатена от Вас сума към съпругът Ви е отделен въпрос, който не е нужно да минава през съд и може да има формата на извънсъдебно споразумение. Този въпрос може да се уреди и след развода с покупко-продажба на идеални части от съсобствеността, но това си е Ваше лично решение.

 158. neli2017 каза:

  Здравейте г-н Белев
  моят въпрос е следният :
  имам дете на 10 години,не е признато от бащата който е холандски гражданин,не живеем заедно.мога ли да го осъдя на издръжки за детето ? каква е процедурата и колко пари са ми нужни ако имам право да го осъдя.
  благодаря ви предварително

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако ще правите каквото и да е свързано с припознаването на детето, подаването на иск за бащинство и за издръжка считам че по-добрия вариант, ако холандският гражданин не живее в България, да се обърнете за помощ към холандски адвокат и да заведете делата там. При Вашата ситуаци воденето на дело в България първо е безсмислено, второ ще бъде изключително скъпо и със съмнителене краен резултат.

 159. neli2017 каза:

  искренно ви благодаря за бързият отговор жив и здрав да сте,хубав ден

 160. Ивайло каза:

  Имам брак със съпругата ми от година и седем месеца имаме и дъщеря на 6 месеца.Живее ме при майка и ,която е разведена от 7 години с баща и.Не иска да излезем на квартира и не иска при моите родители.Майка и е контролира и постоянни ни се бърка в нещата,казва и кое е правилно и кое не,като цяло е манипулира и ни разби семейството.Жена ми не иска да се отделя от майка си и изкарва всички освен нея и майка си виновни и не правилно мислещи.Сега тя я подканва да се разведем и от един месец ме изгониха ,взеха ми ключът и от няколко дни вече не ми дава да виждам машата дъщеря.След многото разговори сега тя и майка и твърдят ,че аз съм ги напуснал и не се интересувам от тях,което не е така.Искам да попитам,имали някаква правна възможност да мога да си виждам детето до като трае делото .И кое е по-добре по взаимно съгласие или друга възможност.Може ли да напуска страната с детето,ако то има задграничен паспорт и още не сме се развели???

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   Правната възможност се нарича привременни мерки. Коя процедура за развод е по-добра, това няма как да Ви отговоря защото не познавам в детайли казусът Ви. Дали може да напуска страната детето, зависи от това дали ли сте декларрация за това или не.

 161. Русева каза:

  Здравейте! Със съпруга ми сме разделени, но нямаме развод защото той не иска. Той живее с друга жена,в неговата родна къща, която му е прехвърлена преди смъртта на баща му. Аз и дъщеря ми живеем в апартамент, закупен 5 години преди брака ми с него(женени сме от 24 години). Той има и апартамент, за който изплащаше кредит след брака. Каква ще е подялбата на имотите при евентуален развод, той ще има ли част от моя апартамент и аз и дъщеря ми ще имаме ли от неговия? Може ли да прехвърли имота си на друга жена ,докато е в брак с мен още ? Мога ли да го задължа да плаща издръжка за дъщеря ми, която е на 24, студентка 5ти курс медицина? Много ще съм ви благодарна,ако отговорите на запитването ми

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Проблемът Ви е твърде комплексен, а фактите прекалено малко. Най-малкото не става ясно как са придобити имотите, покупко-продажба, дарение, наследство и т.н., а това е от съществена важност, за да мога да се опитам да Ви отговоря. Ако дадено лице е собственик на даден имот и той е изключителна негова собственост може да се разпорежда с него както реши. Относно издръжката на дъщеря Ви, не Вие сте тази която може да го задължи, единствено дъщеря ви е оправомощена в случая да води дело за издръжка на пълнолетно лице.

 162. Русева каза:

  Благодаря ви. Моят апартамент е закупен преди брака ми със собствени средства, а къщата му е прехвърлена от баща му , преди да почине. При развод ще мога ли да получа част от апартамента му, за който изплащахме кредит след брака. Ако аз получа наследствен имот,по време на брака, той има ли някакво право върху този имот?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако къщата е прехварлена с покупко-продажба имате 1/2 от неговия дял. Апартамента с ипотека по време на брака е съпружеска имуществена общност, тоест след развод имате идеална част съсобственост. Наследствените имоти не са СИО, следоветелно съпругът няма право да претендира дял.

 163. христова каза:

  Здравейте. Какво е необходимо да подам като документи и къде, за да се разведа по взаимно съгласие с мъжа ми без да използвам услугите на адвокат?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Съжалявам, но на подобни въпроси не отговарям, а и смятам за изключително нетактично да ми бъдат задавани. 🙂

 164. Miglena каза:

  Здравейте господин Белев,имам дъщеря на 16 години,извън брачно дете,носи моето презиме и фамилия,баща и знае за нея,но не я потърси никога,мога ли да го осъдя за издръжка,чрез ДНК тест,и да добавя тои е от Косово,но имам данните му.Благодаря ви предварително за отделеното внимание.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Дело за бащинство и издръжка с чужд гражданинин? Ами пригответе няколко хиляди лева и можете да опитате да го осъдите. Но парите за разходи по делото със сигурност ще са значително повече от тези, които ще можете да получите като издръжка. А и вероятно докато приключи детето ще е пълнолетно. За това не се занимавайте с глупости.

 165. Десислава Димитрова каза:

  Здравейте Господин Белев.Искам да Ви попитам със съпруга ми живеем в наследственото жилище на свекърва ми но брат и непрекъснато ни тормози психически и лично на мен ми е посягал на няколко пъти като имам подадена жалба срещу него.имота не е делен между свекърва ми и брат й всичко се води на родителите им.Но той непрекъснато ни тормози и се заяжда с нас за всичко.Въпросът ми е мога ли да го съдя за психически тормоз и посегателство?Благодаря Ви предварително

 166. Марина Георгиева каза:

  Здравейте, адвокат Белев!
  Майка съм на 7 годишно дете. Не омъжена и в акта на раждане по мое желание пише баща неизвестен. Не желая биологичният баща да присъства законно в документите на детето. Сега живея на семейни начала с друг мъж. Въпросите са ми два: Ако приятелят с когото живея признае (припознае) детето ми като свое в ГРАО, може ли биологичният баща да ни съди за бащинство да поиска ДНК тест или да иска попечителство, възбрана или каквото и да било, което да го свързва като баща на детето? С приятелят ми не искаме да се стига до брак и осиновяване, ще го направим само в краен случай. Ако в акта на раждане на детето вече е вписан приятелят ми като баща това решава ли ни проблемът с биологичният баща така, че той да няма законна връзка с детето? Само да спомена, ако има значение приятелят ми е чужденец от държава в Европейският Съюз.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Подобна щуротия, защото няма как по друг начин да характеризирам подобен акт, нищо не променя, ако биологичния баща пожелае, в един момент може да подаде иск за установяване на бащинство, и вие ще загубите делото. Гените са си гени. За съжаление това не Ви е индийски сериал, в който всеки си оправя роднинските връзки както му се иска.

 167. Марина Георгиева каза:

  За съжаление не е сериал, както вие казахте и имам своите серьозни основания да не желая биологичният баща да участва в документите на детето. След като припознаването не върши работа какво друго ни остава като вариянт? Брак и осиновяване от страна на мъжът, с когото живеем с детето или няма вариянт, в който, ако биологичният баща поиска да заведе иск за установяване на бащинсктво?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ами най-общо това вашето е от категорията каквото сам си направиш, никой адвокат не може да ти го оправи. Но пък и не разбирам притесненията Ви. След като бащата 7 години не го интересува какво става с детето му, защо мислите, че изведнъж ще се заинтересува и ще си навлича на главата дела, издръжки и други житейски усложнения.

 168. Елена каза:

  Здравейте , адвокат Белев. Имам развод по взаимно съгласие вече повече от година. Въпросът ми е: Имам ли право да поискам увеличение на издръжката и какви докумнти следва да подготвя? Също така развода протече в Пловдив, а сега живея в друг град. Мога ли да стартирам делото от тук?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Дело за увеличаване на издръжка се води по местожителство на детето и компетентен е съответния районен съд. Относно това какви документи трява да подготвите не мога да отговаря доколкото не познавам спецификата на казуса, а запознаването ми с него, е в графата платени адвокатски услуги.

 169. Diana Marinova каза:

  Здравейте,искам да попитам какво мога да направя,ако бившия ми съпруг не ми дава пари за кредита.Да поясня за този кредит-на мое име е и след развода го плащаме на половина . Вноската я дърпа банката от заплатата ми ,а той вече шест месеца не ми е дал никакви пари.Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Ако не сте го описали това споделено плащане в споразумението, което съда е одобрил при развода, единственото, което можете да направите е да отидете в кухнята и да изпиете една студена вода.

 170. Sofia каза:

  Здравейте, бих искала да ви задам въпрос, касаещ следното: Получих обаждане, че искат да ми връчат призовка от бащата на детето ми. Нямаме брак. Напуснах бащата от родилното. Той призна детето. Не е водено дело за определяне на родителски права, издръжка и режим на виждане. Детето живее с мен – майката. Поради определени събития преди няколко месеца прекъснах контакти с бащата въпреки, че до този момент не съм пречила на детето да се вижда с него, дори напротив – настоявала съм. Предполагам, че искът е свързан именно с този факт. Въпросът ми към вас е – ако бащата на детето ми иска по съдебен път да си осигури виждания с детето, а няма разпределени родителски права, това означава ли, че той е завел дело за родителски права и ако е така, с това дело ще бъдат ли определени родителски права, издръжка на другия родител и права за виждане. Т.е. може ли да се води дело за виждане на детето, без да има яснота кой е носител на родителските права и без родителят, който не отглежда детето да осигурява средства за издръжката му. Благодаря много.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   поблемът Ви не е от естеството да бъде дадена по него онлайн консултация доколкото се налага първо да се види какви са документите по призоката. Нямам практика да теоретизирам в подобни случаи, когато има ясна претенция от насрещната страна.

 171. Алекс Митков каза:

  Здравейте, искам да ви попитам дали мога да взема издръжка от баща си който не работи, а създава само проблеми на мен и на семейство ни.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   без да знам подробности не мога да отговоря на този въпрос.

 172. Кристияна Тодорова каза:

  Здравейте,не съм омъжена,скоро ми предстои раждане,може ли да запиша детето на мое име без да уведомявам бащата?т.е без неговото мнение.Държа да запиша детето на мое име,а не знам какви проблеми да очаквам от страна на бащата.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Проблеми можете да имате с подобна неразумна постъпка горе-долу с размерите на Еверест, но от практиката си знам, че каквото човек сам си направи, после никой адвокат не може да му го оправи. Преди да правите глупости, които после ще Ви усложнят живота се консултирайте с адвокат, за да Ви каже как да минете с най-малко усложнения.

 173. Йордан Николов каза:

  Здравейте, адвокат Белев, бих искал да ви помоля за мнение, ако позволите.
  Разведен съм от няколко години. От брака имам непълнолетни 2 деца. Имам трето дете с настоящата си жена. Издръжката на децата беше споразумение за по 200лв на дете и в началото успявах с всичко, дори децата живееха през повечето време при мен. Но условията ми се промениха сериозно за мен – останах за дълго без работа, по-късно зуспях да намеря отново, но вече чаках третото си дете. Питането ми е – мога ли да намаля размера на издръжката за да мога да се справям с плащането й, т.к вече се натрупаха задължения по нея в минал период, които също трябва да плащам. Бих искал да съм коректен към двете си деца, но също така и към третото. Все-пак издръжка от моя страна не би трябвало да отнеме финансовата ангажираност на майка им и със сигурност не би трябвало да означава, че аз трябва да съм абсолютно вегетиращ плащайки непосилна сума. Мислех си дори, че ако дори да бяхме останали семейство с бившата ми жена, промените в икономическото ми състояние щяха отново да са на лице (с изключение на най-малкото ми дете), но няма как да осъдиш мъжа с който живееш за това, че е останал без работа, или работи за по-малко пари.
  Според вас, мога ли да намаля размера на издръжката попне частично?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Можете да опитате да я намалите, но 100% гаранция, че ще успеете няма. Правната материя относно издръжките не е математика в която 2+2=4. В правото 2+2 може да прави произволно число от 0 до 100 и резултата често зависи от разположението на зведите, как е спала съдийката и дали Вашия адвокат е стъпил с левия крак като е излизал от вкъщи. Не бих искал да приемете настоящето като подигравка, просто така стоят нещата по отношение на издръжките на практика.

 174. Иван Иванов каза:

  Привет,
  Ако единия от съпрузите е подал искова молба за развод и платил услугите за адвокат, но в последствие размисли и се откаже от намерението за развод, следва ли част от заплатената адвокатска такса да бъде възстановена? Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Аз лично като адвокат не бих върнал и една стотинка от хонорарът си при такъв случай, защото това означава, че клиента ми е загубил времето да го изслушам, да мисля и работя по неговия казус и накрая решил, че не иска да се развежда. След като е подходил толкова несериозно, лекомислено и без да си дава сметка за последиците от решенията си, то следва да си понесе и съответните негативи.

 175. Савова каза:

  Здравейте, адвокат Белев,
  Имаме дете на 3,5 г., но не сме сключвали брак. Преди 2 години бащата на детето ни напусна, започвайки връзка с друга жена. От година и половина аз също имам друга връзка. Решихме да сменим местожителството си- връщаме се в родния ни град, където живеят и родителите ми. Възможно ли е бащата на детето да попречи на преместването ни позовавайки се на закона? Уточнявам, че той не търси детето, среща се с него изключително рядко- за по час-два на 2-3 месеца…

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Можете да имат проблеми, доколкото както разбирам не сте си уредили въпросите с родителските права. Докато те не бъдат регламентирани по съдебен път, винаги има рискове от всякакви мръсни номера.

   • Савова каза:

    Благодаря Ви, за бързият отговор. Това означава ли, че ако при дело родителските права се присъдят на мен- майката, мога да сменя местожителство без проблем? И мога ли да заведа дело за правата след самото преместване? Благодаря предварително!

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Всъщност можете, но има някои проблеми свързани със законовите формулировки уреждащи моментите с режима на виждане от бащата. За това ако смятате да живеете за постоянно на друго място първо се преместете там, направете си адресна регистрация и тогава заведете делото на новото място.

 176. Савова каза:

  Благодаря Ви! Желая Ви много успехи!

 177. Филипов каза:

  Зравейте, адвокат Белев Имаме две деца и след дело за развод съда определи майката за настойник. Определи и издръжка за мен бащата. Сега иска да замине за Англия и да вземе децата с нея и съответно иска моето съгласие с подпис. При това положение длъжен ли съм да продължа да плащам издръжка при условие, че децата ще бъдат далеч от мен и няма да мога да ги виждам?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Абсолютно сте длъжен. Заминаването за чужбина не е основание за това да спирате плащането на присъдената издръжка.

 178. Николова каза:

  Здравейте. Имам син на 11 г., припознат от баща му, с който живеехме без брак в неговото жилище, в София. Жилището е дарение от майка му. Тъй като бащата му замина Германия, ние се разделихме. Бащата работи на трудов договор. Знам, че без брак, аз нямам право да живея там. Аз нямам собственно жилище. Има ли право детето да живее в жилището на бащата? Аз няма къде да живея, затова има ли възможност делото да се води по бърза процедура? Може ли да се води дело за издръжка , ако бащата е в чужбина и не се явава на делото
  Благодаря за отговора

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте, ако бащата разреши детето може да живее там. Друг вариант няма. Бърза процедура и София са две несъвместими понятия. Може да се води дело за издръжка ако бащата не се яви на делото.

 179. Халиме каза:

  здравейте г-н Лазар Белев. въпросът ми е колко бързо мога да се разведа ако мъжът ми ме изневерява и е в чужбина и какво мога да направя за да бъде лишен напълно от родителски права детето ми е на 1 г и 5м не желая за остане при такъв човек склонен към насилие

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   на въпроса колко бързо можете да се разведете никой уважаващ себе си бракоразводен адвокат не може да отговори, още повече както във Вашия случай при развод, който ще бъде по исков ред. Относно изневерите имайте предвид, че са на практика недоказуеми. СМС-и, мейли, чат във Фейсбук, та ако щете и снимки не се приемат като доказателства от съда. Относно лишаването от родителски права това е една следваща стъпка, за която следва да са на лице съответните условия. А щом намесвате в ситуацията и насили, то очевидно проблемът Ви е прекалено сложен, за да може да се даде становище по него под формата на безплатна правна консултация.

 180. Ралица Колева каза:

  Здравейте,
  Дали се дължи издръжка на дете в периода от завършване на средното си образование 24.05 до началото на първия семестър в случай че детето ще започне септември редовно обучение в университет? Детето е на 20 години.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   ако бащата не желае няма да плаща издръжка за този период, защото закона изрични предвижда на пълнолетните да се дължи издръжка само на лица „ако учат редовно в средни и висши учебни заведения4, а фактически ученето започва от официалното обявяване на старта на първия семестър.

 181. Веселина мавродиева каза:

  Добър вечер.Със мъжът който живея на квартира нямаме брак имаме дъщеря на 9 месеца,от както съм родила постоянно живея в страх с заплахи че ще ме пребие и многобройни обиди наскоро заяви че ще се откаже от правата на малката еъзможно ли е? И ако се разделим аз имам възможност да замина в чужбина при майками със детето ако той не ми даде разрешително какво трябва да направя? Малката има паспорт защото съм пътувала с нея вече в чужбина преди с негово съгласие…мерси много

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здраейте,
   предвид естеството на проблемите Ви не мисля, че е възможно да се даде съвет или онлайн правна консултация която да даде отговор или насока за действие. Запишете си час при адвокат и изложете в подробности казуса, за да можете да получите възможно най-правилния отговор.

 182. Darin Dimitrov каза:

  Нарушава ли се правото на бащата за лични контакти с детето , ако майката, на която са присъдени родителските права, остави за лятната ваканция детето при родителите си, в друго населено място. Бащата е уведомен писмено, че детето ще е там и че може ако желае да го вижда, в дните и часовете определени от съда – всяка първа и трета събота и неделя от 10.00 – 18.00 часа, без преспиване, като бащата следва да се съобрази с ангажиментите на детето в тези дни.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   По принцип не може да се приече, че се нерушават правата му, но много зависи как е описано това право в съдебното решение.

 183. Александра каза:

  Здравейте,
  Аз съм майка на две деца, с бащата на децата нямаме брак. Живяхме заедно 13 години в постоянен тормоз от страна на неговото семейство. Прибрах се при семейството ми и си взех децата, при разговор с него му обясних, че няма да го спирам да вижда децата когато иска, както и няма да спирам децата да ходят при него. Един ден изпратих децата при него, понеже едното е по-голямо се прибра само, но задържаха по-малкото и не ми го връщат, позволяват ми да го виждам само когато отида у тях, което естествено е придружено само със скандали. Въпроса ми е, има ли той право да ми забранява да взимам детето при условие, че няма съдебно решение за това. И какви действия трябва да предприема аз, за да може да си го прибера и когато му ги изпращам да няма правото да не ми го връща обратно?
  Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   За да не Ви се случват подобни неща, особено когато между семействата има напрежение логичният избор е водене на дело за родителски права и издръжка, за да се регламентират тези иначе в момента неуточнени семейни отношения. Това е единственият Ви вариант, който може да реши проблемът Ви.

 184. Наталия каза:

  Здравейте, имам много въпроси, но ще се конкретизирам върху един. Разведена съм и родителските права върху детето, което сега е на 1 год. и 7 месеца са мои. В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години по трудов договор, в същото време отскоро се самоосигурявам като земеделски производител в далечно населено място, най-вероятно догодина ще е нужно да се преместя там и да напусна работното синмясто по трудов договор или да изляза в неплатен отпуск, тъй като Инспекция по труда прави проблем. Въпроса ми е.. Това, че си сменям местоживеенето и детето съответно ще бъде с мен, проблем ли е? Бащата може ли да ме задължи да не напускам населеното място, особено като него го няма 7 месеца в годината в България?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, не е проблем. Бащата не може да Ви задължи да не напускате населено място, все пак живеем в 21-ви век, на в тъмното средновековие и крепостните селяни. Е има как и да Ви „отрови“ живота, но това зависи от формуировката в съдебното решение.

 185. Galina каза:

  Здравейте, адвокат Белев!
  Обмислям развод със съпругът ми, вероятно ще бъде по взаимно съгласие. И двамата сме българи, но живеем в Англия. Има ли как да се разведем там или трябва да бъдем в България?

 186. Dobromirka каза:

  Здравейте, ето и моя казус.искам да се разделя с мъжа си.причината е спорове,,,непрекъснато натякване.имаме детенце на 1,5.препознато е от него.но се води на моя адрес,защото жилището е на родителите му и нямам как да се регистрирам като живуща на този адрес без разрешение на родителите му.въпроса ми е.като се разделим на кого ще присъдят детето,защото ме заплашва че ако си тръгна ще ми вземе детето и няма да го видя без негово разрешение.мога ли да променя фамилията на детето след като е присъдено на мене и ако искам да работя навън и детето да е с мен трябва ли разрешение от него преди или след раздяла.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Госпожо,
   без да знам подробности по случая Ви, няма как да Ви кажа на кого съда ще присъди детето. Фамилията на детето няма как да промените освен при оспорване на бащинство. Ако искате да путувате с него в чужбина ще трябва бащата да се съгласи или да заведете дело за заместващо съгласие.

   • Dobromirka каза:

    Здравейте адвокат Белев.
    Причината както казах по горе са спорове.непрекъснато натякване че дома е негов той казва какво ще става,при най малкия проблем упреква мен.дори спомена че ако малката я нямало щял да ме изгони,и др.подобни неща.след кото мине кризата започва с извиненията.наскоро дори разбрах че е ходил на психиатър,а тези кризи ги е получавал и преди да се запознаем,и е пиел лекарства както и сега без да зная.страхувам се че може да дойде момент в който може да ми посегне.какво да направя в този случай.ако се разделя с него какво ще стане с детето.като се има предвид че след няколко месеца ще свърши майченството и ще съм без работа и ще търся а пък той е международен шофьор.очаквам вашият съвет.благодаря за съдействието ви.

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Здравейте,
     считам, че проблемите ви са прекалено много и комплекси, за да бъдат раздешени с консултация онлайн. Моят съвет е да се свържете с адвокат и да започнете работа по решеването им един по един.

 187. Миглена каза:

  Здравейте,живея с мъж на семейни начала от 2006г,към настояща дата имаме дете на 8 г,то е припознато.Човекът с когото живея ме накара да изтегля заем в размер на 10,000лв за да ремонтира жилище(ведомствено) в което живеем в момента,а малко скед това купихме земя,която е на стойност 25,000 лв и е на името на двамата.В момента дължа 35,000 лв на банката,мога ли законово да го накарам да плати поне половината сума от заема?Ние се разделяме,без брак сме,как да процедирам?Моля дайте съвет …

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Заемът си е на Ваше име, следователно Вие сте задълженото лице по него. Ако господина няма добрата воля да Ви помогне с плащането най-общо нищо не можете да направите.

 188. Г Георгиев каза:

  Здравейте, адвокат Белев,

  Бих иска накратко да ви запозная с моят казус :

  Става въпрос за граждански брак сключен от български граждани в чужбина и последвал такъв, сключен в България от единия партньор, без предварително да е разтрогнат този в чужбина с партньора от първия брак.
  Смятате ли , че може да получа консултация по подобен въпрос?

  Благодаря Ви предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Естествено, че срещу съответното заплащане можете да получите консултация по подобен въпрос. 🙂

   • Г Георгиев каза:

    Благодаря Ви. Какво би ми струвало това и как би било най-удобно да комуникираме?

    • Адвокат Лазар Белев каза:

     Това зависи от обема на консултацията и необходимостта от снабдяване с документи и извършване на други действия. За това и не мога да отговоря на Вашия въпрос относно стойността на услугата, но да приемем, че е стандартна консултация то ще бъде в диапазона 50-80 лв. Относно начина на комуникация – може да бъде лично за градовете София, Пловдив, Пазарджик, Велинград, но може да бъде и по скайп, вайбър, или телефонен разговор. Това е чисто техничеси въпрос, който лесно може да бъде разрешен.

 189. Popov каза:

  Здравейте адвокат Белев,
  Казуса по който Ви търся е следният:
  Двама български граждани сключили брак в Турция. Брака е записан/легализиран в българските регистри. Нямат деца. Искащата развод страна няма претенции към имущество. Може ли да се разведе в България и да се анулира турският брак. Благодаря Ви предварително за отделеното време!

 190. Петрова каза:

  Трябва да се разведем,но при кого ще остане детето? Като нейна майка аз съм и осиновитека, а той биологичен баща.В моето жилище и район има отлични условия за отглеждане. В неговото жилище и район има опасност за живота на детето. Аз много обичам детето.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Без подробности и запознаване с документите по Вашия казус е невъзможно да Ви дам дори ориентировъчна оценка за изхода на делото. Запишете си час за консултация в офисите ми в Софий, Пловдив или Велинград.

 191. Крумов каза:

  Здравейте, адвокат Белев!
  Със съпругата ми получихме развод съвсем скоро. Жилището остана за нея и днес ми заяви, че трябва да си сменя адресната регистрация, защото искала да получава социални помощи.
  Възможно ли е, това да е пречка пред социалните?
  Благодаря, предварително!

 192. Борислава каза:

  Здравейте, адвокат Балев. Благодаря ви предварително за отделеното време. Въпросът ми е следният: със съпругът ми имаме сключен брак в България. От няколко години живеем в Германия и имаме дете на година и девет месеца. Нещата обаче не вървят и искам да се разделим. Той обаче ме заплашва, че ще ми вземе детето. Мога ли да подам молба за развод в България или трябва да е в Германия, тъй като пребиваваме там?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   няма проблем да образувате делото за развод в България, и де се гледа съгласно тукашното законодателство.

 193. Лиляна Тодорова каза:

  Здравейте! Настанена съм в Кризисен център за домашно насилие. Жертва на физическо и психическо насилие съм от страна на своя съпруг. Въпросът ми е следния:
  Тъй като той е подал молба за развод, нещо което и аз желая. Той иска детето ни да живее при него., както и аз. Убедена съм, че щом е домашен насилник съдът няма да му присъди правата. Въпросът ми е каква сума трябва да платя на моя адвокат-защитник и кога се случва заплащането – по време или след развода? Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Сумата за адвокатското възнаграждение за развод се плаща в зависимост от това, как ще се договорите с Вашия адвокат. Има различни варианти. Преимуществено адвокатското възнаграждение се заплаща при подписване на договора, с който ще Ви представляват, но може да се плати и на части. Зависи от сложността на казуса и личната преценка на адвоката.

 194. Пашов каза:

  Здравейте, Адвокат Белев
  На 25.08.16 получих призовка за дело за домашно насилие над съпругата и децата ми.Трябваше да напусна жилището.На 26.08.16 аз тръгнах за чужбина на работа за 2 месеца. Делото е скалъпено и добре изпипано,защото дойде неочаквано и в точен за жена ми момент. След 10 дни на разговори със съпругата ми, тя ме увери, че ще оттегли жалбата и ще опитаме отново.До днес, когато от нейният номер ми се обади мъж,който ме заплашваше.Оказа се,че те имат връзка.И така разбрах,защо ме обвини в насилие,по лесно до ме осъдят и вземат децата.Мога ли да оспоря делото за насилие и да подам молба за развод по нейна вина(изневяра).
  Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Сложността на казусът Ви не позволява даване на правна консултация онлайн. Съберете документите свързани с проблемите Ви се обърнете към адвокат.

 195. Elitsa Zhekova каза:

  Здравейте адвокат Лазаров . Разделена съм с бащата на детето ми от 8 години. Имаме съдебно споразумение аз да упражнявам родителските права върху детето. С вторият ми мъж имаме още 2 деца – той е в Англия от една година и искаме да заминем при него – как мога да получа разрешение по съдебен път , за да изведа големият ми син! На какви критерии трябва да отговаряме , за да можем да живеем там? Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   идея си нямам от английското законодателство и не мога да Ви отговоря какви са условията за да живеете там. Ако искате разрешение по съдебен ред просто трябва да водите гражданско дело за заместващо съгласие.

 196. Димитър К каза:

  Здравей те разведен съм от 8 години.И детедо ни бе дадено на жена ми но от тогава и до днес нашия син не е живял иедин ден при бившата ми жена .Въпроса ми е имам ли право да искам издръжката за тези години от бившата ми жена?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте
   докато действа съдебното решение Вие дължите издръжка. Заведете дело за родителски права и си решете проблемите.

 197. Dani каза:

  Здравейте,Адвокат Белев
  Бих искал да попитам следното:
  Със съпругата ми сме в процес на раздяла по взаимно съгласие(не сме стигнали до развод просто живеем разделени) имаме дете на 2г и половина.
  В момента тя живее с родителите си като съответно детето е при нея, аз съм страшно привързан към детето си и бих искал да попитам, какъв е шанса ми да успея да получа правото да вземам 2 пъти седмично детето си с приспиване при мен, ако съпругата ми откаже доброволно имам ли шанс да получа по правен път такъв тип контакт с детето си.
  По принцип и двамата със съпругата ми сме добри родители държим един на друг, но в последно време имаме големи различия.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   без подробности по казуса Ви няма как да отговоря на въпроса, който сте поставили. Все пак съм адвокат, а не ясновидец. 🙂 Запишете си час за консултация с мен на тел. 0876 217 476.

 198. hridtova каза:

  здравейте, имам развод по взаимно съгласие и издръжка на непълнолетно дете с подписано споразумение за сумата от 800 лв. мога ли да искам увеличение, и има ли опасност другата страна да се откаже от споразумението и да се намали издръжката? Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   взели сте космическа по българските стандарти издръжка. И при тоя размер не е много сложно да се намали издръжката минимум наполовина ако изнервите бившата си половинка. Логиката е проста – след като 95% от българските деца живеят с издръжки 150-200 лева, вашето ако е здраво и право и няма специфични нужди със сигурност може да живее и с по-малко. Не се занимавайте с глупости.

 199. 0892075963 каза:

  здравейте
  искам да попитам колко ще ми струва развода по взаимно съгласие тъй като съм социално слаба и от другия месец ще бъда на социални помощи? Благодаря

 200. Des каза:

  Здравейте ,Разведена съм и имам дете. Бившият ми съпруг иска да взема детето когато му е позволено от съда,но без да ме уведомява? Какво може да се направи в този случай ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   след като със съдебно решение е установено време за вземане на детето, то бащата не е длъжен да Ви уведомява когато реши да се възползва от товапси право. А Вие сте длъжна да му го дадете, независимо от това уведомил ли Ви е предварително или не.

 201. Kremena каза:

  Здравейте адвокат Белев , колко хубаво , че отговаряте на въпросите на толкова хора . Предварително Ви благодаря за отделеното време . Моя случай е следния : Преди година и половина горе долу се съдихме с човек от когото имам дете . Исках да изведа детето в чужбина , имах сигурна работа , жилище и всичко необходимо за прекрасен живот на всички ни , но ….. Не стана , господин „бащата “ реши , че няма да ме остави да осъществя мечтите си . Получи права върху детето които се иЗразяват в ежеседмично виждане – без първата неделя от месеца , в интервал от 9 до 12 до навършване на 3 годинки на детето ми . След това право да го взима ежеседмично в интервал от 10 до 18:00 часа , право на половин ваканция , празници и какво ли не . Вече сме на повече от 3 години , но от както ги е навършил не е идвал да вижда детето , не звъни , не се интересува , превежда просто една издръжка . Въпроса ми е следния : има ли законово регламентиран срок в който след като бащата не търси детето си , тези мерки могат да бъдът променени?
  Още веднъж благодаря предварително за Вашето съдействие .

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   няма такъв срок. Изменение на режима е допустим само при новонастъпили обстоятелства. Считам, че нямате и основания за завеждане на дело за заместващо съгласие, защото нямате сериозна и в интерес на детето причина да искате такова, доколкото както Ви разбирам живеете в България.

 202. Юлия каза:

  Здравейте!
  Моля ми отговорете на този въпрос. Когато жена подава на увеличаване на издръжка то кой плаща адвокатски и съдебни разноски ?
  Благодаря.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Адвокатските разноски и съдебните такси се заплащат от подалия иска, в случая жената. А в тежест на кого ще останат след решението е отделен въпрос.

 203. Кремен Сидеров каза:

  Здравейте преди 19 години подадах иск за развод поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака . Съдът го отхвърли. От 20 години не живеем заедно със „съпругата“ ми. Мога ли отново да подам иск за развод поради фактическа раздяла.

 204. Анелия Косева каза:

  Здравейте, днес ми отложиха делото за след 2 месеца, по вина на адвоката ми. Възможно ли е да го сменя? Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Няма как да отговоря на въпросът Ви, най-малкото защото не мога да преценя има ли вина или неизпълнение от страна на Вашия адвокат.

 205. Марияна Иванова каза:

  Здравеите искам да попитам,дали мога да отнема родителските права от бащата на детето ми.Тои използва (и пуши,доста често марихуана).Не се е грижил за дето цели 4 години.И не ми е давал никаква издражка за него.Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   въпросът Ви е неясно зададен. Без подробно запознаване със случая не се ангажирам да давам какъвто и да е отговор, особено когато се касае за както предполагам лишаване от родителски права.

 206. alkan каза:

  Здр Г.адвокат искам да ви попитам един въпрос мисля че съм попълнил в брачния че след сключване на брака нещата ще стоят по различен начин разбралсъм грешно Имам 2 имота на мое име преди брака ако се разделя със съпругата какво право ще има тя и какво да правя да отмена или да остане на мое име имотите благодаря..

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   При така неразбираемо зададен въпрос изобщо не мога да разбера какво сте направили и какво ме питате.

 207. ataval каза:

  Здравейте! Имам 6-годишен брак с тунизиец, сключен в Тунис и легализиран/заверен в България (получаваме дубликат на брачното свидетелство от общината при необходимост, тъй като оригиналът остана в полицията още при първата процедура за неговата лична карта). Нямаме деца. Нямаме общо недвижимо имущество – няма какво да делим. Разбрали сме се относно преносимото имущество придобито по време на брака. Искаме да се разведем по взаимно съгласие – аз желая това да стане по възможно най-бързия начин, в София, тъй като той ме уведоми, че планира да заминава при брат си в чужбина. За колко време може да се извърши процедурата и нужни ли са някакви документи от Тунис? Ако се наложи – при предварително подписани всякакви необходими документи и пълномощия от негова страна – делото после възможно ли е легално да мине в негово отсъствие (в случай, че замине преди да приключи порцедурата и делото)?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   разводите с чужденци обикновено са сложни и всеки отделен случай налага индивидуален начин на действие. За да мога да кажа какво е нужно и как ще стане най-бързо и лесно следва да се запозная в детайли с конкретния казус. За целта се свържете с мен за определяне на дата и час за консултация на тел. 0876 217 476.

 208. LION каза:

  Здравейте г-н Белев,
  искам да помогна на сестра си. Тяхната ситуация е следната:

  Сестра ми вече 3 години живее и работи в Англия. Тя е изпращала пари (вече не) на съпуга си за погасяване на кредит (който той е изтеглил, а тя му е поръчител), също така той да изпраща пари и за по-малкото им дете, което е на 12 и живее и учи при баба си в друг град (голямото е пълнолетно). Съпругът и не е погасявал кредита нито с изпратените, нито със собствени средства, вече не живее на постоянния им адрес по л.к., работи като фермер, не се знае къде, в какви условия и не изпраща пари за детето. Отива от време на време при детето си, което живее и учи при баба си (бабата-нашата майка има документ за временен настойник) и то само за „отбиване на номера“, защото не се интересува от оценките или от какво има нужда. След като тя спира да изпраща пари, защото установява по банков път, че дългът не се погасява, той отказва да издаде международен паспорт на детето, не иска, но и не се интересува да издава каквито и било документи в полза на детето т.к. тя му е спряла „кранчето“. Той не плаща наем, там където живее и всичко, което си изработи и получи го харчи за себе си.
  Сестра ми иска да се разведе (не по взаимно съгласие), но без да разбира съпругът и без да се връща в България. Тя не може да се прибере, защото после той ще иска да замине с нея (не знае език и трудно ще си намери работа. Ще се наложи да го издържа- а това не е целта.Трябва да отърве от този „паразитизъм“ .Иска попечителството да е в нейна полза (На колко години детето може да избира при кого да отиде?). Той ако разбере, че възнамеренията на сестра ми са развод, със сигурност ще отиде да тормози детето.

  Има ли начин и решение за такъв развод! За всички е ясно, че той няма желание да връща кредита, може би е потънал в други дългове и ако е така, сестричката ми трябва ли да ги изплаща. Нямат никакво движимо или недвижимо имущество. Всичко загубиха. Какъв е вашият съвет.

  Благодаря Ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   подобен сложен казус изключва безплатната онлайн консултацията, като вариант за решение на проблема. Заинтересованата страна следва да си запише час за консултация в някой от офисите ми.

 209. Нели каза:

  Здравейте! Моят въпрос е следният: Аз искам развод заради психически тормоз,но съпругът ми не желае.Какво ще стане,ако не се яви на първото ,а и на следващите дела?
  Благодаря Ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Има прекалено много хипотези за това какво следва, ако не се яви. Всичко зависи от това има ли или няма адвокат, редовно или нередовно е призован за бракоразводното дело, в какво процесуално качество участва в него и т.н. При така зададен въпрос не мога да се ангажирам с валиден и правилен отговор по вашия казус.

 210. Галина каза:

  добър ден Адвокат Белев,може ли да се припознае син след навършване на пълнолетие от съпруга на майката

 211. Tanq каза:

  З.дравейте, адвокат Белев.Въпросът ми е следния-от скоро разбрах ,че съпругът ми е теглил голям кредит от банка, за който аз нищо не знам и не подозирах.Обърнах се за информация към банката .От там ми отказаха подробности, но потвърдиха ,че кредит на името на съпгуга ми има и ще го изплаща още десет години от тук насетне.Имаме едно ,единствено общо жилище, което се води на мое име , но е придобито по време на брака ни.Питам може ли банката да ми вземе жилището , ако съпруга ми изпадне в несъстоятелност да плаща вноските си .Кредита е теглен като потребителски, но не е ползван за семейни нужди.Как мога да защитя жилището си.Решение ли е да го прехвърля на единствения ни син.,или трябва да се разведа , за да запазя имота си, за който са платили моите родители…..Със съпругами почти не разговаряме .

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   в случай на изпадане в неплатежоспособност на съпругът Ви и вземането по кредите стане изискуемо банката има право да насочи изпълнението върху 1/2 от жилището. Нищо че е на Ваше име то е съпружеска имуществена общност. А как да го защитите без да знам всички подробности ще се въздържа от отговор. Ако желаете насрочете си час за консултация и ще обсъдим възможонстите.

 212. Elena каза:

  Здравейте,
  физчески сме разделени със съпруга ми и бащата на 8- годишното ни дете от лятото. Реално, бракът ни е изчерпан от много години по- рано, но нещастно съжителствахме заедно, до момента в който аз взех решение, че ще бъде най-добре ако аз и детето се преместим да живеем в друг град. Та всички се изнесохме от „семейното жилище“, което е собственост на моите родители. Аз и детето се преместихме да живеем в София с пълното знание на бащата, тя запояна да учи в добро училище и се адаптира към новия си живот тук.
  През цялто това време, той не е допринасял финансово (визирам последните 5 месеца, освен 100 лв. за първия учебен ден и играчки при идванията си). Аз имам издадено удостоверение за настоящ адрес и принципно бяхме тръгнали към развод по взаимно съгласие.
  Уточнявам, че за мен е важно той да присъства в живота й и не искам да ограничавам тяхната връзка. Той винаги е имал неограничената възможност да вижда и да осъществява контакт с нея (по телефо и физически).
  При идванията си, обаче, се държи изключително агресивно към мен пред детето и създава ситуация, която причинява стрес и за двете ни. Аз избягвам контакт когато е възможно, но той е устремен да използва всяка минутка за да отправя обиди, вина и тормоз към мен. Поведението му е злобно и се опасявам, че умишлено отлага стигането до споразумение по важните въпроси и иска да бави колкото се може повече.
  При последното си идване, каза, че не е давал съгласие детето да живее в София, въпреки, че не е така, а и реално не виждам каква друга алтернатива може да предложи, тъй като той даже няма собствено жилище, а живее при роднини и му предстои дълъг служебен ангажимен извън БГ и даже да бъде в странта.

  Та…с оглед на създалата се ситуация, въпросите ми са следните:

  1.) тъй като поведението му е притеснитело и имам опасения, че ще ескалира, може ли законно той да откаже да върне дъщеря ми при някое от вижданията им и да я вземе обратно в Бургас където живее той и ако да, какви са моите опции.
  2.) в случай, че той отлага споразумение по взаимно съгласие, ако процедирам с развод по исков ред (с адвокат, разбира се), необходимо ли е той да се яви в съда (тъй като той може да отлага и да бави процедурата нарочно) и необходимо ли е да бъде в страната?
  Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   по първия въпрос: и двамата имате равни права докато не се разведете и не уредите въпроса с родителските права и режима на лични отношения и следователно детето може да бъде при всеки неограничено време.
   По втория въпрос: при дело по исков ред не е необходимо ответника да присъства на делото и не е необходимо да присъства в страната. Естествено има много хипотази, в които може да се бави процедурата, но те са работа на избрания от Вас адвокат.
   За да си спестите душевните терзания в максимално кратък срок потърсете адвокатска помощ и уредете въпросите си веднъж и завинаги.

 213. Инна Цокева каза:

  Здравейте г-н Белев,исках да ви попитам каква е процедурата за припознаване на дете. Когато родих второто си дете,още не бях разведена с първия си мъж и тя автоматично бе записана на негово име. Благодаря предварително,хубав ден.

 214. Инна Цокева каза:

  Здравейте г-н Белев,още един въпрос,ако е възможно. Бившия ми е арестуван и известно време няма да има възможност да плаща издръжка. Има ли вариант да ми я изплаща държавата?Благодаря предварително,успешен ден.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Издръжка се заплаща от общината само ако се докаже, че няма как да се заплаща от задълженото лице, но това изисква изпълнително дело и удостоверения от съдебен изпълнител.

 215. Lili каза:

  Лили.Здравейте склучих втори брак в Гарция в общината.В последствие по настояване на бившият ми сапруг приех неговата фамилия.Господинат е от Англия.В последствие се разведохме.Вчера взех решението от развода и сам вписана с фамилията ми от парвия брак .Не сам изявявала смяна на фамилия нито той.Какво правя в този случай?

 216. Галя каза:

  Здравейте, адвокат Балев!
  От един месец не живея при съпруга си. С мен са двете ни деца на 13 и 18г.
  Мога ли да заведа дело за издръжка на децата, тъй като за момента няма да завеждам дело за развод?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Можете, но както показва практиката ми, подобни половинчати мерки просто отлагат неизбежния развод.

 217. Ели каза:

  Здравейте адвокат Белев, живея от три години в Швеция с двете ми деца и мъжът ми с който сме в развод. Все още никой от нас няма шведско гражданство, но ще се разведем по шведското законодателство, защото през последните три години по местоживеене се водим тук в Швеция.След развода искам да отида в друга държава заедно с децата,но бащата на децата е против и поне за сега не можем да стигнем до консенсус. Мога ли да заведа дело за попечителство от България след като съм българска гражданка и децата ми също? Тук в Швеция правата винаги се присъждат и на двамата родители.Благодаря предварително.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не можете. Компетентен по този въпрос е съда по постоянно местопребиваване на детето. Докато детето преимуществено живее в Швеция, компетентен е тамошния съд.

 218. Nora каза:

  Здравейте! Искам да се разведа с жена си, тя е непълнолетна това птоблем ли ще е!? Имаме едно дете което е на 2 годинки, аз имам по добри условия за отглеждане на детето възможно ли е родителските права да се дават на мен.
  Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не е проблем да се разведете с непълнолетната си съпруга. Възможно е родителските права да се дадат на Вас, но това е много по-вероятно да стане при съгласие за това между съпрузите. Ако такова липсва шансовете да спечелите родителските права при исково производство са нищожни.

 219. алекс каза:

  Здравейте, адвокат Белев, имам 16 год. дете от първия си брак разведени сме от 8 години с бившата ми съпруга детето беше дадено на нея, но сега дъщеря ми иска да живее с мен и настоящата ми съпруга.Въпроса ми е как да постъпя, дали да се опитам да се разберем с майка и ,или направо да наема адвокат и да заведа дело.Благодаря ви предварително за отговора.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Опитайте да се разберете с майката като културни и зрели хора, ако откаже водете дело за родителски права. Имате добри шансове при толкова голямо дете, което иска да живее с Вас.

 220. алекс каза:

  Благодаря за бързия отговор, адвокат Белев. Имам още един въпрос: Ако се разберем с бившата ми съпруга и тя се съгласи да взема детето при мен, може след това да реши да ме съди за издръжка ,за периода в който дъщеря ни е при мен.

 221. ева каза:

  Здравейте,искам да попитам един въпрос.Приятелят ми има син с майката нямат брак,припознал си е детето но тя не му го дава да го вижда.Ако не давал пари нямал шанс да си види детето,а тя не е завела иск за издръжка.Въпроса ми е ако той заведе иск за лични свиждания със сина си,това обвързва ли го със издръжка или тя трябва да заведе насрещен иск за издръжка.С две думи едното свързано ли е с другото.

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Това, което ме питате е абсолютна безсмислица и излишно усложняване на ситуацията. Да взимат да си уредят спорните моменти с едно просто дело за родителски права и издръжка и да не си тровят живота взаимно. Съжалявам, че се налага да се изразя по този начин, но ежедневно гледам как хора правят неща без грам логика и по възможно най-глупавия начин, който им усложнява живота до степен, в която го прави просто невъзможен. И от това страдат децата им. А моята роля като адвокат е да им покажа, че има и по-умен начин да си решат проблемите. Та най-общо това което ме питате е въплъщение на българския манталитет и неразбиране на законите.

 222. Vasilka каза:

  Здравейте, бих искала да попитам тъй като съм под домашно насилие (психическо и физическо се случи 1 път ) от мъжа с който живея от 3 години и имаме дете на година и половина ,какви права имам аз и той над детето при развод,каква издръжка ще дава ако остане при мен, мога ли да имам претенции към жилището,в което живеем,но е придобито преди брака? Благодаря предварително !

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Уважаема госпожо, на така зададен въпрос никой не може да отговори без да се знаят подробности за ситуацията, в която се намирате. Потърсете адвокатска консултация.

 223. Petur каза:

  Здравейте г-н Белев ,със жена ми сме скарани от една седмица .Децата са при нея от една седмица и не ми дава да ги видя . Каза ми след развода че мога да ги видя . Искам да видя децата си ,как мога ? Просто искам да видя да ли са добре .С полиция ли да отида ?

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Вие имате равни права с нея в момента и никой не може да Ви попречи да се виждате с децата си. Единствено от Вас зависи да упражните това си право и никоя институция не може да се бърка и да Ви помогне, защото реално Вие сте този, който не ги упражнява поради нерешителност или друга причина.

 224. Ренгенар каза:

  Здравейте ,адвокат Белев! Положението ми е много критично и искам да Ви попитам как да постъпя. Семейна съм от 16години и имам 1дете. Преди 4месеца посред нощ бяхме изгонени с дъщеря ми, причината е майка му. Тя го подканва да се разведем и да нямам право на парите му събрани по време на брака. Той винаги е бил много потаен. Не знам в коя банка са, нито банковата сметка, но сумата е голяма. От два дни е сменен патрона и не мога да вляза дори за дрехи. Дори в новогодишната вечер не пожела да види детето си и предпочете да празнува с майка си, която вече живее при него. Опитах се да поговоря със свекърва си причината, поради която не ме иска, а тя ми каза „досега каквото сте видяли с дъщеря си това е, вече няма да видите и стотинка от сина ми“. Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   на парите в банка на Вашия съпруг не разчитайте. Те са лична собственост на съпругът, който ги е депозирал. А ако питате какво да правите – разведете се, продължете си живота и си спестете всички проблеми и душевни терзания съпътстващи подобни напрегнати семейни отношения. Всякакви други половинчати решения само удължават агонията.

 225. didi каза:

  Здравейте,адвокат Белев!Положението ми е критично и искам вашето мнение.
  Развеждам се със съпруга ми,не искам нищо от него,но имаме син който е на 7год.много ме е страх да не ми го вземе,по-празниците детето остана при неговите родители за да мога аз да ходя на работа,и сега не мога да си го взема буквално е настроено против мен,говорим всеки ден по-телефона понякога е спокоен и говори следващия момент е много изнервен и не иска да говори с мен,не иска и да дойде да живее с мен, просто е манипулирано най-вероятно.
  Кажете ми при майка която работи и се бори за доброто на детето и си го искам при мен,може ли съда да го даде на бащата,а бащата да го оставя на родителите му да го гледат,защото той дава и нощни смени.Вече се консултирах с адвокат,който ме увери,че нам да ми вземат детето.
  Благодаря ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не познавам в детайли Вашия казус, за да мога да се произнеса категорично по него. А и не разбирам защо търсите безплатна консултация при положение, че вече сте платили на мой колега, който се е запознал с казуса и е изразил мнението си.

 226. Niki каза:

  Адвокат Белев!!!
  Разведен съм със съпругата си.Сега живея с друго момиче което има дете от първи брак в апартамент собственост на майка ми.Майка ми е дала разрешение за ползване с което имаме постоянен адрес и аз и тя.
  Въпросът ми е може ли даването на право на постоянен адрес да повлияе евентуално при раздяла с това момиче и то да претендира за ползване и едва ли не да не може да го мръднем от апартамента.Да използва това, че е майка с дете .

  Благодаря !!!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Не, в момента няма такова право, дори и в последствие подобно право не би се породило, докато собственик е майка Ви. Освен ако апартаментът не стане Ваша собственост и нямате общо дете разбира се.

 227. Plamen Petrov каза:

  Здравейте!Адвокат Белев.
  Искам да попитам относно моя случай
  Имам две годишно момче и бившата ми приятелка ми прави проблеми с виждането му!
  Искам да зная моите права и задължения накратко за да мога да си бъда с детето колкото позволява закона!
  Благодаря ви предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Докато не си уредите отношенията по съдебен път, вие имате равни родителски права и упражняването им зависи само и единствено от Вас. Никоя институция не може да Ви помогне при подобна ситуация. Моят съвет е да си регулирате отношенията по съдебен път и да не си тровите живота излишно.

 228. Ili каза:

  Здравейте,
  Близо 3 години живях с мъж, който не ми е съпруг, в мое жилище. От август сме разделени. Сега той иска пари под предлог, че докато е живял тук при мен е извършил подобрения и се е грижил за мен / известно време бях безработна/. Казва , че по съдебен път би могъл да ми вземе имота и къщата, ако не му дам пари. Това възможно ли е? Има лични вещи тук, както и друго движимо имущество-телевизор, които не идва да си вземе и казва, че ще ги изнесе, когато му дам пари.
  Благодаря предварително!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Въпросът ви не касае бракоразводен казус, а вещен такъв и в тази връзка не попада в категорията обявените от мен въпроси, по които мога да предоставям безплатни онлайн отговори. В случай, че желаете консултация по Вашия проблем си запишете час за среща в офисът ми от секцията КОНТАКТИ в сайта.

 229. Rosica каза:

  Здравейте!Нямам брак с бащата на детето ми!Той го е признал по докоменти!Живеем заедно от 5 години!Аз нямам никакви доходи!Не работя!Нямам средно образувание!той ни издържа!Той има финансови възможности не по документи защото взимам децки а там се гледат и неговите доходи !Водим се на един и същи адрес!той финансово е доста стабилен!Аз искам да си тръгна с детето не желая да съм с него!може ли да ми вземе родителските права!Да се хване за това,че нямам доходи примерно!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   При това положение е възможно, освен ако не ангажирате адвокат, който да защити професионално вашите права. При така описаната ситуация бащата има добри шансове да получи родителските права.

 230. Светла каза:

  Здравейте! Имам сериозен проблем със съпруга ми. Моля за помощ, не знам към кого да се обърна. Женени сме от 10 години. Имаме дъщеря в първи клас. Живеем в голяма къща, заедно с родителите ми. От раждането на детето мъжът ми не ми помагаше с грижите. Малката е много трудно дете, много чувствителна. До 1 годинка нощем не спираше да плаче. След това постоянно боледуваше, и до ден днешен е така. До една годинка на детето аз бях на ръба на силите си, тъй като по цяла нощ седях до леглото й, през деня продължаваха грижите. Майка ми много ми помагаше. Мъжът ми се изнесе в другата стая, а майка ми оставаше да спи при нас с детето, за да ми помага. И до сега е така – тя остава често да спи при нас, когато детето е болно. Аз от недоспиване толкова години вече това се отразява на здравето ми. Мъжа ми ме заплашва, че ще ми вземе детето. Иска да се изнася от вкъщи, но докато реши съда на кого ще присъди родителските права той иска детето да живее с него, при неговите родители. Не мога да го позволя – неговите родители никога не са гледали малката, не са я взимали в тях – просто не се интересуват. Мъжът ми е властен човек. Живеем в мн малък град, един от съдиите в града ни му е братовчед. Какво да правя? Аз нямам връзки като него. Страх ме е че ще ми вземе детето! Какво мога да направя докато се стигне до съд детето да остане при мен? Той не ми я дава, детето страда много, защото вижда какво се случва! Мъжът ми ми казва че съда ще му даде родителските права на него, защото щял да докаже аз какъв боклук съм и как детето в нас, с родителите ми живее в стрес. Това са пълни лъжи. Родителите ми много помагат, плащат всички сметки, дават пари каквото е нужно за детето, постоянно я водят на море, на планина, за да не боледува толкова. Но с много пари и връзки мъжа ми сигурно ще направи какво ли не и ще ми я вземе. Другият ми въпрос е мога ли аз да направя нещо за да искам делото / когато се стигне до това/ да не се гледа в нашия град, а някъде другаде, в друг град където той няма да има съдия братовчед? Ако е необходима консултация по телефон с вас или нещо друго, за да ми отговорите съм съгласна! Благодаря!

  • Адвокат Лазар Белев каза:

   Здравейте,
   за съжаление проблемът Ви е твърде комплексен и не мога да се ангажирам със становище и съвет доколкото трябва да знам подробности, предполагащи правна консултация в офисът ми.

 231. силви каза: